Vi går mot nyval?
Jag tycker att mycket tyder på att vi kommer att få ett nyval i Sverige långt före det ordinarie valet år 2014. Den situation som gäller idag är inte önskad av någon, samtidigt skrämmer den många eftersom Kristdemokraterna och Vänsterpartiet riskerar åka ut ur riksdagen om det vore val idag. Men personligen undrar jag om det går att undvika.

AB: ”Ända sedan den dåvarande ministern Cristina Husmark Pehrson lanserade sin rehabiliteringskedja har kritiken varit hård, också i riksdagens kammare. Regeringen har på sin höjd gått med på symboliska eftergifter. Kravet från den rödgröna oppositionen handlar inte om en ny sjukförsäkring. Ett sådant beslut måste förberedas ordentligt. I stället krävde socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister tre konkreta förändringar för att undvika de värsta missförhållandena. De rödgröna ville ha bort den regel som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten. De ville också förbättra villkoren för den grupp som saknar sjukpenninggrundande inkomst, och som drabbats hårt av dagens regler.”

Att sjuka, arbetslösa och pensionärer har hamnat i strykklass vet de flesta vid det här laget, regeringens största innovation är låtsasverksamheter som FAS 3, det samtidigt som man lånat upp pengar för att kunna sänka skatterna för dem som har ett arbete. Jag tror att många känner sig helt maktlösa inför dessa nyordningar och risken är påtaglig för att den enda branschen som idag expanderar är Säpos personskydd, och den expanderar rejält.

Det finns inget som tyder på att regeringen kommer att ge efter när det gäller vissa reformer som har varit rena skott i mörkret, därför tror jag att vi förr eller senare står i en situation där en majoritet av riksdagens ledamöter kommer att kräva ett nyval, det enda som egentligen kan hindra detta är förstås att några partier löper risk att åka ur riksdagen, men eftersom Kristdemokraterna löper den största risken så tror jag ändå att det kommer att ske.

Jag avslutar genom att citera en del av avslutningen på Ingvar Perssons artikel på ledarsidan i AB: ”En ansvarsfull regering skulle för länge sedan ha lyssnat på rapporter om människor som drabbats. En insiktsfull regering skulle ha insett när en misslyckad politik inte längre kan samla stöd i parlamentet. Och en lyhörd regering skulle ha sökt enighet och nya lösningar. Men inte regeringen Reinfeldt.”

Det faktum att vår regering vare sig är ansvarsfull, insiktsfull eller lyhörd har vi nog märkt lite till mans, jag tror att det banar vägen för en längre period med en socialdemokratisk regering.

it Andra om: , , , , ab1 dn1 ex1 svd sr1


8 svar till “Vi går mot nyval?”

  1. ett nyval skulle vara kul, och i nuläget är det, enligt undersökningarna, bara KD som åker ur och inte V, så ta ditt ansvar Reinfeldt:)

    • Nu har ju KD rätt ofta varit under eller runt 4% spärren vid opinionsundersökningar, men man kan nog rätt lugnt räkna med att ett antal moderater stödröstar upp dem. Frågan är om det kommer finnas S stödröster till V om det skulle behövas?

  2. Ett nyval när Sd ser ut att bli vågmästare ännu en gång verkar tämligen meningslöst. Visserligen kan vi bli av med Kd, och få skulle bli ledsna för det, men hur ska S, Mp och V klara av att framstå som regeringsdugliga när de floppade för mindre än två år sedan?

    Den enda lösningen är låta Sd vara med och ta ansvar även för jobbiga beslut, men S+Mp+V+Sd det går ju inte, så vad ska vi med ett nyval till?

  3. Nyval? knappast men kanske en ny regering. Miljöpartiet är nog inte omöjliga att övertala. Utöver det så finns det en mängd andra alternativ. Får vi en rejäl ekonomisk kris på grund av vad Greklandskrisen kan komma att innebära så skall vi nog inte ens utesluta en m + s regering.

  4. Bara den här djävla Aliansen försvinner ,ingenting kan bli sämre.

  5. Problemet är att vi inte har nyval i Sverige utan extraval. Detta innebär att om det blir ett extraval så kommer ändå nästa riktiga val att ske 2014. Sedan tar det ett antal månader att förbereda så innan början av 2012 lär inget val kunna ske och då blir det ändå val igen 2014. Sedan tror jag inte att KD kommer att åka ut, vi är ganska många moderater som kan tänka sig att taktikrösta om så krävs, själv så gjorde jag det 1994. Hur taktikröstviljan är på den röd-gröna sidan vet jag inte men med Mona utbytt och Lars kvar så kanske den inte är så stor.