Det är något sjukt med Jägarkåren


Jo jag är medveten om att jag generaliserar, de flesta jägare skulle aldrig komma på tanken att ge sig ut för att tjuvjaga Björn, Lo, Varg, Järv eller Kungsörn. Det är både ansvarskännande och laglydiga människor. Men man kan utan vidare hävda att den sociala kontrollen är praktiskt taget obefintlig inom gruppen.

Vad skulle samhället göra om ett antal busschaufförer gav sig ut nattetid, beväpnade till tänderna och ofta med illegala vapen, och satte igång en egen privat utrotning av någon djurart? Det är utomordentligt förvånande att inte riksdag och regering tar upp frågan och skärper lagstiftningen, varför inte tre års fängelse för grovt jaktbrott? Att skjuta utrotningshotade djur för att på det sättet gynna sig själv och möjligheten att skjuta fler rådjur och/eller älgar är minst sagt – sjukt.

Ska verkligen samhället acceptera att ha det på det sättet? En enkel regel är förstås att om ett tjuvskjutet djur anträffas så ställs jakten in helt påföljande år. Anträffas en tjuvjagad varg eller ett lodjur i Värmland i år så ställs jakten in helt år 2012. All jakt, även småviltsjakt, och det bör givetvis gälla om man hittar djur i fasta fällor eller förgiftade till döds. Det är en enkel regel och alla jägare skulle komma ihåg den. Vem skulle vilja bli den som stoppade älgjakten i Dalarna eller Hälsingland år 2012?

Att något måste göras är självklart, vi kan inte ha kriminella jägargäng springande i skogen i akt och mening att själva skapa regler för djurbeståndets maximalt tillåtna antal. Särskilt allvarligt är det förstås när det handlar om utrotningshotade djur. En annan och dyrare lösning är förstås att se till att märka all jaktammunition med en radioaktiv isotop, olika för varje ask med patroner som säljs. Då skulle ammunitionen bli femtio gånger dyrare och anträffas en person med jaktvapen och omärkt ammunition så ska det anses vara förberedelse till grovt jaktbrott.

En ytterligare åtgärd är förstås att inrätta en speciell jägarrotel på varje länspolismyndighet. Fem anställda poliser som helt och enbart kontrollerar jägarkåren och utreder jaktbrott. Att det kostar skattebetalarna miljoner gör ingenting, skulle man fråga folk vad de tycker om denna kriminalitet så skulle man finna att ytterst få accepterar den, åtgärder mot tjuvjakt har definitivt ett brett folkligt stöd. (texten fortsätter..)

Vad våra politiker tycker vet jag inte, jo jag vet vad en del riksdagsledamöter i (V) tycker, men jag vet inte vad de har gjort åt saken. Är man rädd för att stöta sig med väljarkåren så får man väl bilda tvärpolitiska grupper, för det kan ju inte någon som på fullt allvar anser att det är okej att beväpnade kriminella drar omkring i skogarna nattetid?

it Andra om: , , , , , , , , , ab1 ex1 dn1 svd12 svt sr


40 svar till “Det är något sjukt med Jägarkåren”

 1. Jinge: det handlar inte om jägare som nån sorts kampgrupp, det handlar om ortsbefolkning mot staten. Bybor i skogsbältet (där jakt är en vanlig binäring hos en stor andel) gillar inte att storstadsbor kommer dit och talar om för dom vad dom ska göra. Och, skulle jag kunna föreställa mig, ju mer synpunkter stadsborna har, desto trilskare och mer oresonligt blir skogsfolket.

  Jag har bakgrund på båda ställena och kan ha viss sympati för båda parter i det här fallet. Och jag tror att det är nödvändigt att bråket trappas ner. Inte upp.

  • det handlar inte om jägare som nån sorts kampgrupp, det handlar om ortsbefolkning mot staten

   Nej, det är inte ”ortsbefolkningen” som skjuter vargar, det är jägare. I t.ex. Värmland så är en majoritet av folk positiva till varg enligt BRÅ-rapporten. F.ö. är inte riksdagsledamöterna storstadsbor, de representerar hela landet. Gör inte misstaget att kalla kriminella för ”skogsfolket”.

   • Sorry Jinge men i det här fallet är Jan betydligt närmare sanningen än vad du är. Vargfrågan och inställningen till vargen har blivit en symbolisk fråga som visar på motsättningen mellan ”rebellerna” på landsbygden, som själva vill bestämma över sin bygd, och de ”08:or” (läs: regering, riksdag, myndigheter öht och övriga ”Stockholmsbesserwissrar”) som ses som förmyndare och förtryckare. Det förekommer en väldigt nedlåtande ton gentemot ”motparten” från båda sidor och jag håller helt med Jan när han skriver att det är nödvändigt att bråket trappas ner och inte upp.

    Kan i övrigt säga att här i Värmland finns det oerhört många som inte vill vara en del av Sverige öht utan hellre såg att länet tillhörde Norge. Den uppfattningen har ett mycket större stöd än vad jag tror att folk i övriga Sverige har en aning om. Liknande åsikter finns i flera gränslän (Jämtland är också ett exempel). Vad beror då det här på? Jo folk i västra Sveriges skogslän känner ingen som helst samhörighet med makten borta i öster. Så nej det är inte bara jägare som är avigt inställda till både makten i Stockholm och vargen som blivit en symbol för denna makt.

    Däremot är det självklart bara en mycket liten klick som tar lagen i egna händer och begår jaktbrott. Att straffa alla jägare för vad denna klick tar sig för tror jag vore ett stort misstag. Då kommer motsättningarna ”makten” VS landsbygd att ökas på och det blir ”makten” borta i Stockholm som får skulden för alltihop, tro mig jag vet hur folk resonerar. Så precis som när det gäller all annan kriminalitet gäller det att straffa de som gör sig skyldiga till brott och inte oskyldiga människor. Så fungerar en rättsstat.

    • Men vilket dravel, halva min släkt bor i Värmland och själv har jag och familjen haft hus i Långban och i Persberg. OCH enligt BRÅ-rapporten finns det flera undersökningar som visar att innevånarna i Wermland vill ha vargen kvar, dessutom valde man den till landskapsdjur…

     • Tja du må kalla det dravel men i det här fallet får jag nog säga att jag är på min mammas gata och har skapligt mycket på fötterna. Däremot så har jag ingen aning om hur innevånarna i Haninge ställer sig till biltullar och annat småmysigt Stockholmslull, det är helt och hållet dina domäner. ;-)

      • Ge dig! Jag har varit i Wermland varje sommar i ca 50 år, har haft jord och skog oxo. Jag har dessutom träffat på varg på nära håll i Nordrämmen och vargen tog ett antal av grannens får (han hade inte rovdjursstängsel) och vargen var dessutom ute efter våra gäss men de klarade sig för att de var högljudda…

       • ”vargen var dessutom ute efter våra gäss men de klarade sig för att de var högljudda…”
        Ja ja precis som 08:or då. De klarar sig också tack vare att de är högljudda, men mycket snack och lite verkstad vill det gärna bli. :-D

        • Stockholmare är TYSTA jämfört med tyskarna. Du måste nog kolla mer noga när det blir ett jävla liv på din badsjö, tyskarna hörs flera kilometer innan de är framme. Lånar du en dressin på den nedlagda delen av inlandsbanan så vet du i en halvtimma i förväg att du möter tyskar.

         Dessutom har jag ALDRIG träffat tystlåtna och försynta värmlänningar. Men ljuga kan ni… Det kan ingen ta ifrån er… :-/

         • Får mig att tänka på alla tyska turister vi brukar få här nere i Malmö. Har en kompis som jobbade i butik förr. Han har en kul historia om när ett gäng tyska turister kom in i butiken och såklart ville ha hjälp på tyska. Fast han försökte prata engelska så fortsatte de på tyska. Då började han prata franska med dem och jävlar vad liv det blev i luckan då. ;)

         • ”Dessutom har jag ALDRIG träffat tystlåtna och försynta värmlänningar”
          Jasså du måste ha haft en fruktansvärd otur, själv är jag oerhört försynt och ljugit har jag inte gjort sedan jag konfirmerades.

      • Frågan är varför man bor på landsbygden om man inte gillar vild natur. Bor på landet och är så less på att jägarna gör sig till talesperson för mig och andra som vill bo där det finns vild natur och det inte är som en stadspark. Det är som jinge skriver en majoritet som vill ha varg. Dock är det jägarna som syns för dom som stödjer vargen har svårare att uttrycka sig. Gör man det då kan man få däcken sönderskurna eller en bössa upptryckt i ansiktet.

    • Det är allt annat än ”liten klick”,detta kan ju vilken nolla som helst räkna ut:

     Enligt beräkningen står tjuvjakten totalt för 51 procent av dödligheten bland vargarna. Två tredjedelar av denna illegala jakt tillhör den dolda varianten.

     Beräkningen gäller åren 1998 till 2009. Då ökade den skandinaviska vargstammen från 74 till 263 djur. Men om inte tjuvjakten ägt rum hade stammen varit fyra gånger så stor vid periodens slut, cirka 990 vargar.

     Om bara den dolda tjuvjakten räknas bort hade stammen omfattat 676 individer.
     Man skulle kunna tro att det är istället en hel Arme av tjuvjägare,istället för en ”liten klick”!

     • Det är allt annat än ”liten klick”,detta kan ju vilken nolla som helst räkna ut:

      Ja men du vet väl vad man säger om Värmlänningarna? Smålänningar lär ju vara snåla, och värmlänningar….. :-P

      • Ni må tycka vad ni vill om värmlänningar, men en sak är klar jag ställer på i vilken intelligensutmaning som helst det är bara att höra av sig. Godkväll! :-)

       • Det är inte intelligensen det handlar om, men Värmlänningarna ljuger så förbaskat… Minns inte vem det var som sade det, Fröding kanske? :-P

        • Nej Jinge, jag tror att han sa att de handskas vårdslöst med sanningen, vilket är något helt annat. Skulle värmlänningar ljuga, så oförskämt. Skärpning! ;-D

         • Både Fröding och Lagerlöf ljög ju rätt bra själva… (det gjorde å andra sidan Strindberg också, och han var urstockholmare) :-)

  • Jag är uppvuxen på landet, har aldrig upplevt stämningen att man ska bryta mot lagar bara för att det är stadsbor som stiftat dem. Min erfarenhet är att man istället värnar mer om skogen och förstår dess värde om man bor nära den. Tjuvjakt handlar nog bara om kombinationen av egoism och ett ointresse för naturen.

   • Tack Anders. Är också uppvuxen på landet, med vargrevir i närheten, älg som äter nyplanterad skog, rådjur i rabatterna, havsörn, …

    Såg inte att det var något problem med att det fanns rovdjur i närheten. Som barn och tonåring åkte jag ofta skidor i älg- och vargskogen. Ensam.

    Den enda gång jag varit rädd för ett djur, var när jag som 6-åring stötte på en galen terrier, som varken dess husse eller matte rådde på. Okej, jag gillar inte orm så där värst, jag har blivit biten två gånger.

    Är numera bosatt på landet, med enstaka vargbesök, älgar och rådjur har vi jämt på tomten (häromåret hade vi en argsint älgko, det var förstås lite jobbigt), och vildsvinen är numer så många, att de förstör både åker och skog.
    När jag inte är hemma, är jag ofta i norra Dalarna och vandrar i skogarna och på myrarna. Det finns hur mycket björn som helst, ibland tar de sig in bland husen i byn vi besöker, men rädd är jag inte. Djuren är mer ängsliga än vi.

    • Ser att jag uttryckte mig lite konstigt. Växte upp i en del av landet, med vargrevir, och bor nu i en annan del av landet, men fortfarande på landsbygden.

 2. Rasistiska kommentarer innebär att jag hänger ut IP-nummer och Internetleverantör, plus geografisk position. / Jinge

  ISP: TeliaSonera AB
  Organization: TeliaSonera AB
  Services: None detected
  Type: Broadband
  Assignment: Static IP
  Blacklist:
  Geolocation Information
  Country: Sweden se flag
  State/Region: Jonkopings Lan
  City: Värnamo

 3. Om tjuvjakt nu är ett politiskt problem, och inte bara ett polisiärt, kan jag tycka att man borde börja nysta lite i de ekonomiska incitament som ligger bakom.

  Som sagt, de allra flesta jägare gör naturligtvis inte så där, utan fördömer det. Men en väldigt utbredd uppfattning är att man som aktiv jägare har en slags RÄTT till viltet. Det är ju därför man vill döda så många rovdjur som möjligt, för att de konkurrerar om kilovis med kött.

  Incitamentet inkluderar både markägare, som säljer jakträtter, och enskilda jägare som köper dem. En påfallande stor del av landsbygdsbefolkningen ser sedan gammalt på älgar, rådjur, etc, som ”sina”. Bytesdjuren representerar pengar och mat. Rovdjuren utgör ett hot, inte så mycket av de rädslo- och skadeskäl som ofta förs fram i debatten, utan snarare mot det man betraktar som sin försörjning.

  En ”riktig” jägare kan ibland höras skryta med att han aldrig behöver köpa kött i affären. Han fäller det själv under jaktsäsongen och ”proppar frysboxen full”. De år då frysen inte blir riktigt fylld tjänar därför som ett bra skäl att utse syndabockar: vargen, staten, noll-åttorna, med flera. Därifrån till tjuvjakt kan steget vara kort, och har ju faktiskt varit det ända sedan hedenhös.

  • Hade det varit tjuvjakt för att mätta en hungrig familj så hade nog många sett annorlunda på fenomenet. Men då man ger sig på utrotningshotade djur så ställer det sig annorlunda..

   • Nej, ingen svälter längre men just när det handlar om försörjning följer många människor fortfarande väldigt primitiva resonemang.

    Som du är inne på är detta INTE en simpel fråga om ”skogsfolk” eller ”landsbygdsrebeller”. Däremot finns det en mycket tydlig motsättning mellan stad och landsbygd när det gäller folks inställning till bestämmanderätten över den egna försörjningssfären.

    Detta är egentligen inte konstigare än att lantbrukarna motsätter sig exempelvis förbud som förhindrar dem att använda vilket gödsel eller bekämpningsmedel som de tycker råkar funka bäst. Att tvingas ta ansvar för fler värden än dem som gynnar en själv först och främst leder osvikligt till motsättningar.

    Vilket politikerna alltså kan behöva finna lösningar på.

    • Nej, ingen svälter längre men just när det handlar om försörjning följer många människor fortfarande väldigt primitiva resonemang.

     Fast antal kilo älgkött i frysen har ingen avgörande betydelse för landsbygdsbornas överlevnad. Vill de så kan de hålla ett antal får så har de kött om de vill…

 4. Om man läser rapporten så verkar det som om den mesta tjuvjakten pågår i ren områden.
  Jag misstänker att det är ganska så mycket pengar inblandat här. (Som vanligt)
  Jag jagar själv och bor i Värmland. Jag har sett mina möjligheter att jaga småvilt (rådjur hare mm) minska ganska så radikalt dom senaste åren pga av Varg och Lo.
  Det är ganska så tråkigt och jag skulle inte gråta en sekund om vargen försvann från mitt närområde. Man kan jaga med Lo i området men inte med Varg då jag inte vill riskera livet på hunden.

  Men så är det. Det är bara att acceptera att i demokratisk anda har det beslutas att det skall finnas Varg i mitt område.
  Det jag får göra är att utnyttja mina möjligheter att påverka politiker och allmänheten genom debatt. Jag skulle aldrig tänka mig att med berått mod bryta mot lagen bara för att det gynnar mig personligen och det vet jag delas av dom flesta som jag känner och som jagar.

  Men om jag kommer i en sådan situation att min hund håller på att bli skadad av ett rovdjur då kommer jag att förvara honom utan en tanke på om jag bryter mot lagen eller inte. Då får jag ta konsekvensen av mitt handlande sedan.

   • Sant. Men det är där dom finns. Och rapporten säger att tjuvjakten har minskat med 75% så något har hänt.
    Personligen tror jag det beror på licens jakten plus den ganska frikostiga avskjutning av problem djur.
    Och det var inte många nu , ca 3-5st förra året.
    Och några vargar i renområden det finns det inte. Dom blir inte gamla där.
    Vi får se vad som händer nu med dom nya reglerna från regeringen.
    Tonläget är ganska så högt från båda sidorna så jag tror på det värsta.

 5. Bara i Norra Sverige är det 8 av 10 Lodjur,tex som dör på grund av Tjuvjägare.
  I södra Sverige är det ca 2 av 10.
  Själva jakten består av att man kör efter Lodjuren tills dom inte längre orkar springa med Snöskoter och sedan kör man helt enkelt över dom, eller Förgiftar med preparerat kött.Det finns säkert flera metoder.
  När det gäller Tjuvjakt är tydligen allt tillåtet.

 6. Jag tror som flera andra att det till stora delar rör sig om regionala motsättningar, glesbygdsbon känner sig överkörd av att storsvensken spelar Allan och protesterar på tillgängligt sätt. Även bland dem som inte själva tjuvjagar finns på dessa grunder en viss förståelse för dem som gör det… Jämför med USA, ”hillbillies” mot ”Massachusetts” …

  • Jämför med USA, ”hillbillies” mot ”Massachusetts”

   Och det är ju knappast smickrande för landsortsborna…

   • Det finns gradering i helvetet också.
    Det tog 10 år innan dom kallade mig för mitt förnamn i jaktlaget.
    Innan dess var jag känd som ”Karlstadpöjken”.
    Tur att man inte är från Stockholm.

   • Jag skulle lätt kunna bemöta detta men jag är snäll och låter dig få sista ordet.

 7. Ja, även om det inte är tio procent, så är det i alla fall procent och inte promille. Frågan om man är idiot eller ej avgörs inte av härkomst, etnicitet eller religion. Man bara ÄR idiot, och det oavsett om man är hindu, muslim, jude eller kristen.

  Sedan vet vi alla att vissa politiska grupperingar drar till sig en majoritet av idioterna eftersom de inte fattar att idiotin är jämlikt fördelad bland religioner och födelseplatser här på jorden.

 8. Du brukar ju vara lugn och sansad och skriva vettiga grejer, men det här var ett verkligt bottennapp.

  Till exempel, hur stor del av den majoriteten som är för varg tror du någonsin kommer att se en varg, se spår av envarg eller över huvud taget påverkas av att det finns varg i skogarna? Och hur stor del av den minoritet som är emot varg påverkas av vargen i sin vardag? Jag skulle tro att andelen som påverkas är mycket mer negativa än den delen som inte påverkas.¨

  Och det går ju lätt att sitta och tycka om frågor som överhuvud taget inte påverkar en, en stadsbo i Värmland påverkas ju lika lite av vargen som en stadsbo på Kanarieöarna.

  • ”Till exempel, hur stor del av den majoriteten som är för varg tror du någonsin kommer att se en varg, se spår av en varg eller över huvud taget påverkas av att det finns varg i skogarna?”

   Det är något som du inte har förstått. Jag själv, som är en äkta nollåtta, har träffat på varg i Nordrämmen i Värmland, och dessutom på mycket nära håll. JAG påverkas av att idioter försöker utrota ett rovdjur som var här långt innan vi människor hade kommit hit.

   Att dessa idioter dessutom drar omkring i skogarna med skarpladdade vapen i akt och mening att begå brott påverkas givetvis hela samhället av.

   ”Och det går ju lätt att sitta och tycka om frågor som överhuvud taget inte påverkar en”

   Man skulle kanske önska att du tog den åsikten på allvar eftersom du själv bor här i Stockholm…