Centerns misslyckande


Personligen försöker jag alltid undvika att rygga inför sanningen, och det gör jag inte nu heller när jag erkänner att Centerpartiet är Sveriges roligaste parti, alla kategorier.

Centern var det landsbygdsparti som ville komma ifrån det gamla namnet ”Bondeförbundet” och därför döpte om sin avdelning i Stockholm till ”Stureplanscentern”. Det var kul eftersom alla för sitt inre såg bilden av svampen om-
ringad av Fordsontraktorer med bönder i blåbyxor sip-
pande på små drinkar med pappersparaplyer nedstuckna i körsbären eller dragandes en ”lina” inne på någon av restaurangernas toaletter. En av partiet mer fram-
trädande personligheter grät i riksdagens talarstol och kom sedan ut som en Ursula, att han var en usel salladsföretagare hade han visat innan.

Anna-Karin Hatt/DN: ”Centerpartiet har i decennier varit en central politisk kraft som bidragit i så gott som alla viktiga krislägen och utvecklingssprång. Vi har varit samarbetsingenjörer, idégivare, pådrivare, ansvarstagare – och lyckats få mer gehör för våra idéer än vad vårt väljarstöd motiverat. Kärnan i partiets idé är inte en rå och kall marknadsliberalism, utan en tydlig och frimodig, varm och grön socialliberalism. Centerpartiets nya öppenhet gäller framför allt politikens innehåll och om vi kan förtydliga några centrala idéer kan vi på nytt bli den starkaste kraften för förnyelse och utveckling i svensk politik, skriver it- och regionministern.”

Centerpartiet tog en plats till höger om Moderaterna, i skarp tävlan med Folkpartiet som också är mer höger än höger. Maud Olofsson har gått från skandal till skandal och idag tänker väl de allra flesta på elpriserna och Vattenfall AB, landets i särklass mest misskötta företag. Vattenfall plundras kontinuerligt av sina direktörer och kostnaden för denna Olofssonska sandlåda hamnar givetvis – på elräkningen, medan direktörerna glatt leende släpar iväg med skattebetalarnas pengasäckar.

Och nu försöker it och regionminister Anna-Karin Hatt inbilla det svenska folket att Centerpartiet har blivit socialliberalt, en av landets hårdaste förespråkare av marknadsekonomi har tydligen gjort ett lappkast mitt på Stureplan. För övrigt var det en överraskning att inse att vi ens hade en minister med ansvar för IT-frågor, och vad en Regionminister gör vet jag inte heller. Har man aldrig hört människans namn så kan man utan vidare förklara det med att hon uppenbarligen tillhör Sveriges mest osynliga politiker, i alla fall fram tills nu.

I sin debattartikel i DN pratar hon inte med ett ljud om sin partiordförandes totala fiasko som ansvarig för Vattenfall, en verksamhet som drabbar hela svenska folkets plånböcker, nej hon talar om att nyttja de digitala möjligheterna. Ja du läste rätt, hon vill utnyttja de digitala möjligheterna, möjligen anser hon att andra redan stulit alla analoga möjligheter…

it , , , , , dn12 svd123 ex12 ab12 sr svt gp


4 svar till “Centerns misslyckande”

 1. ”Kärnan i partiets idé är inte en rå och kall marknadsliberalism, utan en tydlig och frimodig, varm och grön socialliberalism.” Om det stämde så skulle jag kunna tänka mig att rösta på dem och tycka att det var bra. Problemet är ju att det är uppenbart för alla, till och med de som har varit partimedlemmar i decennier, att det inte stämmer.

 2. Jag läste också Anna-Karin Hatts debattinlägg och uppfattade det som en ganska god beskrivning av Centerns ideologiska position i dagsläget. Att oreflekterat hålla liv i myter, som den uttjatade om ”Stureplanscentern” är inte särskilt kreativt. Jag tror faktisk att en statsvetenskaplig analys skulle bekräfta Hatts bild av partiet som det mest socialliberala i svensk politik. Så har det varit sedan diskussionen om övergångsregler för arbetskraft inom EU för tio år sedan, där Centern var det parti som tydligast försvarade liberala värderingar. Förslagen om att underlätta för småföretagande är heller ingen högerpolitik. Det handlar om att värna människor som lever på minimilön men jobbar mer än 60 timmar i veckan och om att utveckla tjänstesektorn för att råda bot arbetslösheten. Knappast kall marknadsliberalism. Ska man vara kritisk var väl Hatts inlägg aningen urvattnat eftersom hennes programförklaring blev en lång lista på åtgärder som de flesta ställer upp på. Men att det skulle handla om falsk marknadsföring får du nog anstränga dig mer för att leda i bevis. Jag ser i alla fall med nyfikenhet fram emot ett försök.

  • Att oreflekterat hålla liv i myter, som den uttjatade om ”Stureplanscentern” är inte särskilt kreativt.

   Att oreflekterat ge sig till att försvara alliansen bara för att man röstat på dem är inte heller särskilt kreativt. Jag är gammal nog för att ha lyssnat på Gunnar Hedlunds tal i Vasaparken några gånger på femtiotalet, och jag bestämmer själv när jag anser att Stureplanscentern är ett uttjatat begrepp för min del.

  • Sociala och ekonomiska ojämlikheter ska vara anordnade så att de gynnar de sämst ställda människorna.

   Hmmm får inte ihop det med den politik som centerpartiet okritiskt ställt sig bakom sedan 2006.
   Det räcker inte med att rapa ur sig en floskel om socialliberalism för att den skall få bäring på verkligheten.