Victoria blir slottsgiude?

Att kronprinsessan och hennes gemål från Hofors fått Haga Slott som bostad väcker debatt, dels handlar frågan om republik kontra monarki, men Lars Ohly tar upp en annan aspekt som Svenska Dagbladet belyser idag.

SvD: ”vänsterpartiledaren Lars Ohly, som nu för första gången uttalar sig om beslutet, är mycket kritisk till att statsministern har erbjudit kronprinsessparet en bostad. – Jag tycker att det är skandal att de har fått tillträde till det här slottet alldeles gratis. Det ägs av svenska staten, och vi har fått det genom en donation, säger han. Det är en ”fantastisk möjlighet” för den svenska regeringen att ha ett gästresidens, poängterar Lars Ohly. – Slottet har ju använts vid internationella statsbesök, jag har själv varit där och träffat Cyperns president för inte så länge sedan. Dessutom, tillägger vänsterpartiledaren, kommer stockholmarnas tillgång till Hagaparken – som är ett populärt utflyktsmål – att begränsas när kronprinsessan Victoria och Daniel Westling blir slottets nya hyresgäster.”

Lars Ohly påpekar också att Victoria och Daniel har ekonomiska möjligheter att ordna sitt boende själva, vilket alla andra får göra. Det är tufft av vänsterledaren att ge sig på kronprinsessan även om det är indirekt som här, via allmänhetens tillträde till Hagaparken. Det är nämligen inte svårt att föreställa sig att olika högerorgan och rojalistiska sammanslutningar kommer att använda Ohly som en voodoo-docka och försöka sticka nålar i honom. Å andra sidan så tror jag att dessa nålar snarast upplevs som en lustfylld behandling. En sorts politisk akupunktur.

För visst har han rätt, vi borde inte ens ha en kronprinsessa. Att Victoria själv förefaller vara en


trevlig person har inte med saken att göra. Men nu har vi monarki och lagar som LAS borde givetvis omfatta kungafamiljen också. Det betyder att familjen inte blir arbetslös när de abdikerar, de kommer nämligen att behövas i en kommande republik. Allmänheten har givetvis ett intresse av att se hur kungar, drottningar, prinsar och prinsessor bott genom århundraden, och det finns tillräckligt med slott för att hela familjen ska kunna syssel-
sättas som guider.

Dessutom har de en unik kompetens, en kompetens som givetvis arbetsgivaren staten får betala lite extra för. De kan få en vanlig lön plus kanske 20 procents påslag på grund av deras unika inblick. Dessutom kan de få subventionerad bostad i närheten av sin arbetsplats, bostäder som tidigare tjänstefolk haft. En smidig lösning, eller hur?

i Andra om: , , , , , , , svd12 dn1 ab123 ex t

[tags]Victoria, Daniel, Hagaparken, Slott, Republik, Monarki, Ohly, Politik[/tags]

  6 comments for “Victoria blir slottsgiude?

 1. Kurt
  13 juli, 2009 at 08:40

  Jag tror inte att allmänheten har insett hur stor avspärrningen kommer att bli i Hagaparken. Idag kan man ju komma mycket nära slottet, men rimligen kommer det nu att sättas upp någon form av staket som spärrar av en stor del av Hagaparken.

 2. Christian
  13 juli, 2009 at 09:07

  Kurt: Soliden har ett staket ganska nära deras sommarhus. Ser inte varför det skulle bli ett staket långt ifrån här.

  Vad ger en republik för fördelar gämfört med en monarki ? Nä bevara vår svenska historia i något… och nej jag är ej sverigedemokrat…

 3. Marcus R
  13 juli, 2009 at 09:52

  #2 Christian – Det är skam att vi lever i en monarki på 2000-talet.

  Jag tror tyvärr att kungahuset är så pass populärt bland folket att det kommer att finnas kvar ett bra tag till.

 4. Pingback: Beck
 5. jon
  13 juli, 2009 at 11:44

  Christian: Svensk historia bevaras mycket bra i både böcker och museum. Det räcker gott och väl.

  Fördelarna är ganska givna. Det blir 1) Billigare för det svenska folket när vi blir av med ett par parasiter som råkades födas i rätt familj. 2) Rättvisare: då ingen familj eller person är upphöjd över någon annan.

 6. KES
  14 juli, 2009 at 06:00

  Jon@
  Det där var rätt hemskt att läsa, förtjänar vår historia och kultur endast att upplevas på museum?

Comments are closed.