Lars Ohly (v) – Ställ Israel inför rätta!


Israel fortsätter att döda palestinier. Blockaden mot Gaza svälter ut människor samtidigt som direkta attacker dödar civila, varav många är barn. Raketer skickas mot flyktingläger där människor inte kan gömma sig och inte försvara sig.

Israels agerande är vidrigt och avskyvärt, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly i en kommentar. Nu måste omvärlden reagera mot ockupationsmaktens uppenbara likgiltighet för palestinska liv.

Palestinska LO i Gaza har bombats, deras byggnader har totalförstörts. Bland annat svenska biståndsmedel har byggt upp den palestinska fackföreningsrörelsen.

– Detta borde vara tillräckligt för att den svenska biståndsministern skulle reagera med avsky mot Israels agerande, men Gunilla Carlsson är tyst, fortsätter Lars Ohly.

– Israels attacker är tydliga och grova brott mot den fjärde Genève-konventionen.
Så länge inte omvärlden reagerar med styrka kommer brotten att fortsätta. Alla länder har möjlighet att ställa individer som gjort sig skyldiga till grova brott mot Genève-konventionen inför rätta. Nu är det hög tid att de ansvariga i Israel får svara för sina övergrepp. Jag kräver därför att Sveriges regering agerar så att de ansvariga ställs inför rätta, avslutar Lars Ohly.

Vänsterpartiets pressmeddelanden

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jag tycker att det var ett bra och tydligt uttalande från Lars Ohly. Personligen skulle jag gärna se att de skyldiga till massakern i Gaza ställs inför krigsförbrytartribunalen i Haag. Det är redan tidigare så att toppmilitärer i Israels armé är ytterst sparsamma med besök i Europa eftersom de riskerar att gripas. Jag har för mig att både nederländerna och Spanien har möjlighet att åtala höga militärer och statschefer, möjligen är det något land till som kan göra det. Alla minns väl Pinochets alla turer där han baxades runt i rullstol och var för sjuk för att ställas inför rätta.

Olmert är frisk nog för att tåla Haagdomstolen. // Jinge

Media om situationen i Gaza: DN1 SvD1 AB Helle HD SDS Dagen Otäcka Gaza-bilder

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Lars Ohly, Vänsterpartiet, Uttalande, Israel, Genévekonventionen, Gaza, Palestina, Gunilla Carlsson, Biståndsminister, Carl Bildt, Utrikesminister, FN, EU, Politik, Högerregeringen[/tags]


23 svar till “Lars Ohly (v) – Ställ Israel inför rätta!”

 1. Det var bra, det var även Mona Sahlins tycker jag. Men du kan glömma att någon griper Olmert, det kommer inte att ske, se bara på Bush som går fri.

 2. Man skulle ju önska att Ohlys röst nådde ut i hela landet, men nu skriver tidningarna mindre, det är väl israellobbyn som agerar antar jag.

 3. ”Personligen skulle jag gärna se att de skyldiga till massakern i Gaza ställs inför krigsförbrytartribunalen i Haag.”

  Denna Stalinistiska showtribunal är upprättad av NATO/USA och till fullo bekostad av desamma för att rentvå västmakternas uppstyckning av Yugoslavien och ställa offret (nuvarande Serbien) inför ”rätta”. Dessutom är den olaglig och saknar legitimitet då vare sig aggressionspakten eller FN har rätt att upprätta sådana.

  Apartheidstaten är ju inte riktigt ”krigsförbrytare” (om man menar ett krig mellan två jämnbördiga parter)men bör främst dömas för folkmord och ”brott mot mäsnkligheten”.

  Ang. medierapporteringen handlar det hela om tolkningsföreträde läs gärna israelen Yonathan Mendels erfarenheter i definieringsjungeln och jämför t.ex Bonniermedias rapportering:
  http://www.lrb.co.uk/v30/n05/mend01_.html

 4. Ohlys uttalande må vara klart och tydligt. Men att Svenska politiker, höger eller vänster, skulle komma med ett officiellt uttalande där de kräver att ansvariga ställs inför rätta för uppenbara brott mot männskliga rättigheter kommer aldrig att hända.

  Den Svenska officiella uttrikespolitiken består möjligen i att efter en stor majoritet andra länder redan redan fördömt något handlande så utrycker vi en ”oro över situationen” och att en delegation som undersöker situationen skall tillsättas, helst på FN-mandat.

 5. Jag antar att det kan betraktas som ett officiellt uttalande eftersom det är ett pressmeddelande. Så där föll din argumentation i första stycket.

  Men annars har du givetvis rätt på ett mer generellt plan. Men hade vi idag haft en röd-grön regering så är jag övertygad om att det skulle höras mer än att utrikesministern skrev några rader om saken på sin blogg…

  I alla fall nu när GP är historia.

 6. Mona Sahlin hade antagligen gått med på ett hårt uttalande, men knappast att ställa inför rätta. Det kan bara småpartier som (v) kosta på sig.

 7. Hur skulle det vara om Fredrik”ollonet”Renfelt gojrde nåt i frågan! Han är en riktig mummelburk!!!

 8. Hmmm… Gränsfall Styvbard, men jag tror att vi förstår vad du menar. Med det sagt så kan jag konstatera att det du närmast syftar på enligt min snuskiga fantasi oxo kan gestalta både manlighet och ett visst mått av dådkraft.

  Och det sista är väl i alla fall inte ngt som FR gjort sig känd för?

 9. Jag tycker att Lars Ohly är den modigaste politikern. Han vågar säga rakt ut vad han tycker! Varför är alla andra så fega?!

  Är det någon svenskt fenomen att blunda, tiga och hålla för öronen?! Vi måste alla öppna våga ögon och stoppa våldet mot palestinierna. Alla måste gå samman och våga säga ”Nu agerar vi, nu är det slut på Isralels förtryck!”

  Det är rent ut sagt en ny förintelse som pågår, i en annan tappning, och den sker mitt framför våra ögon. Vad ska du göra för att stoppa det?!

 10. “Det är synd om människorna”..
  lär August Strindberg ha sagt.

  Man kan inte annat än att hålla med.. framförallt är det synd om oss som får utstå mördarnas avskyvärdhet, ondska och grymhet..

  Allt inlindat i fagra ihåliga ord, icketerrorism, fredsprocess, demokrati och ‘hamas bör lägga ned vapnen och återgå till förhandlingsbordet..’ och så fortsätter utrotningen av palestinierna år efter år och samma melodi utspelar sig varje gång.. men det verkar bli värre och värre.. och Israels inre ruttenhet verkar sprida sig utåt och stinka rejält..

  Sen uttalar sig FN´s (Futtiga Nationers kaffeklubb) generalsekreterare och lägger skulden på dom ockuperade, förnedrade, isolerade och MÖRDADE.. för att dom .. 1. Dom är palestinier.. 2. Dom höll ett demokratiskt val och röstade … Men.. ack så fel det blev ju.. demokrati är inte alltid bra.. tydligen……

  Det är med sanning.. Synd om människorna..
  framförallt när dom bland oss så kallade civilicerade, utvecklade och demokratiska.. eller om ni vill.. Kolonialiserande, förtryckande och mördiska.. Ska styra och ställa..

  Finns det en annan värld man kan fly till? För allt mer framstår denna värld tyvärr som en riktigt rutten sådan.. Där de styrande allt mer tappar all uns av mänskligt värde..

  Ps.. Ohly får min röst nästa val.. men ack så ensam han är om att tala sanning och försöka tillämpa samma måttstock även på “mellanösterns enda demokrati…”
  ..Eller “Mellanösterns enda Militärstat” .. Eller “Mellanösterns bästa mördarstat” om ni så vill..

 11. Ja, visst hade det varit härligt att resa till en plats där det var fred och rättvisa. Ska vi resa dit ihop?!

  Jag lyssnar mycket på Björn Afzelius och jag får upp flera låttexter i huvudet när jag tänker på förtrycket mot palestinierna.

  Du skriver bra Daugava, du verkar vara en person med en enorm glöd!

  Som Strindberg sade ”Min eld är den största i Sverige”.

  Du har också en eld inom dig.

  Ha det bra alla kamrater!

 12. Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. 
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.
  
  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller 
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar 
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att 
  visas så snart den godkänts. 

 13. USA går in i Irak för att införa demokrati.
  Innan offensiven körs igång är planerna för hur oljeledningar till Israel ska dras redan gjorda.
  Om demokratin existerade i mellanöstern och områdena runtomkring skulle USA och israel inte finnas där.

  Jag är moderat/folkpartist, men jag måste säga att Lars Ohly har under den senaste tiden haft den bästa utrikespolitiska synen.

 14. Bra att Ohly tar bladet från munnen, fler västpolitiker borde ställa samma krav mot Israel!

  Boåsaren: Vad säger Reinfeldt som är så bra då? Säger han något alls?

  Lustigt förresten att folk fortfarande tror att yttrandefriheten gäller på internet och speciellt på en privat blogg eller forum. Det är väl inte alla det gått in hos.

 15. Heja Lasse Ohly! Bra rutet!

  Vad jag vet så har det alltid funnits en samstämmig syn inom Vänsterpartitet angående regimen israels agerande.
  Men det är bra att som Lars Ohly uttala sitt avståndstagande högt. Det måste hela tiden sägas…

  Jag bara önskar att svensk press likaväl som utländsk slutar med mantrat: israel har rätt att försvara sig.

  Medan palestinierna saknar all rätt överhuvudtaget.