Cellgifter botar svininfluensa?


Det är SVT Vetenskap som berättar den märkliga nyheten, det var ett läkarteam på Karolinska som testade cellgifter på en svårt sjuk patient som vårdades i en hjärt-lungmaskin, något som de sedan redovisade i medicintidningen The Lancet.
Nu var det antagligen ett undantag, en speciell patient i en svår situation, samtidigt så är det givetvis intressant. Men personligen så tror jag att många är trötta på Svininfluensan, eller snarare trötta på skriverierna om sjukdomen. Den var ju inte så farlig som alla trodde, och den var definitivt ingen ny Spanska sjukan. Själv brukar jag ibland illustrera mina rader i ämnet med en man som ligger på en strand någonstans med ett diagram visande börskursen. Och det är också så sjukdomen beskrivs av många. En reaktion som skapade hysteri enbart till gagn för dem som äger industrin.

Nu tror inte jag på den sortens tal, för helt klart är att det kommer att komma pandemier som vi helt saknar skydd mot, och den dagen så kan det handla om en global katastrof av rent bibliska dimensioner. Orsaken är lätt att inse, backar man tillbaka hundra år i tiden så hade inte vi den sortens resmönster som vi har idag. Ställ dig på vilken internationell storflygplats som helst så ser du resenärer som nästa dag befinner sig på andra sidan jordklotet, eller folk som just har kommit därifrån.

Det betyder i praktiken att en luftburen smitta kan ta sig runt hela planeten på 24 timmar, något som skulle kunna få obeskrivbara konsekvenser om det var en allvarlig sjukdom. Ur beredskapssynpunkt borde varje land ha en vaccinfabrik stor nog för att på kort tid kunna tillverka ett vaccin som skulle räcka till hela befolkningen. Visst, vi sparar en miljard genom att inte bygga en idag, men den dagen som en riktigt farlig smitta kommer så kanske vi skulle kunna rädda miljontals svenskar genom att redan ha en färdig fabrik.

Och vi såg ju vilka som gick före i vaccinationsköerna sist, jo det var politiker och företagsledare förutom de ishockeylag som ansågs vara viktigare än multisjuka gamlingar. Själv fick jag två sprutor förra gången, denna gång räckte det med kombinationsvaccinet ansåg man. Nej vi borde bygga en vaccinfabrik, en anläggning som står färdig nästa gång det kommer någon elak farsot som sprids via luften. Men snålheten bedrar visheten, eller så är det väl enklare att säga som det är, sådan är kapitalismen.

it , , , , , , , svt ab ex1 svd


Ett svar till “Cellgifter botar svininfluensa?”

  1. Jag är rädd för svininfluensan eftersom en arbetskamrat höll på att dö på grund av den.