2010, ett sorgeår för vargen


[column width=”49%” padding=”2%”]
Stämmer uppgifterna i Aftonbladet att man faktiskt avser att släppa ut 12 000 jägare i skogen i vargjakten så kan man faktiskt undra hur många vargar som blir kvar. Även om kvoten är fylld så kommer jägarna att skjuta, sedan skyller man på att man inte fått uppgifter från jaktledaren att kvoten är fylld. Eller så blev det något fel på jaktledarens kommunikationsradio eller mobiltelefon.

AB: ”12 000 jägare i Mellansverige går ut på vargjakt på nyårsdagen. Men bara 27 vargar får skjutas. – Risken är stor att fler vargar än kvoten dödas, säger Rovdjursföreningens ordförande Krister Persson. Riksdagen har fattat ett beslut som får Svenska Rovdjursföreningen att se rött. Från nyårsdagen får jägare i fem län fälla totalt 27 vargar. Det innebär att 12 000 jägare väntas ut i skogarna. Risken för överskjutning är därför mycket stor anser Rovdjursföreningen.”

Den enda trösten i bedrövelsen är att regeringen kommer att få bära hundhuvudet, Carlgren, Erlandsson och Reinfeldt i första hand. Svenska folket är rovdjursvänligt och det gäller även de län där jakten nu ska pågå. Blir det en överskjutning av varg så blir det tydligt för alla att regeringen gått jägarlobbyn och varghatarnas ärenden. Det är till och med så illa att en Vänsterpartist gått ut på sin blogg och glatt sig åt denna vargjakt, det enda partiet som jag trott varit vaccinerat mot den sortens galenskaper.

Antagligen är miljöpartisterna avogt inställda till vargjakten, orsaken är förstås att jakten är ett brott mot EU:s Habitat-
direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992. Och trots att regeringen är bunden av detta direktiv så har man alltså beslutat om jakten, i strid mot direktivet. Stämmer uppgiften att alla 12 000 varghatarna ska ut samtidigt i skogen så kommer säkerligen ett antal jägare få sätta livet till. De kommer säkerligen att skjuta på allt som rör sig.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]varg

Dessa jägare är en beklaglig samling människor. Nu får de dessutom behålla vargskinnet som en trofé, något som bara det gör att ingen jägare avstår från skott även om kvoterna är överfyllda. Ett vargskinn på väggen betyder mycket för denna samling skrävlare. Antagligen smäller det högre än en 16-taggare.

Allt talar för att man måste göra en översyn när det gäller reglerna för licens på jaktvapen. Man kan rimligen inte släppa ut kreti och pleti i skogen som man nu tänker göra. Någon slags bedömning av lämplighet måste rimligen tillföras beslutet om vapenlicens.

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn svd ex t
[/column]


14 svar till “2010, ett sorgeår för vargen”

 1. En grej med jakt är att djuren blir skygga för människan. De lär sig att där de känner människolukt är det farligt. Vargen som finns nu blir mindre och mindre rädd för människan då den inte skjuts. Genom en lagom avskjutning så börjar vargen att lära sig att vistas bland miljöer där människor finns inte är bra. Se bara Södertälje-vargen. Om jakten inte börjar snart så kan det snart bli ett barn som bli anfallen. Men om det är för många vargar som skjuts av i dagsläget kan ja inte svara på.

  /d

  • Det är självklart att vargen ska få jagas då den uppnår det antal som är nödvändigt. Men det innefattar oxo att den ska vara genetiskt ”frisk” så att inavel undviks. Därför hade det varit bra om man släppt fram vargar som kommer från finska Österbotten neröver, men icke. Den tjuvjagas friskt och bara enstaka exemplar har ännu kommit fram.

   Men tio finsk/ryska vargar som yglar av sig och problemet är löst på sikt.

   Men varför SVerige ska ha en maxgräns på 200 djur förstår jag inte. Baltstaterna har 3000 vargar, likaså Spanien.

   Och skriv inte så där om barn en gång till. Det är lögn och det vet du. I Spanien så låter man ungarna vara fåraherdar…

   Jag accepterar inte att man ljuger i debatten, nu lät jag din stå kvar men raderar varenda kommentar framöver som drar in lögner i diskussionen.

 2. Okej David. Om man skjuter en varg så kan den väl sägas dragit lärdom för livet.
  Problemet är den knappast rusar hem till kompisarna och berättar…

  Lika litet som hos andra djur finns det här något kollektivt medvetande.
  I den mån ”vargen” lär sig något av att enstaka individer dödas handlar det om att nyfikna individer försvinner unga och inte valpar av sig. Det förutsätter populationer som är vida större än dagens 200 djur, idag är argumentet rena skämtet.
  Det förutsätter också att det är just dessa ”nyfikna” djur som skjuts och inga andra. Möjligen ett argument för skyddsjakt, men absolut inte för någonting annat.
  Tvärtom innebär licensjakten att utrymmet för skyddsjakt minskar. Är det så man vill ha det?

  • Om man skjuter en varg så kan den väl sägas dragit lärdom för livet.
   Problemet är den knappast rusar hem till kompisarna och berättar…

   Bra argument, men jag tror att vargen är ett mycket klokt djur. Dessutom ett djur med utmärkt hörsel och fantastiska luktorgan. Vargen är en social varelse, det betyder att en skjuten varg saknas direkt i flocken och du kan ge dig attan på att flocken listar ut vad som hänt. Hårtussar och blodlukt berättar att deras kompis dött, människolukten (en jägare som tvättar sig på julafton varje år) berättar resten. Alla vargar i flocken sätter människolukten i samband med sin döda bror, far eller vad det nu är.

   Jag tror mao att du har fel. Men, en förutsättning för jakt är att Canis lupus får in sunda gener från öst. Och att många kullar hinner få del av dessa utrikiska varggener. Antalet vargar låter jag vara osagt, men både Brå-rapporten och Olof Liberg har talat om 200 djur. Det tror jag handlar om en politisk eftergift. Man skulle säkert behöva det dubbla antalet -minst- OCH en bättre genetisk situation. Då skulle man kanske kunna lägga ut jakt på det antal djur som överskriver tex 400.

   Något som jägarna skulle gilla. Vargen är svårjagad, i alla fall om man inte får använda snöskoter som nu. De flesta vargarna som fälls skjuts från skotern i år, alla kommer att vittna om att de minsann hade klivit av. Dessutom är säkert hundra vargar redan lokaliserade så det blir en snabb avskjutning som inte länsstyrelserna hinner kontrollera. Hade de velat göra det så hade de låtit alla län skjuta på olika dagar. Men icke…

   • Det ligger mycket i det du skriver, men resonemanget förutsätter jakt i direkt samband med bebyggelse eller boskapshägn.
    Och det kommer inte att ske. Skotern ut i skogen, följa spår i snön och skjuta på det första som rör sig är vad det handlar om.
    Och, som du säger, alla jägare kommer att svära på att skotern stod minst tio meter bort. Då vill man inte riskera vittnen…

    • Sant. Men om vargen (flocken) förknippar människan med försvunna syskon, föräldrar etc, så kommer vargen oxo att bli ännu mer skygg. Jag har sett varg live en (1) gång. Det var en tik som var 45-50 meter bort, hon såg mig och min sambo och vände och skrittade åt motsatt håll. Hon vred på huvudet ett par gånger för att kontrollera om inte vi hade börjat skritta oxo… :-) Jag tror INTE att jakten förutsätter närhet till boskapshägn, men ämnet är såpass svårt att ingen kan veta säkert. Men, och det är kanske viktigt, här i Haninge hade vi varg långt in på 1800-talet. Jag har läst det mesta om vargen här i kommunen, och Sotholms Härad, och det finns inget belagt vargangrepp mot människa. Däremot har varg jagat hästar vid något tillfälle. (Jag bor ca 2-3 km norr om Vargberget.. Namnet var adekvat).

     Om fårfarmare inte kostar på sina djur rovdjursstängsel så ska de inte ha några djur, de ska i alla händelser inte gnälla om Ulven tar sig en eller annan fårbog. Problemet växer när vargen blir så talrik att den återetablerar sig i renskötselområdet. Antingen ska man ge samerna rätt att jaga varg året runt i renbeteslandet, eller så får de stängsla renarna som andra boskapsägare.

     DEN diskussionen blir lajbans… :-)

     • Min farfar var yrkesjägare i slutet på artonhundra- och början på nittonhundra-talet. Han ansåg att det var lättare att jaga rovdjur än bytesdjur eftersom bytesdjuren var skyggare, var mera vaksamma och höll längre distans. Varg, björn och isbjörn kunde han komma rätt nära innan han sköt, medan rävar,karibo, bisam och annat smått höll sig undan om de märkte någon fara.

 3. Ett tips till alla som intresserar sig för vargar – även varghatarna – är att läsa boken ”Filosofen och Vargen”, skriven av Mark Rowlands – utgiven av Forum. Rowlands levde med en varg i 11 år, hade honom aldrig bunden och tog med honom var han än var. När Rowland höll sina föreläsningar låg vargen i ett hörn i föreläsningssalen. Boken ger en mycket intressant inblick i vargarnas psyke, men lika mycket i människans. Inte alltid till människans fördel! Den som har läst den boken tror jag tänker sig för både en och två gånger innan man skjuter en varg.

  • Intressant! Ja väldigt många har ju hundar så de borde veta en del om djuret eftersom dessa kommer från Gråben. Har man fött upp en varg i fångenskap så blir den lika tam som en schäfer. Möjligen tar det ett par generationer för att få dem att hajja att det inte är vargkompisarna den lajjar med.. :-)

 4. Det underliga med jägares mentalitet är att det är högre status att skjuta en varg 0ch björn än vildsvin. Att jaga vildsvin kräver verkligen sin man, att skjuta en varg är som att skjuta på sitta fågel.

 5. 12000 går ut på jakt och offren är 200 stycken? De 12000 dreglande jägarna för tankarna till skogsmassakern i Srebrenica och folkmordet i Rwandas urskog! Ni politiker, lobbyister och jägare som är ansvariga för den kriminella vargjakten, ni ska låta bli att dra skam över vårt land!! Skäms på er!

 6. Att Andreas Carlgren säljer sig till rovdjurshatarna innebär att han kommer få problem att behålla sin riksdagsplats. På centerpartiets hemsida skriver de om folks ”rädsla”, men det finns ingen vargrädsla. De enda som talar om den är jägarkåren och de är beväpnade. Själv bor jag i den vargtätaste delen av Värmland (Hagfors) och mina släktingar kommer och hälsar på mig för att få en chans att se varg. Vargturismen har också inneburit att campingar, kanotuthyrningar ökar sin försäljning. Vi ska istället för att döda djuren satsa på denna vargturism. Tack för ordet!

 7. 12000 kranke Jäger für 27 Wölfe?
  Wo ist der Respekt vor der Natur und den Tieren?
  Der Wolfspelz als Statussymbol an der Wand?
  Wie klein sind diese Jäger, im Kopf und Körpergröße?
  Diese kranken Jäger benötigen eine psychologische Beratung und
  Langzeitbetreung!
  Johann

 8. Jag känner att jag måste få skriva ett inlägg som ”nordbo”. Under hela min uppväxt, och det är snart 50 år så har rovdjuren i norr haft en fruktansvärd kamp till överlevnad. Orsaken tror jag beror på det avsky/hat som förekommer gentemot rovdjur i norr där specifikt varg och järv är särskillt utsatta, men även kungsörnen är hårt drabbad.
  Tittar man på naturvårdsverket kan man läsa att antalet häckande par i fjälltrakterna har minskat markant de senaste 15 åren.
  Av de få vargar som lyckats ta sig till norr, ”försvinner” eller skjuts genast bort med ”lagliga” tillstånd. På mkt kort tid ”utplånades dels det vargpar vi hade uppe utanför Haparanda där det ena djuret var märkt men inte den andra, sen fick även 2 hanar sätta livet till som letade sig nya områden här i norr. Och det heter alltid att vargen stör renarna, så lite behövs för att dom erhålls rätten att skjuta bort dessa djur.
  Nytt blod skulle vi fått för länge sedan bara man satte in åtgärder (rejäla) mot tjuvjakt och andra grymma metoder samt tillät vargrevir i renbetesområden, dvs på 52% av Sveriges yta.
  Det är väldigt många som vill återinföra vargen i norr, men väldigt få vågar opponera sig till detta. Då heter det att vi är rasister eller trakasserar en minoritetsgrupp. Men jag kan lova att om ngn blir trakasserad så är det jag.