Vi ska ”låna ut” hundra miljarder


Nu har Riksbanken gått ut och föreslagit att svenska skattebetalare ska stödja utländska banker med 100 miljarder svenska kronor, något som både Reinfeldt och Borg lovat att det inte skulle ske. Det är dessutom i en situation där den europeiska ekonomin befinner sig i stor fara, för Merkels och Sarkozys recept innebär att kraschen kan bli långt allvarligare än om bara några länder tvingas lämna eurosamarbetet.

SvD: ”Den formella gången för ett beslut om lån till IMF är att Riksbanken lägger ett förslag till riksdagen som fattar beslutet. Samtidigt är det Riksbanken som står för lånet i förhållande till IMF.

– Vi är beredda att bidra, men det här är en del i en internationell förhandling och vi får se hur den utvecklas. Om det blir ett sådant här paket är det rimligt att den svenska andelen återspeglar storleken på den svenska ekonomin. Viktigt är också att när valutafonden sedan i sin tur lånar ut pengar i Europa ska kraven vara sådana att det finns skäl att tro att man också får ordning på sin ekonomi. Det är utlåning som ska kombineras med kravställande, säger Ingves.”

Dessutom så har vi massarbetslöshet i Sverige, klyftorna ökar i dramatisk takt, tyvärr så måste jag tillägga – helt enligt de borgerligas planer. Hundra miljarder hade kunnat användas till höjd a-kassa, höjd sjukkassa, höjda pensioner och hälften av slantarna till infrastruktursatsningar så att man fått fart i ekonomin och minskat arbetslösheten.

Jag behöver knappast räkna upp vad vi hade kunnat använda pengarna till, men att låna ut pengar till IMF i den nuvarande situationen är verkligen inte någon garanti för att pengarna kommer igen, vi för istället EU:s banksystem ännu närmare stupet, och det tack vare att Reinfeldt och Borg inte kan stå för sina löften.

Min uppfattning är att klockan redan har börjat ticka, kanske har vi redan passerat den punkt där det inte längre går att vända. Högerpartierna är i full färd med att ändra samhällsutvecklingen på ett dramatiskt sätt, vi är på väg mot gamla tiders Fattigsverige.

it Andra om: , , , , , , svd1 sr1 dn1 ab1 ex1


26 svar till “Vi ska ”låna ut” hundra miljarder”

 1. Ojojojoj, det var lösa boliner. Jag som entreprenör, skall jag få investeringar på bara nån miljon, eller lån av staten på någon miljon. Då skall man analprobas (bokstavligen! hälsokontroll krävs ibland), due diligence heter det, alla papper skall granskas i detalj. För att ens komma så längt skall man ha presenterat en detaljerad affärsplan där man beskriver i detalj vart pengarna skall gå och viktigast av allt, man skall redovisa en detalerad plan steg för steg hur pengarna skall komma tillbaka in i bolaget och investeraren/staten får reda på hur de skall få igen sina pengar. Men det var ju när det gällde miljoner för att skapa något nytt, några tiotal miljarder till de som redan visat att de inte duger, det kontraktet kan man skriva på en krogservette!

  Nej, har Borg och Reinfeldt kännt efter med fingret i Sarkozys stjärt? Om inte! Sluta handskas med skattemedel som om det vore monopolpengar!

  • Som en liten fotnot. Som mottagare av investeringar och lån, så brukar det dessutom bli lita annat med beslutsordningen. Ofta krävs från långivaren ett stort inflytande, vetorätt eller tillsättning av nyckelpersoner. Inte så som Borg och Reinfeldt förhandlar att man lånar ut 100 miljarder och sedan underkastar sig låntagarnas överinseende kontroll och vetorätt. Kanske århundradets sämsta förhandlare de där killarna.

   Hörru Borg! Jag har ett skitccolt projekt och skulle behöva ”låna” lite pengar! Ring mig!

    • Men glöm inte, för att ta emot lånet kräver du vetorätt. Nått skall du ha för att erbjuda honom en så ”bra” affär! :)

   • Är du och ditt projekt systemviktigt? skulle inte tro det…
    Håller dock med om att vi skall ställa mycket höga krav, om utlåningen blir verklighet (vilket vi inte vet).

    • Det är det givetvis, snär vi snackar om att sätta sprätt på 100 miljarder spelar det inte så stor roll vad man spenderar det på. Men nog skulle jag kunna göra något viktigt med pengarna oxå.

     Det är liksom inte rocket science att rädda ett pyramidspel.

  • Blir så jävla förbannad. Varför ska vi betala med vår välfärd till privata banker som missköter sig???Hejdå sjukvård hejdå välfärd hejså trygghet…Jag tänker fan inte bo kvar i europa i framtiden och betala röran dessa bankskurkar har ställt till med!

 2. Vi får hoppas att minoritesregeringen inte får ignom ”lånet” till IMF i riksdagen.

  Och man kan inget annat förundras över rajraj-partiets generositet!
  Särskilt med tanke på att Billström anser det vara för dyrt att låta
  en 91-årig blind och senil kvinna stanna i Sverige hos sina enda släktingar.

 3. Alltså, syftade han inte på IMFs ”krishantering”? Det omfattar mig veterligen även lån till stater, inte bara banker. Förhoppningsvis är det lån på marknadsmässiga villkor, dvs att vi får skälig ränta och att svenska staten (vi) tjänar pengar på utlandshjälpen.

  …men det är bara ett förslag från Ingves! Ingen har sagt att så kommer att ske. Riksbanken är en fristående riksbank.
  Borg mfl har deklarerat att inga svenska skattepengar skall skänkas till banker i söder. Det står de fast vid. Att låna ut är en annan sak, eller hur? Vi lånar ju redan ut pengar, det sker varje vecka genom Riksbankers repor!

  Du skriver: ”så att man fått fart i ekonomin och minskat arbetslösheten.”
  Visst kan vi för 100 mdkr kan göra mycket annat gott, jag håller med! Investeringar i infrastruktur vore super. Gällande högre A-kassa skapas inga jobb, ej heller stimulerar det till fler okvalificerade, lågavlönade, yrken (vilket det råder brist på). Dessutom: ekonomipriset till Alfreds Nobels minne har gått till teorin om att högre ersättning inte genererar fler jobb, tvärt om. Då är det väl din och min skyldighet att utgå ifrån det tills motsatsen är bevisad? Hur kan du ha mage att påstå att högre sjukersättning/A-kassa/pensioner ger fler jobb? Det är ju bara kostnader för samhället(!?)

  Jag uppskattar inte att individer kroniskt fastnar i en viss inkomstklass. Alla skall ha möjlighet att klättra och förbättra sin situation. Det är däremot, på sikt, inte skadligt för samhället om vi får fler inkomstgrupper. Det stimulerar ekonomin, även om det för vissa tyvärr medför betydande försämringar i den materiella välfärden.

  • Förhoppningsvis är det lån på marknadsmässiga villkor, dvs att vi får skälig ränta och att svenska staten (vi) tjänar pengar på utlandshjälpen.

   Går bankerna omkull så får vi inte tillbaka pengarna.

   • Vad menar du?
    1) först får fordringsägarna sina penningar (innebär dock att vi inte får tillbaka allt)
    2) efter det får kapitalägarna vad som är kvar (dvs noll)

    Vad som däremot är intressant är sannolikheten för att banker skall gå omkull. Jag tror(!) att många banker som inte anses systemstarka inte får några pengar. Likväl tror jag banker som redan är på randen till konkurs utesluts från räddningspaketet.

 4. låna ut pengar, men då till en fet jävla ockerränta, så vi kan tjäna lite, vem vet, kanske kan en eventuell ränta bli en ersättare för inkomstförlusten vid en eventuell försäljning av vattenfall?

  mest troliga är att tyskland och frankrike får våra räntor i sina fickor och även vetorätt, så fram tills vad en eventuell ränte inkomst kan ge, så: NEJ!

  hur ska vi i Sverige då få tag på pengar att låna ut? skärs det ner på, försvar, polis, skola, sjukvård, äldreomsorg så: NEJ!

  läggs statens biografi nämnd ner så kan dom väl låna ut motsvarande belopp den klubben kostar om året:)

 5. Och kraven får lånen kommer naturligtvis gå ut på att skrota välfärdsstaten i de berörda länderna..

  • Precis, därför är man inte så kåt på att vi i Sverige skall tjäna stålar på det här. Borg och Reinfeldt kan behålla sina blodspengar! Vi är inte intresserade att tjäna pengar på det viset!

 6. Det var ju intressanta besked. Undrar om svenska banker fortsättningsvis kommer att börja bevilja stora lån till uteliggare & socialbidrags-tagare, något som de ju tidigare varit ganska avvaktande till. För övrigt noterar jag att ”spolning” av åldringar tycks vara det senaste inslaget i ”super-ekonomin”, där allt ju går så bra om man får tro utländskt..beröm eller hur det nu skulle tolkas.

 7. Har ni inte förstått ännu att detta är en planerad kollaps av länders ekonomier samtidigt, utan en total ekonomisk kollaps inom hela EU kan inte nästa steg tas i centraliseringsagendan..

  Vänta så får ni se vad lösningen på detta kommer att bli..

  Under tiden så blöder även bankerna i Tyskland.

  Commerzbank nästa bank som räddas av staten?
  http://www.e24.se/business/bank-och-finans/commerzbank-nasta-bank-som-raddas-av-staten_3233781.e24

  ”Tysklands näst största bank, Commerzbank, uppges förhandla angående statligt stöd. Målet är att nå en överenskommelse innan jul. Commerzbank har tappat över 70 procent av sitt börsvärde i år och värderas sedan flera månader tillbaka på krisnivåer.”

    • Allihopa är pyramidspel där man kringgått lagar emot pyramidspel genom att kalla kedjebrevet för en produkt. Multilevel marketing är nu hela världens organisering. It goes Världbanken/IMF – Riksbanker – Investmentbanker – affärsbanker – kreditinstitut – SMS-lån, denna typ av miltulayer marketing är inget ovanligt, skillnaden mellan Herbalife och banken är att banken inte ens brydde sig om att ersätta kedjebrevet med en produkt, de döpte om papperet till en produkt.

     Under ett par miserabla veckor i min ungdom tvingades jag ta ett jobb i ett multilayer marketing bolag, fick en inblick i hur pyramidspelet var organiserat, sålde en produkt, sa upp mig och lider än idag av det dåliga samvetet jag för de jag rekryterade. Men de kraschar alltid till slut, när de inte kan rekrytera fler ”stooges” då brakar hela skiten samman och de längre ned i kedjan elimineras. Det fanns en tid då varje stad hade ett kontor som sålde dammsugare, de flesta har idag försvunnit.

 8. Å ena sidan är det jobbigt att låna ut pengar till krisande länder, men å andra sidan vet vi ju hur det kan gå när man låter länder som självförvållat låtit sina ekonomier gå åt helvete? Eller har alla glömt Tyskland på 20- och 30-talen? Det är som att bädda för fascisterna att låta länderna gå under. Det är kanske jobbigt nu men om vi inte är solidariska med krisländerna idag, tror jag vi kommer att få ett helvete inom 10-20 år. Sen att det glider runt en massa superkapitalister som tjänar multum på kriserna är äckligt och orättvist men omöjligt att undvika. Jag tror inte någon vill ha en ny europeisk hämndlysten psykopatstat nästa decennium.

  • Jag tror vi är många som tänker på 20- och 30-talet och framväxten av nazismen. Men är det inte då allvarligt med villkor som tvingar länder att göra sina invånare fattiga och som inte tillåter folkvalda regeringar eller folkomröstningar. I Tyskland var ilskan över behandlingen av landet efter första världskriget stor. Efter andra världskriget fick Marshallplanen stor betydelse för att undvika social oro i vissa länder och få igång ländernas ekonomier. Citat: ”Det mest betydelsefulla resultatet anses numera vara en bestående framtidstro i Europa.”

   Lån till investeringar kanske skulle vara bättre? Var finns framtidstron nu?

  • Vägra lån kan orsaka farliga konflikter länder emellan, helt riktigt. Men lån kan orsaka konflikter mellan parterna det oxå, när långivaren inte får igen sina stålar, när landet som lånar ut faller ned i misär och förtryck av sin egen befolkning. Då är det som bäddat för fascismen i det landet…

   Räker inte med bromsen, vi måste presentera en lösning på systemet som skapat problemen. Vilka garantier ges att detta inte händer igen? Om inga sådana garantier är ju räddningarna tämligen bortkastade pengar. Om vi ändå köpte oss tid till förändring för pengarna.

   • Ja, men att inte göra någonting alls och bara stå och se på medans Grekland och andra länder virvlar ner i avloppet känns ändå väldigt märkligt tycker jag. Vad händer den dagen Sveriges kapitalistiska elit flyttat ut hela Sveriges industriella know-how, livsmedelsproduktion och kapital till andra länder och bara har en tjänstesektor kvar – finns det då inte en möjlighet att vi också kommer att behöva hjälp, tror ni Grekland och Irland kommer att springa till om vi inte visar solidaritet idag? Eller är Sverige immunt mot ekonomisk ofärd?

    Sen att bankirerna och ekonomerna som idag hanterar krispengarna inte är att lita på är en annan sak, svenska (eller hela europeiska) folket behöver troligtvis sluta tro på högerns propaganda och börja rösta rött igen om vi ska ha någon chans att göra något åt det.

    • Det blir ju inte bättre av att Reinfeldt/Borg planerar att sälja ut LKAB, de har för avsikt att göra Sverige till ett ekonomiskt U-land, att skänka pengar till ett totalt misskött Grekland är bara ett led i den processen, för du tror väl inte att Grekland ordnar upp sin ekonomi och kommer hjälpa oss?

     EU är ett sätt att suga ut de enskilda medlemmarna för att skapa en nyliberal union. Vi måste göra oss av med borgarna, det är dte absolut viktigaste, allt annat är sekundärt i nuläget.