Boktipset – Ung i Palestina

Jag har just slagit ihop boken Ung i Palestina med undertiteln – Att vara tonåring under ockupation, skriven av Anne Casparsson och Britta Abotsi.


Det handlar om en bok
där man träffat och intervjuat ett antal ungdomar som man låtit komma till tals om hur det är att leva under ockupation. ”– Jag skulle vilja att svenska ungdomar kom hit och fick se hur vi har det. Så att de och världen riktigt förstår vad ockupation innebär, ” säger Ali Zarqa från Gaza i bokens inledning.

Just det är väl en förhoppning som kommer på skam rätt rejält. Men visst skulle svenska ungdomar behöva läsa den här boken, och inte bara ungdomar, alla som bor i Sverige behöver läsa boken. Det som främst slår mig i stegrande grad under läsandet är att detta är tonåringar som har precis samma intressen och drömmar som våra svenska ungdomar. Det som skiljer dem från svenska är alla tusentals inskränkningar i friheten de drabbas av. Till och med sådana saker som att ta sig till skolan varje dag är komplicerat. Israel bygger checkpoints, för att inte tala om murar, och dessutom vägar mellan bosättningarna som inte palestinier får beträda.

Hur gör man för att ta sig till skolan när det byggts en motorväg tvärs över skolvägen? Framförallt när det är förbjudet för palestinier att både gå över motorvägen eller att färdas på den? Hur ska en palestinsk ung tjej eller kille bära sig åt för att resa till sina mor- och farföräldrar när det byggts en åtta meter hög mur mellan de bägge palestinska byar de bor i? Hur ska en ung grabb våga gå ut när israeliska soldater godtyckligt griper, misshandlar och torterar ungdomar för att sedan placera dem i fängelse utan vare sig rannsakan eller dom?

Jo det skildras i boken det med. Enda möjligheten att bli släppt är att erkänna att man kastat sten mot de israeliska ockupations-
soldaterna även om man är oskyldig. Då kan man i bästa fall släppas ur fängelset efter några månader. Om ens föräldrar har råd med en dyr advokat vill säga.

Boken ger en skrämmande inblick i hur apartheidsystemet fungerar samtidigt som man ständigt förvånas över dessa ungdomars vanlighet. För många är det hiphop, internet och

dataspel som gäller, precis som i många andra delar av världen. Det är märkligt att det kan finnas en sådan livskraft i skuggan av en mur som kommer att gå till världshistorien som en symbol för en nationalism som på alla sätt liknar den som Hitler och nazisterna drev fram i Europa under trettiotalet.

Skillnaden är att de som då var offer nu är förövare, och det utan att vare sig de själva eller omvärlden tycks våga se det. Jag tror att ordet Sionism i framtiden kommer att vara lika fläckat som ordet Nazism, sådan blir nog eftervärldens dom…

Alhambra förlag som ger ut boken

Relaterade nyheter idag: DN SvD Dagen

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Anne Casparsson, Britta Abotsi, Boktipset, Ung i Palestina, Israel, Apartheid, Palestina, Palestinier, Västbanken, Gaza, Förtryck, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Politik, Sionism, Nazism[/tags]

  2 comments for “Boktipset – Ung i Palestina

 1. Johan K
  18 oktober, 2007 at 11:02

  Läs igenom kommentarsreglerna. NOGA! / Jinge

 2. Johan K
  19 oktober, 2007 at 11:08

  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig.

  Spamfiltret! / Jinge

Comments are closed.