Castro, den gamla geten


Nu skriker rubrikerna ut att Fidel Castro har avgått, fast är jag inte felunderrättad så var det rätt så många år sedan hans bror tog över efter honom. Jag oroar mig närmast för att Reinfeldt ska läsa om det också, i så fall kanske han får en idé om han har någon yngre bror. Sveriges kurs är klar och tydlig, vi närmar oss Östtysklands övervakningssam-
hälle i rask takt.

Den gamla geten som jag talar om i rubriken, det är inte mitt påfund egentligen. Jag har en gammal kompis som brukar kalla honom så, och jag tycker att det låter rätt så käckt. Själv har jag aldrig satt mig in i de olika frågor som brukar komma upp när det gäller Kuba. Jag har varit tämligen ointresserad om sanningen ska fram. Det har ju bitvis varit rätt höga vågor i debatten och man behöver ju inte sätta sig in i alla frågor trots att ett antal politiska meningsmotståndare försökt pressa mig till det. Jag nöjer mig med att konstatera att de som jag känner som har besökt landet talar om sjuk- och hälsovården, och att de varit imponerade.

Här i Sverige så privatiseras all sjukvård i rask takt. Min hjärtdoktor ägs av familjen Wall Enberg, och vissa sjukhus är idag helt privatägda. I och med moderaternas ”Vårdval Stockholm” så har fattigare bostads-
områden mist sin vårdcentral medan Östermalm är den stadsdel som har flest vårdcentraler per tusen innevånare. Det är den moderata politiken och så har det varit sedan hösten 2006. Så den som gnäller på socialister för att Castro var diktator, om han nu var det, kan bespara sig besväret med att kommentera dessa rader. Jag struntar helt enkelt i att den gamla geten avgått inatt, trots att han gjorde det för flera år sedan.

Annars så vore det nog rätt så intressant att bo på Kuba. Vi som gillar oväder får nog vårt lystmäte där, för den orkan som inte passerar Kuba finns inte. Tänk, man kanske kan få sin pension utbetalad dit, dessutom är det billigt att leva där. Problemet är väl snarare att jag inte behärskar den ringaste spanska. Visst, vissa ord har jag ju förstått, men ska man klara sig hyfsat i landet så vill det väl till att försöka lära sig tungomålet någorlunda.

Jag tycker synd om många av de invandrare som kommer hit till Sverige, spanska är ju i alla fall ett världsspråk, men hur är det med svenskan? Man kan inte ens åka till Finland eller Danmark och tro att man ska klara sig med svenska, i Danmark växlar folk till engelska och i Finland vägrar de oftast att försöka svara på svenska fast de kan. Å andra sidan kanske man klarar sig hyfsat med engelska på Kuba?

it Tags: , , , , , , , ab ex dn svd sr


22 svar till “Castro, den gamla geten”

 1. En sådan icke-nyhet det där. Castro sa väl för ett bra tag sedan att han skulle mest skriva och sitta och jiddra i radio, defacto avgått sedan länge mao.

  Sjukvård som är bra skulle man ha. Vi har en juste sjukförsäkring på firman, men jag provade att använda den, det var dyrare och fan så mycket krångligare. Blev att jag ställde in besöket och boka in mig hos min vårdcentral, lite längre väntan men kompetent läkare som jag har god kontakt med, receptet finns på apoteket när jag kommer dit, alla labb med mera finns i samma byggnad och jag fick hjälpa en läkarkandidat med sin utbildning för han fick värdefull erfarenhet av att undersöka mig. En allt igenom angenäm upplevelse. Privatläkaren kostade mig bara 200 kr i parkering och ingen vård. Men privatläkare verkar ypperligt om man vill få sin vård i ett kontorshus.

  Kolla ett flygfoto över när dessa orkaner drar in över florida. Inte ett hus står upp, men tittar du noga så kommer du se att alla träd står kvar i trädgårdarna(här i Sverige är i vana vid det omvända förhållandet när det blåser). Att ha en egen liten kåk innebär inte att man bor bra. Men de där fuskbyggena som man tvingas bo i i det landet är iaf billiga och snabba att bygga upp igen.

 2. Castro har lyckats bygga ett kommunistiskt samhälle så nära till USA att de är en ständig nagel i ögat på USA, men vilka länder är det som är inblandade i handelsembargot mot Kuba? för USA har väl fortfarande kvar sitt?

  • ”men vilka länder är det som är inblandade i handelsembargot mot Kuba ”
   USA , Israel och en putteliten ö som jag inte kan komma på namnet röstar ständigt mot hävningen av blockaden

   • Mikronesiens federata stater om jag inte minns helt fel. Vilka som hört talas om Mikronesien är nog lätträknade. De står nära USA och röstar med dem.

    Kuba är intressant, det går inte att förneka. Men man kan inte heller förneka att styret är mer eller mindre totaliärt. De borde lämna över till yngre förmågor, även om det känns självklart att de som skapade revolutionen också fortsätter bygga det som är målet. Men jag tror att även om det blev fria val, så skulle socialismen vara stark i landet. Så personligen hoppas jag på fria val.

    Fattigdomen är utbredd ja, men den sociala tryggheten är stark, och kriminalitet är inte hög alls. Deras skola är intressant den också.

    Boven i ”fattigdomsdramat” är USA med sin illegala blockad. Det har inte varit några småsummor Kuba har gått miste om genom åren. Jag tror även att om USA upphäver blockaden, så kommer folket i Kuba känna sig stolta över att ha klarat av alla dessa år. Det kommer även att öppna upp för ännu mer turism.

    Frågan är om inte det kommer stärka socialismen där ännu mer?

 3. kom ihåg att kuba vann kriget mot USA, de sköt ner 10 flyplan och 5 båtar sänkte de i 62 timmar nåt som arabvälrden önskar de kunde gjort, men sakta i bakarna, chile och brasilien är 2 potenser i latinamerka där de finns demokrati men nu vill Cuba bli den nya China med kommunistikt styrande hmmm?? Chile och Brasilien är 2 nationer med bra ekonomi och rika länder fast nu vill Cuba bli den nya Kina, det får mig att tänka till vad som sker i världen när vi i Europa och i USA lever på kris, medans andra länder kör ikapp oss i allt nästan??

 4. Den gamla geten kommer endast att avgå när han tar sitt sista andetag,
  ” Jag kan inte längre göra vad jag har gjort många gånger , men jag har lovat att vara soldat av ideer,
  Jag kan fortfarande uppfylla denna skyldighet” Skrev han för 2 dagar sen..

 5. Fidel avgick som partiledare nu. Inte som president som han gjorde för någr år sedan.
  Viva Fidel! Viva Raoul! Viva Cuba!

 6. Tala bara om när du tänker sticka till Cuba Jinge. Jag åker gärna med. Har lite kontakter där så boendet är inget problem.

 7. Åh spännande med resa till Kuba. Är det bara o resa dit för den som vill? Jag kan faktiskt väldigt lite om Kuba, de kan inte vara värst farliga ”kommunister” då man aldrig hör nånting från det här landet ever.
  Annars brukar det ju förgylla tidningar runt om i väst med alla dessa farliga och fruktansvärda tyranner som finns överallt.

  • En vän som har varit på Kuba berättade att det bara är att resa … att jag kommer att träffa en ungdomsgeneration med attityd och uppfattning om vad som sker i världen. Väl insatt i det mesta En ungdom som inte anser att det viktigaste i livet är den senaste I-phone eller om vem som vinner årets Let´s dance.

   Dom farliga kommunisterna på Kuba har klarat av mycket mer än vad de övriga ”demokratiska ” länderna har gjort i tredje världen..
   Så när även Ohly påstår att Kuba är en diktatur som bör demokratiseras ,, blir jag rädd

   • Det är väl klart Kuba måste välja demokratins väg. Det ska dock ske i ordnad form och det ska vara de riktigta kubanerna, inte de amerikanska marionetterna i Miami, som ska leda demokratiseringsarbetet.

    Det absolut viktigaste blir att hålla Miamikubanerna borta från maktens korridorer. Kommer de tillbaka så är Kuba snart en lydstat till USA igen som under Batista.

    • Martin
     Kuba har valt demokratins väg sedan de utformade sin konstitution ,,
     Om vi nu menar med demokrati att hålla val ,, så har Kuba val där över 90% av befolkningen som är över 16 år,, deltar ,, Den som väljs behöver inte vara partimedlem.
     Om vi nu menar att yttrandefrihet är demokrati så har Kuba yttrandefrihet.. i Havanna bor en av västvärldens kändaste bloggare Yoani Sanchez ,,som t.om financieras av väst och får sin blogg översatt på flera språk.
     Om vi nu menar med att i ett demokratisk land ,,finns inga politiska fångar,, så är det relativt vem som är politisk fånge eller terrorist.
     Kuba har en av de mest demokratiska välfärdssystem i regionen.

     • Tack för era svar!
      låter spännande, var på Kuba bör man hålla sig om man ska resa dit? eller är det bara att ge sig rakt ut i riket?
      Att slippa i-phones och annat trams ser jag sannerligen fram emot.
      Kanske vill man inte åka hem?

  • Cuba är faktiskt ett väldigt trevligt semestermål. Befolkningen är oerhört vänlig. Och ungdomen är mycket frågvis och utåtriktade.

   Det står i stor kontrast till vad vissa västländer och dess media utmålar Cuba som.

 8. Kuba har en egen konstitution baserad på socialism.. och ett eget valsystem, som kanske inte passar den uppfattningen vi i väst har av demokratin.. men vem säger att vårt sätt att se på demokrati är den rätta?

  Jag menar att ett land vare sig det är en diktatur eller demokrati .. så länge den saknar etik och moral där medborgarna saknar grundläggande mänskliga rättigheter … är av samma skrot o korn,
  Och i de s.k demokratiska länderna ser inte så lovande ut ..
  Vilket är nu bäst ? Den manipulerande demokratin som vi oftast ser eller den kubanska systemet?
  Faktum är ,, jag har inte förstått vad Ohly menar med demokrati..

  • Varför hänger du upp dig på Ohly? Är det viktigare att klanka på honom är på Reinfeldt? Är du möjligen Sverigedemokrat?

 9. Jag klankar inte på Ohly mer att tala om vad han har sagt,, och nej jag är inte Sverigedemokrat . Till skillnad från Ohly så kallar jag mig fortfarande för kommunist.
  Socialism och kommunism för mig är ett annat system -inte en socialiserad anpassning till kapitalismen .. eller den manipulerande demokratin där Ohly gärna vill vara med och leka
  Om man nu tror att man kan ha en vänster politik i ett kapitalismens anda,, så bedrar man sig själv,,
  Man kanske kan göra det som fackförening men inte som politisk parti

  Låt mig rätta till det.. Jag klandrar Ohly ,, faktiskt så är jag besviken på honom ,,han har lyckats göra vänsterrörelsen flummig ,, folk ser inte skillnad längre .. han har helt enkelt gett efter för den världsåskådning som råder, och utöver det står han som vänster partiledare och uttalar sig om att Kuba bör demokratiseras….. Därför undrar jag vad han menar med demokrati och vilket demokratisk land han jämför en före detta slavö som Kuba med,,,

  För att citera någon från Latinamerika som jag läste om efter val 2010
  ”Vänstern kontra högern i Sverige handlar oftast om några procentenheter i försäkringskassan ,, för oss i Latinamerika är det fattiga mot de rika makthavarna, det goda mot det onda,, en annan värld att leva i”

  Jag tror att det är vad folk i allmänhet ser i de politiska debatterna

  Du Jinge,,,det där med SD var elakt ska du veta