Wanja Lundby-Wedin kommer avgå från LO i morgon


Nu har det meddelats att det telefonmöte som LO-ledningen suttit i under eftermiddagen har avbrutits för att återupptas i morgon. Personligen tror jag att det betyder att Wanja Lundby-Wedin kommer att avgå ikväll eller senast imorgon. Om det nu räcker med att LO-chefen går. (skrevs vid 15-tiden, uppdaterad längre ner)

När det gäller försäkringsbolag som AMF Pension så är det precis som med Skandia. De egentliga ägarna av bolagens förmögenhet är försäkrings-
tagarna, det innebär att bolagen riskerar att utsättas för plundringsförsök från sina verkställande ledningar.

Det är ingen tillfällighet att detta just händer i försäkringsbolag, vi har sett flera exempel i Sverige och det finns just nu ett par spektakulära ”affärer” i USA som fått stort medieutrymme. Därför är det särskilt viktigt att dessa bolags styrelser agerar på ett förtroendeingivande sätt. Löner, bonusar och andra ersättningar är egentligen de försäkrades pengar, det är omöjligt att ha styrelserepre-
sentanter kvar i deras styrelser om dessa uppvisar brist på omdöme.

Vi har tidigare sett exempel på mystiska lägenhetsaffärer i ett annat försäkringsbolag. Olika löne- och bonusprogram har växt på ett orimligt sätt, och sedan har man tagit bort taket för dessa incitamentsprogram, ofta utan att styrelserna egentligen förstått vad de beslutat om.

Wanja Lundby-Wedin har innehaft posten som en av de två allra viktigaste personerna inom svensk arbetarrörelse, en position som dessutom förstärks av att hon sitter med i det Socialdemokratiska arbetarpartiets styrelse. Hon har utöver det innehaft en mängd av styrelseuppdrag, uppdrag som inneburit att hon behövt engagera sig i styrelse-
möten varannan dag enligt vissa beräkningar.

När det gäller AMF Pension så har hon som LO-representant haft att ansvara för LO-medlemmarnas inbetalda pensionspengar, att bevaka deras rättigheter. Många anser att hon misskött detta och att därför AMF-chefen fått förmåner i en nivå som han inte skulle ha haft. Att medlemmarna blir besvikna är inte konstigt, lika lite som att många medlemmar anser att deras ordförande själv haft löneförmåner i en nivå som rimmar illa med arbetarrörelsens värderingar.

Min uppfattning är således att dröjsmålet med besked enbart är till för att ge LO-chefen tid att skriva ett godtagbart pressmeddelande där hon avsäger sig alla uppdrag.

Mona Sahlin har öppet kritiserat LO-chefen, likaså har partiets nya partisekreterare. Frågan är om det ens är möjligt för Wanja Lundby-Wedin att sitta kvar i den socialdemokratiska partistyrelsen? Jag tvivlar personligen på det, dessutom så är väl platsen vikt för LO:s ordförande, något som hon inte är inom ett dygn om min gissning är korrekt.

Kommer bytet till stånd, och det är min uppfattning, så undrar jag om man inte bör aktualisera byte nummer två i ledningen av arbetarrörelsen. För hur man än vrider och vänder på detta så kommer detta att vändas mot Mona Sahlin. Jag undrar om det verkligen räcker med att Wanja Lundby-Wedin avgår.

Uppdatering: Just nu meddelas det att WLW avgår från AMF Pensions styrelse. Det betyder att avgången från posten som LO-ordförande kommer först i morgon.

Andra om: , , , , , , , , it AB1234 Ex12345 DN12 SvD123 Berglund Röda M Kjellberg KAS Lindblom Stenudd Svensson Horsing Björn Brum Tobbe

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, AMF, Pensioner, Styrelse, Elmehagen, Spin, Mörkläggning, Politik[/tags]


9 svar till “Wanja Lundby-Wedin kommer avgå från LO i morgon”

 1. Både Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin måste avgå annars kan Sossarna titta i stjärnorna efter en valseger…

 2. Det handlade om bolagsplundring i Skandia, likaså i den amerikanska försäkringsjätten. Nu i AMF. Konsten att sko sig…

 3. Det är betydelselöst om hon avgår från amf,s styrelse och andra sidouppdrag nu. Det enda som nu har verklig betydelse är att hon lämnar Lo och politiken, så pass skadat är både Lo, Sap och hon av hennes agerande.
  Genom att klamra sig fast i Lo- och s-toppen gör hon oss alla som vill ha en politisk förändring en björntjänst.

 4. Sedan kan man konstatera att Mona ligger pyrt till efter att offentligt ha tagit avstånd från Wanja…

  Är posten lite rörig så beror det på att det hänt saker under tiden jag skrivit, och efter det oxo.

 5. Vilket patetisk spel for galleriet att Wanja avgar fran en styrelse dar hon deltagit i fyra moten per ar och tydligen sovit.
  Tror parti och LO ledning att det finns nagon som inte genomskadar detta enkla trix att forsoka fa medlemmarna att tro att nagonting gjorts.
  Det ar ingen skillnad alla sitter kvar pa sina hogavlonade poster som dom misskoter och medlemmarna betalar kalaset. Mona tror att nagon skall tycka att hon ar hanlingskraftig nar alla vet vilken menols nolla hon ar.

 6. Jinge.
  Har du inte missbedomt detta ?
  Sa vitt jag last ar det endast ur AMF och nagra andra mindre betydelesfulla styrelseuppdrag hon avgar fran.

 7. Nu är det väl läge att gå in och kolla hur mycket av medlemmarnas pengar som fackföreningarna spelat bort på börsen i skuggan av finanskrisen.