Vart går Juholts väljare?


Nu spekulerar Aftonbladet om vart S-väljarnas röster tar vägen om deras påhittade Juholt-skandal leder till att många S-väljare avstår från att rösta på Socialdemokraterna. AB menar att en del av dessa går till Vänsterpartiet.

AB: ”Jonas Sjöstedt är Håkan Juholts mardröm. Favoriten till att ta över efter V-ledaren Ohly kan locka besvikna S-väljare åt vänster.
– Jag tror det finns ett underlag på 10–15 procent för oss, säger Sjöstedt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet brukar kallas ”kommunicerande kärl”. När ena partiet har problem växer det andra. Kort sagt: många väljare går hellre till värsta konkurrenten på vänsterkanten än tar steget över blockgränsen. I Aftonbladet/United Minds senaste opinionsmätning för oktober var S tapp (–2,4) i princip detsamma som V:s tillskott (+2,3). Detta kan ställa till bekymmer för Håkan Juholt.”

Personligen är jag inte alls lika övertygad om att de går till Vänsterpartiet, för en del av dessa röster går säkerligen till de borgerliga, sedan är många så trötta på allt tjafs så att de lägger sina röster på missnöjespartiet, SD. Ett klokt val vore givetvis att rösta på vänsterpartiet, men jag tror att Aftonbladets påhitt om Juholts ”fusk” får många att söka sig åt höger, då kommer man till frågan om hur många av dem som hade tänkt rösta på (S) väljer att lägga sin röst till höger, och hur många väljer att lägga den till vänster.

Nu tror jag att de största förlorarna inte alls är Socialdemokraterna, det är nog kvällspressen som har förlorat mest. Sossarna tar nog igen det de förlorat, men kan kvällspressen återfå något av sitt förlorade anseende, det är frågan.

it Andra om: , , , , , , ab ex svd dn


12 svar till “Vart går Juholts väljare?”

 1. Misstänker att det dessvärre är så, med de som inte insett att de blivit lurade av media, att en hel del går till sd. Kanske en del även till (m)aktgalna (k)onstiga (c)itron (f)olket. De som förstått vad som hänt, och kanske uppmärksammat de små notiserna om vissa alliansade typer som också följt regelvärket, kommer förmodligen att vara kvar eller möjligen stanna hemma på soffan.

 2. Jag förstår inte det där med att väljarna skulle ha blivit lurade av media. Lingon kanske kan förklara. Håkan Juholt har gjort det han har gjort. Ingen hävdar något annat. Juridiskt är det också klart.

  Återstår frågorna kring graden av lämplighet/olämplighet och där förstår jag inte var Lingon står:

  – Ska vi alla försöka göra som Juholt? Det är en rättighet.
  – Är det ok för alla bara det inte hamnar i media?
  – Är ok för S-toppar och media gjorde fel som överhuvudtaget grävde i det?

  Jag tror inte väljarna blivit lurade av media utan att det är S som lurat väljarna.

  Det vore dessutom på tiden om de som har åsikter som ligger närmare V än S men ändå av diverse skäl röstar på S och kanske t.o.m har partibok istället röstar med sina åsikter och därför på V.

  • Jag förstår inte det där med att väljarna skulle ha blivit lurade av media.

   Det gör du inte? Ja, du kanske inte var i Sverige under det mediedrev som gick mot Juholt, men du kan ju söka på tidningarna på Juholt så får du se mängder av lögner och halvsanningar, det fullkomligt dräller av dem…

  • Sätt dig på bibblan och gå igenom den senaste månadens dagstidningar, sök lite på nätet på juholt och lite annat runtomkring, så misstänker jag att det inte är så svårt att förstå vad jag menar…

   Men som sagt här ligger en del av kärnproblemet. När man inte förstår att man inte förstår blir det förstås svårt att inse vari lurendrejeriet ligger, och då lättast att antingen avstå eller rösta missnöjt.

  • Då har du väl också missat att Alliansens ministrar gjort betydligt värre saker än Juholt? Juholt som bara hade svårt att hålla reda på en regel som inte fanns. Vad har Billström, Bildt och Lööf ägnat sig åt istället för ett simpelt misstag? Sök dig fram på nätet så kan även du vakna ur djupsömn!

   • När arbetarrörelsens ledare som tjänar mer än dubbelt så mycket per månad än den förtidspensionerade får per år, som lök på laxen även utnyttjar riksdagens suddiga regler till sin egen förmån, då har kvällstidningarna öppet mål.

    • Ja om man utnyttjar det MEDVETET så har man hål i huvudet! Om man dessutom skriver både sitt och sin sambos namn på blanketterna så är man tidernas sämsta fuskare. Jag är tämligen säker på att en sådan inte skulle ens komma i närheten av partiledarposten för Sveriges STÖRSTA parti. Dessutom med Statsministerposten i potten.

     Om Håkan Juholt då skulle slarvat så förklarar det alla oklarheter, där dessutom reglerna var/är grumliga. Om du vore en partiledare, skulle du inte ha mycket att göra då? Man har till dags datum funnit åtminstone 4 allianspolitiker med liknande ”fusk”, var är mediedrevet där då?

     Undrar hur situationen skulle sett ut för Fredrik Reinfeldt i samma situation? Javisst ja. Det var ju det där om svartarbetare, barnpigor som tydligen är en röd tråd genom det moderata samlingspartiets ledande medlemmar. Rupert Murdochs trångmål borde stå som ett lysande exempel på hur media används hänsynslöst av sina ägare för att driva deras privata intressen. Slå upp om Rupert Murdoch, mediamogul och ägare av det republikanska propagandaorganet FOX.

     • Alla människor har mycket att göra. Förresten är t.ex. hjärtbesvär (som är en typisk stressrelaterad sjukdom)vanligare bland lågavlönade än de som sitter i toppen på samhällstegen. Juholt och Waidelich är ”50-lapps-moderater”. Jag vill kalla dem för det efter att de la ett budgetförslag som var på pricken moderaternas med det undantaget att de slängde åt pensionärerna den svindlande summan 50 kronor/månaden. Som tur var fanns det äkta sossar i riksdagsgruppen som vågade ändra på skändligheten.

 3. Jag förstår att inte alla besvikna socialdemokrater går till Vänsterpartiet, men jag finner det helt obegripligt att de tar jätteklivet till Moderaterna. Det är, för mig, ett mysterium. (C) och (FP) finns det större förståelse att de går till.

 4. Jag tror risken är större att man vänder politiken ryggen och låter bli att rösta över huvud taget. Det är ju ingen idé när alla är lika goda kålsupare! Själv har jag helt klart dragit mig åt vänster och håller stenhårt på poeten från Torsby, Bengt Berg.

 5. Det har ju på allra senaste tiden uppstått en debatt mellan Jonas Sjöstedt och Johan Ehrenberg/ETC med canledning av en artikel av Johan E. i hans tidning ETC. Det gäller frågan om vänsterns inställning i den aktuella Euro-frågan. Debatten är föranledd av en artikel av Johan E. nyligen: http://dagens.etc.se/kronika/naivt-vilja-fa-bort-euron Denna artikel av Johan E har nu bemötts av Jonas Sjöstedt på hans blogg:http://jonassjostedt.se/?p=4086. För väntern är denna nya debatt ganska intressant, hur vi eakt ka ställa oss i den här debatten. Efter att ha läst dessa bägge inlägg så är det ju ganka olklart vem argument om är hållbara; Jonas Sjötedt verkar ju ha de tyngta och bärande argumenten! Varför Johan Ehrenberg – som ju annars verkar vara en saklig och kunnig skribent- hamnat så snett i den här frågan förstår jag inte?

 6. (Förtydligande av sista avsnittet, pga krånglande tangentbord) Så här ska det vara:
  För vänstern är denna nya debatt ganska intressant, hur vi exakt ska ställa oss i den här debatten. Efter att ha läst dessa bägge inlägg så är det ju ganka solklart vems argument som är hållbara; Jonas Sjöstedt verkar ju ha de tyngsta och bärande argumenten! Varför Johan Ehrenberg – som ju annars verkar vara en saklig och kunnig skribent- hamnat så snett i den här frågan förstår jag inte?