Israelerna klokare än sin regering


Idag skriver tidningarna om en opinions-
undersökning som redovisats i Haaretz, en undersökning som visade att en majoritet av israelerna vill att regeringen ska förhandla med Hamas.


Visserligen är det en liten
undersökning, men likafullt så tror jag att den är hyfsat representativ. Det finns nämligen inte mycket som talar för att den israeliska ”Svensson”, vad hon/han nu kan tänkas heta i efternamn, trakteras nämnvärt över att hela tiden hålla tiotusentals soldater på språng för att försvara idiotiska bosättare som dem i Hebron. Dessutom måste det vara svårt för israeliska politiker att försvara att landet ska bete sig så att hart när varannan palestinier i Gaza har blivit amatör-
pyrotekniker.

DN: ”Enligt en opinionsundersökning publicerad i den israeliska tidningen Haaretz på onsdagen anser 64 procent av israelerna att Israel ska inleda samtal med Hamas för att nå ett avtal om eldupphör, och för att den kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit ska friges…

…Samtidigt kom uppgifter från palestinska sjukhuskällor om att sex Hamasanhängare dödats i två israeliska flygattacker mot Gaza på onsdagen.”

Som exempel på situationen i just Gaza, idag visar Aftonbladet en artikel som beskriver hur någon i ett barnprogram via telefon säger att man borde döda den där danske serietecknaren. Uppgiften som ivrigt sprids vidare av den israeliska underrättelsetjänstens desinformationsorgan Memri, är för en gångs skull korrekt. Givetvis är det extremt korkat av en TV-station i Gaza att sända sådant, det underlättar sannolikt inte ett dugg. Men min sagesman berättar att alla ungar i Gaza numera leker olika våldslekar där de antingen är Israeliska soldater, Hamas, Fatah, tjuvar eller poliser. Att vara instängd i ett friluftsfängelse sätter sina spår. Och vad dessa telningar gör om femton år oroar säkerligen alla för.


(c) Hans Lindström Hans hemsida: Bonton.se

Det är bråttom med freden i Mellanöstern. Dessvärre så tror jag alltmer på att det redan gått alldeles för långt, det är nog för sent. Hur vi här i EU ska kunna fria oss från klander vet jag inte, vi kan inte säga att vi inte visste vad som pågick i alla fall.

Sex palestinier dödade idag, och det är inte ens lunch än och Mahmoud Abbas dillar om al-Qaida för att bli poppis hos Bush.. DN1 SvD

Andra om , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanösternkonflikten, Annapolis, Bush, Olmert, Gaza, Folkrättsbrott, Mord, FN, FN-styrkor, Genèvekonventionen, Politik, Mänskliga rättigheter, Palestinier, Palestina, Gaza[/tags]


26 svar till “Israelerna klokare än sin regering”

 1. Jag frågar av nyfikenhet. Tror du att hela situationen i mellanöstern hänger på Israelfrågan? Isåfall: motivera.

 2. Varför i hela friden skulle jag motivera ??

  Jag har skrivit hundratals gånger om det här på bloggen, menar du att jag ska skriva det igen för att du inte orkar söka ??

  :-)

 3. Idioten var hos mig också! Elva döda palestinier hittills idag. 10 i Gaza och en i Nablus på Västbanken. Från Gaza skickades en raket som också dödat en israel, enligt aljazeera.

 4. Tycker faktiskt det är skandalöst att Aftonbladet använder sig av en ihopklippt video Memri som källa – under den provocerande rubriken ”Muslimska barn lär sig hata väst”.

  Man ska minnas att Memri grundades av israeliska Mossad och att förra gången Aftonbladet förlitade sig på dem visade sig översättningen vara ett rent bedrägeri. Tidningen Guardians mellanösternchef uttalade då offentligt att:

  ”ansvarsfulla nyhetsorganisationer inte kan förlita sig på någonting de [Memri] säger utan att gå tillbaks och kontrollera översättningarna mot den ursprungliga arabiska”

  Aftonblaskan verkar dock inte vara en ansvarsfull organisation.

 5. Läste att England skall ge 4.6 millioner pund till ”he Holocaust Educational Trust” för att skicka skolungar i lämplig (indoktrinerbar) ålder till Auschwitz…

  Istället för att lära ut hur fruktansvärda Nazisterna var för över 60 år sedan skulle jag vilja föreslå att de skickade ungarna till Gaza istället, för en levande lektion i hur samma rasism och föreställningar om tribal-etnisk överhöghet kan ta sig ut i praktiken 60 år senare. Här är ju nämligen som bekant världens största koncentrationsläger.

 6. I Frankrike anser president ”fuck-you-om-ni-inte-gillar-mig” Sarkozy att alla 11-åringar ska få lära sig om Auschwitz så att de lär sig vad vissa andra 11-åringar fick uppleva för 60 år sedan.

  Och är väl…bra. Jag menar…lite statligt sanktionerad historia mot barn har väl ingen unge dött av.

 7. The Banana, det var otäckt! Fy sjutton, knappt jag klarade att se hela video. >:(

  Röde Condoren, Sarkozy har fått backa rejält om sitt förslag efter extrem kritik i franska medier. Enligt dem handlade det om att skapa trauman och barnplågeri hos små barn eftersom han ville att alla barnen skulle skapa en historisk vän från ett barn som är dömt till döden.

  Och det är väl…sant. Jag menar…varför inte visa dem lite bilder från Irak på döda barn och lämlästade människor? Utan tvekan skulle det få dem att inse att krig är dåligt. Men jag tror föräldrarna skulle bli rätt pissed off.

 8. Hampus,

  Vilken sjuk människa den där mannen måste vara. Osynliga kompisar som består av mördade barn. Undra hur han uppfostrar sina barn.

 9. De flesta ungar i Gaza lider av psykiska problem på grund av israles ständigt pågående attacker.
  En god vän till mig som tillfälligt bodde i Gaza för Röda Korsets räkning berättade att varje morgon gick man tillsammans med barnen ut för att kolla om grannarnas hus stod kvar.
  Barnen är oerhört rädda för bosättarna som ständigt attackerar dem när de ska går till skolan.
  De flesta barn lider av undernäring och har svåra sömnproblem.

  Det är faktiskt nu som gäller – inte det som hände för mer än sextio år sedan.
  Gazas barn behöver hjälp. Nu.

 10. Hamas skickade i igår iväg en raket som dödade EN israel EFTER att israeliska flygattacker dödat minst ELVA palestinier, därav en baby.
  Condoleeza Rice på resande fot uttryckte sin bestörtning och stora sorg över den dödade israelen och sa att Hamas måste sluta skjuta raketer.
  Lever vi inte i en absurd värld?

 11. Jag läste samma ”nyhet” på texttv Sara G! Man undrar vafan är det frågan om? Är det jag som är så jävla partisk eller är inte det här rasism på hög nivå?? Jag har räknat ut att man måste döda sisådär 200 palestinier (om inte fler) för att få samma reaktion som när det dör en israel. Och den snevridna reaktionen kommer från ett land som alla arabiska ledare (självutnämda) fäster sitt hopp till att ”medla fred”. Jag säger bara till de arabiska ledarna: Jävla idioter! Ni kommer aldrig undan tidens domstol. Ni har ingen heder, ingen moral, ingen hjärta och ingen hjärna. Ni spelar lättlurade ( ni kan inte vara såååå dumma att ni fattar vad som pågår) för att stoppa in så mycket pengar i era fickor och så fort någon säger ifrån avrättas han eller skickas till Guantanamo. Fy fan va jag skäms för eran skull!!!!

 12. Sara G,

  Första och andra Intifadans ungar skjuter raketer mot Israel idag. Vad kommer de barnen som växer upp i Gaza att göra mot Israel så småningom… Det borde israelerna tänka på.

  Men det är det som israelerna inte tänker på.De tror och behandlar palestinierna som icke människor. Men palestinierna är människor med minne, hämndbegär och förmåga att hata som alla andra.

 13. Vad som framgår av diskussionen är att det är skillnad på folk och folk. Rice tycker som husse att EN israel är värd mer en hel bergskedja med massmördade Palestinier Irakier Afghaner….

  Absurt? Javisst. Vi skall också lära oss utantill att ett antal miljoner mördade judar under andra världskriget väger tyngre och har mer människovärde än 30 miljoner Ryssar eller några andra av de totalt 60 miljoner offren under det kriget.

 14. Hampus: Jag tror givetvis att Israelfrågan har att göra med konflikten i mellanöstern. Men jag tror inte att hela situationen i mellanöstern hänger på Israelfrågan. Dessutom är jag tveksam till att bunta ihop alla konflikter i mellanöstern och kalla dem för ”konflikten”. Motivering: det finns frågor in mellanöstern som inte har att göra med Irsael att göra och som har pågått längre än Israel-Palestina frågan. Till exempel situationen för kurderna.

 15. Mellanösternkonflikten är ett samlingsnamn för de konflikter som Israel är inblandade i (man vill inte peka ut Israel och använder en omskrivning). Annars säger man exempelvis Kurdfrågan, Gulf-kriget, Irak-kriget eller Iran-Irak-kriget.

 16. Hampus: Å, jag vill inte va jobbig, men du lägger ord i min mun. Jag skrev: #3″Tror du att hela situationen i mellanöstern hänger på Israelfrågan.” Du började referera till ”situationen i mellanöstern” som ”konflikten i mellanöstern”. Min fråga handlade alltså om huruvida Jinge uppfattade det som att hela s i t u a t i o n e n av krig och spänningar i mellanösternregionen idag h ä n g e r på Israelfrågan. Det tyckte han uppenbarligen. Vansinnigt tycker jag.

 17. Micke, det där l å t e r som billig semantik. Men uppfattar d u att det är en stor skillnad mellan ”s i t u a t i o n e n av krig och spänningar” och ”k o n f l i k t e n” så måste jag naturligtvis säga att jag inte ens förstår vad du talar o m.

 18. Situationen i Mellanösterna har till största delen med tillförseln av oljan att göra. (Oljan är ändlig och om några decennier börjar den sina) Det är alltså ett desperat postkolonialt krig som USA, Storbrittanien och dess allierade håller på med. Kärnvapenstaten Israel sitter där som spindeln i nätet och har två intressen att bevaka: USA:s, som stöder dem militärt med miljarder dollar per år och sin egen sionistiska dröm om ett stor-Israel, helt rein från palestinier.
  Det är av yttersta vikt för stormakterna och regimen Israel, den fjärde militärmakten i storlek i världen, att få det hela att ser ut som inbördeskrig och strider mellan ”the good guys och the bad guys”. På det sättet legitimerar man sin närvaro och förvarar sina krigshandlingar.

 19. Sara G:

  Även om dina åsikter stämmer skulle det ju inte innebära att situationen i mellanöstern hänger på Israelfrågan, inte sant? Det du säger implikerar ju enbart att Israel tjänar som USA:s ställföreträdande maktorgan i regionen, och således blir en enormt viktig strategisk utpost, i själva verket den enda säkra strategiska amerikanska ”kolonin” i regionen. Men även om Palestina skulle bli fritt, eller om USA:s närvaro skulle försvagas i regionen eller om Israels militära utspel skulle avta, så skulle det ju inte innebära att kriget om oljan skulle upphöra, utan enbart att spelreglerna skulle ändras. Därför vill i alla fall jag mena att även om Israel-Palestinafrågan kommer nå en fredlig lösning genom att Israel backar (vilket de nog aldrig kommer) så skulle inte situationen i mellanöstern bara försvinna och allt återgå till fred. Så det kan vara viktigt, tycker jag, att se att även ett antal andra konflikter mellan olika etniska grupper, ekonomiska intressen eller regeringar spelar en enormt betydelsfull roll, och att dessa konflikter inte nödvändigtvis påverkas av Israel mer än indirekt.