Desinformation, Palestinagrupperna och Gaza


Igår var det kallat till demonstration mot Israels folkrättsbrott, nu på grund av den klart folkrättsbrottsliga blockaden av Gazaremsan, något som också uppmärksammats av FN.

SvD: ”Människor samlades på tisdagsefter-
middagen på Sergels torg i Stockholm i en demonstration mot blockaden på Gaza.”

Bilden i Svenska Dagbladet visar maximalt etthundra människor samlade på plattan vid Sergels torg trots att mängder av människor reagerat mycket starkt mot Israels agerande. Rätt skött så hade det varit tusentals. Jag vet att informationen om demonstrationen lades ut på en blogg som drivs av en av de anställda på Palestinagrupperna, PGS, men jag kan för mitt liv inte förstå varför inte PGS sände ut mail till alla bloggare som skriver om konflikten mellan Israel och Palestina. Den aktuella bloggen har 30-40 dagliga besökare…

Att dessutom kalla till en demonstration endast ett dygn innan den ska gå av stapeln, och det utan att göra ens ett halvhjärtat försök att nå ut till så många som möjligt, motverkar saken snarare än stöder den. Å andra sidan har jag haft flera anledningar att ifrågasätta Palestinagrupperna i Sverige, PGS, agerande tidigare. Jag avser att återkomma i det ärendet.

SvD/TT: ”Säkerhetsrådet i FN avbröt på tisdagskvällen förhandlingarna om ett icke-bindande uttalande, som ska uppmana Israel att upphöra med sin blockad av Gazaremsan. Förhandlingarna har tillkommit på initiativ av arabiska och muslimska stater och de pågick hela dagen. Säkerhetsrådets medlemmar ska konsultera sina regeringar under avbrottet, sade Libyens FN-sändebud Giadalla Ettalhi som är rådsordförande i januari.

En diplomat i säkerhetsrådet tvivlar på att resolutionen blir av. USA godtar troligen inte förslaget, sade diplomaten som begärde att få vara anonym.

– Fjorton medlemmar har antytt att de vill ha en (kompromiss-)text. En, USA, har uttryckt motvilja mot den. Därför blir det svårt att enas om en godtagbar kompromiss.”

Att ensidigt agera för att stänga gränserna, hindra export av livsmedel, medicin och drivmedel är en kollektiv bestraffning av innevånarna i Gaza. Visserligen skjuter ett antal vildhjärnor hemmabyggda raketer mot Israel, ett oskick som givetvis kan bestraffas hårt av israelerna, men att straffa Gazas dryga miljon innevånare kollektivt är ett brott mot folkrätten. De kan inte hindra raketbeskjutningen, det enda

som kan göra det är ett stopp för den politik som gör folk desperata. Att öka folkrättsbrotten är ingen lösning. Att USA inte har något emot folkrättsbrott är inte någon överraskande attityd.

Nathan Shachar/DN: ”En idé som många bollar med men som ingen är beredd att tala om öppet, är en gemensam palestinsk-israelisk aktion, stödd av stormakterna, för att störta Hamas och ett återupprättande av PLOs myndighet.”

Även om Nathan Shachar inte vill nämna någon källa till den uppgiften som han sprider via DN så finns det anledning att fundera på vad han skriver. Skulle Fatah göra gemensam sak med den israeliska armén för att ”befria” Gaza? Nej det skulle aldrig ske. Alla palestinier vet, inklusive alla Fatah-anhängare, att en gemensam aktion mellan Fatah och Israels IDF skulle leda till inbördeskrig. Vill man skapa oro i Palestina, som om den inte redan vore skapad, så vore sannolikt detta en utomordentlig start.

Att Dagens Nyheters Nathan Shachar säger sig veta att ”många bollar med idén” säger en hel del om källan till uppgiften, säkerligen mer än vad han både anar och önskar.

DN1 SvD12 Dagen

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Nathan Shachar, Palerstinagrupperna, Gaza, Folkrättsbrott, FN, Säkerhetsrådet, Demonstration, Desinformation, Blockad, Israel, Politik, Mellanöstern[/tags]


29 svar till “Desinformation, Palestinagrupperna och Gaza”

 1. Jinge,

  Och DN har inte släppt en endaste bloglänk till sina artiklar nu när israel står i skamvrån igen. Det är bara SvD som gör det. Jag har båda tidningarna. Jag vet vilken av dem jag ska säga prenumerationen på!

 2. Nathan Shachar är en pålitlig informatör om läget i MÖ om man har ett pro-israeliskt perspektiv på denna konflikt som DN.

  (Och apropå att inte släppa fram blogglänkar till vissa nyheter och artiklar i DN, alla som jobbar journalistiskt på DN VET hur ”husse” vill ha det! Det som DN brukar benämna oberoende politisk fri och granskande press..)

  Natan Sachars nätverk är rätt omfattande men har naturligtvis bla ett kristet amerikanskt, pro-israeliskt perspektiv. Språkkunnig man, talar flytande (förutom engelska, hebreiska och svenska förstås) även arabiska, turkiska, spanska, franska bland annat.

 3. Ordning! DN släpper inte fram blogglänkar just nu av andra orsaker. Jag återkommer kanske till det i ett annat inlägg, men det har ingen sådan koppling som ni antar.

 4. Med tanke på Nathan Sachers enorma språkförmåga så borde han egentligen platsa bättre som turistguide i Stockholm under sommaren än som trångsynt journalist på DN.
  Alla dom där språken tar tydligen en alltför stor plats i hans hjärna och lämnar inget till övers för annat…

 5. Glöm aldrig att Nathan Shachars far, Knut Ahnlund, var ordförande i Samfundet Sverige-Israel.

  Annars håller jag med, Palestinagrupperna är extremt ineffektiva och har inte hängt med i teknikutvecklingen. Dessutom är de ofta navelskådande och vänder sig till de vanliga organisationerna istället för direkt till folk.

 6. Sara G,

  Hur får du till det så här snyggt och smart? Det var det roligaste och mest träffande jag läst på ett bra tag!

 7. Vilken skam för den de länders ledare som påminner oss om att demokrati är lösningen till fred. När väl människor i andra länder väljer demokrati då gör dessa samma ledare allt i deras makt för att ändra valresultaten genom att begå folkrättsbrott eller stödja folkrättsbrott genom aktiva uttalanden eller tystnad. Svält ihjäl människor, stäng av vatten och el, bomba och skjut de är sättet i total öppenhet demokratiska länder använder.

  Ibland från man ju funderingen om Israel hotar väst och andra länder i dessa möten som sker. Vad säger de i förhandlingar? Gör som vi vill eller så försätter ni oss i en situation där vi kommer att använda våra missiler och döda miljoner människor?!!

 8. Leo, han har redan skrivit en turistguide till Israel. Den heter ”Israel in på livet” och skrevs redan -81. Den är en typisk Shachar bok i princip helt ignorerar palestiniernas situation.

  Köpte den på loppis någon gång.

 9. Det bästa som har häntjust nu är att Gazaborna lyckats spränga hål i muren och tagit sig in till Egypten.
  De egyptiska soldaterna bara tittade på…

 10. Hampus, japp så är det..i bägge fallen..
  Och honom använder DN som ”oberoende journalist” för att, bland annat och mest, kommentera MÖ-konflikterna!

  (det är ungefär lika illa som när SVT sände Lars Adaktusson,tidigare ”nyhetsankare” i Aktuellt till MÖ som ”oberoende journalist”
  Adaktusson inledde sin karriär på den kristna dagstidningen Dagen 1975.)

 11. Sara G, för min del håller jag mig till Intenzio, och Blue Montain (jamaica)espresso.
  Rawia, på Bondegatan, i trakterna av ösgöta- och södermannagatan finns det en liten jamicans butik med ett ännu mindre fik vägg i vägg.
  Espresson är dyr som attan, ta inge socker i, det förstör smaken.

 12. Nathan Shachar måste räknas till Israellobbyn – men bland de smartaste! Skandal för DN att han ska rapportera om MÖ. Han fick ju hålla sig till Latinamerika ett tag. Han dök oväntat för mig upp i TV i ett entimmes program om Strindberg! Gjort av Lena Einhorn, samtliga medverkande var negativa till August – en del rentav hatiska. Oerhört tråkig uppläggning (som väl var), de satt eller stod (Nathan) bara och snackade. Det gjordes naturligtvis stort nummer av Augusts antisemitism. Den har ordentligt utretts av Jan Myrdal bl a i Ord och avsikt. Naturligtvis inte ord om sånt.

 13. Christer och Sara,

  Jag brukar komma ihåg att koka arabisk kaffe med kardemumma i. Men det verkar som om ingenting hjälper i detta j–a mörker.

 14. Shachar är egentligen mycket mer intresserad av sydamerika änna av Israel-palestina konflikten men i Sverige bryr sig ingen om vad som händer i sydamerika så han tvingades att rapportera om israel för brödfödans skull.

 15. Shachar höll till i Sydamerika. Visst. Där var han inte mycket bättre. Skrev ren propaganda där med. Bla hittade han på att att Hugo Chavez vunnit på valfusk. Detta föranledde att jag beklagade mig till DN:s utrikessida. Nathan svarade. Jag påpekade att valfusk var det ingen som hävdade, (mer än de mest rabiata Chavez hatarna): och att valinspektörerna alla sa, bla Jimmy Carter, att valen gått helt korrekt till.

  Nathan svarade att detta hedrade inte Jimmy Carter. Och fortsatte hävda att det var valfusk. Detta i en nyhetsartikel som därmed påverkar människors syn på Venezuela.

  Nathan hävdade dock för något år sedan att man skulle respektera Hamas då eventuella valseger för det skulle tvinga Hamas att bli mer pragmatiska.

  Om ni följer DN noga, så märker man vilka notiser han skriver och inte skriver… Nästan som en jävla parodi.

 16. Alex, jag antar att man måste se vår August Strindberg i ett historiskt sammanhang. Inte utgå från den tid vi lever nu.
  Men det kanske kan vara jobbigt om man saknar fantasi, och det är mågot som Nathan Sacher totalt saknar.
  Fantasi och inlevelseförmåga när det gäller palestiniernas ohyggliga levnadsförhållanden, som inget annat är den närapå yttersta konsekvensen av Israels lågintensiva utrotning.

 17. Jinge, Nathan Shachar är en lögnespridare. Han var förut utrikeskorrespondent med ansvar för latinamerika och hans inlägg var mycket diskutabla, för att inte säga något värre. Han satt i Buenos Aires och skrev i egenskap av ”primär källa” om händelser i Caracas, Havana, Managua, La Paz etc…
  Så vem vet vem hans källa i det här fallet är..

 18. Palestinagrupperna var inte med och arrangerade demonstrationen det gjorde Palestinska föreningen i Stockholm och ISM, international Solidarity Movement.

  PGS centralt kunde inte ta ett sådant beslut så snabbt, eftersom vi inte visste om demonstrationen hade tillstånd, om det fanns vakter etc. Vår Stockholmsgrupp gjorde det däremot 30 minuter innan demonstrationen.

  Palestinska föreningen och ISM har spridit info via diverse mailinglistor, och Jinge varför är inte du med på Palestinalistan (yahoogroups) som funnits i mågna år, där ett hundratal engagerade Palestinaaktivister utbyter information om aktuella händelser? Tala med Ammar Makboul i Palestinska föreningen så hamnar du där.

  Vår lokalgrupp i Stockholm skickade ut på sin mailinglista, så hade du varit medlem i PGS hade du vetat bättre hur organisationen fungerar och fått den informationen.

  Jag jobbar 24 timmar om dygnet för PGS, men räcker ändå inte till.. PGS är inne i en fas där vi kämpar för vår överlevnad, då vi fått kraftigt nedskurna bidrag för verksamheten i Sverige.

  Jag tycker ändå att Palestinska föreningen och ISM gjorde ett fantastiskt bra jobb – du får be om att hamna på deras utskickslistor. På våran finns du – det var därför du fick pressmeddelandet vi skickade ut häromdagen.

  Jag kan säga redan nu att den enda demonstration som PGS centralt kommer att vara med att arrangera äger rum den 15 maj. Vi kommer naturligtvis att sprida info så gått vi kan om andra initiativ.

 19. Anna!

  Jag borde antagligen vara med på varenda mailinglista på jorden, att jag inte är det är givetvis uteslutande mitt eget fel.

  Normalt är annars att intressegrupper meddelar dem som kan föra ut ett sådant meddelande bland dem som rimligen kan tänkas vara intresserade, och det fungerar uppenbarligen när det gäller andra ämnen än just Palestinafrågan. Dessutom är det knappast den enskilda individens ansvar, utan samtliga intressenter. Då oavsett om det finns något polistillstånd klart eller ej. Jag kan förstå att PGS kanske inte vill trumma för en sådan demonstration på sin blogg eller på hemsidan, i vart fall innan tillståndet är bekräftat, men enskilda individer inom PSG, t.ex. du själv, hade utan vidare kunnat maila de bloggare du känner till.

  Nu stod det att läsa på din blogg, en blogg som enligt Sitemeter har 49 unika besökare per dag. Jag kan utan att tänka efter räkna upp minst sju-åtta bloggar som har långt större antal besökare och som oxo skriver om Mellanösternkonflikten.

  Visst, det är vårt fel att vi inte är med på varenda mailinglista, men det innebär inte att jag avstår från att uttrycka min irritation. Den får du finna dig i, och den bjuder jag på.

 20. Jinge, det är väl upp till var och en att se till att intressegrupper känner till en om man vill ha information? Det torde ju vara den enskilda individens ansvar. Själv är jag med i palesetinagrupperna och fick nu ett mail om demonstrationen på lördag. Jag kan inte förstå hur en organisation ska kunna meddela personer som den inte vet finns.

  När det gäller den första demonstrationen så var det vad jag nu efteråt förstått ett hafsverk, folk var så förbannade att de helt enkelt måste bli en demonstration. Och då fick organisation delvis stryka på foten. Palestinalistan hade jag dock helt lyckats missa, den ska jag genast prenumerera på.

  Nej, att enbart skriva på en blogg är nog inte det ultimata. Och kanske borde inte vakter eller tillstånd vara så intressant. Sverige har ju mötesfriheten inskriven i grundlagen och vakter och tillstånd är ju enbart en artighetsgest. Men eftersom några av oss länkade till den bloggen kom den upp till Knuff.se i alla fall och fick en drös mer läsare.

  Alltid något!

 21. Hampus!

  När det gäller PGS så vet de att ”jag finns” liksom ett stort antal andra bloggare finns.

  Men egentligen ska du nog se kritiken för vad den är, en missnöjesyttring med PGS publika och opinionsskapande verksamhet. PGS har en utomordentlig verksamhet på plats i Palestina, men de hörs utomordentligt sällan i media, eller för den delen, syns på stan vid tunnelbanestationer, systembolag i city etc.

  Jag vet inte riktigt varför det är så även om jag kommunicerar en del med Anna W för att få reda på det. Jag kommer kanske återkomma till ämnet i en särskild bloggning, jag får se.

  En sak som givetvis irriterade mig var att jag inte fick någon information trots att jag ”finns”. Sakförhållandet är ju att jag har många gånger fler läsare än deras tidning, mailinglista och blogg sammantaget. Ett meddelande borde givetvis ha gått ut till samtliga bloggar som skriver om situationen på Västbanken och i Gaza, man ska inte behöva vara med i någon lista för det.

  Jag får dagligen olika pressmeddelanden och andra utskick och skulle garanterat både läst om det och skrivit om saken. Om det sedan hade haft någon effekt vet jag givetvis inget om, men jag vet i alla fall att jag själv och två till hade gått om jag hade fått veta det i tid.

  Jag tycker att det ÄR ett problem att PGS har en bra verksamhet på gång i Palestina men att deras publika, utåtriktade och opinionsbildande verksamhet här hemma i Sverige ligger på en praktiskt taget obefintlig nivå.

  Den åsikten gör folk ledsna och andra irriterade.

  Och det får den gärna göra.

 22. Jag håller nog inte riktigt med. Finns det en lista som information skickas ut på är det väl ganska klart att det är där man ska vara medlem. Bloggare är ju bara en del, föreningar, tidningar, hemsidor, etc är ju lika viktiga. Själv fick jag informationen som medlem i PGS och det var inget problem för mig. Kan ju inte vara PGS ansvar att kategorisera bloggare.

  Jo, jag tycker också att det är synd att man ser så lite av PGS i det dagliga livet. Som aktiv medlem i en annan ideell organisation vet jag dock hur svårt det kan vara att få aktiva medlemmar. Jag själv har ju inte direkt stått på stan med bössa för PGS.