Byt ut kungen mot en varg

Idag berättar Aftonbladet att republikanska föreningen har funderingar på vad som borde pryda våra mynt och sedlar. Aftonbladet illustrerar sin artikel med en enkrona med en bild av en älg.

AB: ”I ett öppet brev till riksbanksfullmäktige kräver Republikanska föreningen att alla kungliga symboler på sedlar och mynt tas bort. Enligt föreningen representerar kungahuset inte det moderna Sverige och den kräver därför att kungaporträtten ersätts av något annat i samband med att nya valörer införs.”

Jag tycker givetvis att älgen har en plats på svenska sedlar och mynt, men det största myntet i cirkulation, nu tiokronan, bör givetvis ha en bild på en varg. Egentligen behöver jag antagligen inte motivera förslaget, vargen är ett djur som vi har levt med ända sedan istiden drog sig tillbaka. Dessutom har kungen själv uttalat sig i vargfrågan vilket gör det extra viktigt att markera svenskarnas närhet till naturen. Om man frågar ett tusen svenskar om vad de värderar mest med Sverige så kommer ”naturen” att komma väldigt högt, om inte högst. Därför är vargen ett djur som bör vara på det mest cirkulerade myntet med högst värde.


intressant Tags : , , , , , , ab e24 svd dn12 t

  3 comments for “Byt ut kungen mot en varg

 1. Henrik
  16 mars, 2010 at 22:33

  ”Kungen” och det övriga patrasket bör förpassas dit en symbol för förtryck och utnyttjande hör hemma, nämligen på historiens sophög.

  • Sandy
   17 mars, 2010 at 14:43

   Henrik,
   Det är du som är patrasket. Flytta genast från Sverige!

 2. Johan
  17 mars, 2010 at 18:01

  Sandy: Vad sjutton är det som gör att du gillar kungahuset? Att de livnär sig på oss skattebetalare, eller att de till hör Sveriges ”fina” arv?

  För övrigt tycker jag att du själv kan ta med dig kungahuset och åka ut ur Sverige.

Comments are closed.