Berlusconi är en – Pajas, drabbad av Senis morbum?


Jag kan inte rå för det, men jag känner det jag skriver i rubriken. Silvio Berlusconi är en pajas, ett skämt. Troligen har han varit hyfsat effektiv som företagsledare med tanke på resultatet, sin dominans inom medieindustrin i Italien, men idag framstår han bara som en äldre man med dåligt omdöme som dessutom är sällsynt hårt drabbad av gubbsjuka (Senis morbum).

AB: ”Den europeiska centralbanken är den enda centralbank i världen som vägrar ta ansvar för det finansiella system som den faktiskt kontrollerar. För Tyskland är det en nationell princip. Man är paniskt rädd för inflation. Rädslan kommer ur landets historiska trauma. Tysklands 1920- och 1930-tal handlade om hyperinflation och inflationen banade väg för ni vet vem. Aldrig mer! Angela Merkel ser framför sig slitna hemmafruar som släpar skottkärror fulla med värdelösa sedlar till affären för att köpa en liter mjölk för en miljon mark, så fort någon ens nämner att ECB borde göra något.”

Min största invändning idag är dock en annan, han borde ha avgått direkt. Det finns ingen anledning att skjuta upp de beslut som Italien måste fatta, att han ska sitta kvar ända till det är klart ser jag som hans sista halmstrå. Han griper tag i det han kan för att hålla sig kvar vid maktens grytor och det hedrar honom inte. Att han ens finns kvar i ledningen för landet är märkligt, det sägs ju att italienare ska vara så på bettet när det gäller uttrycken för deras antagonism. Möjligen är det vi i Sverige som har svårt att förstå mannens ställning i det italienska samhället.

Samtidigt med Berlusconis sista ryckningar innan han blir utbytt så undrar jag fortfarande över den ekonomiska kris som EU har hamnat i. Den ständigt återkommande lösningen tycks vara att sälja ut de statligt ägda företagen och betala utlandsskulderna med de slantar som kommer in. Det är ungefär samma sak som händer hemma i Sverige. Vi sålde ut Apoteksbolagets ensamrätt för att få driva apotek, sedan kom de nya apoteken och ville att staten skulle betala mer i läkemedelssubventioner så att de kan öka vinsten. Att de sedan skickar pengarna till olika skatteparadis muttrar Anders Borg lite om i media, men han gör ingenting åt saken. (forts nedan..)

På samma sätt är det med andra företag som används för att konkurrensutsätta det stat och kommun tidigare haft ansvar för, pengarna transporteras iväg till olika skatteparadis och finansministern muttrar och låtsas vara indignerad.

Det senaste, att utse Investors Marcus Wallenberg till ordförande i det statliga LKAB är förstås ingen tillfällighet. Man gör det så att Wallenberg får något eller några år på sig att bedöma hur mycket de vill betala för LKAB och sedan ställs folk inför fullbordat faktum, Investor tar över LKAB, eller snarare, de tar över de miljarder som företaget årligen betalar in till statskassan. När sedan Vattenfall AB har sålts så har vi inte kvar något av värde av vår nationella förmögenhet, om man kan tala i den sortens termer.

Högerpartierna säljer ut allt vad de kan, ett recept som redan Grekland och Italien tvingats att svälja med hull och hår. Nu ska allt ändras i nyliberal riktning och Borg och Reinfeldt tror uppenbarligen, eller vet, att de kommer komma undan med det så länge de kan fixa ytterligare något ”jobbskatteavdrag”.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1 svt1 sr1 dn1 svd1 ex1


8 svar till “Berlusconi är en – Pajas, drabbad av Senis morbum?”

 1. Aj fan, är det Senis morbum jag lider av nu när mitt intresse för tonårstjejers bakdelar har ökat? :-D

  • 1) Jag använde Google translate till att översätta ”gubbsjuka” till latin, om det är korrekt vet jag inte.

   2) Lider du verkligen av det ???

 2. Jag har, och kommer nog alltid va intresserad av tonårstjejers bakdelar.
  Betyder det att jag ”led” av Senis morbum redan som tonåring?

 3. Det får nog betraktas som ett extremt allvarligt bakslag för Berlusconi att han tvingas bort av den här orsaken. Ett av hans främsta syften med regeringsmakten har ju varit att skaffa sig åtalsimmunitet. Efter detta lär han vara chanslös.

  Egentligen är det lite komiskt. Efter allt den tjyven gjort för att klamra sig fast vid makten. Allt manipulerande via sina mediabolag och annat, alla försök att lagstifta bort opposition och kritiker, alla populistiska beslut och oheliga politiska allianser.

  Och så plötsligt kommer den krassa ekonomiska verkligheten och bara sveper bort honom!

 4. Berlusconi och hans medieimperium (kommer förhoppningsvis) att stå som skolboksexempel på medievärldens stora skuld i demokratins förfall. Det är inte lika illa (eller uppenbart illa) här i Sverige som i Italien, men jag såg precis det här reportaget av expressens politiske reporter, om vår utrikesminister Carl Bildt:

  http://bloggar.expressen.se/niklassvensson/2011/11/exklusivt-bildtextra-utrikesministerns-indienresa/

  jag vet inte, men det första jag tänkte var – är det putin?

  • Har du läst/sett Geronimo Stilton? Det handlar om en mus som är VD för ett medieimperium, som han sköter väldigt bra. Ironin här är att historian är skapad av… en Italienska vid namn Elisabetta Dami. En Hergé för sin tid.

  • >>> jag vet inte, men det första jag tänkte var – är det putin?

   In3sant iaktagelse då den politiska ledningen i detta land i allt högre utsträckning liknar och beter sig på samma sätt som man gör och gjort i de gamla kommunistländerna. Dvs man låter folket leva på svältgränsen men roffar åt sig så mycket som möjligt själv och till dem som stödjer än. Enda skillnaden är väl att företeelser som den här bloggen tillåts existera, åtminstoen ännu så länge… Fast jag saknar den fullbordande en bild(t)en med bar överkropp och spelande muskler till häst:-)