Berglin i SvD och vargfrågan

Det finns två stycken tecknare i Sverige som håller absolut toppklass enligt mitt sätt att se saken, den ena är Hans Lindström och den andra, som egentligen är ett tvåmannalag, är Svenska Dagbladets Berglins.

Ämnet för veckan hos Berglins är ”scener som vi skulle vilja se”, något som varieras till fulländning. Själv har jag skrivit åtskilliga tusen ord för att försvara vargens plats i vårt samhälle, jag möts ständigt av jägarnas oförstående eftersom de normalt släpper sina hundar vind för våg under jakten. Att vargen passar på när den får chansen kan vi inte klandra rovdjuret ifråga för, de vi kan klandra är förstås jägarna. Att jägarna själva skjuter ihjäl fler hundar än vad vargen tar pratar de inte gärna om, att trafiken tar mångfalt fler är inte något populärt samtalsämne. Senast nu idag så har Aftonbladet en video om hur illa tilltygad en hund blivit av en varg, det verkar som om Aftonbladet tror att dödande är något stillsamt, att vargen ska ge sitt byte en spruta så att det stilla insomnar.

Just Aftonbladet utmärker sig negativt i dessa sammanhang, jag förstår faktiskt inte varför. Tror de verkligen att varghatarna är så många så att de får sälja extra lösnummer? EU:s Habitatdirektiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 säger klart och tydligt att vargen ska skyddas eftersom den är rödlistad och akut utrotningshotad. Då passar högerregeringen på att besluta att varg ska få jagas och Aftonbladet sätter igång en hetskampanj mot vargen. För några dagar sedan hade en varg rivit ett antal får i Skåne, då skrek tidningens hemsida ut ”Allmänheten Varnas”, något som de ändrade efter att ett tiotal bloggar påpekat osakligheten. Fårägare skulle möjligen varnas, inte ”Allmänheten” som tidningen felaktigt påstod.

Jag kan inte påstå att Berglins håller med mig i min kritik av jägarkåren, men att döma av denna delteckning (en av fyra) så tyder det på att en viss samsyn föreligger. Och budskapet är klockrent, helt omöjligt att missa. Underbart! Besök SvD och se de andra tre!

intressant Andra om: , , , , , , , , ab svd hd ex dn t

  27 comments for “Berglin i SvD och vargfrågan

 1. Kerstin
  3 november, 2009 at 18:00

  När den gamla jakthunden inte längre kan användas i jakten, eller när den nya hunden visar sig vara skotträdd, så kan jägaren sätta ut den som levande åtel i ett vargrevir. På så sätt får han 20 000 kr i ersättning för en annars värdelös hund. Om däremot den friska jakthunden skadas av en av jägare utplanterat vildsvin, så blir det ingen ersättning alls. Det rimliga vore naturligtvis att alla skador som vilt orsakar ersätts av jakträttsinnehavarna.

 2. Munkas
  3 november, 2009 at 19:31

  Berglin är helt suverän, jo han gjorde en grej om skjut, gräv och tig förut. Det betyder säkert att han är för vargen. En klok karl.

 3. Gripen
  3 november, 2009 at 19:57

  Vårt ”problem” med gråvarg liknar det problem som finns i virginia/west virginia och rödvargen.

  Men de fick ett problem som de inte hade förutsett med att rödvargen minskade, Grå och röd räv minskade också och tvättbjörn ökade och så gjorde rabies i samma takt som tvättbjörnen gjorde.

  Så det var lättare att övertala jägarna där att man behöver bevara vargarna, problemet där finns hos jordbrukarna för de måste köpa sitt viltstängsel själva och staten där ersätter inte rovdjurs rivna djur.

  Det enda jag tror hjälper i vårt fall är utbilding och åter utbilding.

 4. Lillemor Anderson
  4 november, 2009 at 04:18

  Kan absolut inte tro att en varg har rivit dessa får.Jag bor ute på landet i Centrala Californien. Många år sedan hade vi och en del grannar våra kalvar rivna något liknande denna attack. Det var hundar som sprang i flock,4 eller fler av dem.Vi har också fött up så kallade vilda vargar.100%varg,en hona som hade 5 valpar,som växte upp till 90 till 120 pounds i Am. vikt.De klokaste djur någonsin.En varg som jagar efter något att äta,tar bara ett byte,och äter vad han behöver,just nu.Om möjligt kommer han tillbaka senare när hunger känslan kommer över honom,till gamla bytet. Om en riktig varg expert kollar dessa döda djur,ser personen också att en varg beter sej inte på detta sätt.Kyll inte på vargarna så fort liknande tragedier händer.Kanske bönderna inte får ersättning om djuren är så kallade hund-rivna (?).

  • 4 november, 2009 at 14:09

   Nu är det så att vargar hamstarar mat, alltså tar många får på en gång för att sedan komma tillbaka och äta på kadavret. Det går många får på en älg, vargen käkar inte upp en hel älg på en gång heller.
   Det har redan varit en vargexpert där.

 5. Gösta Berling
  4 november, 2009 at 09:57

  Det var ett väldigt tjatande om hundar och ”varghatare”. Vi som i denna fråga inte är Politiskt Korrekta är det (med mycket få undantag) inte för att vi hatar varg, vill utrota den eller tycker att hundar ska få gå löst hur som helst. Vi är helt enkelt rädd för vargen.

  Och det är typiskt att storstadsbor är dem som mest månar om varg i synnerhet och rovdjur i allmänhet. (Jag vet att det finns glesbygdsbor också som stämmer in i ”ylandet”, varför vet jag dock inte, kanske de vill ”göra sig märkvärdig” på något sätt ?)

  Och nog är vargen farlig så det räcker. Ni läste kanske (AB bl a) om sångerskan som blev dödad i Canada ? Och då var det inte ens en riktig varg, det var en prärievarg…

  • 4 november, 2009 at 10:50

   Vi är helt enkelt rädd för vargen.

   Stackare. Jag har sovit ensam ute i skogen vid Nordmarksälven, vid Lesjöfors och i Hagfors ett femtiotal gånger, oftast under bar himmel. Jag har ALDRIG känt mig orolig för rovdjur, däremot har det varit obehagligt när jag hört människor mitt i natten där det inte borde finnas andra än undertecknad. Och den gången jag mötte en livs levande varg uppe i Nordrämmen så vände hon sig direkt och skrittade åt ett annat håll.

   Och du är rädd för gråben, stackars krake!

   Vet du vad? Nästa gång du passerar Kolmården, besök vargarna då så får du klappa och kila dem. Efter det så kanske du kan sova på nätterna…

   • Gösta Berling
    4 november, 2009 at 11:25

    http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article6033444.ab

    Att det för det mesta går bra är inget bevis för ofarlighet. I stället för att raljera kanske du borde reflektera över ovanstående. Var fanns hennes hund ? Var hon jägare ?

    • 4 november, 2009 at 11:48

     Hörrö ”Gösta”!

     Ska vi inte för ordningens skull hålla oss till Canis lupus, vår varg? Det blir svårt att diskutera annars, snart kommer du väl dragandes med ytterligare arter?

    • Gripen
     4 november, 2009 at 13:08

     Canis Latrans är inte vad vi har här, Vi har Canis Lupus.

     Cyotes (Canis Latrans) har en helt annan mentalitet, plus ofta lider de som attackerar människor av rabies, Men i detta fall var det friska djur vana med människor som kommer till national parken att titta på djur, så de var inte skygga.

     Vår Canis Lupus är väldigt skygg och kan inte jämnföras med så kallade Urabaniserade Cyotes.

     Så om vi ska ha en diskussion så bör du ta upp fall där Canis Lupus har varit inblandade och då får du se att de flesta fallen är av halv tämjda vargar eller sjuka vargar.

  • Marcus R
   4 november, 2009 at 12:32

   Gösta – Varför är du rädd för varg då? Vad tror du sannolikheten är att du skulle bli attackerad av en? Hur många människor i Sverige har blivit attackerade de senaste 100 åren tror du?

   • 4 november, 2009 at 13:14

    Noll (0), ingen alls… Men Gösta är rädd för det…

 6. Gösta Berling
  4 november, 2009 at 12:08

  OK då. Jag ber om ursäkt.

  Tänkte bara att eftersom prärievargen är en beskedligare art så är förstås Canis lupus ännu farligare.

  • 4 november, 2009 at 13:11

   Snicksnack!

  • Gripen
   4 november, 2009 at 13:30

   Canis Latrans är mindre men det gör inte dem mindre farliga en vad Canis Lupus är.

   De är mer instabila i psykologiskt, de är också mer nyfikna och tack vara det blir de lättare vana med människor.

   Canis Rufus och Canis Lupus är större men mycket skyggare och stabillar i psycket. Titta på våra tamhundar, bara för att de är större betyder inte att de är farligare. Nu är det så att bland våra tamhundar så är små hundraser ofta mer neurotiska och instabilla i psycket.

   Samma gå med deras vilda kusiner, Dingos och prärievargen är mycket mer isntabilla en vad grå eller röd varg är.

   I djurvärlden betyder inte det att störst är farligast alla gånger.

 7. 4 november, 2009 at 14:03

  Visst man kan vinkla saker hur man vill och få saker till att det är jägarnas fel allting, alla jägare hatar varg.

  Ofta så är det LRF som ansöker om skyddsjakt, ibland med jägareförbuindet ibland är SKK med på ett hörn.

  Jag som jägare kan säga hur menar du släppa hunden vind för våg? är det oansvarigt att släppa en hund i ett vargrevir? eller kanske i ett vaglän? eller kanske i mellersta landet? Vet du hur stort ett vargrevir är?
  På många håll krävs det att man jagar med löshund inget annat fungerar. Ska dom jägarna inte få jaga alls?

  Vad har ihjälkörda hundar med vargen att göra? Men om man nu ska räkna på det, det finns ca250 vargar dom tar runt 20-30 hundar om året, inte bara jakthundar.
  På vägarna kör det tiotusentals bilar vägnätet är tätt i vissa län, det går inte att skydda sig mot det till 100%, men det är en risk man vet om och man får göra en bedömning var man kan släppa.

  Att det skjuts hundar är såklart bedrövligt och inte försvarbart. Men olyckor händer jag vet inte hur många 100 000 skott det skjuts under hundjakt men det är många.

  • 4 november, 2009 at 14:08

   Jag som jägare kan säga hur menar du släppa hunden vind för våg? är det oansvarigt att släppa en hund i ett vargrevir? eller kanske i ett vaglän?

   Absolut. Bodde jag i vargtrakter så skulle jag hålla björnkoll på jycken och stängsla fåren bakom rovdjursstaket.

   Jägare brukar berömma sig själva om att vara naturvänner, då ska de vara vänner av de djur som oxo hör hemma i vår natur.

   • 4 november, 2009 at 14:25

    Stängsla in alla får med rovdjurstaket skulle göra det totalt olönsamt att ha får. Så jägare och djurhållare bör flytta från värmland, dalarna, örebrolän och från uddevalla trakten om man vill fortsätta?

    Ja jägare är ofta naturvänner man jagar inte älg eller rådjur för att man hatar dom. Visst kan vi ha varg men det krävs att den jagas och är skygg, eller för att bli skygg.

    • 4 november, 2009 at 14:35

     Stängsla in alla får med rovdjurstaket skulle göra det totalt olönsamt att ha får. Så jägare och djurhållare bör flytta från värmland, dalarna, örebrolän och från uddevalla trakten om man vill fortsätta?

     Har man husdjur så har man ansvar för deras säkerhet. Skyddar man dem inte så bör man åtalas för djurplågeri. Givetvis (!!) så bör man inte hålla får om man inte har råd att skydda dem!

     • karate slugger
      4 november, 2009 at 14:47

      Läs kommentarsreglerna innan du postar fler kommentarer. / Jinge

 8. Alexander
  5 november, 2009 at 10:19

  ”Har man husdjur så har man ansvar för deras säkerhet. Skyddar man dem inte så bör man åtalas för djurplågeri. Givetvis (!!) så bör man inte hålla får om man inte har råd att skydda dem!”

  Jag frågar mig hur verklighetsfrämmande man kan vara? Jordbruken är ju trots allt företag som skall producera fårkött, om kostnaden för att skydda får mot varg blir så hög att lönsamheten försvinner totalt kan man inte fortsätta att föda upp får. Bättre att lägga ner hela skiten.

  Dessutom verkar du tro att uppfödningen av får är någon slags rolig hobby

  • 5 november, 2009 at 10:25

   Jag frågar mig hur verklighetsfrämmande man kan vara? Jordbruken är ju trots allt företag som skall producera fårkött, om kostnaden för att skydda får mot varg blir så hög att lönsamheten försvinner totalt kan man inte fortsätta att föda upp får. Bättre att lägga ner hela skiten.

   Dessutom verkar du tro att uppfödningen av får är någon slags rolig hobby

   Tänk vilka dumhuvuden det seglar omkring på nätet. Det du säger är således att eftersom djurskydd kostar pengar så ska inte de som föder upp djur behöva betala för det utan slippa att skydda sina djur.

   November månads mest korkade kommentar, Grattis!

  • Gripen
   5 november, 2009 at 10:34

   Om jag inte mistar mig så får man ekonomiskt stöd för att sätta upp vilt stängsel från staten.

   Givetvis kommer det att kosta, men jag vet ignen som producerat något utan att ta igen kostnaderna i priset på sina produkter.

   Ja man kan få billigare kött från New Zeeland men nu har du svenskt kött som märke och folk köper svenkt kött bara för att det är svenskt.

  • Manne
   5 november, 2009 at 10:36

   Jordbruken är ju trots allt företag som skall producera fårkött, om kostnaden för att skydda får mot varg blir så hög att lönsamheten försvinner totalt kan man inte fortsätta att föda upp får.

   ROTFLAMO! :-) Vilka idioter det finns! :-) Vad tror du, att fabriker fortsätter att spotta ut dyra varor trots att de inte kan sälja dem? Kan man inte producera det kunderna vill ha så är det marknaden som råder. För ALLA utom för varghatarna. Gudars skymmning! :-)

   • Dennis
    5 november, 2009 at 10:47

    Bilindustrin är ju trots allt företag som skall producera bilar, om kostnaden för att göra det blir så hög att lönsamheten försvinner kan man inte fortsätta att göra bilar.

    Och ???

    :-)

 9. Alexander
  5 november, 2009 at 14:12

  Först och främst vill jag tacka jinge för utnämningen! Det är intressant att det finns så många människor som ser allt så svart och vitt. Jag är inte fårproducent själv men jag kan tänka mig in i deras situation.

  Jinge: Det är marknaden som råder, självklart skall man följa de djurskyddsregler som gäller men när kostnaden för djurskyddet blir för hög måste man lägga ner produktionen. För många svenskar är inte beredda att betala för ett högt djurskydd tro det eller ej.

  Gripen: Jag tror också det men man får inte ersättning för arbetet att sätta upp stängslet. ”men jag vet ignen som producerat något utan att ta igen kostnaderna i priset på sina produkter.”-tusentals bönder gör det varje dag, tyvärr, men marknaden kommer nog att avlägsna det svenska jordbruket effektivt.

  Manne: Manne, jag har ju precis din åsikt men du verkar för efterbliven för att läsa det.

  • 5 november, 2009 at 16:14

   Jinge: Det är marknaden som råder, självklart skall man följa de djurskyddsregler som gäller men när kostnaden för djurskyddet blir för hög måste man lägga ner produktionen. För många svenskar är inte beredda att betala för ett högt djurskydd tro det eller ej.

   Då får de vara utan. Det är ingen mänsklig rättighet att äta får.

Comments are closed.