Wikileaks och den Globala Historien


Jag tror att det var igår jag tog upp frågan om, att den datafil som innehåller hela den information som Wikileaks nu plockar valda delar ur – bör spridas. Det jag inte visste var att den redan var spridd och fanns att ladda hem från många torrentsidor. Nu vet jag inte om den jag hämtade nu på morgonen är den korrekta, den var bara på knappt 1,5 Gbyte och jag har för mig att den ska vara större. Men man kan inte klaga på hastigheten, den laddades hem mycket snabbt, med andra ord så är den i högsta grad tillgänglig.

Nu är den krypterad, och det betyder rimligen att olika säkerhetstjänster redan har dekrypterat den och vet vad som är att vänta i avslöjandeväg.

Idag berättar Svenska Dagbladet att Sverige upptäckte att USA utnyttjade svenska flygfält för att mellanlanda med fångtransporter från USA till Mellanöstern. Det är som vanligt ett avslöjande som inte är något annat än en bekräftelse, någon nyhet är det inte. Det nya skulle i så fall bestå i att den socialdemokratiska regeringen satte stopp för detta våren 2006, men man ska ha klart för sig att det var ett valår och att ett avslöjande av Bodströmsamhället tveklöst hade medfört en socialdemokratisk valkatastrof. Nu var ju Bodström och Persson redan vandrande valkatastrofer så det hade inte spelat någon roll. Men sett i ljuset av vad som komma skall så kanske Bodströms USA-vistelse blir mer förståelig.

SvD/Wikileaks: ”Under 2006 landade minst två plan på Arlanda, ett i februari och ett i april. En amerikansk ambassadrapport, som Wikileaks kommit över och som SvD tagit del av, avslöjar att båda planen hade fångar ombord. Detta har inte tidigare bekräftats och blivit allmänt känt. Transporterna av fångar som skulle deporteras till Mellanöstern skedde på uppdrag av USA:s anti-terrormyndighet Department of Homeland Security. Av rapporten – som är skriven av USA:s chargé-d’affaires Stephen V Noble – framgår att den dåvarande svenska regeringen ledd at Göran Persson fem dagar innan det andra flygplanet skulle landa 4 april 2006 fattade misstankar om att det handlade om ett statligt flygplan utan tillstånd.”

Den första frågan man ställer sig är förstås den om resrutten. Har dessa ”terrorister” varit i USA för att bli förhörda, för att efter förhören skeppas till ökända fängelser som det på Bagrambasen i Afghanistan? Det låter ju märkligt med tanke på att de politiska fångarna på Guantanamolägret inte tillåts resa in i USA. Ett av hindren för en sådan inresa är att de plötsligen skulle omfattas av de mänskliga rättigheter som USA tagit ifrån den på Kuba. Som jag förstås saken så indikerar en mellanlandning på Arlanda att de just kommer från Nordamerika.

Den andra frågan måste förstås bli, hur sker dessa transporter idag? Var de så pass omfattande som en transport i kvartalet så skulle det dessutom vara intressant att veta varför inte socialdemokraterna gjorde något innan? Det är ju självklart en fråga för Thomas Bodström eftersom han var justitieminister från år 2000 fram till dess att alliansen tog över regeringsmakten efter valet 2006. Det blir fyra år efter 9/11 som vi än så länge saknar information om, något som kanske bidragit till familjens behov av en timeout?

Jag har tidigare hävdat att Wikileaks än så länge inte presenterat några direkta nyheter, men man ska inte underskatta det faktum att det vi redan visste om hur vi kontinuerligt förts bakom ljuset av politiker och myndigheter nu visas i svart på vitt. Det politikerförakt som många uttryckt och fortfarande uttrycker förefaller utomordentligt välgrundat. Frågan jag ställer mig är förstås vilka politiska effekter detta kan få på sikt. Julian Assanges ord om global historieomskrivning känns rykande aktuella.

it , , , , , , , , svd1234 dn12345 ex12 ab1234


18 svar till “Wikileaks och den Globala Historien”

 1. Jag har alltid trott att den där USA resan var för att komma nära sina uppdragsgivare…

 2. Att esoteriskt sitta i sitt elfenbenstorn och för sin egen del veta, ändrar inte historiens gång. Det är mängden av själarnas kunskap som ändrar på detta. Makthavare har alltid brännt böcker och budbärare för att historien varit för het.

 3. Är det kanske dags att utgå från att politiker och byråkrater ljuger och undanhåller sanningen allt för ofta?

  Politiska händelser utspelar sig inte så som dom presenteras för folket, kommer sen politiker och byråkrater ut och propagerar den officiella förklaringen av denna händelse så litar folket på dessa..

  Kan vi nu kanske försöka genomskåda ALLA stora politiska händelser, för som vi nu ser så finns det information som säger att det mesta är officiella politiska lögner..

  Tycker Jinge fortfarande att det konstigt att man grovt ifrågasätter 11:e September och orsaken till ”klimatförändringarna”??

 4. I flera avseenden har starka nationalstater överlevt sig själva och deras demokratiska legitimitet kan ifrågasättas ur perspektivet att medborgarna egentligen inte vill att de ägnar sig åt många av dessa dyra, hemliga och exklusiva aktiviteter. Diplomatins roll är i förändring mot vad den har varit historiskt och toppmöten hamnar om att visa upp en officiell PR-bild för pöbeln och besluta inofficiellt bakom stängda dörrar. Visst kommer slutna, hemliga beslut i form av toppmöten och diplomati behövas i framtiden också men jag håller med om att wikileaks kan skriva om den globala historien. Frågan är om vi får ett mindre toppstyrt samhälle där de internationella beslut som fattas har stark demokratisk förankring och där vi får lättare att ifrågasätta politiker och andra ledare som missbrukar sin makt, eller om vi får ett samhälle där internet urvattnas fullständigt. Man kan bli piratpartist för mindre… Att Stänga wikileaks vore som att statskontrollera all media under IB-affären på 70-talet och även om jag tycker att mycket av innehållet är olämpligt att publicera och att wikileaks borde vara mer selektiva i vad de publicerar så är det farligt att förbjuda publicering av material som syftar till att bevisa maktmissbruk. Whistleblowers behövs och även om det är obekvämt i det korta perspektivet så mår demokratin bra av det i det långa perspektivet.

 5. Bodström är en tvättäkta loser.
  Han landsförrädaren bor väl hos dem vars agenda han sponsrade mest i sverige nu.

  • men hans farsa var ok, anser jag (utan att vara mer insatt än att jag en gång erfor att denne angreps med ursinne därför att han hade ifrågasatt att ubåtsintrånget kom från öster)

 6. Det underliga är väl att regeringen utvisade två egyptier 2001 i samarbete med USA under rätt vidriga former med hjälp av ett sådant där CIA plan. Så att det dröjde till 2006 innan de ”stoppade” det hela ter sig ju underligt.
  Så analysen om valår är ju inte helt osannolik.

 7. Häftigt. Om jag fattat det rätt, har du hela datafilen och är därmed alltså en av de 100 000 människor som laddat ned hela materialet. Jag undrade nämligen hur Assange kunde säga att filerna skulle skickas till 100 000 människor överallt i världen, om något hände dem själva. Nu vet vi hur. Att filen bara blir 1,5 GB verkar tämligen rimligt. om den först på ett effektivt sätt komprimerades från 5 GB till 1,5 GB, före det den krypterades.

  Nu behöver Wikileaks bara via Internet meddela var krypteringsnyckeln finns, så finns hela Cablegate vidöppet att läsa överallt runt världen. Verkar vara en hyfsad livförsäkring Wikileaks-människorna ändå skapat för sig själva.

 8. ”Frågan jag ställer mig är förstås vilka politiska effekter detta kan få på sikt. ”
  Other than that lucifer will claim sweden as his birthright you mean? .. Well .. I’m not sure .. Sweden becoming Hell on Earth is still quite an accomplishement for a people like us.. I seruously didn’t think we had it in us ;)

 9. Filen som nämns är alltså ”insurance.aes256”.
  Namnet till trots är den inte krypterad med AES256, utan något (för tilfället) okänt.
  Även om den hade varit krypterad med AES256 hade NSA och CIA eller likn. kunnat knäcka den. kanske när datorerna gått varma om 10 år eller så kan dom få sig en thyvkik. Så bra är skyddet nämligen.
  Bara den med lösenordet vet vad som fins i filen.

  • USA har nog rätt så bra kläm på vad filen kan innehålla. De vet ju vilket material som finns i sitt eget nätverk. Och Bradley Manning hade väl möjlighet att komma åt det mesta. Har sedan andra hjälpt till att föra ut material så bör USA utgå ifrån att allt kan ligga i filen, allt av vikt vill säga.
   Med tanke på åtgärderna som görs nu för att stoppa Wikileaks och Asange så anar man en stor desperation hos USA. Det är väl bara en liten del som släppts än så länge.
   Så det lär komma mer längre fram av uppseende väckande karaktär.

   Och jag håller inte med att Wikileaks inte har presenterat nyheter hitintills. Tvärtom även om en del av oss kanske har anat en del så stämmer inte det hos många människor. De tror på vad myndigheterna säger åt dem och tar det för den absoluta sanningen. Jag hade själv funderingar om JAS och Norge men några stycken i min omgivning tyckte i princip att jag var en foliehatt som trodde att det vara uppgjort från början.
   Socialdemokratiska väljare lär väl fundera lite nu när Ahlin dömde ut sitt eget parti redan 2007 men inte agerade utåt för att ändra inriktningen.
   Jag föredrar att undvika nämna hans förnamn av lätt insedda skäl. Fast jag har större rätt till det eftersom jag är äldre än honom. :-)

   • Och jag håller inte med att Wikileaks inte har presenterat nyheter hitintills. Tvärtom även om en del av oss kanske har anat en del så stämmer inte det hos många människor.

    Det är DET som gör det till nyheter, i vart fall än så länge. Jag har ytterligare ”aningar” som jag tror kommer att bekräftas, men dessa aningar gör jag nog bäst i att knipa näbb än så länge.

 10. Tycker det är bra att man uppmärksammar mullvadar (Ahlin) och kryptofascister som Bodström. Var och en har rätt till en åsikt och tro men om denna åsikt eller tro pådyvlar oss andra ett främmande statskick eller handlande som leder till att andra människor torteras eller dödas är det direkt oacceptabelt. Visst man kan gömma sanningen i att de är minsann terrorister och ondskefulla varelser men i så fall var motståndet mot tyskarnas ockupation av Frankrike, Norge eller Tjeckoslovakien m.m. också terrorism och vi borde i så fall acceptera att det som Hittlertyskland gjorde var bra, nej snarare utmärkt! Oj jag glömde det var inte en så kallad demokrati som som utövade våldet och aggressiviteten. Glöm inte att Adolf och hans anhang kom till makten genom demokratiska val.
  När jag hör hur man resonerar för att rättfärdiga kriget mot terrorismen blir jag faktiskt rädd för att i förlängningen så kommer denna jakt på oliktänkande drabba alla som inte fanatiskt drar år neoliberala hållet.

  Flygningarna sker idag mycket genom Rumänien – Polen – Vitryssland där man lätt viftar bort all kritik.

 11. Om Assange omkommer i en flygolycka eller liknande så ska ni inte bli förvånade! Det är många sanningsägare som har ”råkat” krascha med plan stora som små..