Ytlig rapportering om Mellanöstern

I dagens Medierna i radions P1 så diskuterade man en del av den kritik som journalisten Andreas Hedfors tog upp i en debattartikel i tidningen Journalisten. Han menar där att medierna struntar i att särskilt betona att – det Israel gjort mot befolkningen i Gaza är rena krigsförbrytelser. Det borde i sig väcka en betydligt större uppmärk-
samhet än vad media ger saken.

Igår läste jag att Israels regering har tillsatt någon slags utredning för att se om användandet av fosforbomber och granater är ett brott mot krigets lagar. Bara det faktum att de tillsatt en utredning är minst sagt häpnadsväckande. Det tar maximalt 60 sekunder att söka på Google efter de regler som säger att detta är förbjudet. Rimligen borde löpsedlarna vara svarta av harm över den cynism som den israeliska regeringen uppvisar.

Andreas Hedfors/Journalisten: ” Vi har fastnat i en ytlig nyhetsförmedling, en vi aldrig skulle tillåta oss på lokal eller riksnivå. Vi utelämnar, eller i bästa fall marginaliserar, den yrkeskår och det perspektiv som erbjuder en karta till att förstå konflikten. Det är FN och folkrätten.”

Han fortsätter: ”FNs särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i de ockuperade territorierna, Richard Falk, sade den 27 december att luftangreppet är olagligt: kollektiv bestraffning, våld mot civila och oproportion-
erligt grövre än palestiniernas också olagliga raketer. Svenske folkrättsauktoriteten Hans Corell har sagt detsamma. Falks företrädare John Dugard gav oss den folkrättsliga bakgrunden när han den 21 januari 2008 kallade Israels blockad av Gazaremsan en krigsförbrytelse.”

Media har visserligen rapporterat om detta de senaste dagarna, men man har inte uppmärksam-
mat frågan på det sätt den förtjänar. Ställda inför fakta så har både Reinfeldt och Bildt uttalat lätt kritik, samtidigt som man de facto inte kallat upp den israeliska ambassadören till UD och krävt en förklaring. Alla minns Carl Bildts utfall mot Ryssland där han inte drog sig för att använda Hitlertyskland som jämförelse.

Andreas Hedfors igen: ”Redovisa nyhetsfakta, och ge sen folkrättsperspektivet. Ställ kritiska frågor till förbrytarna och granska vad svenska politiker gör åt

situationen. Det är vi skyldiga oss själva, vår publik och de israeler och palestinier som förvägras fred.”

Föga förvånande så har två av kommentarerna på artikeln i Journalisten medvetet försökt blanda ihop korten i den kritik som framförs i artikeln. Den som minns Herman Lindqvists kritik av medierap-
porteringen om Israel i en artikel i Aftonbladet, eller för den delen Johannes Wahlströms i Ordfront, inser kanske att en av orsakerna till att kritiken tystnar är antisemitismstämpeln. En stämpel, som bekant, drabbar alla som har synpunkter på ”Mellanösterns enda demokrati” som landet ifråga så svulstigt beskriver sig självt.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , HD1 AB12 DN1 SvD1 Dbl Dagen12

[tags]Israel, Gaza, Mediekritik, Antisemitism, Fosforbomber, FN, Påtryckningar, Israellobbyn, Krigsförbrytelser, Politiker, UD, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Journalistik, Kritik, Andreas Hedfors, Politik[/tags]

  9 comments for “Ytlig rapportering om Mellanöstern

 1. sigge
  24 januari, 2009 at 16:00

  Markant att ingen höjer på ögonbrynen när förövaren tillåts utreda sina egna brott, som vore de högsta instans. Med mer auktoritet än FN och de tribunaler som komma skall och som vida kommer att överträffa Nurnberg-rättegångarna (där iofs en av segrarmakterna, den med absolut minsta insats i kriget jmf med Sovjet, agerade åklagare och domstol).

  Är det rasstaten själv som har tolkningsföreträde även här kanske (och inte bara i medierna)?

  Handlingsförlamningen bland västmakternas underdåniga medlöpare i folkmorden är talande….

 2. Nadia
  24 januari, 2009 at 16:24

  Sigge, ja i bland blir jag verkligen osäker om det är handlingsförlamning det handlar om. Fototna på EU ledare tillsammans med Olmet som togs bara för några dagar sedan fick mig nästan att spy av äckel.

  Skratt och leenden medan världen talar om att Olmet och hans regering begått brott mot internationell lag, brott mot mänskliga rättigheter och brott mot Geneva konventionen. Och vad får världens folk som svar? Några EU ledare som sitter där och skrattar med förbrytaren.

  Men som min make sa: se vilka nationer de är ifrån och titta på deras historia, då Nadia blir du väl inte förvånad över deras skratt. Nä då faller pusselbitarna på plats. Hur agerade Italien, Frankrike, England och Tyskland i sina kolonier? Varför ansåg de sig ha rätt att göra det? Vem har sagt att den andan från förr INTE längre finns kvar i dessa länder? Ingen. Den finns kvar.

  Men vem vet, vissa hävdade ju att Irak var ett hot mot hela världen, numera hävdar man att Iran är ett hot mot hela världen – det kanske är så att Israel är ett hot mot hela världen med alla sina vapen som de verkligen visar att de använder hej vilt på allt och alla.

 3. Bekymrad
  24 januari, 2009 at 18:31
 4. Arne,
  24 januari, 2009 at 20:19

  Tja det finns mycket att se och läsa i ämnet krigsförbrytelser,

  Från engelska parlamentet,
  Baroness Tonge: ”Israel stands accused of war crimes witnessed by the whole world”
  http://www.youtube.com/watch?v=pzIL2ikCuew

  Channel 4 on Phosphorus controversy in Gaza, titta på videon i artikeln med Israels talesman Mark Regev,
  http://www.channel4.com/news/articles/politics/international_politics/phosphorus+controversy+in+gaza++/2909012

  U.N. investigator: Evidence of Israeli war crimes,
  http://jta.org/news/article/2009/01/22/1002449/falk-evidence-of-israeli-war-crimes

  Eller bara lite sunt förnuft,
  En modern arme med tanks, helikoptrar, stridsflyg, artilleri, stridsfartyg som används mot ett instängt område på 10x40km under blockad som 1 500 000 människor vistas i utan möjlighet att fly.

  Visserligen hade man en del har bössor men att kalla detta krig är löjeväckande, siffrorna talar sitt tydliga språk, minst 1300 döda så här långt och tusentals skadade mot kanske 10? på angriparens sida, ordet övervåld räcker inte för att beskriva detta.

  Hur någon tänkande människa kan försvara detta är för mig helt obegripligt.

 5. Sara G
  24 januari, 2009 at 20:29

  Naida, Sverige har också ett gruvligt men kort kolonialt förflutet med slavar som handelsvaror.
  Det är kanske därför våra politiker ler och smajlar så vackert mot de andra i-ländernas representanter med samma bakgrund när man möts för att diskutera de underkuvade ländernas “framtid.”
  Ingen kommer ifrån sin historia, det vet vi.

  Inte så länge ingen försoning kommer till stånd…

 6. Mahatmah
  25 januari, 2009 at 06:42

  Våra (EU’s) politikers flathet gör att man blir ursinnig. Detta är folkmord, fosforbomber är tortyr.
  Mitt intryck av medias agerande är att ”nu är det dags att glömma och gå vidare”. Detta folkmord får inte glömmas, de ansvariga måste kallas till krigstribunalen i Haag och ställas inför rätta.
  Antagligen förstår vi inte riktigt hur stark den amerikanska styrningen av vår utrikespolitik är, och i det vakuum som uppstått mellan Bush och Obama har Israelerna agerat och EU’s politiker springer runt i cirklar utan att veta vad de skall göra.

 7. Nadia
  25 januari, 2009 at 11:44

  Jag skrev en liten kommentar i går till Andreas H på Journalisten. Hoppas den kommer in efter helgen!

 8. Nadia
  25 januari, 2009 at 11:59

  Sara jag vet nästan ingenting om Svensk slavhandeln så den biten är det nog bäst att jag läser på innan jag har en uppfattning.

  När det gäller Italien, Frankrike, England och Tyskland så är det inte alls så länge sedan de begick fruktansvärda brott i andra länder. Personer lever fortfarande i vissa länder som kan berätta deras fruktansvärda brott. Så visst finns den andan kvar hos vissa ledare i dessa länder. Deras leenden och skratt med en som i dagarna begått fruktansvärda brott mot människor inlåsta i ett getto är en varning till oss alla.

  Min förhoppning är att fler och fler journalisten börjar öppet skriva och erkänna om hur rapporteringen är både ytlig och bristfälling. Att sedan från där väljer de att förbättra rapportering omgående.

  Som Andreas skriver ”Redovisa nyhetsfakta, och ge sen folkrättsperspektivet. Ställ kritiska frågor till förbrytarna och granska vad svenska politiker gör åt situationen.” MERA MERA av det!!!!

 9. Svenne Mosaik
  25 januari, 2009 at 20:57

  Ändå så visade Al Jazeera English mera från Israel och intervjuade fler israelier än vad svenska medier gjorde. -Svenska medier var mera enkelspåriga än Al Jazeera English!

Comments are closed.