Vi KAN klara det säger Borg

De fakta som sipprar ut om den ekonomiska kris som Europa har hamnat i är både redigerade och friserade, men några små sanningar kan man ändå få fram.

DN: Totalt ska de 15 övriga euroländerna låna ut nästan 800 miljarder kronor till Grekland de närmsta tre åren. Det motsvarar ungefär en tredjedel av landets statsskuld. De stora jättarna Tyskland och Frankrike står för nästan halva notan. Skräckscenariot är att insatserna inte räcker och att Grekland ändå går omkull. – Då blir det i slutänden de tyska och franska skattebetalarna som får stå för notan, säger Harry Flam.

Det är givetvis alla EU-medborgare som får stå för notan om Grekland inte klarar av den här situationen. För Sveriges vidkommande gäller att vi har garanterat ett stort antal miljarder till den Internationella Valutafonden, något som i slutändan kommer att bli mycket dyrbart eftersom Sverige på det sättet ska rädda de politiker och bankirer som är de skyldiga till den kris som nu råder.

Dessutom säger vår egen finansminister, som inte är vår borg, att Sverige ”kan” klara sig bra trots allt, han menar förstås att han själv och hans medhjälpare på myndigheter och på marknaden är väl förberedda, ett intressant uttalande när Wall Street sjönk närmare tio procent på någon timme, något som man förklarade med att en handlare hade skrivit fel antal nollor.

Man ska ha klart för sig att många av dem som spekulerar på börsen har datorprogram som analyserar trender, det betyder att om stålpriset går upp så blir tillverkningsindustrins aktier mindre värda. Då kan datorerna ge säljsignal och i ett huj så har aktier för hundratals miljarder bjudits ut på marknaden. Det leder givetvis till att ekonomi har blivit något som bättre passar spelbolag av olika slag, och som betyder att allt kan gå åt helsefyr medan vi ligger och sover.

Faran för att de större länderna i EU ska bli indragna är oförändrat stor och just nu tycker jag att det närmast lutar åt att vi bara sett början på den ekonomiska katastrofen. Att Grekland skulle klara sig känns tveksamt, och skulle landet slippa konkursen så står det flera andra och väntar. Och då ska man veta att USA är landet med de största underskotten, det kostar pengar att tillverka drönare som ska döda oskyldiga bröllopsgäster i Afghanistan.

intressant Tags: , , , , , , , , , , e24b ab123 dn123 svd123 ex12 t

  11 comments for “Vi KAN klara det säger Borg

 1. sörmlänning
  7 maj, 2010 at 17:14

  Det är ingen kris på gång, det är ett bedrägeri av kolosalformat på gång.
  samma system används varje gång; man säljer medvetet obligations- och skuldinstrument med avsikt att de skall krascha och sedan låta skattebetalarna slanta upp för att ”rädda” systemet. Den stora banken i USA som kraschade nyligen var en offerbonde.
  Jag tror det var Göbbels som sa: gör det så djävligt så ingen tror på det. Det är värre. Det spelar ingen roll vilken administration, som sitter i USA för målet är att först skinna skattebetalarna och sedan resten av världen.

 2. Christer W
  7 maj, 2010 at 17:57

  Jag tror att det som kommer nu, är alla som gör allt för att lägga fokus på Grekland och därmed försöka dölja sin egna problem. Effekten av det är att plötsligt står EU med en krasch någon annanstans, en krasch som förmodligen blir mycket förödande eftersom det inte kommer finnas beredskap inför den.
  Lånepakets storlek är ungefär 1600 – 1700 euro per EU-medborgare, ca 14000 – 15000 kr) innevånare (om jag inte har gjort felöverslag). Är de siffrorna relativt relevanta så är det struntpengar i förhållande till vad som läggs ut på militära och militära äventyr

 3. 7 maj, 2010 at 18:05

  Varför skall vi via internationella valutafonden hålla de personer som är ansvariga under armarna? Kan personligen säga att jag inte röstade för att vi skulle vara med i EU. Eftersom det var det här scenariot som jag fruktade för. Kommer ihåg att de som förespråkade ett EU inträde på den här tiden sa att det som händer nu inte skulle vara möjligt.

  Vad som hände i Harrisburg….

  Kanske läge att åka på semester till Grekland. Varje stabil Svensk krona dom kan få måste ju hjälpa dom lite gran i alla fall. Sen blir ju förmodligen Metaxa, Ouzo, och Raki ganska billigt också.
  Tacka vet jag en stilla kväll i Agios Nikolaos på östra Kreta. Sitta vid den lilla sjön Voulismeni och sippa på en Ouzo och lyssna på ????? ?????????? Nikos Kourkoulis underbara musik.

 4. sörmlänning
  7 maj, 2010 at 18:09

  Det märkliga i den s.k. krisen är att vänstergrupper mycket väl måste veta vilka som ligger bakom ”krisen”, men de är knäpptysta.

  Det finns flera whistle blower organisationer i USA att hämta data från, så har man hela bilden.

  • Sara G
   8 maj, 2010 at 09:16

   Är det vänstergrupper som ligger bakom krisen i Grekland menar du? Det var i så fall det stolligaste jag hört på länge!

   • 8 maj, 2010 at 09:24

    Nejdå, han försöker bara sända ut dimridåer. Han VET att det är Grekiska bankirer och andra tjuvar, men han hoppas att någon gång själv tillhöra rövarpacket och sprider därför dimridåer… :P

 5. Kurt
  7 maj, 2010 at 18:44

  Vi såg samma typ av kris tidigare i de andra lågskatteländerna Irland och Lettland. Även Grekland är ett lågskatteland, där staten även har mycket svårt att få in de skatter som officiellt skall betalas in. Vi ser just nu att Storbritannien är på väg åt samma håll också.

  • 7 maj, 2010 at 19:28

   God save the Pound!
   Not anymore. It’s falling like a rock, in to the darkness of British medieval times.
   And so do the British election system. What a mess!

   ”Greece and Britain will soon join each other in the perfect harmony of a disharmonic economic harmony.”

   Inte Robert Burnes men väl Vargek.

 6. björn carneholm
  7 maj, 2010 at 21:18

  Man får inte citera hela texter. / Jinge

 7. 8 maj, 2010 at 13:56

  ”Yes, we can!”

 8. Bosse
  9 maj, 2010 at 00:31

  Frågan är om hela vårt ”västerländska” system är på väg att rämna. Jag tycker det börjar se förbaskat illa ut. Det värsta är att den hypernervösa leksaksekonomin på börsen drar ner den verkliga ekonomin i skiten. För det värde ett företag har på börsen har mycket lite att göra med dess verkliga värde, det såg vi tydligt under IT-bubblan i början på milleniet om inte annat.

  I verkliga livet kan ett företags värde räknas ut mha resultat- och balansräkningar och s.k. nyckeltal. På börsmarknaden är det marknadens (ofta galna) förväntningar som bestämmer ett företags värde. Det här systemet är inte vettigt och förr eller senare går det riktigt åt helsicke om vi inte justerar det här på något sätt. Helt klart måste någon typ av ”tröghet” byggas in i börssystemet som förhindrar allt för snabba svängningar och allt för snabba klipp som på sikt kan sänka oss alla.

Comments are closed.