Vilken katastrof!


Nu borde jag svära här i bloggen, detta är ett bra tillfälle att göra det, mängder av osande eder och helst i rubriken.


För nu handlar det inte längre
om att acceptera EU, nu handlar det inte om något annat än utträde ur unionen. Uppenbarligen vill våra politiker hellre arbeta i Bryssel än i Sveriges Riksdag. Nu kan vi skrota riksdagen och låta det bli något slags utskott till EU-parlamentet. Om vi i Sverige inte längre stiftar våra egna lagar så behöver vi knappast någon riksdag heller. Frågan är förstås också om vi längre behöver någon regering.

Möjligen kan regeringen reduceras till två-tre personer i en expeditionsministär utrustad med ett par sekreterartjänster. Min personliga undran är om vi nu har lämnat det vi kallat demokrati, vi har i alla fall tagit ett stort steg i den riktningen. Vi behöver inte längre rösta vart fjärde år eftersom våra röster och våra åsikter inte betyder något. För dem vi har utsett i allmänna val har brytt sig om andra saker än folkviljan och agerat mot densamma. Rimligen bör vi agera nu, frågan är bara hur? AB DN SvD SDS ETC 1 it

Andra om: , , , , , , , , , ,


[tags]Lissabonfördraget, LO, Facket, Regeringen, Borgarna, Demokrati, Lagstiftning, Riksdagen, EU, Sverige, Politik[/tags]

Bloggat: Skick Svensson Scaber Anna W Sultan Bloggsam Reza Kanal 0 SKP Christian E Annarkia


34 svar till “Vilken katastrof!”

  1. Det vi kan konstatera är att politikerna därmed bryter mot Sveriges Grundlag vilket givetvis får konsekvenser. Det finns inte längre någon anledning varför vi som lever och bor i landet ska följa några lagar, skiter politiker i det så kan vi alla göra likadant.

  2. Ja, detta torde väl vara det sista beviset på att det är dags att stänga och släcka på Helgeandsholmen. Fast å andra sidan tror jag väl inte kursen på vanligt folks åsikter har varit så överdrivet hög de sista 20 åren eller så.

    Nu väntar jag med spänning på att EU beslutar att den europeiska delen av internet ska omdanas till ett videotexsystem efter samma modell som det franska minitel och att vi får tillrättalagda menyval som anger vad vi kan göra. Skulle tro att det är nästa grej som ligger i röret nu, den känns rätt lättgissad.

  3. Ja skiter man i grundlagen så är det kört. De politiker som röstade ja är brottslingar.

  4. Jag tror inte ”Svenska modellen” är bättre än många andra modeller. Däremot bör man förstå att Sverige inte kan agera ensamt i denna globala ekonomi vi nu lever med. Sverige är ett mycket litet land och behöver EU, speciellt i dagens läge med terrorismen och finanskrisen. Politikerna gjorde helt rätt!

  5. Nu borde man göra en namnlista över de politiker som röstade för lissabonfördraget. En lista som läggs ut på nätet!

  6. Nu borde man göra en namnlista över de politiker som röstade för lissabonfördraget. En lista som läggs ut på nätet!
    Även med namnen på dem som lade ner sina röster. Det var lika illa.

  7. SVAR TILL:john olsson says:

    November 21st, 2008 at 2:54 am

    Det här handlar inte om den svenska modellen som rapades i riksdagen i dag, utan om EU som demokatiskt projekt. Jag behöver inte dra det som Frankrike, Holland, Irland el för den delen Norge,Schweiz m fl som inte är med i EU.
    Europa har varit nationernas och inte superstaten någon gång (jämför inte heller med Romarriket). Nationer i samarbet fungerar utmärkt. Här går vi mot upplösning av nationer och överstatlighet. Jag tror inte längre på EU som projekt och kommer nu kämpa emot med alla medel mot fortsatt odemokrati. Tala inte om att vi går under i den globala ekonomin. Den ekonomin kommer snart falla pga miljöförstöringen och EU som det utvecklas nu kommer aldrig att fungera för en ny ekonomi.
    Ingen vet riktigt vad som gäller längre, inte ens politiker. Ett vakum har uppstått mellan folk och politiker och det tycker du är bra. Dedt är lätt lägga ihop ett och ett för att förstå att EU-projektet t o m kan sluta illa. Det har hänt förr i världen.

  8. Sorry för lite osammanhängande text ovan men ni förstår nog poängen ..skrev detta mitt i natten.

  9. Nej det är vi som skall rösta, svenska folket alltså. När skall vi göra det?
    Våra politiker är ju inte kompetenta nog för sådant.

  10. Det har ju stått klart tidigare när Persson smög över mer makt åt €USSR att det är den nyliberala politbyrån i Bryssel som bestämmer.

    Nu när inte heller vi fick chansen till demokratisk omröstning av ett så genomgripande beslut som att avskaffa demokratin och Sverige som vi känner det för att €U skall bli som Sovjet, fast med lagstadgad nyliberalism istället för kommunism, borde alla tvivel vara som bortblåsta.

    Vad göra? Samma sak som många gjorde innan, vi hade sju olika partier men bara en enda politik vilket gjorde ett ”val” vart fjärde år till trams, det enda vettiga man kan göra när inga alternativ finns är att inte legitimera charaden via röstsedeln. När valet till världens dyraste diskussionsklubb regering&Riksdag nästa år handlar det inte om demokrati och folkstyre utan vilka som skall få de fetaste uppdragen i Bryssel. Låt bli att delta!

  11. Bara 39 röstade emot!

    Det är inte alliansen som är hycklarna! De har varit raka med sitt ställningstagande sedan länge! Sen kan man tycka vad man vill om det!

    Det är socialdemokraterna och arbetarrörelsen som är de verkliga hycklarna! Det är socialdemokraterna som använder sig av en ”populistisk” retorik för att vinna våra röster. Det är socialdemokraterna som låtsas vara kritiska till FRA när de i själva verket var arkitekterna bakom lagen. Det är socialdemokraterna som ondgör sig över alliansens politik när det i själva verket bara är en fortsättning på den politik som genomfördes av Persson.

    Faktum är att våra liberala lipsillar förtjänar mer respekt än socialdemokraterna i vår riksdag! Jag säger som en bloggare skrev om de som röstade igenom FRA-lagen: ”Ni kan dra åt helvete!”

  12. Förstår inte varför ni gnäller. Sverige röstade Ja till EU redan. Vi är med. Riksdagen röstade bara ja till ett reformpaket till att göra EU mer demokratiskt, mer öppet och mer effektivt.

  13. Det spelar kanske inte så stor roll.
    De fullständigt vidriga politiker vi har idag (FRA, IPRED, etc) skyller ju ofta ändå på beslut tagna i EU.

  14. Nicke och alla andra som tycker detta är bra, detta suger för vi har just förlorat vår demokrati och get den över till byrokrater i Bryssel.

    Det blir inte ett mer öppet och demokratiskt EU för dessa förändringar är bara kostmetiska, de som röstade ja till detta är landsförädare.

  15. Gripen & Andra:
    Visst finns det baksidor med lissabonfördraget. Men att EU skulle vara mer demokratiskt utan det är ju blajsnack !
    Läs på lite vad det säger:
    http://europa.eu/lisbon_treaty/faq/index_sv.htm#2

    Sen gäller förstås som alltid frågan om vad det egentligen innebär – och här är det dubbeleggat.
    Å ena sidan skall EU bli MER demokratiskt, men å andra sidan skall EU sluta sig samman och agera mer gemensamt – vilket kan innebära att vi i Sverige måste göra saker som vi inte vill – precis som andra kan behöva göra det i andra fall – det kallas ju demokrati. Och häri ligger mitt personliga ställningstagane om att ju mindre politiker styr över vnaliga människors liv desto bättre – ett s.k. liberalt synsätt !
    Sen om Sverige riksdag eller EU parlamenetet beslutar om saker över mitt huvud så spelar ju det mindre roll – om det inte passar min situation – eller ?

    Att MER makt skulle överföras till Bryssel tror jag inte på – dom har redan alldeles för mycket inflytande i små skitfrågor som borde avgöras nationellt. Vi Är med i EU (tack och lov). Huvudsaken nu är att det blir öppnare och mindre byråkratiskt.
    Tex står det: ”EU:s verksamhet blir mer decentraliserat och öppnare. Beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt, och de lokala och regionala dimensionerna förankras i EU:s regelverk.” och även det s.k. ”medborgarinititivet” är inskrivet där EU medborgare kan skriva på listor som vid en viss nivå måste tas upp i parlamentet.

    Nackdelar kan ju vara paragraferna om arbetsrätten och att EU-medlemmarna måste sluta sig samman vid hot (vilket kan tvinga fram bla militära insatser)

    Så iaf på papperet så är nog lissabonfördraget en bra sak – är vi med i EU så är det iaf bättre än innan men gårzoner och halvdanna flumparagrafer – hur det blir i praktiken är förstås en annan fråga. Men för första gången finns ju nu också ett sätt att gå ur EU – vilket jag iof inte tycker vi skall göra – DÅ kan det gå riktigt åt H-E för lilla ynkliga ankdammen Sverige….

    /K

  16. Sverige har fera gånger tidigare valt att implementera EU-direktiv på värsta möjliga sätt. Direktiven innehåller oftast en skala där länderna får välja hur långt de vill gå. Sverige brukar gå längst. Se IPRED. Så att låta EU fatta besluten istället blir nog i praktiken en förbättring.

    Sen är det naturligtvis en himla massa missuppfattningar och konstiga tolkningar av fördraget. Lustigt också att både facket och libertarianerna är emot, fast av helt olika skäl.

  17. Bortsett från att det är olagligt menar du?

    Dessutom bör du nog inse att deras livvakter inte vet VAD du kastar, och även om de gjorde det skulle de sätta P för verksamheten på ett tämligen osentimentalt sätt.

  18. Den genomgående trenden är att små enheter samlas för att bilda nya och större. Visst förekommer omformateringar och utbrytningar, men de är väl mer undantag än regel. Om vi då extrapolerar händelseförloppet, så kan vi gissa när det slutligen bara finns en enda enhet på arenen. När i framtiden kan detta ske? och vad talar emot det?

  19. Det måste vara något stort fel på partiapparaten inom det socialdemokratiska partiet då det i val efter val röstas fram politiker som istället för att representera väljarna representerar ett maktfullkomligt EU. Vad är det som sker inom partiapparaten när folkliga politiker på gräsrotsnivå på sin vandring upp igenom hierarkin blir mer och mer marknadsliberala EU-politruker!

  20. Jag håller helt med! Skrämmande exempel på bristande demokrati!

    Vårt demokratiskt fattade beslut om alliansfrihet fösvann i ett nafs, militär uppbyggnad smygs in, och i art 17 första delen, som smugits in i slutet av processerna utan diskussion framgår att ”Unionen på inget sätt ska lägga sig i kyrkans förehavanden eller störa religioners inflytande i samhället”.

    Det blir fritt fram för religiös fundamentalism som vill förvägra kvinnors rätt till sin egen kropp, förvägra kvinnor sexuell och reproduktiv hälsa, som vill förbjuda abort och som vill införa relisiös lagstiftning till skydd för brott begågna i hederns namn. Halleluja?

    Ja, svära är det minsta en vill göra en sådan här sorglig dag. Sverige skulle ha tryckt på för att få till fler förändringar och framförallt ha diskuterat saken med sina medborgare, det är vi som ska leva med det här.

  21. Så på vilket sätt kan vi åtala dessa som röstade JA?

    På vilket sätt kan man hålla dem till ansvars i kommande år?

    Eller är det som i Irak att gör du som stora gossen vill så garanterar du ett bra liv för dig själv dina barn och kanske även stora släkten och därmed skiter du i folkets bästa?

    Jag är rasande. I alla år jag bodde i Irak så var det vetskapen om att det fanns ett bättre politisk system som var räddningen när jag höll på kvävas. Vad kan jag ta till nu?

    Denna konstitution skrämmer vettet ur mig, vi kommer nu att få se grupper som vill ha en enorm militär satsning inom EU få ett grönt ljus och man kommer att börja agera som USA gjort i många länder, där man lägger FN, internationell lag och mänskliga rättigheter ännu mera åt sidan. Det är denna värld dessa skapar.

  22. ”Vad är det som sker inom partiapparaten när folkliga politiker på gräsrotsnivå på sin vandring upp igenom hierarkin blir mer och mer marknadsliberala EU-politruker!”

    För att komma upp i EUs hierarki så ingår det att ändra sättet att agera och tänka OM du vill stanna där uppe. Jag ser det i så många länder, ta bara Irak. Man skulle kunna tro att inte en vettig Irakier finns i hela universum när man ser vad de är för politiker som styr och ställer till det. Men det finns massor av bra Irakier men deras syn på solidaritet och global rättvisa är ett hot mot de som sitter i toppen så då sollas de de bort eller hindras på ett eller annat sätt att jobba med uppgifter som skulle kunna leda till en förändring. I Irak fallet brukar jag titta på USA. Där styr ett gäng lögnare och korrupta personer så självklart har det valt samma korn av Irakier att jobba med. Inom EU toppen så har vi samma sak. Ett gäng som vill få EU till en stormakt en militär stormakt. Så vad innebär det för arbete? Ja bla att se till att så många som möjligt jobbar på den linjen och för att folket som inte håller med ska få sig en sak då och då sticker det fram personer som låts säga sin mening om hur dåligt det är och att alternativ finns. MEN personer i toppen vet att dessa saknar makt så låt de prata på – ingen förändras.

  23. Fördraget är långtgående och innehåller många frågetecken. Just därför skulle det behövts en debatt bland allmänheten om dess innehåll och konsekvenser.

    Våra beslutsfattare agerar precis som i fallet med FRA-lagen – mot folkviljan! De verkar ha satt i system att nonchalera och köra över sina väljare då de anser sig veta bäst! Men då de röstade igenom FRA så stod de klart att de i själva verket vet mindre än de flesta andra.

    @ Klas

    Du skriver:

    Tex står det: “EU:s verksamhet blir mer decentraliserat och öppnare. Beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt, och de lokala och regionala dimensionerna förankras i EU:s regelverk.

    Det är inget annat än tjusiga ord ! Det här har stått i stor sett i varje fördrag fast lite olika formulerat. På 90-talet användes orden ”närhetsprincipen” och ”transparans” flitigt! När det blev uttjatat började man använda de enklare orden ”öppenhet” och ”decentralisering”. De kommer snart också vara uttjatade och ersatta med något annat!

  24. @arebir: Som sagt – hur det kommer utföras i praktiken är en annan fråga.

    Klart är ju dock att det som finns idag är förkastligt. Och eftersom lissabonfördragte redan det är en kompromiss så vad kommer hända om det inte ratificeras ?!?!

    En ersättning är ju inget som tas fram i 1a taget.

    När det gäller farhågor om försvar, demokrati osv ser jag fortfarande hellre fördraget än den gråzon där lobbyism osv mkt lättare kan verka som vi har idag. En annan av huvudpunkterna är dessutom mer transparens – ung. som den svenska offentlighetsprincipen – något som saknas idag i EU !

    Jag tycker många drar i med alldeles för stora överord om ”slutet för demokratin” osv
    Såklart det är en massa fina ord – det är framtaget av politiker. Mn återigen: det har andra fördrag också varit och jag ser inte vad, i detta fördrag, som skulle centralisera politiken MER generellet sett (miljö- och säkerhet står ut som undantag där), och göra den MINDRE genomskinlig än idag ?

    Ett fördrag som vi gräsrötter lätt kan ta till oss och acceptera kommer aldrig existera – särkilt inte om alla i alla EU-länder också skall godkänna detta – det komemr alltid finnas punkter som går emot någons vilja, elelr i värsta fall kan vinklas så de går emot viljan. SÅ då får vi helt enkelt gå ut ur EU ??!
    Och det tycker jag som sagt är förkastligt – vi är för små för att stå själva !

    /K

  25. Här har vi självaste Beppe Grillos egna ord om Italiens politiker ”Out with convicts who are making laws for themselves. Out with lifetime politicians. Out with wives, lovers, relatives, comrades and lackeys appointed by the party secretaries. ”

  26. #32, Stefan:

    Jo, vi har kommit till ungefär den slutsatsen, deduktivt. Ska vi gissa att (s) hamnar under 30% nästa val ?

  27. Jag kan säga så här att jag tror åtminstone att S kommer att få en nedåtgående trend även på lång sikt, mycket på grund ut av hur man förhåller sig till demokratin, men även på grund ut av misstag på kort sikt som gullandet med MP och nu Lissabonfördraget. Jag tror att S i de närmsta valen kommer att nå rekordlåga nivåer, för att senare stabilisera sig på 27-32% /val (riksdagsval). Vad gäller EU-parlamentsvalen hoppas jag att svenska folket visar upp ett stort mittenfinger genom att rösta på något annat än S+borgarna och verkligen ser till att deras stöd i EU-parlamentet blir rekordlågt.

  28. #34, Stefan:

    Inte bara MP & EU dock, det finns mycket mer att dra sig till minnes på minuskontot, pensionsreformen, sjukförsäkringen bara för att ta några exempel. Att nettot av ormandet kommer att bli negativt är dock en lågoddsare, med eller utan Mona som draglok. Fattar partiledningen fortfarande inte varför dom sitter i opposition ?

  29. @lgk:
    Visst är det en officiell EU-länk. Men det är de facto vad som står i avtalet. Möjligt att texten ”for dummies” är vinklad till en positiv vinkel – men det är ju inte så konstigt !?

    Det är dock en officiell sida för EU-medborgarna, misstror du allt som står där så misstror du också riksdagens sida med propositioner/motioner tex !!?
    Och då återstår bara tolknignar från alla möjliga håll. Och visst är analyser bra, från olika vinklingar, men om man skall hänvisa till vad fördraget verkligen SÄGER – utan tolkningar – så var länken korrekt !

    När det gäller ett liberalt förhållningssätt vs EU – så är det inte motsägelsefullt. Vad jag menar är att när många människor/nationer sluter sig samman, och det bildas en ”överstat” så är det ännu viktigare att denna överstat inte lägger sig i småsaker utan att människor själva i så stor utsträckning som ä’r praktiskt får styra sig själva – eftersom alla inte är i sama situation.

    Ju mindre ”sammanslutningar” desto mer anpasat till små grupper – så skulle tex man inte ens ha Sverige utan alla fick bo i var sin självbestämmande by – så kanske man skulle ha mer långtgående regler- men i gengäld vore det lättare att byta grupp (ett exempel är ju kollektiv). No är det varken praktiskt leler önskvärt med en så svag nationalstat, tycker jag, men som ett exempel. Och EUI är jag också för – just därför att Sverige är en fluglort på världskartan, är vi inte med i en större ”klubb” så har vi 0 inflytande internationellt !

    /K

  30. Det är lite kul att höra skriken om demokratins död från vänsterkanten, att de bara är att lägga ner eller genomdriva den röda revolution nu, direkt. ”Rimligen bör vi agera nu, frågan är bara hur?” Trots att det är dom utåtblickande, marknadsliberala ideologierna, som europas liberaler och socialdemokrater alltid förespråkat, som givit oss våra gigantiska framgångar. Jag njuter av det faktum att den neofunktionalistiska process som EU är kommer allt närmare sitt mål och att den vackraste av ideologier har segrat, liberalismens seger. Vad skönt det känns att socialismen är död…

  31. … och på sossebloggarna fortsätter analysen av vad som gått fel, priset för insiktsfullaste kommentar om orsak och verkan går nog till den här spejaren:

    ”Lissabonfördrag och andra för väljarna rätt svårförståeliga saker är inte huvudorsak till svårigheterna för partierna. Jag är övertygad om att det är fråga om otydlighet i stället för tydlighet. Våra egna vet inte riktigt vart partiet är på väg – hur ska då väljarna kunna veta det. Man kan analysera parti för parti och finna att det är se partier som är tydliga i fråga om vad de vill som vinner väljare.”

    http://www.s-info.se/page/blogg_reply.asp?id=26&blogg=28005&multiple=1