De viktigaste klimatnyheterna trängs undan i media


{column1}
Igår kväll satt jag och pulade med min hemsida för att göra den lite bredare och mer lättläst. Jag ville få den så pass bred att jag i normalfallet slipper avstava ord eftersom olika webbläsare hanterar dessa avstavningar på olika sätt. Egentligen så gör de inte det, men grundinställningen av typsnitt och teckenstorlek varierar, något som påverkar hur sidan visas.

I bakgrunden stod ett radioprogram på, det var dokumentärredaktionen i P1 som sände en repris, ett program som hette ”Vi hade det ju så bra” gjort av Gustav Forsberg, ett program om några yngre män som diskuterar miljöhotet och det som framkommit och vad som kan väntas av den klimatförändring som ligger framför oss.

En av männen, som uppenbarligen arbetade som journalist, hade varit på en forskningskongress eller något liknande och fått höra av någon av de forskare som höll föredrag att vederbörande ansåg att vi kanske redan passerat ”Point of no return”, och att vi i nuläget löper en tioprocentig risk att jordens klimat kommer förändras så starkt att mänskligheten kommer att dö ut. Om ungefär femtio år, en uppgift som idag är närmare tio år gammal.

För egen del behöver jag knappast bekymra mig. En hjärtsjuk 62-åring blir knappast över 100 år gammal, men även jag har barn och barnbarn och blir givetvis lätt skärrad av att höra den sortens rapporter. Det känns dessutom mer aktuellt när man läser den artikel i Dagens Nyheter som jag citerar ur nedan. Jag har läst samma sak på andra ställen, och jag undrar om inte SvD berättade om detta också, jag hittar det inte på webben och har redan hunnit slänga tidningen.

Dagens Nyheter: ”Den lappländska permafrosten tinar. Det rapporterar forskare från Stockholms universitet, som nyligen provborrat på torvmyrar i norra Sverige. Processen hotar att ytterligare spä på den globala uppvärmningen. – Vi blev väldigt överraskade av att temperaturen i myrarna även på höga höjder ligger väldigt nära noll grader. Det betyder att permafrosten i dessa torvmarker håller på att tina, säger Britta Sannel, forskare vid institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi vid Stockholms universitet.

För bara någon vecka sedan kom larmet från den rysk-svenska expeditionen ISSS08 att det läcker metan från den arktiska havsbottnen. Forskarna, som då befann sig på västra Lapterhavet utanför Sibiriens kust, har upptäckt skorstenar av metan i vattnet, i vissa fall mätte de halter upp till 100 gånger bakgrundsvärdet. Här stiger bubblor av metan rakt upp från havsbottnen och ut i atmosfären. Metan är en kraftfull växthusgas, upp till 20 gånger mer effektfull som växthusgas jämfört med koldioxid.”

Om vi kommer överens om att DN:s rapportering är korrekt, vilket är lätt att konstatera om man googlar lite, så kan vi vara förvissade om att vissa klimatförnekare kommer att angripa dessa uppgifter. De hävdar som bekant att klimatet är cykliskt, och det är givetvis sant. Men den metan som legat i frusen form under havsbotten, och som ligger med ett täcke av permafrost över sig, hur kommer det sig då att inte den metanen kom upp till jordytan/atmosfären under någon av de tidigare perioderna av värme?
{/column1}

{column2}
Metan

Eftersom denna metan legat lagrad i kanske miljoner år så tycker åtminstone jag att det faktum att den nu börjar röra på sig när temperaturen i havsbotten ökar, och när permafrosten på norra halvklotet börjar smälta, är utomordentligt allvarliga tecken som tyder på att dysterkvistarna kan vara rätt ute. Det är nämligen inte bara glaciärerna och isarna vid polerna som smälter.

Att den politiska klassen inte gör någonting beror sannolikt på flera saker. Den främsta orsaken är förstås att deras mandattid bara är fyra år. Oavsett hur de beter sig så är de troligen f.d. politiker inom ett decennium eller två, oberoende av vilken kulör de kan tänkas ha. Ska man fatta beslut som innebär att privatbilismen praktiskt taget omöjliggörs utom för glesbygdsbor, att privata flygresor skärs ner till mindre än tiondelen av dagens trafik, ja då blir man inte populär.

För man istället en politik med utbyggda kringfartsleder som gynnar privatbilismen, ja då kanske man kan få sitta i en regering i två perioder, hela åtta år. Låter man det statliga Vattenfall bryta kol i Polen så klirrar det i statskassan, att samma kol vid förbränning förkortar mänskligheten drabbar knappast någon av dem som nu sitter i Sveriges Riksdag. Och den dagen då allt på väg åt skogen, ja då är de inte längre aktiva politiker.

Möjligen har vi ännu tid att dra i handbromsen, men det förutsätter att vi själva börjar leva klimatsmart, och att vi ser till att bakåtsträvare inom politiken åker ur riksdagen 2010. Vi har knappast råd att chansa.

Dokumentär/P1 DN1 HD1 SvD SDS ETC DBL Anna/Fängelser it

Läs också: Dalunde/Kön KAS Raving/Sossarna Alliansfritt/Krisen Anna H/Väginvigning Vivenius/Morfar

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Metangas, Permafrost, Klimatförändringar, Väder, Miljö, Växthuseffekten, Politiker, Klimatsmart, Klimatförnekarna, Vattenfall, Politik[/tags]

{/column2}


18 svar till “De viktigaste klimatnyheterna trängs undan i media”

  1. Kanske det är dags att dra igång en enfrågerörelse på gamla dar, en rörelse där vi använder oss av erfarenheterna från FNL-tiden och där vi har som mål att skapa ett hållbart samhälle minst 7 generationer framåt i tiden ungefär som dom gamla indianerna Jinge.

  2. En sådan rörelse måste ju i så fall börja med hur samhällets ekonomi ska fungera. Ett betydande problem Kjell…

  3. Att säga att den politiska klassen inte gör något är kanske lite orättvist. Folkpartiets partisekreterare Erik Ullehag lobbade ju så sent som igår i alliansens reklamblad (DN debatt), för att bensinmackarna inte längre skall behöva sälja miljöbränsle. Uppenbarligen har tycker alliansen att det får vara slut med klimatdebatten nu.

    Förövrigt har det kommit en dokumentärfilm av regissören John Webster (Recipes for Disaster) där han och hans familj under ett år försöker leva helt utan olja. D v s inga bil, flyg, båt transporter, inte konsumera något som innehåller oljeprodukter, varken förpackningar eller t ex margarin! Naturligtvis kan man inte undgå att olja använts för att producera och transportera maten:

    http://www.imdb.com/title/tt0892773/

  4. En ljuspunkt är dock att det enligt en undersökning bland studenter på högskolenivå endast var 15% som var beredda att rösta på ett alliansparti. Många unga inser att deras framtid står på spel och att Alliansens politik inte håller på lång sikt.

  5. Så länge det bara är kliret i kassan som gäller blir det svårt att uppnå en enad uppgörelse för jordens bästa.Sorgligt är det att vi människor inte är klokare än så.:(

    Men man kan ju oxså börja med fri kollektivtrafik så ser man hur långt miljöviljan sträcker sig.

  6. Ja, det är verkligen dags att dra igång en riktig rörelse om det här. Informationsspridning är första steget, men vi måste ut på gatorna också.

  7. Nya tidens religion.
    Människan förändrar sig aldrig i grunden.

    Jorden kommer INTE gå under pga klimatförändringar. Domedagsprofeterna har funnits i alla tider och haft lika många anhängare.

    Mönstret upprepar sig, om o om igen.

  8. Eller så kan det vara att det alltid legat och pyrt lite metangas ifrån myrmarkerna och att det är först nu man börjar upptäcka det?
    Det har varit varmare i Europa och Sverige vid flera tillfällen ifrån år 1000 tills nu.

  9. läs andreas malms: Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent, Atlas 2007

    och nej: det är inga dysterkvistare eller domedagsprofeter som ringer i klockan: det är forskare

  10. Myter Myter.
    DN är en av de mest oseriösa skifterna vad gäller klimat. De påstod att arktis skulle vara isfritt i år. Icke. Vad inte många vet är att antarktis aldrig har haft så myckert is som idag, sedan man började mäta på 70 talet. Vad som gällde före mätningarna, med isutbredning både på arktis och antarktis, vet ingen. Dessutom har det blivit kallare på antarktis.
    Vad gäller metan och utsläpp kan man läsa vad forskare kommit fram till i canada. http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601082&sid=a1l0y8Jc0Des&refer=canada Permafrost är permanent. Därav namnet. Har varit fruset i 740000 år.
    Luften idag har aldrig varit så ren som idag. Kväveoxider har minskat med 50% sedan 1990 osv. Kan ses på Naturvårdverkets hemsida. Jag är nog mer orolig för om folk börjar elda mer ved och vad dessa utsläpp för med sig i form av canserogena ämnen mm.
    Hur mycket har CO2 i luften ökat de senaste 40 åren? 3 miljondelar!!! Något att oroa sig för? Naturlig variation?
    IPCC:s scenarier skrivs av POLITIKER, inte av forskare, som många tycks tro.

  11. För media är det mer intressant med orkaner, speciellt om de slår till mot USA.

    Tänkte på vad Palin sa i debatten med Biden. Hon tyckte inte att man skulle bråka/argue om vad som orsakar klimatförändringen….! Det fick mig att tänka på Bush och McCain som tills nyligen hävdade att USA:s ekonomi var sund och stark! Frågan är hur ett krispaket mot klimatförändringen ska se ut när sanningen väl slår ner med full kraft!

    @ Bengan

    Du glömde skriva att jorden är platt!

  12. hallå

    bengan har alldeles fel, tyvärr; saxat från Vetenskapsradion:

    ”Antarktis istäcke byggs på av snöfallen varje vinter, och det krymper i kanterna när det sakta rör sig ut i havet. Nu har ett amerikanskt forskarlag studerat satellitbilder på isen tagna under en femtonårsperiod, och de har räknat på om balansen mellan avsmältning och tillfrysning har rubbats

    Forskarna fann att isen på västra Antarktis har krympt mer och mer för varje år. År 2006 försvann nästan 200 miljarder ton is från västra Antarktis och den halvö som vetter upp mot Sydamerika.”

    och att permafrosten skulle vara permanent har ju forskarna nyss förstått är felaktigt, därav uppståndelsen: permafrosten i norra sverige ligger precis under 0-strecket nu

    det har dessutom visat sej att IPPC:s rapporter har varit alldeles för konservativa och försiktiga: arktis smälter mycket snabbare än man trodde alldeles nyss

  13. Man ska inte ta allt för givet som man läser eller hör, ante ens från sk vetenskapliga källor. Ta allt med en nypa salt. Det finns nästan inga absoluta sanningar. Efter tes kommer antites.

  14. En rapport som säger att för 120000 år sedan permafrosten inte smälte under flera tusen år me 5 grader varmare klimat på aktuella breddgrader kommenteras på en global warming-blogg: ”the researcher says that this deep permafrost’s ability to resist melting and thus not release vast amounts of carbon may cause global warming to occur at a slower pace than expected.”

    global-warming.accuweather.com/2008/10/permafrost_more_resilient_than.html

    Detta var en liten förändring i emission. Jag antar att den varierar upp och ner hela tiden lokalt.