Wikileaks och den Globala Historien

Wikileaks nya släpp av uppgifter kommer innebära att den globala historien skrivs om, säger de i ett meddelande. Det är stora ord, det ska bli intressant att se vad det är för uppgifter de grävt fram.

Uttrycket ”den globala historien” antyder att det är något som kommer att skaka hela världen, frågan är väl om ”världen” kommer att tillåta något sådant. Det finns en del som tyder på att Julian Assange kan vara utsatt för en illasinnad komplott när det gäller de eventuella brott som han sägs ha begått, i vart fall så är det många som tror det. I så fall skulle det vara USA som ligger bakom, men hur det är med det får vi avvakta och se.

Att Wikileaks begär ekonomiskt stöd från allmänheten är i sig inget konstigt, det är förstås tråkigt att det kommer i samband med att de ska släppa uppgifter som kommer att skriva om den globala historien.

it , , , , , , , dn svd ab ex svt1234567

  18 comments for “Wikileaks och den Globala Historien

 1. 23 november, 2010 at 06:03

  Skriva om den globala historien?

  1998 sövdes alla ner och flyttades till den terraformade planeten Mars, så i verkligheten är vi Marsianer, inte jordlingar?

  Elvis lever och är statsminister i 7 länder?

  Matrix var en dokumentär?

  • 23 november, 2010 at 06:09

   Det är så tidningarna rapporterar om saken.

  • Charlie
   23 november, 2010 at 12:22

   Jag tror att alla palestinier kommer att bli glada den dag som Wikileaks släpper nyheten!

   • Palestinier
    23 november, 2010 at 12:52

    :-D :-D

    Jag tror jag förstår vad du menar! Men vi ska inte ta ut glädjen i förskott!

 2. Daniel S
  23 november, 2010 at 08:37

  Nej då, det är något mycket värre än så!
  Ve oss som lever i denna tid!

 3. Rogge
  23 november, 2010 at 10:13

  De svenska tidningarna har i stor sett inte skrivit något om innehållet i de dokument som Wikileaks har släppt, vilket i sig visar på deras brist på intresse att föra fram vad som har hänt och händer i Irak. Om det sedan är självcensur, eller vad som bestäms från tidningsägarnas sida, kan man ju spekulera om. I internationella media har man ägnat betydligt större utrymme åt de framtagna dokumenten. I t.ex. tyska Der Spiegel hade man en nästan 20-sidig presentation av innehållet och dessutom en egen kommenterande artikel. Även om jag har försökt följa med vad som har hänt i Irak-kriget måste jag säga att jag blev klart berörd när jag läste om de fruktansvärda övergrepp som har skett och sker i ockupationsmakternas namn. Tortyrmetoderna är ofattbart grymma och ockupationsmakternas soldater har order att inte rapportera eller föra vidare övergrepp som de ser att de irakiska soldaterna eller poliserna utför. Det framgår ju också att betydligt fler civila har dödats än vad som tidigare har medgetts från USA:s sida. Jag har ju svårt att tro att de som tar del av dessa dokument kan tro att det finns någon trovärdighet i den svenska regeringens försvar för vår närvaro i Afghanistan – det är ju samma USA som bestämmer där som utför skändligheterna i Irak.

  • bertil
   23 november, 2010 at 12:12

   Den svenska regeringen och tidningarna agerar som språkrör för amerikanska intressen. Har aldrig läst eller hört någon regeringstalesman uttala kritik mot USAs angreppskrig mot andra länder. Svenska tidningar är som Fox News när det gäller USA. För oss som var med på 30 och 40-talet känns tongångarna igen, underdånigheten gentemot det stortyska riket var högst påtaglig både inom press och regering.

  • Johan
   23 november, 2010 at 12:33

   Glädjande ändå att SVT nyligen visade en snabbproducerad brittisk dokumentär om Irak utifrån Wikileaks informationen. Den är bra och sevärd: http://svtplay.se/v/2207576/dokument_utifran/wikileaks (t.o.m. 30 nov)

   • Rogge
    23 november, 2010 at 13:57

    Ja, SVT visar en hel del informativa och bra dokumentärprogram. Tyvärr är de ofta så sent på kvällarna att jag har en känsla av att det bara är vi speciellt itnresserade som orkar sitta uppe och se dem. Ett bra exempel är Dokument utifrån på söndagskvällarna.

 4. Mariam
  23 november, 2010 at 11:10

  Kan det vara så att man har dokument som visar vilka det är som egentligen stod bakom 11/9 ? Det får vi hoppas!!

 5. sörmlänning
  23 november, 2010 at 12:03

  Ett tal av Eugene Debs i början av 1900-talet och kostade honom tio år i buren, här uppläst, visar på att man visste bra mycket mer förr än nu om orsakerna bakom politiska händelser.
  http://xxx

 6. Christer W
  23 november, 2010 at 14:47

  Jag tror att det som kommer den här gången från Wikileaks har många viss kännedom om redan men saknar helhetsinformation om.

 7. TimS
  28 november, 2010 at 08:16

  Tja, det vore ju komiskt om de kommande dokumenten innehöll USA-instruktioner till Sverige om att anklaga Assange för våldtäkt. I Sverige kan alla som haft sex med nån annan i efterhand – långt efteråt- anklagas och fällas för våldtäkt. Det finns åtskilliga fall som givit det resultatet. Tänk er en ide grupp som skall tänka ut ett sätt att misskreditera en person och få honom efterlyst! Skulle den gruppen missa den godtyckliga svenska rättshanteringen av våldtäkter?

  • 28 november, 2010 at 08:44

   I Sverige kan alla som haft sex med nån annan i efterhand – långt efteråt- anklagas och fällas för våldtäkt.

   Trist när man måste ge sig till att ljuga för att trumma igenom politiska poäng. Men jag är observant på dina kommentarer fortsättningsvis, f.ö. kan du köpa folie på Konsum och rulla till dig en foliehatt. Du verkar behöva en…

   • Charlie
    28 november, 2010 at 09:47

    Ptja, anmäler kvinnan en våldtäkt och man säkrar DNA så är det klart att TimS ligger risigt till även om det gått något år. Han har säkert anledning att oroa sig med tanke på att han nu börjar skriva om saken. Han kanske tycker att våldtäktsmän ska gripas på bar gärning, annars är det fritt att våldta?

    • 28 november, 2010 at 09:55

     Ja nåt jävla fel är det…

 8. K.D:Wara Badi
  29 november, 2010 at 08:57

  Det är utomordentligt bra att avslöja USA:s katastrofal dominans i hela worlden. Det Americanska internationella politiken har inget att göra med säkerheten eller själv försvar utan att distablisera och försvaga andra nationer. Man kan ju se vad Americanerna har gjort mot Iraq, Somalia, och n u fortsätter mot Afganistan. Sedan man planerar att slå ut Iran. USA:s politica gent mot andra är värre än Hitlers politik.USA springer runt om världen och hjälper mördare och diktatorer när själva kan inte invadera. USA:s internationella politik är icke acceptabel. Någon måste börja avsljö deras helvetets politik.

 9. K.D:Wara Badi
  29 november, 2010 at 09:01

  Våldtäkt teorin är en fars. Det är ju uppreppning från kallakrigets tid då man användade kvinnor för spioneri för att komma åt motståndarna. USA och Sovjet användade kvinnor. Det är ju hemskt. Ett primitivt vapen mot de intellektuella.

Comments are closed.