Wanja-skandalen fortsätter

Nu fortsätter skandalen kring LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Nu utreds ekonomiska oegentligheter vid hotellet vid Riva del Sole och hon är en av dem som polisen anser vara ansvariga.


Expressen:
”Castiglione della Pescaia. Italienska finanspolisen har slagit till mot LO-ägda semesterparadiset Riva del Sole. Vid en inspektion fann inspektörerna att det saknades pensionsinbetalningar för cirka tjugo badvakter. I ett beslut pekas Wanja Lundby-Wedin ut som ansvarig tillsammans med direktören Felice Bassi. En stor del av Riva del Soles anställda är säsongsanställda, men många har arbetat flera år den svenska semesteranläggningen. Bland dem finns ett tjugotal badvakter. En stor del av Riva del Soles anställda är säsongsanställda, men många har arbetat flera år den svenska semesteranläggningen. Bland dem finns ett tjugotal badvakter.”

I morgon ska Wanja enligt Expressen förklara sig för LO-styrelsen men redan nu reses det krav på hennes avgång. Vad Mona Sahlin gör i nuläget är oklart, men ett är säkert, och det är att detta spiller över på socialdemokratin. Wanja Lundby-Wedin har en toppost inom partiet och har redan ifrågasatts både från partimedlemmarna och från fackets egna medlemmar.

Expressen: ”LO-ledningens fruar och äkta makar är inte de enda som fått bo gratis på Riva del Sole i samband med bolagets styrelsemöte. Expressen kan avslöja att LO:s kanslichef Kjell Ahlberg tog med tre personer på sin tjänsteresa till Italien när han i förra veckan valdes in i bolagets styrelse. Tillsammans med Wanja Lundby-Wedin finns han uppsatt på den vip-lista som togs fram inför deras besök.”

Även om man kan ana ett mediedrev bakom denna affär, ett drev som delvis orsakats av diverse spin-
doctors från t.ex. näringslivet eller de borgerliga partierna, så kommer man inte ifrån fakta, – det är skillnad på folk och folk. Människor med höga fackliga poster kan unna sig en lyx som få andra, och är man högsta chefen i LO så utgör man inget undantag. Man använder gräddfilen, och man gör det på medlemmarnas bekostnad.

Agerar inte Mona Sahlin så kommer detta bara att växa vidare helt okontrollerat.

i Andra om: , , , , , , , , , t EX1234 AB12 SvD12 DN

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, Riva del Sole, Facket, Fackpampar, Socialdemokraterna, Skandaler, Pampvälde, Styrelseuppdrag, Politik[/tags]

  12 comments for “Wanja-skandalen fortsätter

 1. Leif P
  25 maj, 2009 at 09:53

  Jag tror inte att det är en slump att den italienska finanspolisen kollar LO:s semesterhotell i Italien. Wanja Lundby-Wedin är ordförande i bolagets styrelse och kan sättas dit för felaktigheter. Men varför är italienska finanspolisen intresserad av ett litet svenskt semesterhotell? Berlusconi och hans kumpaner vill förstås gärna sätta dit ordföranden i Europas fackliga samorganisation som ju är just Wanja Lundby-Wedin. Nu fick Berlusconi eller hans anhang möjligheten då hon även råkar ansvara för verksamhet i Italien. Kan vi lita på Berlusconis finanspolis, knappast, de kan nog fabricera både anklagelser och bevis.

 2. Gunnar W
  25 maj, 2009 at 10:32

  Jag undrar hur långt (s) tänker släppa detta, nu när de är större än (m) i opinionen också?

 3. palle
  25 maj, 2009 at 10:53

  Leif P:

  Italiensk finanspolis är förmodligen världens minst korrupta.

 4. Gruv.arb
  25 maj, 2009 at 11:27

  Hon har tydligen inget lärt. Wanja måste avgå nu. Dock funderar man över hur det kommer sig att hon är så övervakad. Gissar att det finns större rötägg än Wanja men pressen har tydligen henne som hatobjekt.
  Vem tjänar på det?

 5. 25 maj, 2009 at 12:39

  Det du skriver om Spindoctors verkar intressant.Känner du till några Svenska.Är Carl Rowe en Spindoctor?

 6. Kurt
  25 maj, 2009 at 13:06

  Jaså, man anar mediedrev när Expressen intervjuar och fotograferar vilt främmande personer på gatan och sedan kallar dem Wanja Lundby-Wedin?

 7. Jolla
  25 maj, 2009 at 15:21

  Dina källa, tidningen Expressen, känns väl inte helt trovärdig just i dag… Eller?

 8. Sara
  25 maj, 2009 at 16:05

  Se där, LO äger badhotell i Italien där topparna semestrar gratis. Tja, korruptionen tar sig olika uttryck.

 9. Ludde
  25 maj, 2009 at 16:52

  ”Drevet som baktände” läste jag som rubrik på en annan blogg. Jag finner det väldigt träffande.
  Om man skulle göra en lista över de 10000 värsta oegentligheterna som skett i Sverige de senaste åren, så skulle nog inte denna senaste ”Wanja-synd” hamna på den. Det är ju fullkomligt bisarrt att hon ska springa gatlopp därför att hennes gubbe missat att deklarera några tusenlappar i fiktivt förmånsvärde. Var finns sinnet för proportioner ?! Det är ju fullkomligt självklart att Expressens skriverier handlar om systematiska försök att misskreditera arbetarrörelsen (och sossarna) inför det kommande valet. Om detta borde vi tala i stället!

 10. Krille
  25 maj, 2009 at 21:04

  @Ludde: Det har inget med valet att göra. Tidningarna jagar det som ger läsare. Om din logik stämde skulle inte Expressen, DN, SvD & Co följt med i drevet när regeringen Reinfeldt utsåg sina ministrar.

 11. palle
  26 maj, 2009 at 01:10

  Korruption är för starkt uttryck i det här fallt. Här handlar det inte om korruption. Visst – det kan sticka i ögonen att LO-toppar lever lyxliv. Helst av allt bör LOs höjdare vara munkar och jobba halva sin vakna tid med det jordliga och förhandla fram 10% löneökningar och under resten av sin vakna tid meditera om hur uppnå nirvana utan att ta till stridsåtgärder. ;) :D

  Det kan låta konstigt, men jag anser att det är bättre att LO driver ett hotell i Italien där höjdarna kan vila ut sig än att man blir bortbjuden till säg Wallenbergarnas hotell, skivindustrins, Berlusconis eller ryska oligarkenrnas (en brittisk minister semestrade nyligen på en rysk oligarks yacht i medelhavet nyligen).

  Fast å andra sidan verkar ju medlemmarna ha det allt sämre medan topparna allt bättre och det är inte bra.

 12. blingbling
  26 maj, 2009 at 22:18

  Maken till kärringar att bita sig fast, det är möjligt att Berlusconi lurar i kulisserna, visst – men kärnpunkten är att Vedin själv lyckas navigera in i dom här fullständigt utsiktslösa lägena. Man får i vart fall imponeras en smula av hennes fräckhet.

  Det hela ger en aning rysk nomenklaturakänsla.

Comments are closed.