BP ett bolag värt förakt!

Det här är ett svårt ämne att skriva om, svårt därför att det drabbar varelser som inte kan värja sig, djur som enbart kommer att finnas kvar i form av fotografier i tidningar och på bloggar. Alla vet att BP, British Petroleum, ett av världens största oljebolag orsakar massdöd i djurlivet utanför Louisiana och snart också i andra amerikanska staters kuststräckor.

Själv känner jag mig gråtfärdig när jag ser dessa bilder och min avsky för BP som företag känner ingen botten. Jag föraktar allt BP står för och kommer aldrig någonsin köpa något som har den minsta anknytning till detta företag.

När man är så sugen på pengar att man borrar efter olja på 1500 meters djup utan att satsa tillräckligt med pengar på att skydda miljön så är man värda allt förakt, ingenting av vad det företaget gör idag eller i framtiden kan ursäkta den nonchalans man visat mot miljön, mot de miljoner djur som ska dö för att BP:s aktieägare ska få fetare plånböcker.

Min ilska och min frustration är så total att jag idag undrar om jag inte handgripligen skulle kunna ge mig på de direktörer som företräder bolaget. Det är tur att bolaget inte har bensinstationer märkta ”BP” idag, annars skulle nog många försöka se till att skipa något slags rättvisa, även om det vore kontraproduktivt.

En stor del av be-
folkningen i Louisiana har fått sina utkomstmöjligheter raderade för minst en generation, de ska givetvis ersättas fullt ut om så BP går i graven på kuppen, precis som alla djur.

i Tags: , , , , , , , , , , , , e24 svt ab svd dn12 t

  18 comments for “BP ett bolag värt förakt!

 1. Mats
  4 juni, 2010 at 09:16

  Fy satan!

 2. 4 juni, 2010 at 09:52

  Ja inte tycker jag BP haft speciellt bråttom med att täta hålet? Jag tycker att de ska vara lag på att reservplanerna är beprövade och fungerande istället för att improvisera tätningen. Får se om det senaste försöket fungerar men katastrofen är redan ett faktum.

 3. Benny
  4 juni, 2010 at 10:12

  Fy fan vad ruggigt! DEn översta ser ut att kunna vara en and av något slag, ruggigt är bara förnamnet.

 4. 4 juni, 2010 at 11:44

  Fruktansvärt att se dessa bilder. Inte utan att man tycker att BP:s styrelse, direktörer och aktieägare borde rullas i tjära och fjäder och tvingas löpa gatlopp!

 5. Martin
  4 juni, 2010 at 15:45

  Jag säger en och samma sak varenda gång jag ser det. BP och de andra företagen som nu bygger ett skylla på varandra försvar måste omedelbar konfiskeras av de drabbade nationerna.

 6. Db
  4 juni, 2010 at 16:09

  Med jakten på pengar i extremkapitalismens namn så kommer det alltid vara offer som följd, inte bara människor som vi kan se, utan miljö och djur också.

 7. 4 juni, 2010 at 17:38

  Jo, alla. Ansvaret ska fördelas på ett rimligt sätt, men resultatet kan bli att dessa företag får konfiskeras och säljas ut till högstbjudande. Jag vet inte hur sådant ska gå till men lokalbefolkningen ska hållas så skadeslös som möjligt. Att äga aktier är ett risktagande, nu får deras aktieägare stå för den del av risken de har i aktier. Förhoppningsvis…

  • Martin
   4 juni, 2010 at 22:07

   Ja, en konfiskering innebär ändå att ägarna går i stort skadelösa. Aktier i BP lär ha betalat sig några gånger om redan.

   • 4 juni, 2010 at 22:56

    Vad ska man göra då? Släpa ut dem på gården och skjuta dem? :-P

    • Martin
     4 juni, 2010 at 22:59

     Nej, det var inte så jag menade. (Även om jag anser att ingen av ägarna av BP skall få fortsätta vara rika.) Jag menade att denna åtgärd knappast kan vara kontroversiell, kostnaderna blir betalda och alla går i stort skadelösa.

 8. 4 juni, 2010 at 17:40

  Kapitalismen kan bara överleva genom att förstöra all rikedoms urkälla, sade Karl Marx (Kapitalet del I) arbetaren och jorden. Tänk så rätt han hade.

  • Marcus R
   4 juni, 2010 at 18:28

   ”Kapitalismen kan bara överleva genom att förstöra all rikedoms urkälla, sade Karl Marx (Kapitalet del I) arbetaren och jorden.” – Arbetaren kanske, jorden vetifanken. En numera icke-kapitalistisk utdöd stat var rätt duktiga på att exploatera jorden de också. http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Explosions_for_the_National_Economy

   • Martin
    4 juni, 2010 at 22:15

    Att andra också gjort sig skyldiga till samma brott som kapitalisterna gjort i över hundra år förändrar ju inget. Katastrofen är ett faktum och de som slår mynt av sådant risktagande skall givetvis inte få behålla det de tillskansat sig på detta viset. Ansvaret kan inte bäras av en juridisk person som målvakt, det är de riktiga personerna bakom ägandet som är de som skall hållas ansvariga, de som tjänat på slarvet.

    Det är en hållning som även den som vill bevara kapitalism måste ställa sig bakom. Att ägande är ett ansvar.

    • Marcus R
     5 juni, 2010 at 00:19

     ”Det är en hållning som även den som vill bevara kapitalism måste ställa sig bakom. Att ägande är ett ansvar.” – Det är klart det är ett ansvar. Jag har inte sagt nåt annat. Tyvärr blir väl deras böter/skadestånd för lågt som vanligt. Folk kanske minns när Statoil blev dömda för kartellbildning för några år sedan; alla inblandade bolag fick böta totalt 52 miljoner kronor. Hemskt mycket för en grupp företag där bara Statoil hade en nettovinst på 21 miljarder första kvartalet det året (2005).

     Ett inlägg någon annanstans hade den bästa piken (han lyckades pricka musikindustrin samtidigt). Inlägget sa att BP får betala motsvarande 600 nerladdade låtar (£47 miljoner enligt Sky News – motsvarande ca 550 milj SKR). Då ska man vara medveten om att BPs nettovinst första kvartaletvar 31.2 miljarder (mindre än väntat tydligen) kronor vilket motsvarar sisådär 347 miljoner kronor om dagen.

     Min poäng var dock att man ska inte kasta Kapitalet när man sitter i glashus. Marx teorier applicerade på det moderna samhället är bara en ideallistisk våt dröm som inte funkar i verkligheten. Jag föredrar Machiavelli jag. ;)

     • Martin
      5 juni, 2010 at 14:10

      Javisst, det hade varit att kasta sten i glashus om det varit ett Stalin/Mao-citat. Guilt by asociation är inte acceptabelt, det inser du väl. Faktum är att Marx analys av kapitalismen ofta är väldigt pricksäkra och går att läsas utan att man för den sakens skull rusar iväg och nackar folk.

      Jo, miljöbrott är det brott man kan begå och gå skadefri ifrån. Man får ha försäkring emot miljöbrott men privatpersoner fick inte försäkra sig emot copyright-brott. Samtidigt är straffen för låga, något som fick min miljötekniklärare att sluta som miljöinspektör. De borde rimligen alltid vara på en nivå att de täcker samhällskostnaden för slarvet och en rejäl portion utöver detta för ren avskräckning. Därom är vi rörande överens. Låt oss enas och jobba för att detta blir en verklighet nu, sen kan vi idka kommunist/liberal-pajkastning i de andra frågorna. :)

 9. Marcus R
  4 juni, 2010 at 17:50

  En av de största läckorna som skett hände för 30 år sedan, också i Mexikanska golfen, och man försökte använda samma metoder då som nu. Säkerhetstekniken har alltså inte utvecklats på 30 år. Källa:
  http://www.youtube.com/watch?v=GHmhxpQEGPo

  Andra läckor som kan vara intressanta är Nigerias oljefält (som inte nämns alls i media men som egentligen pågått längre). ”In fact, more oil is spilled from the delta’s network of terminals, pipes, pumping stations and oil platforms every year than has been lost in the Gulf of Mexico” – Källa: http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/30/oil-spills-nigeria-niger-delta-shell (värt att notera dock är att i artikeln står det att Nigeria står för 40% av USAs oljeimport vilket inte är i närheten av en sanning; strax över 8% ska det vara).

 10. Isabelle Midy
  5 juni, 2010 at 09:22

  BP borde ha varit kriminaliserat för länge sedan. Detsamma gäller dem som har gett tillstånd för borrning på sådana djup. Det säger sig självt att man inte riskerar djur- och växtliv för att kommersiella intressen skall få härja fritt utan någon som helst respekt för våra medvarelser i naturen. Groteskeriet saknar gräns.

 11. Peter
  5 juni, 2010 at 20:31

  BP tyckte tydligen att det var värt att hoppa över vissa säkerhetsbestämmelser för att ”spara pengar.” P g a detta har vi nu en oljeläcka som kan komma att fortsätta att förgifta allas våra hav i månader eller kanske t o m år. Jag får ångest när jag tänker på detta, men dom ytterst ansvariga klarar sig förmodligen, som dom för det mesta gör, och kommer att fortsätta med sitt lyxliv och sina skurkaffärer. Det är en underbar värld vi lever i…

Comments are closed.