Att välja mobil är ett rent hel%@te!


Jag har haft mobiltelefon sedan 1972-73, på den tiden så var det en jätteklump som var fast monterad i bagageluckan och man tvingades dessutom koppla samtalen via telefonist. Sedan dess har tekniken gjort vissa framsteg.

Mina arbetsgivare har alltid försett mig med mobil så jag har aldrig haft några problem med att välja, och när jag väl tvingades att skaffa mig en egen så blev det en Sony Ericsson av den allra minsta mo-
dellen, lätt och smidig, man kunde ha den i byx-
fickan. Till den har jag haft ett kontantkort eftersom jag ringer utomordentligt sällan, men så har skärmen blivit så repad att det inte ens går att läsa inkommande SMS, så för något halvår sedan så började jag förstå att jag behövde skaffa mig en ny.

Jo jag har sett alla de där pellefjantarna som sitter i tunnelbanan och ser ut att surfa på nätet. Jag tycker att det ser himla tråkigt ut när man istället kan titta på sina medpassagerare, och de ser det ju inte det i alla fall beroende på att de sitter och stirrar på sin egen smartphone. Fast själv tycker jag att de borde kallas dumbphone. Men problemet finns ju kvar, jag kan inte läsa sms och endast skriva dem med svårighet. Tangenterna är löjligt små.

Jag började med andra ord att kolla runt, visst en Iphone 4s ser ju fin ut, men det enda jag vet att jag skulle använda på en sådan förutom telefonin är en GPS. Det lär gå att importera loggfilen från en GPS till Google Earth, det tror jag skulle roa mig. Men skärmen, himmel och pannkaka, drygt fyra tum när jag är van vid en 24” skärm. Då skulle jag nog behöva ha med mig läsglasögon.

Jag såg i en ”mobiltelefonaffär” att en klumpig telefon med hyfsat stor skärm finns för 6-700.- men på sådana finns det inte GPS. Å andra sidan skulle jag nog vara intresserad av en telefon med så pass stor skärm att man skulle kunna ladda den lokala kartan från Google Earth. Nej jag våndas, det enda jag är hyfsat säker på är att jag skulle välja Telia som operatör, det känns säkrast, och är det någon som har nåt tips om en billig telefon med GPS så lämna gärna en länk. Och skärm, ptja, det finns ju förstoringsglas..

it Andra om: , , , , , , ab dn svd gp sr svt


16 svar till “Att välja mobil är ett rent hel%@te!”

 1. Hej Jinge,

  Jag har också haft företagsbetald mobil sedan urminnes tider. Och minns mycket väl när det var fastmonterade grejor i en bil, samt när det förminskades till en liten koffert som man bar med sig. Allt var svindyrt men man framstod åtmindstone som någon som var särdeles ”important”.

  Numera har jag också gjort ett vägval. Jag har en Doro 610. Det är en telefon som man fäller ihop och som då blir så pass stora att gamla ”gubbhänder” kan hantera den. Inte något dj***a minimalistiskt piller. Det är stora knappar och det är stora siffror i displayen. Sedan kan den över huvud taget inte något som helst mer än att fungera som en telefon och att sända/motta SMS. Slutligen är den så enkel att programmera och hantera att man inte behöver tillkalla familjens 14-åringar utan klarar det själv.

  Skall jag surfa på Internet, läsa e-mailar eller något liknande ute på stan så fäller jag upp min laptop och kopplar upp den.

  Bonus – en DORO kostar en fjärdedel eller ännu mindre av en flong ny i-ett eller annat.

 2. Jag har en Nokia n8 som jag är väldig nöjd med. Den har bästa kameran av alla mobiler där ute och bra skärm. Gratis kartor som man kan ladda in i mobilen och ha tillgängligt även om man inte är online. Man kan koppla den till tv:n om den har hdmi ingång och vill man kan man ansluta ett usb eller bluetooth tangentbord till den. Och så har den bra batteritid vilket många smartphonemodeller inte kan skryta med.

    • Dock knappast lika bra optik ;) Det känns lite poänglöst med 12 megapixel i en mobil med en mycket liten lins som knappt har den optiska upplösningen för att 12 megapixel ska göra någon större nytta, även om optiken på N8an är bra mycket bättre än den genomsnittliga mobilen.

 3. Om du bara vill ha en hyfsat billig variant som du kan ringa med och som har en fungerande GPS som inte kräver ständig uppkoppling skulle jag nog rekommendera en Symbian-telefon. N8 nämndes ovan men det finns en hel del andra också. Nokia är väl de enda som fortfarande kör Symbian, se bara till att undvika de nya ”Lumia” telefonerna, de kör Windows Phone.
  MeeGo-telefonen N9 har kommit ner en hel del i pris också, den har jag och kan rekommendera.

 4. Aaaah, första privata telefonen. Ack ja, minns det som igår. ;)

  Jag hade ”telefon” länge, just via arbetsgivare jag med. Jag använde dem bara som telefon och SMS-tjänst, and that was it. Sen började jag resa runt i Europa och hade företagstelefon som jag använde dels som datakontakt till laptoppen och dels för att läsa DN till frukosten på en frimärksstor skärm för att hålla lite koll på Sverige. Sen bytte jag jobb och tog över en begagnad telefon av sambon och körde kontantkort.

  Lite senare skulle de slänga en tidig generation smartphones på sambons jobb och jag fick en SonyEricsson M600i. Det var då jag gick över till den mörka sidan. Det var en kul liten telefon och den hade en hyfsat rejäl skärm som det faktiskt gick att surfa på. Och så kunde man installera Skype. Det var då telefonen började bli mer en dataterminal och mindre en telefon för mig…

  Idag har jag en HTC Desire som rootats och som kör Cyanogenmod (en fri Android, det var det eller byta till en ny telefon) och det är inte en telefon för mig längre. Alls. Jag kör en del bil numera i jobbet (egen firma) och telefonen är essentiell för mig. Jag kopplar den till bilstereon så den kan spela musik mha Spotify och Grooveshark (lite beroende på humör) samt att jag använder den som navigator (Googles egen navigator är riktigt riktigt bra och dessutom gratis att ladda ner). Förutom det så läser jag mail på den, pratar med sambon över gtalk (billigare och bättre än SMS), har den som filofax (google calendar så jag kommer åt samma kalender både i telefon och på datorn), tar foton, använder den som vattenpass när jag snickrar (jo faktiskt, finns en app för det och den är ruggigt exakt), har inköpslistan på den (gemensamt med sambon via en egenhackad liten websida), har den som ficklampa (den inbyggda dioden är STARK), använder den som väckarklocka, kollar vädret (appen snowstorm rekommenderas för er som har Android), håller koll på tiden i Florida och Tokyo (eftersom jag har kontakter där), använder den som miniräknare (Droid48 emulerar en HP 48 nästan exakt), twittrar, kollar min blog (finns en app för det med, förstås), kollar upp vad E-nummer på matvarorna betyder och deras eventuella hälsorisker (you guessed it, finns en app) eller kollar med Grön Guide (ännu en app) tex vilka fisksorter som är utrotningshotade och som man därför inte ska handla eller vilka grödor, grönsaker eller frukter som tex är hårt besprutade eller på andra sätt olämpliga att köpa, spelar Sudoku och Angry Birds etc etc etc…

  Ja, och så händer det att jag ringer med den med. Ibland. Men det är inte ofta.

  Jag kan inte tänka mig att inte ha en smartphone längre. Skulle den gå sönder eller jag tappade bort den skulle jag köpa en ny PRONTO, inget snack. Att vara utan smartphone vore som att inte ha en mikrovågsugn eller kaffebryggare i köket. Visst, man klarar sig utan, det går att värma frusna bullar i ugnen och brygga kaffe för hand, men, nä. Att kunna kolla upp när Gustav Vasa dog eller hur fort en Spitfire kunde flyga när man sitter där och snackar skit över en öl och ingen riktigt kan minnas detaljerna, att kunna kolla när man är ledig och lägga in ett möte i kalendern direkt i stället för att tvingas be någon att maila en bra tid senare, att kunna kolla mailen lite snabbt när det pinglar till (jag skriver sällan mail i telefonen, men det är praktiskt att kunna läsa den, tex för att kolla upp vem det var man skulle möta nu igen på företaget så och så). Eller bara för den fantastiska lilla appen vemringde.se som automatiskt filtrerar bort kända telefonsäljare och som slår upp namnen direkt så du ser vem det är som ringer (i stället för bara telefonnumret) när det är en okänd (jag har ”råkat” missa massor av samtal från Dialect på det sättet). Osv osv osv.

  Och vad gäller att släpa fram laptoppen för att surfa när man är på stan som Donkeyman pratar om, ja, det gör jag OCKSÅ. Förstås. Men om jag tex vill hitta till den där obskyra tebutiken som ligger på en bakgata mitt i city så är det väldigt mycket bekvämare att sparka igång Google Maps på nallen och låta telefonen peka ut var jag är och var butiken är så jag kan vandra dit enligt instruktioner på telefonen än att försöka gå omkring med en uppfälld laptop och dessutom vara tvungen att själv försöka ta reda på var jag själv är genom att kolla på gatuskyltar etc. Som bonus kan nallen agera WiFi-hotspot åt dig och dina polare. Det ena utesluter inte det andra. Köp en Smartphone. Välkommen till 2000-talet. ;)

  Försök att välja en som stödjs av Cyanogenmod, för den dagen tillverkaren tröttnar på att fortsätta uppgradera din telefon (vissa märken är sämre på det än andra) så har du i alla fall den vägen ut och min erfarenhet av Cyanogenmod so far är att jag tänker nog inte köra nåt annat. Telefonen blev snabbare, drog mindre batteri och är allmänt trevligare efter uppgraderingen. Men det kan du ju ta lite senare när du är lite varmare i telefonfodralet…

  Och skippa Telia. Telia kommer börja blockera Skype för att de anser det vara ojuste konkurrens att man kan ringa gratis (vilket är skitsnack, man betalar ju fortfarande för datatrafiken men de vill väl tjäna mer pengar kan tro). Även om du inte använder Skype skulle jag inte lita på en operatör som fått för sig att de kan blockera tjänster lite hur som helst bara för att de känner för det. Vad blockerar de nästa gång…?

  Personligen har jag Telenor, surfabb med flatrate på data eftersom det är datatrafik jag främst använder. Telenor är, svjv, den enda operatör som inte dummar sig med GB-tak och skit och som verkar vara de som är längst fram när det gäller att inse att de numera är ISPer för trådlöst nät snarare än nån slags 1900-tals teleoperatör.

 5. Jag gillar verkligen ”smart-telefoner” men för att ringa föredrar jag ändå att ha en enkel och relativt billig lur som bara är bra på just samtal/SMS samt har batteritid som räcker ett par dagar. Till andra saker har jag helt enkelt något annat med mig, som just nu exempelvis en enkel kinesisk Android-telefon med bland annat GPS men som jag inte stoppar något SIM-kort i dagligdags. (kartor och annat kan uppdateras hemma via routern utan avgifter) Skulle jag ha alla funktioner i en och samma smart-nalle så skulle jag behöva ladda den lite mitt på dagen en aktiv arbetsdag, så mycket drar godsakerna i moderna ”nallar”. Bättre då att ha en telefon just för telefonerandet, som man vet håller ett par dagar och inte heller är dyrare än att man inte får stora problem om den går sönder.

  Det finns ju separata GPS’er också som verkar helt okej på sin sak utan att vara svindyra eller behöva SIM-kort. Förvisso många som är såpass specialiserade för fordon att de inte är mycket att ha när man går tio meter ifrån närmaste väg, men det finns andra också. Därtill finns det sådana som tål att hållas framme i väder och vind, vilket blir allt ovanligare i telfonväg. (iPhone var förresten också den som klarade vinter sämst i något konsumenttest förra året) Till sist har man ju det där med batteriet också. Man vill inte att telefon och GPS skall sluta fungera samtidigt. ;)

  • Vi hade en Navigon förut, en rätt dyr modell med men displayen sprack nu i senaste köldknäppen. Doh. Den var utpräglad bil-GPS och fungerade väldigt dåligt när vi ville navigera runt i Prag till fots, dels för att den inte begrep gångbanor och dels för att batteriet tog slut på typ 2 timmar. Tror inte jag sett en smartphone någonsin köra slut på sitt batteri på 2 timmar…

   För bara nåt år sen var de dedikerade GPSerna mycket mera ändamålsenliga, men det verkar inte som att konceptet utvecklas speciellt mycket och användarmässigt känns de fortfarande lite stenålder med ett gränssnitt som känns väldigt eget och udda jämfört med Windows, Android, iPhone etc.

   Dessutom måste man betala för kartupgraderingar. Det är lite 1900-tal över det i en verklighet när Eniro, Hitta och Google alltid har senaste versionerna online (det krävs bara en navigeringskoppling till dem så är dagens specialbyggda GPSer omode… Oj, det hade visst redan hänt, ja). Som en bonus navigerar smartphones även via GSM så man får en mycket högre noggrannhet med en smartphone. Det märks ibland när det är ont om ”synliga” satelliter tex.

   Det kanske kan vara en vettig väg för Jinge; en billig ångtelefon med vev på sidan att ringa med och så en liten billig kina- eller begagnad smartphone för GPS och andra tjänster. Dvs tills han känner sig mogen för the dark side, då… ;)

 6. PROtidniningen brukar ha tester av moderniteter som lämpar sig för gubbar o tanter.
  Skämt åsido vill jag åter tacka för alla kommentarer som är läroroka o ibland mycket roliga.Artikeln om ölkaféet med tillhörande kommentarer var toppen. Mest givande är Mellanösternkommentarerna…även för dig, Jinge, eller hur? Tänker på din blogg som Medel-ålders + (plus)för gamla 68or. Min man blev intresserad av DORO 610.

  Min man är mycket intresserad av DORO 610.

 7. Vad är det här för larv!

  Det finns bara ett sätt, som jag alltid gjort själv, nämligen Pricrunner.se: sök biligaste mobilen!

  Detta innebär att du får pröva olkika märken under årens lopp. De märken som lägger ner minst jobb på de billigaste versionerna unerviker du sedan om du mot för modan tänker investera i en dyrare modell!

  Klart slut!