Varför skriver inte tidningarna om det israeliska mördandet?

Idag på morgonen berättar Ekot att ytterligare fyra palestinier dödats, två av dessa var minderåriga barn, sedan i onsdags har israelerna dödat 56 palestinier varav majoriteten har varit civilpersoner, samman-
lagt handlar det om 16-17 barn.

Det som förundrar mig mest är varför svenska tidningar inte skriver mer om detta än vad de gör. Det pågår dessutom en marin uppladdning från USA:s sida utanför den libanesiska kusten. Som jag skrev igår så tror jag att Israel kommer att anfalla Gaza med allt vad de förmår. Att en av deras ministrar hotat palestinierna med folkmord är ett starkt indicium på att det snart kommer att hända något.

USA:s marin med USS Cole och USS Nassau ska antagligen sättas in mot Hezbollah i samma stund som Israel intensifierar mördandet av gazabor. Igår när jag skrev om vad den israeliska ministern hade sagt så visade det sig att de sverigedemokratiska bloggarna alla trodde sig kunna hebreiska. De hade nämligen hört att folkmord inte betyder folkmord utan något annat, något litet smågulligt agerande antagligen.

Bortsett från att jag blir bekymrad över vad det är som händer i Mellanöstern just nu, så bekymrar jag mig också för vad som händer här hemma i Sverige. Det skrivs väldigt lite om vad israelerna är i färd med att göra mot gazaborna. Värst i klassen är Bonnierkoncernens tidningar Dagens Nyheter och Expressen, tätt följda av pingströrelsens Dagen.

Vad det är som gör att just dessa tidningar har en annorlunda nyhetsvärdering än resten av medierna i västvärlden förstår inte jag. Men jag kan givetvis inte undgå tanken att dessa av olika skäl inte kan, eller möjligtvis inte får, kritisera Israel. Om det är på det sättet så är det fruktansvärt, i så fall åsidosätter man helt sin skyldighet att rapportera viktiga händelser åt sina läsare, och man kan fråga sig vilka motiv som ligger bakom detta.


Återigen en dödad palestinskt terrorist…

I Sverige har vi, precis som i Nordkorea, fått en myndighet som ska lära ungdomar ”rätt” bild av historien, Forum för Levande Historia. Det arbete som görs inom historieforskningen, och som ligger till grund för utformandet av läromedel, anses inte duga. Nu visar Bonnierkoncernens tidningar, tillsammans med Dagen, att vi inte heller ska få samma nyheter som resten av européerna får.

DN:s notis om Gaza är 68 ord lång idag.

Jag tycker att det är illavarslande.

DN SvD AB Dagen ETC Aljazeera Detta skrev jag igår DB.no Politiken.dk

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
[tags]Mediekritik, Dagens Nyheter, Expressen, Dagen, Pingströrelsen, EU, Fatah, FN, Folkmord, Gaza, Genevekonventionen, George W Bush, Hamas, Hassan Nasrallah, Israel, Krigsförbrytelser, Palestina, Palestinier, USA, USS Cole, USS Nassau[/tags]

  12 comments for “Varför skriver inte tidningarna om det israeliska mördandet?

 1. Anna
  1 mars, 2008 at 09:10

  Det är konstigt att DN, Expressen och Dagen struntar i att skriva artiklar som är kritiska mot Israel. Rimligen upptäcker ju läsarna det, och hur går det då med tidningarnas anseende. Just DN är normalt löjligt partiska. Idag har israelerna dödat 12-13 palestinier och tidningen har kvar den notis du länkar till. Tidningen Dagen har väldigt svårt att kritisera det heliga landet, det är rent patetiskt.

  De lär sina läsare att de är partiska på nyhetsplats och inte bara på ledarsidan. Gagnar det verkligen förtroendet? Knappast!

 2. Anders
  1 mars, 2008 at 09:19

  DN/Expressen får inte skriva negativt om Israel för familjen Bonnier!

  Dagen får inte för Gud!

 3. 1 mars, 2008 at 09:22

  Om Hamas gjort en offensiv in i Israel och dödat 12-13 israeler… då skulle det varit andra annat ljud i skällan hos DN.

 4. Rawia Morra
  1 mars, 2008 at 09:47

  18 har dödats och 48 har skadats sedan midnatt i Gaza.

 5. Rawia Morra
  1 mars, 2008 at 09:48

  Bland de döda finns minst 4 barn!

 6. Mr. G
  1 mars, 2008 at 09:59

  Varför? Folk läser inte det längre, alltså skriver man inte. Som dagens bomb i Bagdad.

 7. Martin
  1 mars, 2008 at 23:11

  Man tror inte att det är sant..

 8. Enslingen på skäret
  2 mars, 2008 at 01:54

  Trots våra meningsskiljaktligheter, Jinge, så håller jag med Dig. Kritiserar man Israels agerande blir man kallad antisemit eller ännu värre, nazist.

  Tänk så många liv som sparats om Israel hade dragit sig ur de ockuperade områdena 1967 som FN ville. Hur de nu skall komma ur det hela begriper jag inte. Som jag ser det finns det bara två lösningar: slå ihjäl alla palestinier på västbanken och i Gaza eller gör dem till israeliska medborgare. Med så mycket bosättningar på Västbanken lär Israel ALDRIG lämna området. Dessutom behöver dom vattnet från Jordanfloden.

 9. Beatles Pilgrimages
  2 mars, 2008 at 04:17

  Är det egentligen någon skillnad på vad de gör mot varandra? Det verkar ju som Israel valt att skicka raketer på måfå just för att det är detta Hamas gör?

  Båda sidor skickar raketer som dödar människor urskiljningslöst, oskyldiga drabbas.

  Jag ser inget slut på detta om de inte kan få till en fred.

 10. Sara G
  2 mars, 2008 at 11:13

  93 dödade, många av dem barn – och Barak säger:” Hamas kommer att få betala priset och ta konsekvenserna för situationen i Gaza” och fortsätter:”Vi kommer att angripa installationer, vapenförråd och Hamas infrastruktur.

  Det är reella hot från Mellanösterns ”enda demokrati” riktade mot den demokratiskt valda Hamas.

  Israel är en mycket, mycket ondskefull regim!

 11. Beatles Pilgrimages
  4 mars, 2008 at 03:29

  Jag tror inte på ondska, ingen gör någonting bara för att vara ond, det finns alltid skäl bakom ett agerande.

 12. Sara G
  4 mars, 2008 at 09:50

  Taskig barndom, kanske?

Comments are closed.