Loreen slår klackarna i taket


Idag har jag sett ett av de märkligaste TV-program som jag någonsin upplevt, för inte fick Carola klättra upp på ett tak vid Hötorget när polisen spärrade av halva Stockholms centrum, men det fick Loreen. Hur många tusen som kom och lyssnade kan jag inte bedöma, men nog var det fyra-fem tusen på TV:s bilder, kanske mycket mer, kanske tio tusen?

Lite lustigt att militärmusi-
kerna spelade hennes låt, framförallt med tanke på hur illa det lät. Och visst är det hysteri, hysteri i megaformat. Men de allra flesta är glada för hennes skull, ja utom dem som är dumma i -hela- huvudet förstås. Om ni för-
står vilka jag menar..

Själv har jag lite känning av höjdskräck sedan jag höll på att ramla ner från ett tak på Odenplan för femtiofem-femtiosex år sedan, därför tyckte jag att det såg lite otäckt ut när det står folk precis bredvid räcket, och dessutom en sångerska med mycket hopp och studs i benen.

Jag har läst att Warner Brothers jobbar för fullt för att få fram många bra låtar till hennes debutalbum, man skjuter dessutom på utgivningen några månader för att kunna få det att passa skivbolaget, man vill nämligen maximera genomslaget för nya skivan. Det påminner mig om att jag faktiskt inte känner till en enda skivaffär i Stockholm, i alla fall om man bortser från de affärer som säljer begagnade vinylskivor och sådant.

Sedan undrar jag förstås hur hon kan ligga etta på listorna i tjugoen länder, har de kvar sina skivaffärer? it Andra om: , , , , , ab1 sr gp dn1 svd1


10 svar till “Loreen slår klackarna i taket”

 1. Skivaffärer? CD-topplistan distribueras väl numera via bensinstationer, varuhus och gallerior. Resterande artister får man väl försöka leta efter via web-butiker? Att hon kan ligga etta på listorna i tjugoen länder får väl tillskrivas den ”olagliga” delningen via Youtube och liknande fenomen, antar jag?

 2. Personligen tycker jag att Arméns Musikkår har inte den bästa arrangemanget för Euphoria, men kanske de ”filar” lite detta under deras aviserade sommaruppehåll och då får vi höra denna ESC-vinnarlåten spelas igen vid Kungliga Slottet vid Vakt-paraderna.

 3. Javisst påminner hon starkt om Hanna Zetterberg som spelade Ronja. Samma vilda vackra hår och samma utstrålning.

  Jodå, det finns ställen där man kan köpa skivor, eller snarare CD. Oavsett vad man tycker om NK så har deras bokhandel (en av stans bästa, enligt min mening, därför besöker jag ibland detta köptempel) en okej avdelning för musik och DVD-filmer. Jag brukar inte säga att ”det var bättre förr”, men musikaffären på NK var väldigt bra på klassiskt och jazz, samtidigt som de hade ett stort urval på pop och rock. Deras hylla för ”world” var inte så lysande, men det gjorde inte så mycket så länge Multi Kulti fanns.

  Är det någon som vet hur man kan få tag på skivor från t ex Afrika? När man inte alltid letar efter en artist, utan mer känner sig sugen på något kul från Mali, då vete katten hur man letar.

  Megastore hade ju en butik på Mäster Samuelsgatan, tyvärr lade de ner för någon månad sedan. Det finns en mindre butik i Vällingby, de kan ta hem om man vill ha något de inte har på lager.

  Annars är det tunnsått. Jag vill inte ladda ner, inte ens ladda ner lagligt. Jag tycker bättre om att ta fram en skiva, titta på konvolutet, läsa texterna osv medan jag lyssnar.

  • Jag tror att man kan finna mycket, bland annat från Afrika, på Youtube. Hittar man väl artisten så kan man kolla vidare på nätet efter skivbolag (om det inte framgår av Youtubevideon). Begränsar man sedan sökningen till Sverige så kanske man hittar någon som har musiken, annars tror jag mer på nätet, man kan nog hitta skivorna där oxo.

  • Det finns ett skivbolag, med webbshop, som heter Putumayo World Records (googla). De ger ut samlingsskivor, även med speciellt barnurval, av musik från bland annat Afrika. Lämpligast kanske för dem vill pröva på och introduceras i musikstilarna.

   Sedan kan du ju kolla om det finns någon Världsbutiken i din närhet. Det är Rättvisemärkt-organisationens biståndsbutiker som säljer allt möjligt från tredje världen. Där kan man ibland hitta även CD-skivor, oftast av smalare slag.

   Inget av ovanstående visste jag själv, men jag råkar ha en kollega med intresse för musiksorten.

   • Tack till dig också, Jens O! Jag hade ju inte tänkt på Rättvisemärkts-butikerna, ska kolla om någon finns nära där jag bor – och det borde det göra, jag har inte så långt till Stockholm.

    Det är ju lite OT, men ett av mina favoritprogram på radio är ”Klingan” kl 11.00-12.00 på P2 på söndagar. Lennart Wretlind bjuder på musik från hela världen. Allt faller mig inte direkt i smaken, men det är ju bara roligt att få höra annat än den vanliga ”mitt-i-vägen-musiken”.

    Ps. Loreen må ha vunnit ESC, men hennes uppträdande är verkligen inte ”mitt-i-vägen”, hennes sätt att sjunga är mer komplicerat än man först hör och så hennes dans – ah! Jag njöt verkligen i lördags :-)

 4. Vad gäller frågeställningen om skivförsäljning och topplistor vill jag påpeka att det faktiskt finns en laglig digital marknad. Dels för nedladdning (iTunes, etc) och dels för så kallad strömmad musik (Spotify, etc).

  Sverigetopplistan lär visst ha varit först i världen med att inkludera strömmad musik.