Den förbannade värmen

Att det är varmt ute är skönt, men inte för alla. Dels finns det folk som inte tycker om att det är för varmt, andra i sin tur har t.ex. hjärtproblem och då kan värmen vara farlig.


SvD:
”För varje grad temperaturen går upp på sommaren ökar dödligheten med en och en halv procent bland personer över 64 år, enligt en studie från Umeå universitet. Är dygnstemperaturen över 22 grader blir det en extra ”värmeböljeeffekt” som ökar dödligheten ännu mer.”

För egen del så har jag samtliga husets fönster uppsatta så att det blir ett visst korsdrag. Utöver det så fyllde jag upp badkaret i morse med rumstempererat vatten, cirka 20° bara för att på det sättet kunna krypa ner och svalka mig lite. I och för sig så har jag bara 3-400 hundra meter till badstranden, men ska jag gå dit för att svalka mig så måste jag ju gå hem i värmen, så då måste jag i alla fall hoppa ner i badkaret då jag kommer hem.

Detta strul eftersom jag tillhör gruppen 60+ som haft hjärtinfarkt och är hjärtopererade. Nedsatt hjärtfunktion = svalt vatten i badkaret. Just nu har jag 26.7° inomhus och det är varmt men inte plågsamt. Men någon utevistelse blir det inte för egen del innan utomhustemperaturen sjunker några grader.

Sol

Men jag ska inte klaga, höstens böcker har börjat ramla in så jag har en hel bunt på bordet som jag ska hinna läsa innan de släpps. Igår klämde jag en kanonbok av en kanonförfattare och lider snarare av att jag inte kan skriva något om boken ännu på några veckor. Möjligen plågsamt, men man behöver inte bada på grund av det problemet.

Och visst bör myndigheterna se till att t.ex. sjukhusen är luftkonditionerade, dessutom bör media tala oftare och högre om faran med att dricka för lite och att inte kyla sig med t.ex. en dusch. Själv ska jag nu kyla mig med en kylskåpskall Åbro folköl.

SvD DN1 SDS1 HD Dagen i t

Andra om: , , , , ,

[tags]Värmebölja, Hjärtat, Sjukdomar, Överdödlighet, Klimatförändring, Politik[/tags]

  8 comments for “Den förbannade värmen

 1. nature
  27 juli, 2008 at 15:04

  Här det är 33 grader Celsius utomhus och bara 30,5 inomhus. Skönt! Men du, i mitt sovrum/vardagsrum så har jag fördragna gardinger och persienner. Där är också betydligt svalare.

  Vill du sänka temperaturen i rummet så gör så här: hänga upp en lina över badkaret med en handduk så att handduken doppas i badkaret (kallt vatten). På så sätt kan du sänkta temperaturen genom att rummets svettas – den s.k. segelmetoden. Ett annat sätt är att djupfrys några petflaskor och ta fram dem i rummet och sätt en fläkt emot dem.

 2. Mikael i götet
  27 juli, 2008 at 16:21

  Under den förra värmeperiden i Maj tuppade jag av på Haga Nygata här i götet och hamnade på Sahlgrenska sjukhuset.De misstänkte att jag har epilepsi eftersom jag hade krampat.När krampade du senast frågade läkaren på akuten, 1986 sade jag till svar när jag var på kibbutz Eilot utanför Eilat.Då sade den kvinnliga läkaren då var jag i södra Frankrike.Var det 40 grader i skuggan där också frågade jag.Nej,blev svaret från henne.
  Värmeslag kan vem som helst få.
  Fast är man ljushyllt och sällan aldrig blir brun i Sverige så tål man förstås riktig värme än sämre.Att ha något skyddande på huvudet är ett måste och helst en vattenflaska med sig också.Sedan är det bäst att ungvika solen mitt på dan när det är som hetast.

 3. Sebastian
  27 juli, 2008 at 16:48

  Här är behagligt inomhus, sitter i ett hyreshus av sten i en av Stockholm södra förorter, med bara balkongdörren öppen. Ingen som helst cirkulation men ändå är det svalt :)

  Nature har en poäng med fördragna gardiner!
  Hur mår katten i värmen föresten?

 4. 27 juli, 2008 at 16:50

  @Sebastian: Hur mår katten i värmen föresten?

  Katter är värmeälskande djur, möjligen är hon lite slö… :)

 5. Sebastian
  27 juli, 2008 at 16:57

  @Jinge:
  Jo, det vet jag! Har två stycken själv. De har legat i en solstol på balkongen och sovit större delen av dagen! Verkar vara underbart att vara katt just nu, undantaget kattsnuvan som den ena har dragit på sig lite lätt…

 6. Christer W
  27 juli, 2008 at 17:29

  det gäller att stänga ute värmen under dagen, persienner och fördragna gardiner gör att det är 6 till 8 grader svalare inomhus när det är som varmast. Sedan när kvällen kommer gäller det att öppna över allt så man under natten kan få ner inomhustemperaturen till 19 – 20 grader.
  i dag har det varit nästan 32 i skuggan, inne hade jag inte fullt 24.

 7. Monica Bodling
  27 juli, 2008 at 18:21

  Kan man inte läsa kommentarsreglerna så rekommenderar jag andra bloggar! / Jinge

 8. 27 juli, 2008 at 21:34

  Det finns de som gillar värmen. Alger t.ex. kombinationen gör att vi inte kommer ner i sjö eller havsvattnet. Så det får nog bli badkaret..

Comments are closed.