Chans till fred i Mellanöstern?


Hamas är redo att erkänna Israel som stat, och även stödja Mahmoud Abbas i hans förhandlingar med Israel, under förutsättning att palestinierna får folkomrösta om en sådan lösning.


Det är ett utomordentligt initiativ
som Jimmy Carter presenterar efter sina överläggningar med Hamas ledare. Det finns en längre artikel om hans framsteg på Aljazeera.

Aftonbladet/Helle Klein: ”Lyft blockaden mot Hamas. Uppmuntra försoning mellan al-Fatah och Hamas. Ge stöd till en omedelbar vapenvila mellan Israel och Palestina. Stöd därefter bildandet av en ny palestinsk samlingsregering. Kräv att Israel släpper de fängslade parlamentarikerna från 2006 års palestinska val. Involvera Syrien i fredsprocessen. Carl Bildt bör göra som Jimmy Carter – träffa Hamas. Så skulle Bildt kunna få EU att bjuda in till den dialog som är nödvändig om fredsprocessen ska kunna ta fart.”

Det är första gången på mycket lång tid som jag haft anledning att glädjas inför nyheter från Mellanösternkonflikten, allt är inte hugget i sten och det viktigaste av allt – det drar bort mattan under fötterna på hökarna i Israel. Det finns anledning att förmoda att den israeliska befolkningen hälsar dessa besked med tillfredsställelse eftersom alla i regionen längtar efter fred. Tillfället är utmärkt för att man ska kunna komma igång med reella förhandlingar och lämna den vanliga retoriken och allt våld.

Frågan är om parterna kan ta chansen, att Hamas säger sig kunna stödja Abbas i förhandlingarna är ett nästan lika stort steg som att erkänna Israel som stat. Hamas vill att palestinierna ska få folkomrösta om saken, och det är inte ett hinder, det är ett verktyg på vägen att fortsätta att bygga ett demokratiskt Palestina, ett steg i riktning mot den egna statsbildningen. Jag håller dessutom med Helle Klein till hundra procent. Carl Bildt bör givetvis

ta initiativet till direktsamtal med Hamas, det skulle inte bara hedra honom, det skulle dessutom öppna för ett mer aktivt EU. Mycket talar för att ledande politiker i EU är oerhört kritiska till Israels brist på förhandlingsvilja, så om en ledande europeisk politiker visar vägen så kommer fler följa.

Skulle Jimmy Carters initiativ leda till fram-
steg så leder det också till Nobels Fredspris, ett pris av helt annat värde än det som Arafat och Peres fick ta emot. Jag vet att det ska mycket till för att palestinier ska kunna känna hopp om en vettig framtid, oavsett om de är fångar i Gaza eller finns på Västbanken eller i något flyktingläger. Men ska de, och de hundratusentals palestinier som befinner sig på flykt i andra länder, kunna känna hopp inför morgondagen så vill det också till att israelerna pekar med hela handen så att hökarna i regeringen ser det.

Jinge

AB DN1 SvD1 Politiken Dagbladet

Andra om: , , , , , ,

[tags]Mellanösternkonflikten, Palestina, Israel, Jimmy Carter, Hamas, Fatah, Politik[/tags]


25 svar till “Chans till fred i Mellanöstern?”

 1. Och detta anser du vara något bra? Återlämnas alla palestinska territorier tror du? Golanhöjderna? Slutar den etniska rensningen? Nej, knappast. Kriget skall inte sluta förens Israel blivit i grunden besegrat.

 2. Hamas har tidigare och vid flera tillfällen sagt att de accepterar en överenskommelse med Israel om de får alla de områden som Israel ockuperade 1967 men de kräver ett godkännande av det palestinska folket genom en folkomröstning
  De som vägrar detta är Israel och Abbas , Israel har inte för avsikt att lämna alla områden och vill inte att palestinierna ska folk omrösta
  Abbas vill kompromissa men på Israels villkor och han vet att en folk omröstning skulle bli ett nederlag för honom
  Hamas ledarna är duktiga och de har mer i huvudet än Israel och Abbas och därför man vill inte förhandla med de

 3. @Palestinier:

  Jodå, det vet alla som är intresserade av MÖ-konflikten. Det som skiljer Carters uttalande från alla andras är att det får publicitet internationellt. Israelerna kan inte komma dragandes längre med att Hamas vill driva ut alla judar i havet, eller att Hamas vill slänga ut alla.

  Att Hamas sagt det länge har inte betytt att omvärlden hört det. Du visst, och även jag och andra intresserade, men nu hör alla det. DET är den stora skillnaden…

 4. Även jag blir glad över denna nyhet. Trots det stämmer jag in i kören av olyckskorpar, ty för hökarna spelar detta uttalande ingen roll. De ser Hamas som en terroristorganisation, och med dem förhandlar man inte med. Sedan har den israeliska staten klarlagt att de inte accepterar 1967 års gränser, om inte annat genom sin bosättarpolitik.

  Något gott kan dock komma ur Hamas uttalande, det att fler inser att Hamas inte med nödvändighet är terrorister (för den bilden ges ofta i media) utan genom val representerar det palestinska folket och faktiskt ställer upp på demokratiska spelregler om väl deras motparter gör det…

 5. Jinge,

  För att ta ner det hela till den nivå det är på ska jag berätta om något som hände på Carters presskonferens:

  En israelisk kvinna var den som fick chansen att ställa en sista fråga som löd så som följande: Kan president Carter använda sitt inflytande för att be den israeliska regeringen att inte stänga ett palestinskt hem för föräldralösa barn?

  Och Carter svarade på stående fot: Ja, det kan jag. Härmed vädjar jag till… och jag uppmanar alla här närvarande att göra detsamma! Så svarade han!

  En regering som slår igen hem för föräldralösa barn förväntar jag aldrig någon fred av :-)

 6. Ja, men hur förhandlar man med sionister uppbackade av världens största militärmakt? Det finns absolut inga som helst incitament för dem att göra det. Problemet är Israel som aldrig behövt ha tagit någon hänsyn till världsamfundet iom sin allians med USA. Inget av det här betyder någonting fören vi får en helomvändning av USAs politik mot Israel, kanske kommer då Israel känna sig tvungna att förhandla.

 7. Än så länge är det bara fråga om ord. Tomma ord, dessvärre.
  Men jag välkomnar att man försöker prata med Hamas, att man åtminstone ger Haniye och Mashaal en rimlig möjlighet att i ord och gärning visa att man överger den väpnade kampen.
  Färdplanens direktiv säger ju bl a att Hamas&Co ska avväpnas. Jag hoppas att Carter tog upp den frågan med Mashaal.

 8. Roy
  Varför kan du inte begära att Israel ska avväpnas istället för Hamas , alla folk har rätt att bekämpa ockupationen med alla medel och så står det i FN stadgar och Geneve konvetionen
  Israelvänner är skamlösa och har ett sjukt mentaltet och beteende

 9. Det är väl din våta dröm Roy vad? Att palestinierna ger upp den väpnade kampen inför världens mest hänsynslösa armé? Så att era bosättarbarn kan fortsätta kasta stenar på föräldrar som försöker gå ut med sina bebisar? Så att era bosättartanter kan fortsätta spöa upp palestinska damer? Unga flickor och deras mödrar?

  Jinge, Jag lägger av här för det är meningslöst när man försöker diskutera mot dessa kvasi-intellektuella monster!

 10. Palestinierna kommer knappt att behöva bära vapen länge till! Det är andra som kommer att göra det :-)

 11. För övrigt Roy, om du är så fin som du påstår att du är kan du väl åka ner och rädda några bosättarbarn från det helvete de lever i och det vansinne de uppfostras till! Så kan du bekämpa antisemitismen på bästa sätt, ärligt talat!

 12. Ännu en fredschans som skulle kunna utnyttjas. Vad Carter pekar på är att Kejsaren är visst naken! Han visar att det inte finns några som helst skäl från Israels sida att inte förhandla med Hamas och Syrien. Bollen ligger nu hos Israel.

 13. ”palestinier”, ”en som vet” och ”samira”,

  Den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor ska beväpnas, medan Hamas & Co ska avväpnas.
  Ok, så här långt?
  Den militanta islamismen har, dessvärre, kidnappat delar av den palestinska saken. Det ligger i palestinierna intresse att överge den väpnade kampen.
  Det ligger i Israels intresse att avsluta ockupationen.

  Min våta dröm handlar om fred och big business i Mellanöstern.

  Jag tror mig inte vara ”fin”. Jag är i själva verket ganska ful.
  Bästa sättet att bekämpa antisemitism, islamofobi och andra xenofobier är väl att sprida kunskap och att anordna möten mellan oliktänkande. Ungefär som vi gör just nu, här på bloggen.

 14. Roy!

  Ett problem i sammanhanget är utan tvivel att de ”palestinska säkerhetsstyrkor” du talar om agerar helt utifrån Fatah och dess ledning, således indirekt efter Olmerts.

  Det är inte tom retorik när man säger att Hamas är Palestinas demokratiskt valda regering. Inte heller när man hävdar att säkerhetsstyrkorna som beväpnats och tränats bland andra av USA och Israel saknar en folklig förankring.

  Israel har i det sammanhanget mycket blod på sina händer eftersom landet agerat just för att skapa splittring och har tyvärr också lyckats över förväntan. Det finns absolut INGEN väg framkomlig utan att involvera Hamas. Personligen har jag förvånats länge över att ingen skjutit Mahmoud Abbas, för vildhjärnor verkar det finnas gott om i Mellanöstern.

  Så när du skriver: ”Den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor ska beväpnas, medan Hamas & Co ska avväpnas.” så är det INTE ok.

  Palestinierna behöver själva besluta om vilka som har deras förtroende och ska beväpnas, det är inget beslut som ska komma från Israel. Israelerna vill förstås bestämma eftersom säkerhetsstyrkorna befäster den gamla ordningen, den före det senaste demokratiska valet.

  Du vet, liksom alla andra, att Hamas kommer att samverka med alla som verkar för fred, men det handlar om 67 års gränser, borttagande av bosättningar och rät till återflytt för fördrivna palestinier. Löser man detta så är sannolikt en mycket stor grupp människor beredda att flytta till de nedlagda bosättningarna i stället för Israel, i alla fall om de får ersättning för beslagtagna hur och åkrar.

  Israel kommer aldrig runt detta, inte ens om man genomför ett regelrätt folkmord på alla i Gaza, något som man verkar förbereda sig på. Israel är världens mest misstrodda land, och det finns klara och tydliga skäl till det. Enda sättet i nuläget är att backa tre steg, det första är att förhandla med Hamas. Och frågar du israelerna på gatan så är det oxo deras inställning…

  Roy: ”Den militanta islamismen har, dessvärre, kidnappat delar av den palestinska saken.”

  Och vems fel är det då? Palestinierna har varit tämligen sekulariserade sedan många år tillbaka, möjligen något som håller på att vänta i.o.m. att Israel satsat på fel häst. Och det var inget misstag, man gjorde det för att man trodde kanske att det tjänade israels intresse att förlänga denna konflikt i ytterligare sextio år.

 15. Alterman: Kom igen, Israel har stött uppkomsten av islamistiska rörelser när palestinska nationella rörelsen var på starkt frammarsch. Det handlar inte om islamism, om Hamas, om PLO eller nåt annat. Det handlar om att Israels taktik som går ut på att söndra och härska. När den ena sidan är stark – stärk den andra – och tvärtom. Vill Israel ha fred på alvar får man ändra taktiken.

 16. jinge.se

  Det är lika bra att sluta den här diskussionen här och nu. Den är lika konstruktiv som den Israel för med palestinierna, dvs den ger ingenting annat än floskler. / Jinge

 17. Jag håller med Roy att sionisterna är bra på infiltration – och de är utan tvekan bäst på med tveksam arkeologisk forskning och en historiebeskrivning som antagit sagolika mått.
  En pro-israelisk grupp planerar att på ännu bredar front än vanligt skriva om israelernas historia på Wikipedia.

  http://electronicintifada.net/v2/article9474.shtml
  ”A pro-Israel pressure group is orchestrating a secret, long-term campaign to infiltrate the popular online encyclopedia Wikipedia to rewrite Palestinian history, pass off crude propaganda as fact, and take over Wikipedia administrative structures to ensure these changes go either undetected or unchallenged…

  A series of emails by members and associates of the pro-Israel group CAMERA (Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America), provided to The Electronic Intifada (EI), indicate the group is engaged in what one activist termed a ”war” on Wikipedia…”

 18. Jinge,

  Svamlet om att bekämpa islamismen är ett kräkpiller. Israel har genom fanatiska judiska bosättare piskat fram ilamismen i Palestina. Och det kommer inte att stanna där. Snart har israelerna bara islamister till grannar, i Libanon, I Jordanien och i Egypten! Den som lever får se!

  Och vet du vad? Det är precis vad israelerna vill! Palestinierna har aldrig någonsin varit religiösa av sig. Religionen har alltid varit de gamlas sysselsättning medan de unga har odlat och jobbad dygnet runt. Den islamism som finns idag kan Israel bara tacka sig själva för, och värre kommer det att bli!

 19. Jinge,

  Jag skulle just maila dig att vill man läsa skiten som Roy bidrar med så kan man ju själv hitta till hans förbaskade sionistblogg. Här vill man faktiskt läsa annat…

 20. A l l A organisationer som har muslimska ledare och anhängare och inte följer sionisternas och amerikanernas väg får en stämpeln Islamister! Islamister är lika med terrorister och monster här i väst! Vad sjutton betyder ordet Islamist?? Jag är muslim och vet inte innebörden av detta ord?? Kan nån förklara det för mig?? För jag är muslim och hatar sionisterna och det amerikanska militärledningen!! Är jag en Islamist?? Om svaret är ja, då är jag en väldigt stolt Islamist!! Och alla ni som är rädda för Islamister, akta er! Jag kan skicka min fru med sin skrikiga röst mot er och låta henne tjata ihjäl er! Ohyggligt!! ;)

 21. Hampus! Roy körde med en massa skitsnack som alla är redan trötta på!! Visst är det outhärdigt att höra det igen, men lilla frun kan nog slita sönder honom i vad det gäller argumment och övriga ting! Och jag skulle inte vilja vara i närheten då! För risken är stor att jag också får en liten käftsmäll!! :))

 22. Men Roy nämnde aldrig extrema religiösa judiska fanatiker (enorma grupper), väl beväpnade på stulen mark, och faktum att grupperna får stöd av STATEN Israel (inte en extrem organisation eller enskild individ).
  Israel skickar en hel ARME att vara personliga assistenter till olaga bosättare och stödjer deras brott med saftig summa.
  Grupperna uppfyller alla krav att terrorstämplas.

  Roy, ni från Tikotzinsys sandlåda brukar vara ”balanserade”… :O) …Hur missar du den..?
  Kanske dumt att fråga det eftersom du troligen ingår i gruppen med Paul Rimpler som nyligen har engagerat sig att polisanmäla mig bl.a. p.g.a. rader skrivna ovan..!

  :o)

 23. PS! Jag trodde att extrema sionister ska sluta komma på min blogg om jag själv slutar att gå till deras. Men så är det inte…
  Nu ser jag att de besöker den här bloggen också.
  Jag började radera bort deras inlägg, utan ens att läsa vad de skriver – men det hjälper inte heller.

  Nu vill de ha ”balanserad dialog”…!
  Jätte konstigt.
  ”Vilja för dialog” syns plötsligt överallt.
  Är det kanske desperat försök att bekämpa bojkott mot apartheidstaten Israel o statens trogna medborgare ..?