Vit rök ur skorstenen idag?


Jag sitter och undrar om tidningarna verkligen tror att folk i allmänhet är så intresserade av hur Socialdemokraterna ska göra nu? Visst, de har ju piskat upp ett intresse för Juholt, de kanske hoppas på att fortsätta drevet mot dem som nu kommer att bli aktuella, eller inaktuella, för att bli partiledare fram till nästa kongress?

Tidningarna spekulerar, när Aftonbladet gjorde en webbunder-
sökning av vilka som deras läsare ansåg skulle bli partiledare så fick man bara välja på högersossar, plus någon enstaka mer neutral. Ingen vänstersosse fanns med på listan över kandidater, en händelse som såg ut som en tanke.

Nu har de tydligen stått utanför partihögkvarteret på Sveavägen hela dagen idag, och det lär de väl fortsätta med tills det kommer vit rök ur skorstenen på huset. Vi kan i alla fall lugnt räkna med att de olika styrande har fullt pyssel med att skaka fram en person så snabbt som de någonsin kan, och egentligen så vill de nog ha en så neutral person som möjligt, en funktionär som är profilerad åt det ena eller andra hållet kommer att ställa till det för (S).

Jag har kommit till ett stadium där jag känner mig mycket anti kvällspress. Morgontidningarna klarar sig något bättre, låt vara marginellt. De enda som sköter sig hyfsat är Dagens Eko, P1-
morgon och Studio-1, men hade jag haft mer tid att lyssna så hade jag kanske gnällt på dem också. Att läsarna är mycket kritiska mot kvällspressen rent allmänt framgår av kommentarerna här, och givetvis i tidningarna i den mån de ens tillåter läsarkommentarer. En av dem som gjorde det, och då kollade jag vad folk skrev, och det var cirka nittio procent som klagade på tidningen ifråga.

Men skulle ju önska att de satte upp ett finger i luften och kände efter hur opinionen ser på saken. Om fler reagerar som undertecknad så borde de kanske dra ner på bevakningen, men elaka tungor påstår att de inte gör det förrän socialdemokraterna är nere under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna. Tänk så elaka en del av deras läsare blir!?

it Andra om: , , , , , , , , , , svt sr1 ab12 gp dn1 svd1 ex1 Lästips: annarkia, 1, 2, sputchi, claes, lasse, 1, 2, fredrich, labrat, 1, 2, parkstugan, varghjärta, skp, zaramis


18 svar till “Vit rök ur skorstenen idag?”

 1. Jag tror att allt förvärras av att kvällstidningarnas ekonomi är rena katastrofen, och det gäller säkert DN och SVD också även om det kanske inte är lika kärvt där. Så de kommer nog hålla elden under grytan tänd ett bra tag till.

  • Alla tidningsutgivare skär ner just nu men Aftonbladet är värst däran. Schibsteds besparingsprogram på den tidningen innebär att 60-80 tjänster ska bort. Vilket alltså är väldigt många. Hur långt de hunnit i processen känner jag inte till.

   Sådana nedskärningar drabbar naturligtvis inte i första hand journalisterna som syns och hörs mest. Men man kan ju misstänka att Aftonbladets redaktion numera är en arbetsplats där alla är grundligt medvetandegjorda om att var och en måste göra sitt yttersta för att vända skutan försäljningsmässigt.

   • Och allt som ett resultat liggandes helt i den nuvarande regimens intresse. Alltså eldar man på brasan för sin egen undergång för fulla muggar. Intressant hur det ’intelligentaste’ av djuren beter sig…

 2. Det är många som beklagar sig över nyhetsvärdet (eller saknaden av densamma) i kvällstidningarnas artiklar men likväl är det fortfarande många som läser dem, hur nu det kan gå ihop?

  Uppenbarligen så trivs somliga journalister med att jaga offentliga personer och för varje artikel de skriver så hittar de två nya infalls vinklar att nyttja. Så jag tror inte att hetsen kommer att sluta bara för att Juholt är borta, kvällstidningarna ligger i vassen och väntar på att någon skall göra något som de kan blåsa upp fullständigt och göra en smaskig historia av.

  • Mellan 2001-10 så minskade Aftonbladets vardagsupplaga med 22%, Expressen-KVP-GT med 18%. Alla dagstidningar förlorar ju pappersläsare men kvällstidningarna verkar ju ha det värst, inte mej emot. Det skulle ju vara synd om Åsa Lindeborg blev arbetslös men förutom det ser jag inget berättigande för de här tidningarna.

  • >Det är många som beklagar sig över nyhetsvärdet (eller saknaden av densamma) i kvällstidningarnas artiklar men likväl är det fortfarande många som läser dem, hur nu det kan gå ihop?

   Enkelt, stressat folk låter sig luras av att svåra problem bli förklarade på ett kort och sympatiskt sätt. Men inte alla lättnyheter faller en på läppen och många problem låter sig inte bli förenklade in absurdum. Själv läser jag tidningar från Tyskland och ett par andra centraleuropeiska länder. Det som slår mig ofta, hur korta artiklarna i svensk press är och hur djupare analys lyser med sin frånvaro. Dessutom ligger fokus i Sverige på inrikes ankdamspolitik och USA-politik samt lite om mellanöstern (ofta vinklat) samt sport. Är t.ex. Tyskland omnämnd i någon ”fotnotsartikel” så är det oftast i samband med sport. Proportionerna är helt annorlunda i tysk, tjeckisk, polsk eller fransk press. Tabloiderna är något som dessutom betraktas precis som den skräp de är, dock är de på frammarch även där.
   Min tyske vän undrade över hur det kommer sig att en skitspridande tabloid som Aftonblaskan är så tongivande inom det annars så tänkande Sverige?!?! Dessutom undrar han hur det kommer sig att vi har så utsuddad gräns mellan bloggar och tidningar? Han anser att vår blå färdigtuggade massmediegröt är ofta som en tryckt bloggsida! Jag hade/har inga vettiga svar mer än att Sverige inte är landet lagom utan landet extrem! Kan gott rekommendera att lägga AB-pengarna på tidskrifter som Fokus, ETC m.m.

   • Håller med !

    Har personligen gått över till ETC, Dagens ETC och Fria tidningen. Gillar verkligen de mer djuplodande reportagen i dessa tidningar. Hoppas de växer och kan ges ut dagligen snart !

    Jag stod inte längre ut med den lokala borgarblaskans astråkiga och likriktade utrikes- och inrikesnyheter, för att inte tala om ledarsidans enögda vomeringsrapningar.

 3. Tidigare var jag orolig för hur det offentliga samtalet skulle försämras när dagspress tog stryk av den digitala utvecklingen. Nu, när alla tidningar är så pass politiserade a la Murdoch och Berlusconi, hoppas jag att skiten går under helt och hållet, så att nya forum kan växa fram på webben. Antagligen är det lättare än någonsin att starta upp en tidning (digitalt), detta är lovande inför framtiden.
  Bäva månde Bonnier och Moderaterna.

 4. Mest näpen i sammanhanget var ändå SVT:s Mats Knutson i Rapport i lördags kväll. På frågan om vilka kandidater som borde stå längst fram i kön föreslog han tre namn: Österberg, Östros och Damberg. Givetvis – de tre högersossarna!

  Ibland undrar jag hur genomskinlig den killen får vara utan att hans kolleger börjar skruva på sig nervöst i TV-studiostolen. Rent objektivt gör han ju en ganska vissen analys. Just de där tre tillhör kuppmakarna och kan därför knappast anses ha förutsättningar att göra det som så väl behövs nu: ena partiet. Knutson borde inse att det låter mer som om han kampanjar än kommenterar.

  Eller är det jag som missar något väsentligt här? Jag har fått lära mig att aldrig underskatta stockholmsperspektivet. Efter lantisen Juholt kanske både journalister och politiker tar för givet att det nu ovillkorligen måste bli någon med förankring i etablissemanget.

  • Ibland undrar jag hur genomskinlig den killen får vara utan att hans kolleger börjar skruva på sig nervöst i TV-studiostolen.

   Ja det är märkligt..

  • Ja tyvärr, det måste bli någon som är förankrad i etablissemanget. Annars får han/hon gå … Det är nog bevisat nu.

 5. Ja, man får hoppas att den blå¨röken som länge nog dolt en massa nu skingras när den röda röken förhoppningsvis lägger sig.

  (Om nu någon fattar vad jag menar?)

  :-D

  • För att gilla läget får man nog röka på ordentligt om något ska bli drägligt…

 6. ”Bocken i örtagården” lyckas också väldigt ofta med konststycket att enas med sin kommentator om hur kört det är för all vänsterpolitik överhuvudtaget. Och råder inte enighet direkt så blir det ledande frågor, som givetvis leder fram till önskat svar. Oerhört smidigt & förutsägbart. Kvinnorna i den lokalen blir bara yngre & yngre, men ”bocken” är som fint vin: blir bara bättre & bättre med åren..

 7. Det som har hänt är ju ganska uppseendeväckande… men efter Julholts fall med dunder och brak blir det nog ännu mindre lockande för någon ny seriös kandidat att ta över.

 8. Ja tyvärr är nog socialdemokraterna rökta nu! Jag tror inte man kan hitta en ny partiledare med socialdemokratiska värderingar. Vad finns det då att rösta på 2014? Det är ett oppositions parti vi behöver inte fler liberala partier.

  • Njae alltså, vad vi behöver nu är inte ett oppositionsparti. Minns vad Bildt sa: Sverige behöver en ny regering.

 9. Extra tråkigt är det när rapporteringen är så ytlig att den blir direkt missvisande. GP skrev igår en artikel att ”en majoritet av de kroatiska väljarna röstade ja till EU”. Vilket på sätt och vis är lögn eftersom enbart 45% röstade alls. Men det framgick ingenstans. Det var inte ledarplats utan ”utrikes”. En slump i en EU/EMU -vänlig tidning?