Världen vet att Mubarak ljuger!
Idag står en ökänd massmördare, bedragare och despot inför rätta i Kairo, eller snarare ligger inför rätta. Problemet är bara att det är samma militärer som tidigare var hans lejda mördare som nu rensar Tahrirtorget och samma poliser som förr agerade bödlar. Den enda skillnaden är att despoten nu kanske är avväpnad, vi vet inte.

AB: ”Även om ordet historiskt börjar bli slitet för att beskriva den arabiska frihetsvågen är det svårt att inte plocka fram det igen.

Att se förre tyrannen Hosni Mubarak fängslad i en järnbur åtalad för mord på fredliga demonstranter fick många egyptier att nypa sig i armen för att fatta att det verkligen var sant.

Vilket är precis vad militären, Egyptens nya makthavare, vill uppnå. Därför sänds rättegången direkt i statstelevisionen och man har satt upp stora tv-skärmar runtom om i stan för att ingen ska missa sändningarna.

Alla kunde se Mubarak resa huvudet en aning från sin brits och förklara att han ”helt tillbakavisade alla anklagelser”. Första gången de såg honom sedan han den 10 februari höll sitt trostiga tal där han vägrade avgå.”

Latuffs teckning visar tydligt hur många egyptier upplever den nya situationen i landet, många anser att militären fortfarande går ärenden åt samhällets odemokratiska ledning, och även om det kanske är en ändring på gång så tycker många att det går för långsamt och att det händer för lite. Egypten lider för närvarande av ökande priser, större arbetslöshet och många har inte ens råd att köpa mat. De rika i landet har givetvis inga sådana svårigheter, de lever gott precis som de alltid har gjort.

Visst, man kan se att folk är rejält förbannade på Hosni Mubarak. Exempelvis så har det blivit rena sporten att spränga gasledningarna till Israel, gas som Mubarak tog emot betalningen för personligen via utländska bankkonton. Vissa bedömare anser att Mubarak själv har roffat åt sig miljarder av dollar, pengar som ursprungligen kommer från USA för att han skulle kunna bygga upp en krigsmakt som eventuellt skulle sättas in mot exempelvis palestinierna i Gaza. (texten fortsätter under annonsen)


Hur det kommer att gå på sikt för Mubarak vet väl ingen, möjligen tar vissa inom militären hand om honom själva för att han inte ska avslöja för mycket, den som lever får se. Själv tror jag att det kan blossa upp nya oroligheter i Kairo, oroligheter som beror på att många misstror de militärer som nu är med och anklagar Mubarak, för det är i stort sett samma människor som höll i tortyrpiskorna förut. Egyptierna har historiskt sett använt drastiska metoder mot misshagliga ledare, så osvuret är nog bäst.

it Andra om: , , , , , , , , ab123 ex12 dn12 svd123 ekot svt gp


3 svar till “Världen vet att Mubarak ljuger!”

 1. Mubarak är den första arabisk ledaren som störtades av folket och kommer att dömas av folket
  Den bilden jag såg visar en bruten man som satt på båren och kördes in i rättssalen , Det är ett avgörande ögonblick för Egyptens framtid

  Rättegången kommer att skrämma de kvarvarande arabiska despoter särskilt , Assad , Gaddafi och hans bästa vän kungen av Saudiarabien
  Det är en historisk dag för egyptierna och alla framtida presidenter kommer att tänka tusen gånger innan de begå orättvisa mot sitt folk

 2. Det kommer om det blir nödvändigt att vara 100 ggr lättare för det Egyptiska folket att avsätta SCAF än det var att avsätta Mubarak.
  Just nu tills nya val är genomförda är armen den enda makten i landet som kan hålla ordning på gatan och landet. Många Egyptier är skepiska till SCAF men är beredda att avvakta till valen är genofmförda.
  Under revolutionen så lydde inga armeenhete Mubaraks order att skjuta på folket. Som i libyien eller Syrien.
  Debatten här i Egypten nu är hur mycket tålamodet skall sträcka sig, vissa vill avsätta SCAF nu vissa vill avvakta. Men folket är helt orädda, och det vet SCAF om.
  Den Egyptiska armen (underofficerare och soldaterna) är helt på folkets sida, som de visade tydligt under revolutionen. Så jag är optimistisk