Allmänheten varnas för varg, i Aftonbladet

Ibland blir Aftonbladet en groteskt dålig tidning, så dålig att den tjänar som parodi på sin egen bransch. Det är en journalist som heter Mikael Stengård som skriver och berättar om ett djur som rivit 17 får. Uppdat. 11.35 – Läs!

AB: ”En varg sprider skräck i Skåne. Allmänheten varnas. I går hittades 17 döda får i en hage i Norra Sandby nordost om Hässleholm. Nu går länsstyrelsen ut med en varning till allmänheten. Fåren hittades döda av ägaren i går förmiddag. Länsstyrelsens besiktningsmän kunde snabbt konstatera att fåren hade dödats av varg. Och nu går Länsstyrelsen i Skåne ut med en vargvarning. – Vi vet att när vargen väl fått blodad tand, så ökar risken för att den river fler djur, säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne till SVT Sydnytt.”

Förhoppningsvis så har inte Stengård valt rubrik och bild till artikeln, men när ”allmänheten varnas” så får man givetvis intrycket av att människorna varnas för vargen, något som förstärks av att länsstyrelsens representant får tala om vargens blodade tand. Men tyvärr är det så rovdjur fungerar, de dödar ofta fler bytesdjur än vad de kan äta upp. Det gäller praktiskt taget alla rovdjur.

Ta bara vår fyrbenta lilla vän huskatten. Om en katt har extremt goda förutsättningar att ta småfåglar eller råttor så tar den alltid fler än den rimligen kan äta upp. Samma sak gäller både järv och lodjur, och säkerligen nästan alla av de mindre djur som tar levande föda. Hade Aftonbladet valt rubriken ”Fårägare varnas för varg” så hade det inte varit mycket att diskutera, men det gör man inte utan väljer att göra en parodi på kvällspress.

Visst, alla vet vi att tidningsbranschen är i utförsbacken, men orsakerna till att kvällstidningar säljer sämre tycks inte ha gått fram till tidningarnas ägare. När tidningarna skrämmer ”allmänheten” för varg så visar det bara att deras nya försäljningsknep, som innefattar Sopranos och andra maffia-DVD inte fungerar. Men säljer man några tusen extra tidningar i Skåne så förlorar man dessa presumtiva kunder snabbt.

Det är också intressant att se bilden som Aftonbladet valt att illustrera slaskreportaget med. Man hittade en bild på en alldeles särdeles lömsk varg, och klappade till direkt med den bilden. Man kunde ha valt en betydligt sötare varg, men det hade motverkat tidningens syfte.

slaskpress
Varför denna bild?

varg
Varför inte den här?

intressant Andra om: , , , , dn1 t

  15 comments for “Allmänheten varnas för varg, i Aftonbladet

 1. 31 oktober, 2009 at 10:43

  För ca tio år sedan var det två schäfrar som tog död på en massa får i Huddinge. Behöver jag säga vilket djur man först trodde det var som rivit fåren?

  • 31 oktober, 2009 at 10:49

   Nej det inser vi alla. Men även fårägare i Huddinge bör skydda sina får, annars ska de inte ha några. Det är på tiden att hålla djurägare ansvariga för det djuren kan utsättas för. En hundägare som får sin hund vargriven borde åtalas för djurplågeri. Det är inte meningen att tamdjur ska bli rovdjursmat, men det är inte djurens fel, det är djurägarnas!

 2. Kuno
  31 oktober, 2009 at 10:59

  Just nu springer skåningar omkring skräckslagna som människorna i Hitchcock Fåglarna. Det är fullständigt kaos…har jag hört.

 3. Erik B
  31 oktober, 2009 at 11:00

  Egentligen borde alla ringa 08-725 20 00 och be att få tala med deras webbredaktör. Det är synd att sitta still och bara tiga när Aftonbladet parodierar journalistik!

  • 31 oktober, 2009 at 11:06

   Egentligen borde alla ringa 08-725 20 00 och be att få tala med deras webbredaktör.

   Bra idé!! Jag har redan gjort det! :-P

 4. 31 oktober, 2009 at 11:08

  Men att de sedan var år 1821 som en människa sist dödades av en varg i Sverige, det har de inget behov av att berätta. Jag tror som sagt att Aftonbladet har hittat en artikelserie som säljer och väcker stor uppmärksamhet. Det här är troligtvis inte den sista ”hata vargen!” artikeln som vi kommer att se..

 5. 31 oktober, 2009 at 11:35

  Bra Aftonbladet!

  ab

  Man ändrade både på förstasidan och i själva artikeln till ”Djurägare varnas!”

  Helt ok.

  Möjligen kan man tycka att vår fyrbenta medborgare alltid har just – blodad tand eftersom det är ett rovdjur. Men visst kan Länsstyrelsens funktionärer ha uttryckt sig så.. :-P

  • Erik B
   31 oktober, 2009 at 12:01

   Jag skulle precis ringa när jag insåg att de modifierat rubriken :-)

  • OH
   31 oktober, 2009 at 12:09

   Jag mailade webbredaktör plus några ur ledningen, tänkte ringa men hann inte.

 6. Marcus R
  31 oktober, 2009 at 12:09

  Jag gick precis in på sydsvenskan för att kolla vad de skriver och där finns inte ett ord om en varg överhuvudtaget…

  • 31 oktober, 2009 at 12:15

   Jag kollade den förut och ett par till. Nej det var taskigt jobb, men det handlar i första hand om rubrikvalet.

   ”Sprider Skräck” är väl oxo att ta i, jag tror inte att skåningarna ligger direkt sömnlösa… :-D

 7. Palestinier
  31 oktober, 2009 at 13:11

  Vargen angriper människor under dessa omständigheter
  1 – när vargen blivit angripen av Rabies viruset och har infekterat dess hjärna
  2 – när människan ofreda eller försöka döda vargen
  3 – när människan attackerar vargen och fånga den i ett hörn

  100 människor rapporterades ha dött under de senaste 400 åren runt om i hela världen , i Europa har 17 människor dött under de senaste 100 åren och detta beror på att vargen har förlorat sin rädsla för människor och tillvägasättet för nära
  Att vargen skulle attackera människor idag är mycket sällsynt , människor trakassera vargen och därför vargen har lärt sig att vara rädd för människor och hålla sig på avstånd , Vargen ser inte på människan som ett byte

  • 31 oktober, 2009 at 13:43

   Att vargen skulle attackera människor idag är mycket sällsynt , människor trakassera vargen och därför vargen har lärt sig att vara rädd för människor och hålla sig på avstånd , Vargen ser inte på människan som ett byte

   Sist det hände i Sverige var väl den s.k. Gysingevargen, en tam varg.

  • Emiru
   31 oktober, 2009 at 20:40

   Återkom med källa. / Jinge

Comments are closed.