Visste man inte att Kebne är 2102 meter högt?

Man håller fortfarande på att leta i Kebnekaises västbrant, och mycket talar idag för att Herkulesplanet slog in i bergväggen ett hundratal meter från toppen. Man var helt enkelt omedveten om faran, sin verkliga höjd, eller till och med position.

Vilket som övervägde har vi bara begränsade möjligheter att få svar på, och jag tror inte att planets ”svarta lådor” kommer att räta ut några frågetecken. Idag har alla tända ljus slocknat och talen klingat ut. För ett antal personer har sorgbearbetningen knappt hunnit börja. Själv har jag läst ett flertal tekniska beskrivningar om hur höjdmätningen i flygplan går till och inser att navigation i högfjällsmiljö i busväder ställer helt andra krav på en besättning än navigation i solsken. Något som knappast förvånar en enda person.

Själv känner jag mig oerhört skeptisk till att Sverige samövar med Nato, mer och mer försvinner av vårt eget försvar och den alliansfrihet som man talade om förr finns inte längre. Man är mån om att låtsas som att vi är alliansfria, men då har man ett förbehåll som är intressant – under förutsättning att vi samarbetar med Nato. Man försöker gradvis inbilla svenskarna att ett sådant samarbete stärker Sveriges alliansfrihet.

Med tanke på Natos historia och vilka det är som verkligen (!) bestämmer i Nato så borde vi inte vara så lättlurade, vi vet alla att det är USA som styr Nato och att inte ens engelsmännen har något att säga till om inom den organisationen om det verkligen gäller. Men likafullt har närmandet till Nato pågått i decennier och då även under socialdemokratiska regeringar. Man kan undra hur det kommer sig att ingen satt ner foten tidigare, det enda vi vet är att ingen kommer att göra det nu heller. (forts nedan..)

Att Nato övar i dåligt väder är kanske inte så konstigt, men att man övar i bergsterräng när sikten är obefintlig och det blåser ett mellanting mellan storm och orkan är ändå lite mystiskt. Jag vet inte hur man ser på en eventuell hotbild, men tror man att fienden attackerar i den sortens väder så är man inbilsk. Skulle ryssen få för sig att angripa så skickar man säkerligen ett antal interkontinentala robotar mot militära mål i Natoländerna, inklusive Sverige. När man väl tryckt på den knappen så kommer vi knappast hinna få upp fler plan än de redan startklara jaktplanen.

Med andra ord så finns det anledning att ifrågasätta varför man ska riskera ett antal människoliv genom att öva i de värsta tänkbara väderförhållanden som finns. Det leder ingenvart, även om man undantar det som faktiskt har hänt nu. Det är förvånande att inte Natoledningen blåste av flygrörelser över Kebne med tanke på vädret, det borde man ha gjort, nu bör man ställa samma flygledning till svars.

it Andra om: , , , , , svt1 sr12 ab1234 dn12345678 svd12345

  10 comments for “Visste man inte att Kebne är 2102 meter högt?

Comments are closed.