Andreas Carlgren blev lurad av Jägarförbundet?

I ett pressmeddelande från Svenska Rovdjursföreningen berättas nu att Andreas Carlgren blev lurad av Jägar-
förbundet. För att regeringen skulle acceptera vargjakt lovade man att acceptera återinplantering av vargar från Finland/Ryssland, ett löfte som man nu övergett efter att man har fått slakta betydligt mer än tio procent av den svenska vargstammen.

I vilket hörn det ställer ministern vet inte jag, men giss-
ningsvis ska man ha en strut på sig i det hörnet.

Rovdjursföreningens pressmeddelande: ”– Det enda vi känner till är att Svenska Jägareförbundet en dag insåg att det krävdes att jägarna accepterade flytt av invandrade vargar för att uppnå den eftersträvade vargjakten redan under 2010. Därför trummade Jägareförbundet ihop ledningarna från sex olika förbund (inkluderandes Jägarnas Riksförbund, LRF, Kennelklubben mfl) och föreslog regeringen sin plan i ett utspel förra året. I Jägareförbundets redogörelse ”Så fick vi jakt på varg” kan vi dessutom läsa att förbunden villkorade flyttningen med att vargstammen skulle frysas på en låg nivå och att beståndsreglerande jakt inleddes först, säger Ann Dahlerus.

– Man kan fråga sig om de som undertecknade brevet till miljöministern verkligen menade allvar med något annat än vargjakten? Riksjägarna söker nu tydligt stöd hos dem som vill utrota vargen helt och verkar ha grundlurat Carlgren, säger Krister Persson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

– Regeringen köpte jägarorganisationernas förslag med hull och hår utan att kontrollera hur lämplig planen var, eller försäkra sig om att jägarorganisationerna var trovärdiga, och började med att i rasande fart först tillgodose kravet på vargjakt. Planerna på flytt och inplantering för att därefter

varg

”rädda vargstammen” har däremot gått trögare och de föreberedelser som ålades jägarförbunden redan i propositionen förra året har uteblivit, säger Krister Persson.”

Detta aktualiserar återigen frågan om lobbyorganisa-
tionernas ställning hos regering och riksdag. Att det sätter strålkastaren på det faktum att man har jägarutbildning och skjutträning på arbetstid i riksdagshuset är numera bekant genom media, men belysningen faller mest på Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson. Precis som om Maud Olofsson inte hade bekymmer redan innan. Carlgren blev helt enkelt förd bakom ljuset.

intressant Tags : , , , , , , ab1 svd1 dn12 t

  10 comments for “Andreas Carlgren blev lurad av Jägarförbundet?

 1. kenneth everhed
  29 januari, 2010 at 21:11

  Precis ALLT har gjorts fel i samband med denna s k jakt. Att jägarlobbyn lurat svamlaren Carlgren i fällan är ingen större bedrift. Nu återstår att övertyga 80 % av svenska folket som är betydligt mer begåvade och inser att jakt på varg i en så liten population är komplett vansinne. Att vargjakt skulle bli tillåten även 2011 måste anses som helt uteslutet med tanke på hur eländigt illa hela saken hanterats. Det ligger en riktigt unken lukt över vargslakten.

 2. Ken
  29 januari, 2010 at 22:05

  Den här ”vargaffären” är en skandal utan like. Det är dags för omval.

 3. Sniff
  30 januari, 2010 at 09:15

  Gammal KGB/öststat klassiker.
  Blanda mycket lögn med lite sanning – neka – neka – neka – medge lite av lögnen (säg att du blivit lurad) – nu minns alla den stora lögnen som sanning.

  Skandal det är precis vad det är. Tycker Carlgren skulle får springa naken i skogen och vara måltavla för vid denna väderlek frusna pain(t)ballkulor. ;D

  • 30 januari, 2010 at 09:20

   Painball var bra, det har jag aldrig hört förut.. :-)

 4. Tharand
  30 januari, 2010 at 12:58

  Det största problemet tycker jag är att riksdagens jaktklubb inte vill tala om vilka riksdagsledamöter som är medlemmar. Hur ska vi väljare då kunna avkräva dem ansvar i höst?

  Läs gärna Maria Ferms debattartikel om ni har missat den: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article6512484.ab

  Kan bara hålla med. Jakt kan vara befogat men ska i så fall lämnas till professionella naturvårdare på länsförvaltningsnivå!

  • Jesper
   30 januari, 2010 at 13:04

   Poängen är väl att du inte ska kunna avkräva dom ansvar.

   • Tharand
    30 januari, 2010 at 15:38

    Antagligen och det är därför det är viktigt att det uppmärksammas.

 5. Jesper
  30 januari, 2010 at 12:59

  Efter att dom har utrotat vargen är det väl lodjuret som ska utrotas, och då inför jag licensjakt på jägare…

 6. Roffe
  30 januari, 2010 at 17:12

  Detta elände tar aldrig slut! Nu har dom även skjutit en varg i Härjedalen, för att en varg attackerat rensködseln för en sameby. Skall dom aldrig lära sig att sätta upp elstängsel! Jag blir så jä. ledsen.

 7. Ragnar
  31 januari, 2010 at 18:04

  Detta år har Sverige avrättat 30 vargar utav en stam på totalt ca 200 = 15% av vargstammen i Sverige och Norge. Argumenten att de var inavlade och sjuka var ju helt felaktiga och åtgärden uppåt väggarna galen. Jägarna gjorde en mycket klantig insats med flera plågsamma skadeskjutningar och överskjutningar. Men det är Riksdagen och de ansvariga i Regeringen med Anderas Carlgren i spetsen som måste bära huvudansvaret för detta övergrepp mot en hotad djurart. Om inte minst 20 nya vargar inplanteras snarast är detta ett gigantiskt svek och de ska ställas inför rätta i Europadomstolen anser jag.

Comments are closed.