Vi bevittnar Socialdemokraternas undergång

Igår var Sven-Erik Österberg gäst i SVT:s Aktuellt och han vägrade, precis som sina partikamrater, att uttala stöd för Håkan Juholt. Nu tror jag att de fört den interna kampen alldeles för långt, nu måste man fråga sig om inte (S) har gjort bort sig själva som politiskt parti, för gott dessutom.

AB: ”Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tyder Sven-Erik Österbergs uttalande på att Håkan Juholt illa kvickt måste se till att väljarna kommer tillbaka. Annars är förtroendet kört i botten.

– Undertexten är att reder han inte ut det då har han inte förtroende, säger han.

Varför hänvisar både Östros och Österberg till verkställande utskottet i stället för att svara på frågorna om de har förtroende för Juholt?

– Juholt fick ett villkorligt stöd av det verkställande utskottet. Man kan säga att i praktiken är inte Juholt ordinarie partiledare – det är det verkställande utskottet. Han fick ett villkorligt stöd – klarar han det inte får han gå.”

Det är tråkigt att behöva konstatera att Reinfeldt & Co gör High Five i en takt som gör att de får gå med högerhanden i en ispåse idag. Det blir alltmer osannolikt att Håkan Juholt är kvar speciellt många dagar som socialdemokratisk partiordförande, men det allra värsta för partiet är förstås att folk inte kommer att bry sig. De sossar som har varit inblandade i intrigerna mot Juholt är för alltid körda, dessutom inser alla att det Socialdemokratiska arbetarpartiet styrs av en liten liten grupp, och inte av medlemmarna.

Jag tror inte att man kommer klara ut detta opinionsmässigt till 2014, om ens någonsin. Sossarna gör sig själva till Föredettingar. Dessutom hävdar Aftonbladet på sin webblöpsedel att sex graders temperaturökning leder till att mänskligheten utrotas, sossarna tar det säkra för det osäkra och börjar med det egna partiet.

it Andra om: , , , , ab123 ex svt dn svd gp

  45 comments for “Vi bevittnar Socialdemokraternas undergång

 1. Jens O
  1 december, 2011 at 05:43

  Oj, ett lämpligt tillfälle att konstatera hur hjärtligt trött jag är på Stig-Björn Ljunggren. Karl’n måste ha något slags svenskt rekord i konsten att veta väldigt lite men ändå få uttala sig ofta som ”sakkunnig” och ”insatt”.

  I det här fallet har han faktiskt delvis rätt. Stödet för Juholt ÄR fastlagt av VU. Att det skulle vara villkorat på det vis som Ljunggren beskriver är bara något han gissar. Men poängen är att både Östros och Österberg besvarar förtroendefrågan på exakt det sätt som VU-beslutet medför.

  Ingen av de där gubbarna har någonsin tillhört Juholts fanclub. Men det spelar ingen roll. Om de lät sig luras att göra det hela till en fråga om ”personligt förtroende” vore de ju politiskt rökta. Vad skulle de göra om partiledaren verkligen tvingas avgå? Ångra sig?

  Österberg är själv VU-ledamot (i motsats till Östros) och därmed delaktig i utskottets eniga beslut om fortsatt stöd för partiledaren. Om han hade varit Juholts bäste polare kanske han skulle ha kunnat frigöra sig från den rollen och uttryckt sitt personliga stöd. Men det är han alltså inte utan säger istället det han själv varit med och beslutat att de ska säga.

  • nature
   1 december, 2011 at 08:34

   Jag tycker tvärt om att Stig-Björn Ljunggren ofta har intressanta infallsvinklar och redogör bra för hur det politiska spelet går till mellan företrädare, media samt väljare – officiellt och inofficiellt.

   Hade det inte varit för att detta styrker Alliansen (vilket gör mig mörkrädd) hade jag hurrat för detta arbetarpartis undergång, som för så länge sedan gav upp sina ideal.

   • Jens O
    1 december, 2011 at 10:48

    För att sätta in Stig-Björn Ljunggren i rätt sammanhang bör påpekas att han också ingår i det obskyra PR-kosultkollektiv som drivit frågan om att sossarna borde bejaka privatägd och vinstdriven vård och skola. Nyliberalismen är en ”socialdemokratisk myt”, enligt ett av Ljunggrens mest kända inlägg på området.

    Det är intressant, men samtidigt oroväckande, att man hela tiden verkar komma tillbaka till just denna samma ruta. Varje gång det är någon med S-bakgrund som syns kritisera, ifrågasätta, utvärdera eller bara diskutera Juholt så… POFF, visar det sig vara en organiserad vårdföretags-lobbyist!

    Borde man inte fråga sig snart varför det här gänget hela tiden poppar upp som gubben i lådan varje gång partiledarkrisen ska skruvas ett ytterligare varv?

 2. KalleB
  1 december, 2011 at 07:45

  Ja,det är märkligt att ett så etablerat parti går i varje fälla som gillras och dessutom själva späder på katastroferna via sina egna tabbar och mumlade oenigheter.

  Nu räcker det inte längre att skylla på media. (”(s) rasar i opinionen säger Sifo”).

  Bara att erkänna att trojkan som skulle leda är en total katastrof och dom övriga ”gamla uvarna” har bränt sina skepp och inga broar syns till i den rosablå dimman.

 3. KGH
  1 december, 2011 at 07:47

  Jag såg också på Aktuellt igår och hoppade till i stolen när Österberg inte ville säga att han personligen hade förtroende för Juholt utan slingrade sig med att säga att VU hade uttalat förtroende för Juholt. För mig som utomstående så blir det mer och mer tydligt att vi bevittnar ett haveri av stora mått innom det stora partiet.

 4. 1 december, 2011 at 08:39

  Jaså du gillar Reinfeldt? Ja, det är ju faktiskt tillåtet…

  • Hazze
   1 december, 2011 at 09:15

   Och inte särskilt ovanligt…

   esa har ju annars rätt, en radikal vänsterpolitik har inga chanser att vinna en majoritet av väljarna, inte inom överskådlig tid i alla fall.

   Valtaktiskt vore det rent ut sagt idiotiskt om allt vänstersidan kunde erbjuda vore ett radikaliserat (s), ett ’vänstrigare’ vänsterparti och så miljöpartiet. De enda som skulle vinna på ett sånt upplägg vore väl (mp) eftersom de skulle vara de enda som hade nån som helst möjlighet att vinna över mittenväljarna.

   Jag antar att jag helt enkelt inte begriper hur de resonerar som vill se ett radikalt vänsterparti OCH ett starkt radikaliserat (s). Det blir väl för trångt på vänstersidan? Vad missar jag?

   • 1 december, 2011 at 09:55

    Det blir väl för trångt på vänstersidan? Vad missar jag?

    Ingenting. Men visst vore det bra med ett (S) som stod för sina gamla kärnvärden.

   • Martin F
    1 december, 2011 at 12:49

    @Hazze

    Hur skulle det kunna bli trångt på vänstersidan. Det finns IDAG ett Riksdagsparti som återfinns där och det är Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har gått in mot mitten och står redan idag sida vid sida med Moderaterna i de flesta frågorna.

    Att vilja att (S) ska gå vänsterut handlar inte om en ’radikalisering’ utan om en normalisering. Vi håller på att få ett amerikanskt läge i Sverige där de stora partierna är överens om allt utom smärre justeringar i skattenivåerna samt storlekekn på det offentliga.

    • Hazze
     1 december, 2011 at 19:04

     Jaha, men vad menar du är svaret på min egentliga undran då!?

     ’Valtaktiskt vore det rent ut sagt idiotiskt om allt vänstersidan kunde erbjuda vore ett normaliserat(s), ett ‘vänstrigare’ vänsterparti och så miljöpartiet. De enda som skulle vinna på ett sånt upplägg vore väl (mp) eftersom de skulle vara de enda som hade nån som helst möjlighet att vinna över mittenväljarna.

     Jag antar att jag helt enkelt inte begriper hur de resonerar som vill se ett radikalt vänsterparti OCH ett normaliserat (s).’

  • 1 december, 2011 at 21:39

   Ok, du gillar framför allt floskler.

 5. Bengt Nilsson
  1 december, 2011 at 09:02

  Nej vi bevittnar Sven_Eriks Österbergs och andra högersossars undergång.
  Bengt Nilsson, klassisk sosse

  • 1 december, 2011 at 09:10

   Jag tror tyvärr att det inte räcker med det. Jag är helt övertygad om att partiet nu är skadat in i märgen, folks förtroende är totalt rubbat av alla interna strider, och det är inte bara den borgerliga pressens fel. Juholt kommer försvinna snart och sedan kommer det ta många val innan (S) är i opinionsmässig nivå med år 2000 tex. Det är tragiskt, men nu får vi dra med en borgerlig regering fram till 2018 (minst).

   Dessutom borde man rensa ut alla moderata bloggare inom partiet, även om det inte behöver vara det första man gör. Men partiet är rökt, frågan om det någonsin hamnar i en regering igen, jag är osäker på det.

   • KGH
    1 december, 2011 at 09:26

    I Finland har vi sett Kokoomus (Samlingspartiet) och Socialdemokraterna tillsammans i regeringen, det kanske är ett alternativ även i Sverige istället för att ha SD som utpressar från vågmästarposition. På något sätt så känns det just nu som om det är sossarnas enda chans inom överskådlig tid att komma in i en regering igen.

    • 1 december, 2011 at 10:40

     Det var kort och koncist. Bra att du pulade in ** oxo..

    • KGH
     1 december, 2011 at 12:14

     Jag älskar när mina motståndare visar sin sanna debattskicklighet och sitt rätta ansikte men kommer inte att ägna mig åt några djupare recentioner av inlägger.

     Jinge skrev ”Men partiet är rökt, frågan om det någonsin hamnar i en regering igen, jag är osäker på det” och jag visade på en möjlig väg in i regeringen igen för Socialdemokraterna även innan 2018. Jag förstår att det inte vore ett populärt alternativ för de som befinner sig till vänster men själv ser jag hellre en M+S allians än en M+SD allians.

    • Martin F
     1 december, 2011 at 12:54

     Fast (S) i Finland är ju bara maktkåta och den finska politiken bygger på någon bisarr form av ’konsensus’ som nu lett till att ett främlingsfientligt populistparti är landets näst största.

     (S) i Sverige borde inrikta sig mer på att ta fram en egen politik som partiets medlemmar och förtroendevalda tror på och sen börja komunicera den mot väljarna. Det går inte att som nu försöka ’pejla’ av vad väljarna vill ha och sen anpassa sig efter det. Den svenska väljarkåren kommer skoningslöst bestraffa ett sånt idélöst parti.

    • Hazze
     1 december, 2011 at 19:05

     Moget…

   • Jens O
    1 december, 2011 at 09:29

    Hrm, här skjuter jag in att Moderaterna ansågs tämligen uträknade efter katastofvalet 2002. Det förekom allvarliga spekulationer om huruvida en förnyelsprocess verkligen skulle räcka, eller om det vore bättre att lägga ner partiet och starta ett eller flera nya.

    Man bör också komma ihåg att Reinfeldts ledaregenskaper var starkt ifrågasatta ända fram till 2007-2008.

    • 1 december, 2011 at 10:17

     I spinndoktorernas värld kan naturligtvis allt hända. Visst, sossarna kan kanske återerövra regeringsmakten som Labour gjorde med Blair. Till priset av en reaktionär politik, totalt beroende av storfinansen, Murdoch m.m..

     Det verkliga alternativet vore om partiet omvandlades till ett parti av den gamla typen där medlemmarna utformar politiken. Idag är det svårt att se några tecken på att det skulle ske.

   • 1 december, 2011 at 10:13

    Överskattar du inte Johults vänsterimage? Jag lyssnade på P1:s lördagsintervju för ett par veckor sen, och där följdes varje vänsteråsikt han förde fram av en utsträckt hand till Reinfeldt. Vänsterpolitik i samarbete med Alliansen??

    Du kanske tror att det bara är taktik från Johults sida, för att framstå som resultatpolitiker. Men i så fall är han översmart – för han framstår snarare som totalt hållningslös.

   • 1 december, 2011 at 13:21

    Men, tänk om han TYCKER att borgare är äckliga, ska han inte få skriva det då..? :-P

 6. 1 december, 2011 at 09:52

  Nej, tom rasister som SD bör få vara med i Riksdagen, vad tror du skulle hända om man lagstiftade mot dem? Breivik gånger 100… Inte en invandrare skulle gå säker.

  • 1 december, 2011 at 10:39

   Även om vi har ett antal rasistiska mördare så ska vi inte lagstifta bort demokratin. Och nej, ingen sundhetsgräns.

  • Gurra
   1 december, 2011 at 11:06

   Du har helt rätt i att det börjar bli dags att få bort vårtan SD, jag tror som du Borat att genom att få bort rösten som framför hat och rasism så får man ett bättre samhällsklimat och mindre rasism, det skulle inte bli värre i alla fall.

   Jag tror att genom att tillåta partier som SD så normaliserar man hatet bara och gör raismen värre för folk tror på fullt allvar att det är ok att hata invandrare tack vare SD.

   • Martin
    1 december, 2011 at 13:33

    Problemet som uppstår i fall vi skulle lagstifta mot olika partier är att då sätts hela vårt valsystem ur spel. Jag menar att är vi en demokrati så får vi köpa läget oavsett om vi tycker att SD är ett problem. Folk har ju röstat in dem i riksdagen och det är inte mkt att göra åt det, förutom att försöka vinna över de som röstade på SD till andra partier.

    Att tysta SD med våld eller lag kommer inte vara en lösning det kommer bara spä på stödet.

 7. Karin K
  1 december, 2011 at 09:58

  Som en flitig läsar av Expressen har du kanske redan kommenterat denna artikel?
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2638124/ohly-fanns-en-uppgorelse-om-att-bojkotta-svt

  Nu bekräftar Åsa Romson, MP, att de rödgröna sa till SVT att de inte kunde acceptera uppställningen…

  och kanske hade några mail utväxlats.

  • Jens O
   1 december, 2011 at 13:12

   Tyvärr ger det väl bara en ny skottvinkel: Juholt kan nu anklagas för att ha varit oförlåtligt naiv när han trodde att MP skulle hålla avtalet – muntligt eller skriftligt.

   Vilket till och med jag skulle kunna tycka. Miljöpartisterna är ju födda att bryta sådana överenskommelser. I synnerhet som de nyligen utsett färska språkrör. Romson skulle förmodligen hellre ha offrat någon vital kroppsdel framför att missa ett TV-tillfälle.

  • T Lindholm
   1 december, 2011 at 16:58
 8. Gurra
  1 december, 2011 at 10:01

  Jag säger som Bengt ovanför, nu är det kört för högersossarna. Jag står till 100% på Juholts sida och tror på honom som partiledare.

  Vi är väldigt många som gör det, vi har inte gått på dreven eller skitsnacken och lögnerna från anonyma källor som man fattar ofta är högersossar och alliansare som har försökt kuppa bort Juholt.

  S kommer att gå starka igenom det här och Juholt visar hur stark han är som har karat av både drevet och dom interna problemen med högersossarna och S kommer som parti kommer snart vara starkare än på länge.

 9. Robert
  1 december, 2011 at 10:54

  Så du menar att det på något märkligt sätt är en fördel för Juholt att partiet nu ligger på botten? Att bottenläget ger styrka? Kul tanke, men nog vore det väl rimligen bättre för både honom och SAP om de ökade istället för minskade.

  Sedan förstår jag inte hur du menar när du skriver att man ska våga beskatta tjänstemän istället för arbetare. Hur definierar du tjänstemän och hur definierar du arbetare? Det finns definitivt LO-medlemmar som har högre lön än löntagare som tillhör ett tjänstemannafack. Det är väl rimligen lönen och inte arbetsuppgiften som ska avgöra skatten.

 10. Jan B
  1 december, 2011 at 11:14

  En fråga man – tyvärr – börjar ställa sig nu: Är det vi ser nu det definitiva slutet på en historisk epok, en epok med en organiserad folklig arberarrörelse i ledningen för samhällsutvecklingen?`Tvingas vi om en tid sätta en parentes omkring den organiserade arbetarrörelsens historiska roll?? En epok inledd i slutet av 1800-talet och som vi nu tvingas uppleva slutet på i början av 2000-talet? Med stor sorg i hjärtat tvingar sig dessa funderingar på mig, vare sig jag vill eller ej! Ty förfallet inom den nuvarande ledningen för arbetarrörelsens politiska gren SAP håller ju på att gå fullständigt överstyr. Och orsakerna börjar för varje dag nu stå allt klarare, rent bav antagonistiska motsättningar inom partiledningen. Och dom verkar ju allesammans stå för ungefär samma högerpolitik? Egendomligt! Det handlar inte längre om enbart partiledaren Juholts hyresersärttningar från riksdagsförvaltningen, ej heller kan man längre enbart hänvisa till fientligt mediadrev. Motsättningarna har uppenbarligen funnits länge men spricker nu upp i dagsljuset. Med det ofrånkomliga resultatet att det grundläggande förtroendet från folket för SAP:s ledning nu är på väg att – slutgiltigt? – gå förlorat. Utan vad vi nu ser är helt enkelt hur SAP slits sönder av helt antagonistiska personliga & politiska motsättningar mellan individer & fraktioner INOM partiet! Där alla nu ENBART tänker på sina egna positioner, och på att förgöra dom man uppfattar som politiska motståndare, och detta sker INOM DET EGNA PARTIET!!! Jag undrar bara lite stillsamt och förvånat: Inser inte deltagarna i den här partistriden inom S som nu pågår, att – om detta får fortgå ännu en tid – Ja vad finns det då kvar av det parti som striden gäller? Inser dom inte – de flesta av dessa stridstuppar/stridshönor är väl kända vid det här laget – inser dom inte att det snart förmodligen inte längre kommer vatt finnas kvar något parti att ta positioner i annat än spillror av ett vrak, som en störtad & kraschad jumbojet?? Dom inser ju uppenbarligen inte att dom alla gräver en DJUP grop åt BÅDE sig själva! OCH tyvärr åt oss alla andra vanliga medborgare! ALLA vi som hoppats på en snar politisk förändring från den högerextrema regeringen, som nu styr över oss, och som allt efterhand slänger ut alltfler av oss till riskkapitalbolags-vargarna och andra odjur. Jag tycker mig se hur dessa högerextrema nu gör segertecknenn till varandra, nu allt säkrare på fortsatt maktinnehav flera decennier framåt! Som tidigare långtidsarbetslös och nu fattigpensionär i detta nyhemska Sverige, så kan man nästan gråta åt den fruktansvärda framtid som verkar ligga framför oss!! Tydligen måste vi nog – om vi vill något annat än högerpolitik – omorganisera oss ännu en gång, som i slutet av 1800-talet? För tyvärr ser jag inget annat alternativ. V är väl kanske bra i många men INTE ALLA avseenden – men jag ser – i likhet med jinge – inte att det partiet någonsin kan komma få samma avgörande maktposition som det gamla SAP haft. Om det sker något väldigt drastiskt!!

  • 1 december, 2011 at 12:18

   ”Tydligen måste vi nog – om vi vill något annat än högerpolitik – omorganisera oss ännu en gång, som i slutet av 1800-talet? För tyvärr ser jag inget annat alternativ.”

   Det vi ser nu är kanske inte bara socialdemokratins (för)fall – kanske har det parlamentariska system vi har nu, uppbyggt på politiska partier som har sitt ursprung i olika ”rörelser” – nått vägs ände. Kanske är våra riksdagsledamöter inte längre representanter för folket – kanske är hela systemet en kvarleva av något som inte längre existerar i praktiken.

   Människor känner inte längre igen sig i politiken. Centerpartiet, exempelvis. Hur mycket finns kvar av Bondeförbundet i det partiet? Om svaret är ”inget alls” så kanske Centerpartiet borde lägga ner. Samma sak gäller KD. Folkpartiet har sedan länge tappat bort sin liberala linje, de är nu mer värdekonservativa än M, och det vill inte säga litet. (V) är nog det enda parti som jag uppfattar som någorlunda hederligt och sina ideal troget.

   Tillbaka till din fundering: Ja, det kanske är dags för en omorganisering. Inte för att de socialistiska idéerna är döda. Tvärtom, de är högaktuella!

   Men nog känns det som om ”gammelpartierna” (liksom gammelmedierna) har gått i stå. Dags för en ny gräsrotsrörelse? En som förenar ekonomi och ekologi, på socialistiska grunder!

   • Jan B
    1 december, 2011 at 15:11

    Svar till anita: Trevligt att du förstod ungefär vad jag ville ha fram. Kanske till och med bättre, ty du formulerar det så här i ditt inlägg: ”kanske har det parlamentariska system vi har nu, uppbyggt på politiska partier som har sitt ursprung i olika ”rörelser” – nått vägs ände. Kanske är våra riksdagsledamöter inte längre representanter för folket – kanske är hela systemet en kvarleva av något som inte längre existerar i praktiken.” Detta överensstämmer mycket bra med de tankar jag har i huvudet just nu! Och detta: ”Ja, det kanske är dags för en omorganisering. ”Inte för att de socialistiska idéerna är döda. Tvärtom, de är högaktuella!” Exakt!! För övrigt upplever vi just nu några historiskt omvälvande tider: Det är ju inte bara SAP och flera andra av våra riksdagspartier som mer eller mindre faller samman, EU/EMU står också inför något sorts sammanbrott, USA har också mycket stora eklonomiska & politiska problem som är svårt att se någon vettig lösning på, bortsett kanske från flera krigsangrepp utomlands, tex i Mellanöstern/Nordafrika/Iran. Ja, när jar begreppet ”hela havet kokar” haft större berättigande än nu? Och vad kommer ut av allt detta? Ja, någon form av ”annan värld” lär det nog bli. Annorlunda i flera avseenden, men bättre eller sämre?

 11. Jan B
  1 december, 2011 at 11:28

  OBS, rättelse! Slutmeningen skall naturligtvis vara: Om det INTE sker något väldigt drastiskt!!

 12. Gösta Berling
  1 december, 2011 at 12:26

  Det sorgligaste i detta är att stordelen av väljarna nu är klart och tydligt högervridna. De TYCKER verkligen att Reinfeldt är trevlig och att hans politik är den bästa för landet ! Trots att det går att motbevisa på punkt efter punkt. Hur kan det ha blivit så ??? Det vore oförskämt att säga att väljarna låtit sig manipuleras, men egentligen är det det jag tycker … Innerst inne.

  Jag hoppades i det längsta att Juholt skulle lyckas vända den fatala kurvan,och lite, lite av det hoppet finns väl fortfarande kvar. Men stort är det inte. Och inte lär det bli bättre om han avgår. Att en ev ny s-ledare typ Östros skulle få partibytarna att byta tillbaks, nej, nej, det är alltför otroligt.

  Jag vill nog lägga en stor skuld hos Göran Persson. Inte så mycket hans politik, i motsats till de flesta här tycker jag inte att den var sååå dålig … Men han var väldigt arrogant. I sin sista valrörelse påstod han t o m att han hämtade råd hos några statyer (!!!) Många väljare fick nog av sådant trams och gick till Alliansen. Som vann och skickligt målat upp en bild av trovärdighet kring sin politik.

  • 1 december, 2011 at 13:22

   Hur kan det ha blivit så ???

   Ptja, svenskarna är ju mentalt handikappade skrev ju statsministern…

   Jag vill nog lägga en stor skuld hos Göran Persson

   Det ligger mycket i det.

  • Jens O
   1 december, 2011 at 14:28

   ”Det sorgligaste i detta är att stordelen av väljarna nu är klart och tydligt högervridna. De TYCKER verkligen att Reinfeldt är trevlig och att hans politik är den bästa för landet !”

   Inte nödvändigtvis. Om man frågar folk vilken politik de tycker är bäst får man alltid ett svar som utgår från den enskildes egen situation och perspektiv. Det där med ”bäst för landet” finns bara i den politiska retoriken och i mediernas omskrivningar.

   Just nu har Moderaterna och Reinfeldt det starkaste ”varumärket”. Det de representerar framställs som snyggast, mest prisvärdt och dessutom med högst status. Mot det ställs Socialdemokraterna och Juholt, vilkas varumärke är grundligt släpat i smutsen. När folk tvingas jämföra dessa båda alternativ vinner den som varit bäst på varumärkesbyggandet.

   Se bara på de aktuella sakfrågorna. Det är knappast någon majoritet av väljarna som tycker att vinstdriven äldreomsorg är toppen just nu. Eller som diggar regeringens sjukförsäkrings- eller arbetsmarknadspolitik. Men Moderaternas varumärke är så starkt att sakfrågor inte solkar det (ännu). Reinfeldt tros vara bättre än Juholt på att fixa till även sådant som han själv ställt till med.

   Det enda receptet mot detta är att lyfta sakfrågorna. Sossarna behöver prata politik, politik och politik igen. Politiken är Moderaternas svagaste gren, så det är där man måste slå dem.

 13. Åke Persson
  1 december, 2011 at 12:37

  xxxxxxx

 14. Joakim
  1 december, 2011 at 15:04

  Tv:s ”borgar-robespierre” tycks ha vaknat igen, jag såg hans tunna, sadistiska läppar fladdra om att allt nu bara är så kört för nya välfärds-(s); läget var så hopplöst utsiktslöst att det är både game over & slut!

 15. 1 december, 2011 at 16:30

  S kommer sannolikt tillbaka till en del. Men nu har Vänsterpartiet chansen med ett tydligt, slagkraftigt antikapitalistiskt välfärdsalternativ till alliansen – och till S! Varför ska inte V ha minst 25 % av rösterna i kommande val? Två aspekter nedan.

  1.Det finns starkare opinion för annat ekonomiskt system än många tror:I en opinionsundersökning 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009) menade endast 21 % att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé.För detta behövs politiskt arbete, i och utanför parlament (t.ex demonstrationer) och kamp för en bättre värld och mot ett orättvist och odemokratiskt ekonomiskt system, och dettas talesmän.Vi behöver ett annat, mer demokratiskt ekonomiskt system, som på ett annat, betydligt bättre sätt använder och fördelar jordens befintliga resurser.

  2. Och i en färsk vetenskaplig artikel av professkorskollegan Stefan Svallfors i Umeå ”A bedrock of support? Trends in welfare state attitudes in Sweden 1981-2010” (Social policy & Administration december 2011;45:806-25 framkommer att stödet för en allmän välfärdspolitik snarare har ökat än minskat de senaste 30 årens. Alliansens privatiseringspolitik har INTE ökat stöd – M har flyttat sig mot mitten och S har inte på flera år kunnat formulera ett bra alternativ.

  • 1 december, 2011 at 17:42

   Som jag skrev i ett tidigare inlägg ovan: ”Dags för en ny gräsrotsrörelse? En som förenar ekonomi och ekologi, på socialistiska grunder”!

   (V) platsar i den rörelsen, kan till och med vara navet i denna nya rörelse! (V) är det enda partiet som utan att behöva göra förändringar i partiprogrammet lever upp till att ha en ideologisk analys av den fas vi just nu lever, nämligen slutet på en världskapitalistisk era.

   En utopi? Framtiden får utvisa, helt klart är att vi just nu är inne i dödsryckningarnas tid, då gäller det att tänka stort! :-)

   • kaol
    2 december, 2011 at 14:09

    Håller med dig helt och fullt. Behovet har aldrig varit större än just nu, för att får borgarna chansen till en ytterligare regeringsperiod kommer Sverige vara utsålt och allemansrätten borta.

    Sålt är sålt och kommer aldrig igen. Det som saknas än är den fullständiga medvetenheten om detta, vilket gör mig mer än frustrerad. Folk ser inte vad som sker och tror på vad de ser o hör i SVT och annan mainstream-media. De jobbar på sämre och sämre villkor och tror att de gör något som är bra för landets ekonomi. I själva verket är det tvärtom, de befäster orättvisorna och riktningen tillbaka mot ett klassamhälle i gammal ”god” konservativ stil som vi trodde vi lämnat bakom oss en gång för alla. Det går en skarp skiljelinje inom socialdemokratin, de som lämnat det solidariska tänkandet och de som fortfarande håller fast vid det. Kanske är det så att socialdemokratin måste bort helt för att agnarna ska skiljas från vetet, människor behöver hitta en ny politisk arena för att kunna påverka politiken utan att fastna i gamla irrspår.

    • 2 december, 2011 at 14:51

     Hälften av sossarna får väl bli moderater, som de ändå är innerst inne. Det är det parti som historiskt sett dragit till sig flest karriärister, de har gått med bara för att det varit lättaste vägen att komma upp i smöret. Jag behöver knappast nämna namn..

 16. Mr.T
  1 december, 2011 at 21:44

  Jinge, detta faktum har jag varnat dig för tidigare under året.. Jag skrev då att oppositionen mer eller mindre skulle skjuta sig själva i foten och det har dom ju gjort med råge, det första ”misstaget” var att välja in mustaschen som partiledare, det verkar ju inte ens som om sossarna vill ha makten i Sverige. Ska det vara så svårt att stå upp för dom hederliga idealen??

  Hur svårt kan det vara att kritisera alliansen, det är ju bara att använda sund logik, moral och etik, det finns ju hur många öppna mål som helst att näta i när det gäller alliansens politik mot sjuka/pensionärer/arbetslösa..

Comments are closed.