Wikileaks och skattesmitarna


Somliga har redan sett rubrikerna, vissa kommer att få det svårt med nattsömnen den närmaste tiden, ett problem som dessutom riskerar att sprida sig till allt fler som har oredovisade pengar i utländska banker. Om man har pengarna i Schweiz, Liechtenstein eller i någon bank i Västindien spelar mindre roll, för när nu personalen i bankerna inser att de kan lämna ut namnen på kunderna som kommer flera stycken att göra just det.

[column width=”49%” padding=”2%”]
E24: ”I går räckte en tidigare medarbetare på schweiziska banken Julius Bär över information om 2 000 kontohavare till Wikileaks. Gemensamt för dessa bankkunder är att de parkerat sina pengar utomlands.

Den tidigare bankanställde, Rudolf Elmer, var chef för bankens kontor på Caymanöarna när han fick sparken 2002.

Nu är han anklagad för att ha brutit mot banksekretessen och rättegången mot honom inleds på onsdag i Schweiz.

Rudolf Elmer, som jobbade på Caymanöarna i åtta år, säger sig ha tröttnat på att vara en del av lösningen för skattesmitare: ”Jag vet hur systemet fungerar. Det är skadligt och jag vill utbilda samhället”, säger han.”

Alla skattesmitare inser givetvis att det finns tusentals frustrerade bankanställda som ser hur vissa kunder kan undandra myndigheterna massor av miljoner som annars skulle beskattas, i många fall är det människor som inte får något över själva när mat och hyra är betalda. Det är förstås en

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]farlig grupp för bankerna eftersom de nu ser en möjlighet att straffa banken utan att det kommer fram vilka de själva är.

Vissa av oss kan knappast vänta på beskeden från Wiki-
leaks,vad en skattesmitarskandal skulle innebära för någon ur den politiska överklassen är lätt att förstå, men det räcker ju med att vara någotsånär känd för att råka riktigt illa ut. Tänk om en känd folkkär idrottspersonlighet visar sig ha tagit emot pengar för flera sponsoravtal till ett hemligt bankkonto, då får vederbörande lägga till bokstaven ö framför känd.

Nu är det den schweiziska banken Julius Bär, men vad händer om några av de riktigt stora bankerna i alplandet börjar berätta vilka kunder som har nummerkonton och hur behållningen på dessa konton ser ut. Det skulle inte förvåna mig det minsta om polisens ekobrottsrotel begär att få ut passagerarlistor från flygbolagen gällande denna vecka, bara för att få reda på vilka som flugit ner till alperna hastigt och lustigt. Siffran 2000 kontohavare kan stiga hundrafalt.

it , , , , , , , e24 dn1 svd ex ab
[/column]


4 svar till “Wikileaks och skattesmitarna”

 1. Nej, papegojmedierna skulle knipa käft precis som de gjort senaste tiden angående regeringens (hemliga) mellanhavanden med den amerikanska ambassaden inför FRA- samt PREDlagens lagstiftning.

 2. Jag har svart att tro att det ar manga Svenskar som ar oroliga av den enkla anledningen att man enligt Svensklag endast betalar skatt i det landet dar pengarna har tjanats in. Det ar inte heller pa nagot satt o vis olagligt att spara pengar i utlandet. Det finns ingen rapporteringsskyldighet till Skatteverket att man har en inkomst i utlandet eller har en formogenhet i utlandet, av den enkla anledning att det inte paverkar den Svenska skattesatsen.

  • Kolla aktuellt 21.00

   Dessutom handlar det om – skatteflyktingar, dvs folk som har styrt inkomster utomlands för att slippa beskattning. Varför skulle man annars ha ett konto på Caymanöarna?

  • Vilken värld lever du i?

   Du är fullt skattskyldig i Sverige om du har väsentlig anknytning hit (boende, ej myndiga barn etc)

   Däremot har vi dubbelbeskattningsavtal med många länder men det är ett annat kapitel