Är talet om SAAB-affär en Bluff?


Tar jag inte fel så skulle Tingsrätten igår berätta om Saab-rekonstruktionen skulle avbrytas, eller om den skulle tillåtas fortsätta nu med en ny rekonstruktör i stället för den gamla som Muller blivit osams med. Själv undrar jag om media har gått på ytterligare en blåsning från Victor Mullers sida.

AB: ”Victor Muller inledde gårdagens presskonferens om Saabs framtid entusiastiskt. ”Vi har gjort det”, förklarade han och beskrev hur företaget nu seglats in i en trygg hamn. De senaste sju månadernas akuta problem för Saab och Trollhättan har i alla fall inte förändrat Muller. Han tycks fortfarande ha kvar samma obegripliga förmåga att skaka av sig motgångar och blicka framåt.

Vad man än kan säga om Victor Muller är det svårt att se hur gårdagens affär skulle ha kunnat genomföras utan honom. Ändå är det naturligtvis inte så att Saab nu har ankrat upp i någon trygg hamn. Om uppgörelsen med de kinesiska företagen Pang Da och Youngman genomförs innebär den att företaget får nya ägare, och att dessa ägare sannolikt har de finansiella muskler som behövs för att ta tillvara bolagets potential. Men uppgörelsen är fortfarande en avsiktsförklaring. Många, bland annat den svenska regeringen, GM och Europeiska investeringsbanken, ska säga sitt. Och affären måste godkännas av de kinesiska myndigheterna.”

Jag har inte sett att någon tidning eller Radio/TV har kontrollerat de uppgifter som Muller kom med vid presskon-
ferensen, att han skulle göra någonting var ju väntat eftersom risken var uppenbar för att Tingsrätten skulle avbryta rekonstruktionen under eftermiddagen. Istället kommer en uppgift om att Yongman och Pang Da köper Saab för niohundra miljoner men den enda källan är Muller själv, såvitt jag vet.

SR: ”Hittills har Vladimir Antonov investerat runt 1,4 miljarder kronor i Saabs ägarbolag, pengar som har gått till både aktieköp och lån. Men dom pengarna vill han nu alltså ha tillbaka.”

Hade jag varit journalist så hade jag ringt upp Pang Da:s och Yongmans styrelseordföranden och Verkställande direktörer och frågat. Dessutom är det enligt media enbart en avsiktsförklaring från dessa bägge företag, inget kontrakt och – inga pengar. De har tidigare gjort avsiktsförklaringar som de inte har följt, så än så länge ska man nog passa sig för att dra en massa slutsatser. (forts nedan..)

Man kan i alla fall hävda att det var en passande tidpunkt att släppa denna nyhet någon timma innan Tingsrätten skulle ha avbrutit rekonstruktionen. Nu ska jag i ärlighetens namn säga att jag ännu inte har hunnit läsa allt på nätet om detta, möjligen finns svaret på gåtan någonstans, och i så fall uppdaterar jag dessa rader. Men fram tills dess så betraktar jag detta som ytterligare en bluff från Mullers sida.

it Andra om: , , , , , , ab1 sr1 svt dn1 svd1 ex gp


14 svar till “Är talet om SAAB-affär en Bluff?”

  1. Vänta nu, ”AB:…”. Kan man egentligen lita på AB den här gången efter de senaste veckornas valser? Kanske VM kvalificerar sig att bli ny chefredaktör för ifrågavarande blad?

    • Det JAG frågar mig är om NÅGON journalist har ringt kineserna och frågat? Dessutom, vet kineserna om att Saab är skyldiga Andronov över en miljard? Vet de om att han anklagas för maffiaaffärer? etc etc…

      • Yes, och det gör ju att VM borde vara ett bra chefredämne för AB när nuvarande inhöstat sin bonus för de senaste veckornas bravader och VM förmodligen får dra sig tillbaka från sitt nuvarande ’uppdrag’ oavsett om kinaryktena stämmer eller ej. Som du pekar på visar det ju ganska tydligt vilken sorts journalistik som är den nuvarande gängse…

  2. kineserna har köpt SAAB nu, så gott som klart stod det i lokaltidningen idag:)

    sen är vi där igen med anklagelserna om Antonovs mafia kontakter, något bevis för det presenterades aldrig, SÄPO sa bara att han hade det, hade man kunnat bevisa att han ägnat sig åt pengatvätt så hade väl Kumla varit nästa hållplats?