Vill högern nacka pensionärerna?


Allt mer av den äldrevård som Sverige kan erbjuda sina äldre och vårdkrävande gamlingar privatiseras, det är ett led i högerpartiernas pågående avskaffande av det allmännas ansvar för dem som inte längre lönar sig ut ekonomisk synvinkel. Men det är också en kursförändring av kolossalformat eftersom den är en del av en politik som syftar till att helt privatisera den offentliga sektorn, och att de enda som ska få vård är de som kan betala för den.

AB: ”En majoritet av de allra äldsta får ingen offentlig omsorg över huvud taget.

I borgerlighetens nya tuffa Sverige drabbas inte bara sjuka och arbetslösa. Under de senaste decennierna har de riktigt gamlas möjlighet att få hjälp halverats.

Det är fackförbundet Kommunal som i dag avslöjar att samhällets kostnader för äldrevården har skurits ner, trots att allt fler blir allt äldre. Minskningen gäller både i faktiska tal och som andel av BNP. Om man till det lägger att privata vårdföretag plockar ut höga vinster inser man snart att det inte blir mycket kvar till de gamla.”

Moderaterna Sofia Arkelsten och Mats Gerdau skriver idag en debattartikel på DN Debatt där de berättar att moderaterna startat en äldregrupp, de passar också på att säga att det är tveksamt när pengarna från vården hamnar i olika skatteparadis. Samtidigt kan jag konstatera att deras debattartikel delvis är svår att förstå, den språkligt låga kvaliteten gör att den känns förvirrad.

Själv är jag förstås orolig, jag blir ålderspensionär inom några veckor och är, precis som många andra, redan drabbad av kronisk sjukdom av allvarligt slag. Dessutom är jag inte miljonär varför jag har all anledning att oroa mig för framtiden. Jag inser att jag skulle erbjudas anständig, eller i vart fall nästan anständig vård om vi hade en (S)-regering, men med en borgerlig regering så är jag inte alls lika säker. (forts nedan..)

Rimligen så läser fler gamlingar än undertecknad sådant som högerpartiernas politruker skriver i olika tidningar, och lyssnar på dem i radio och TV, något som borde utgöra en garanti för regimskifte vid nästa val. 2014 har antagligen en majoritet av fyrtiotalisterna blivit panchisar, något som då borde avspeglas i valresultatet.

Jag tror att man internt inom högerpartierna drömmer om att de som ska ha rösträtt är de som inte tillhör utanförskapet, oss utanföringar vill de helst släpa ut på gården och nacka, men det kan de ju inte säga, men det är så det känns i svallvågorna efter alla vårdskandaler…

it Andra om: , , , , , ab1 svt sr ex dn123 svd12


14 svar till “Vill högern nacka pensionärerna?”

 1. Jinge har rätt, vi ser en skrämmande utveckling. Caremas företagspolicy är inte något enstaka undantag i vården och den lovordade valfriheten är till stor del falsk, en chimär – och att detta är väl belagt sedan tidigare. I Dagens Industri kunde man 6 oktober under rubriken ”Åtta av tio gör vinst i vården” läsa: ”På tre år, mitt under finanskrisen, har hälso- och sjukvårdsföretagen visat upp stigande rörelsevinster på sammanlagt 18,6 miljarder kronor”.

  Svenska Dagbladets rubrik 10 oktober lyder ”Vårdval får underkänt”. Artikeln redovisar påtagliga och uppseendeväckande brister som gör att vårdvalet hittils varit en fiktion, en myt. Och våren 2010 publicerade Socialmedicinsk Tidskrift den bästa och mest utförliga vetenskapliga genomgången av effekter av privat och offentlig hälso- och sjukvård, skriven av professor Göran Dahlgren i samverkan med Gemensam Välfärd och LO-distriktet i Stockholms län (Vård på lika villkor – drivkrafter och motkrafter, http://www.socialmedicinsktidskrift.se). Det visade sig att det saknas vetenskapligt stöd för att privat vård är bättre eller effektivare.

  Alla stora vårdkoncerner utom Praktikertjänst ägs av riskkapitalbolag.(Kent Werne. Jackpot. Miljarder i vinst när välfärden privatiseras. Ordfront Magasin nr 1 2010). Men genom smart manöver med s.k. aktieägarlån till hög ränta hamnar ändå stora belopp av medborgarnas skattemedel i privata fickor. För de stora vårdbolagen Attendo och Capio går vinster via holdingbolag i Luxemburg till skatteparadisön Jersey i engelska kanalen, medan vinster från Aleris går till grannön Guersney.

  Det är svagt av Arkelsten och Gerdau att inte ta fram och ventilera en del centrala uppgifter i vårdfrågan, och de har inget alternativ att föreslå till den politik som de med kraft genomfört och som är en huvudorsak till vanvården.
  Men bakom ligger det kapitalistiska ekonomiska systemet, där varje företag har att sträva efter största möjliga vinst leder just till tveksamma skatteupplägg och till att pengar hamnar i skatteparadis. Detta underlättas av de avregleringar som skett inom ekonomin sedan 1980-talet, och som banat vägen för bankspekulationer, och kriserna i Grekland, i USA och för euron. Och moderaterna har inte gjort något för att minska möjligheterna till skatteflykt till skatteparadis, lika litet som socialdemokraterna. Och detta odemokratiska ekonomiska system har redan lett till ökad arbetslöshet och till ökade ekonomiska klyftor, som i sin tur medför ökad ohälsa. (Se boken Jämlikhetsanden av Wilkinson och Pickett, resenserad av bl.a undertecknad i Läkartidningen nr 35 förra året. Vårdkrisen är ett av många tecken på att vi behöver ett demokratiskt, socialistiskt ekonomiskt system i stället för kapitalismen.

  • vinster från Aleris går till grannön Guersney

   Är inte de helägda av Investor AB? Isf så är det Wallenberg som skickar slantarna till skatteparadis?

 2. Såvitt jag kan se skickas KD fram som ”fall guy” igen. Maria Larsson gör bort sig, skyller på de anställda och försvarar branschen – medan Moderaterna skyndar sig ut och tillsätter någon utredning.

  Den där äldregruppens uppgift kommer att bli att begrava frågan politiskt för Moderaternas vidkommande. Kvar står kådisarna med hundhuvudet och besvikna exväljare. Av vilka de flesta givetvis röstar på M istället. Huruvida något blir bättre eller inte är det snart ingen som bryr sig om. ”Operation Avpolitisering” funkar varje gång.

 3. Arbetsvärdeteorin ger mindre vinster på ättestupan än att låta folk ligga och dö i sitt eget avskräde.

  • Javisst! Som när den sk. ”pensionärsskatten” kommer på tal. När arbetande människor får alla dessa jobbskatteavdrag så halkar alla andra efter. Idag finns det en ”arbetslöshetsskatt”, ”pensionärsskatt” och ”sjukskatt” tack vare moderaterna.

   När moderaterna blir tillfrågade om just ”pensionärsskatten”, så svarar de med att pensionärerna ska jobba för då får de mera jobbskatteavdrag.

   Chefer som sitter i kontor tror jag mer än gärna vill arbeta när de har pensionerat sig, men ska du dra ut en arbetsskadad metallarbetare på det hårda fabriksgolvet? Tror inte han/hon går med på det!

   Ren och skär klasspolitik! Ned med ”jobbskatteavdraget”, det ska inte löna sig att utpeka människor som parasiter och sedan kalla sig själv för ”landsfader”!

 4. Vad högern vill är att i ren nepotism ge den starka minoritetsgrupp, som de själva identifierar sig med,optimala möjligheter till att tjäna snuskigt mycket pengar.
  Men om man till exempel endast är en fattig sate, döende i fler sjukdomar utöver sin cancer,
  då saknar man tydligen rätten till en smärtfri och okränktbar och värdig död.
  Vem vill ligga i ensamhet under tiden dödskampen pågår utan någon att hålla i handen
  och istället titta på TV ?
  Väljer man antingen Sportspegeln eller Biggest Loser då – eller något annat kul och världsligt program i valfrihetens Sverige?

  Är det fler än jag som anser att Reinfeld och Borg slår Monty Python med hästlängder.
  Konstigt att dom själva kan hålla sig från skratt!
  Idioterna!!!

 5. Vi ser nu verkligheten bakom Allianspolitiken, tyvärr finns ingen trovärdig opposition hellre, vackra ord och en liten skattesänkning har splittrat väljarekåren, är de inte snart dags att vakna?

 6. Har statsministern lämnat landet?
  Ser vi någonstans i media Fredrik Reinfeldt få svara på frågor om missförhållanden i äldrevården?
  Public service nöjer sig med att höra underhuggarna som skyller allt på kommunerna eller socialdemokratin, krävs ingen Reinfledt på ett fat där. Och Lena Mellin i AB har fullt upp med att granska Håkan Juholt.

  • Idag kom ett nytt förslag från regeringen läste jag på Text-TV. som innebär att man vill med hjälp av ny lag tvinga kommunerna att upphandla med fler privata vårdbolag.
   Jähäpp!
   Vad säger man om den ironin?
   Vad f-n säger man!?

 7. Många pensionärer röstar troget på sossarna eftersom de till skillnad från Arkelsten och mig var med på den tiden då moderaterna stod för en politik som man idag försöker bortförklara. Samtidigt röstar få ungdomar på moderaterna, största väljargruppen är väl medelålders män med hygglig inkomst, belånad villa/bostadsrätt och belånad bensinslukande bil som vill inbilla sig att de klarar sig själva trots att de egentligen lever på lån.

  Samtidigt kan jag tycka att kraven i Aftonbladet är orimligt höga – om varje pensionär ska ha rätt till minst 20 timmars hemtjänst per vecka när det går två arbetare på en pensionär så blir det svårt att få ekvationen att gå ihop ens om alla skulle arbeta i vården. Rätt till hemtjänst måste i första hand prioriteras till de äldsta och sjukaste som mest behöver den men samtidigt innebär det ju en besparing med hemtjänst eftersom många pensionärer klarar det mesta själva och bara behöver hjälp med vissa saker.

 8. Man undrar ju om det inte finns äldre fattiga Moderater som kan räkna? Eller tror dom att dom gör en insats för jobb för ungdomar? Moderaterna är så sanslöst fräcka så det liknar inget. Att som Borg säga att det är omoraliskt att ta hög ränta på lån till sig själv är ju verkligen magstarkt! Det är ju det kapitalismen går ut på! Och vad gör de andra i alliansen? Jamar med!!