Yonas Fikre och Rättssamhället


Yonas Fikre heter den amerikan som uppger att han har hållits fängslad i Förenade Arabemiraten för att amerikanska FBI ville det. Orsaken lär vara att han vägrat bli spion åt FBI och lämna ut uppgifter om människorna i hans moské.

Nu har han som bekant sökt politisk asyl i Sverige, en ansökan som av bedömare tros vara helt bortslängd eftersom USA anses vara ett demokratiskt samhälle, och dessutom ett land med fungerande rättsapparat. Det må vara hur det vill med den saken men vi är antagligen många som har synpunkter på arten av demokrati och huruvida landet har en helt igenom fungerande rättsapparat.

SVT: ”Det är ytterst osannolikt att den amerikanske medborgaren Yonas Fikre beviljas politisk asyl i Sverige. Det säger flera experter på området som SVT har talat med.

Yonas Fikre uppger att han utsatts för omfattande tortyr av säkerhetstjänsten i Förenade Arabemiraten. Enligt Fikre var tortyren utförd på uppdrag av den federala amerikanska polisen, FBI. Detta sedan han vägrat att bli informatör och spionera på folk i en moské i Portland, Oregon.”

Att han kom till Sverige berodde på att han har släktingar här, så Förenade Arabemiraten utvisade honom hit. De påståenden som diskuterats angående Yonas Fikre är om det verkligen kan stämma att FBI uppdragit åt Förenade Arabemiraten åt att tortera honom för att få honom medgörlig. Såvitt jag kan bedöma så anser många svenskar att det är fullt möjligt. Den andra frågan är om FBI verkligen försökt att värva honom för att bli informatör och spionera på folk i en moské i Portland, Oregon. Jag är övertygad om att många anser att det är mer än troligt. (forts..)

Då kommer givetvis nästa fråga, kan man verkligen kalla en nation för demokratisk om dess polisväsende beställer en tortyr av en av landets medborgare då denne befinner sig i Förenade Arabemiraten? Tror man att det kan stämma så faller ju talet om både rättssamhälle och demokrati?

Men den diskussionen är redan avgjord, Yonas Fikre kommer att sändas till USA eftersom vår regering anser att USA är ett land med fungerande demokrati och att det har en helt igenom fungerande rättsapparat. Frågan är väl om Sverige har demokrati och att det har en helt igenom fungerande rättsapparat?

it Andra om: , , , , , svt svd ab gp dn


Ett svar till “Yonas Fikre och Rättssamhället”

  1. Bedrövlig läsning. Vart är vi på väg, egentligen?

    För den som vill lära mer så rekommenderas läsning av artikeln ”How America Went Rogue: What We All Need to Know About Our Government’s Shadow Wars” i AlterNet.