Varför oroa sig?


Jag har skrivit om det förut och jag kan inte låta bli att halka in på ämnet igen. Jag oroar mig nämligen för valet i USA, och det är inte bara oro för att McCain ska vinna, det är också oro för vad som ska hända om/när Obama vunnit. Igår skrev jag om Dennis Lehanes nya bok, och om den rasism som kännetecknat det amerikanska samhället under alla år, då handlade det om upplopp i Boston, händelser med verklighets-
bakgrund.

Skulle Barack Obama förlora presidentvalet så tror jag att det leder till upplopp, den s.k. Bradley-
effekten kan göra många ur USA:s fattiga afroamerikanska befolkning rejält ilskna och besvikna. Och ju starkare Obamas försprång blir desto fler rednecks planerar sannolikt attentat mot honom. De vill under inga omständigheter ha en färgad amerikansk president.

Möjligen är min oro obefogad, Secret Service har förhoppningsvis bra koll på säkerheten, men jag kan inte frigöra mig från onda aningar. Möjligen är jag en obotlig pessimist, jag vet inte. Inte heller tror jag att Barack Obama skulle bli mer än aningen bättre president än John McCain. Jag tror att det amerikanska samhället gör politiska makthavare till fångar i det egna systemet. Politik i USA är genomkorrumperad och man tar sig inte fram till Vita Huset utan att själv bli nedsolkad.

En sak som ligger nära mitt eget hjärta är förstås Mellanösternpolitiken. Nu har Israel sedan sextio år tillbaka ägnat sig åt etnisk rensning och ett ständigt mördande av palestinier. De olagliga bosättningarna expanderar i en aldrig tidigare skådad takt. Det visar sig dessutom att svenska företag äger företag på den ockuperade Västbanken, och nu senast att Ian Wachtmeister låter ett israeliskt företag tillverka delar av deras produkter i en illegal bosättning.

Jag tvivlar starkt på att Barack Obama kommer att göra någon skillnad för palestinierna. Det verkar som om de ska glömmas bort till förmån för apartheidstaten Israel. Det enda raka hade givetvis varit att en amerikansk president skulle meddela Israel att allt ekonomiskt och militärt stöd upphör 1/6 2009 och att USA, EU och FN sänder 50 000 beväpnade soldater för att befästa en demilitariserad zon på 1967 års stilleståndslinje.

Världssamfundets ekonomiska muskler borde efter det datumet användas till att ge palestinierna en fungerande infrastruktur efter så många års förtryck. Sedan bör man också tvinga Israel att betala ett

mycket högt krigsskadestånd. Men ingenting i den vägen kommer att ske. Frågan är sedan många år en ickefråga i USA eftersom apartheidstaten fått något slags heligt skimmer bland de tokkristna, och de är inte få i Amerikas förenta stater.

Man kan ju fundera över varför man överhuvud-
taget ska intressera sig för ett presidentval i ett land som lögnaktigt beskriver sig självt som en demokrati. En demokrati borde rimligen erkänna FN:s auktoritet, inte heller bör en demokrati ockupera andra länder utifrån ett sammelsurium av lögner. Och framför allt bör ett land som kallar sig själv för demokratiskt tillämpa de regler som man själva varit med och skapat som t.ex. Genève-
konventionen. Man bör inte heller tortera fångar i olagliga koncentrationsläger på Kuba och på andra hemligare ställen.

All denna skit stänker på den amerikanska presidenten oavsett vilken färgnyans vederbörande har i sin hy. -> DN123 VG1 DBL1 Pol1 AB1 SvD it

Bloggat: Wiktzac Fjarde Fytne Handelsk Kanonf Kulturb
Usaval Cognac Babord

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Obama, McCain, Presidentval, USA, Mellanöstern, Israel, Apartheid, Bosättningar, Palestina, Palestinier, Demokrati, Genèvekonventionen, FN, EU, Politik[/tags]


11 svar till “Varför oroa sig?”

 1. JA varför bry sig, jag vet att vem som heslt av kandidaterna kommer att ha influens på vår politik och på hur världen utvecklas.

  JAg personligen är knuten upp till USA tack vare min fru som är amerikanska.

  Obama eller McCain, vem av de som är bäst för palestinerna det är en fråga vi kan ställa oss.

  Jag tror Obama är något bättre för han ser ut att villa ha mer diplomati och det kan med som tur leda till att man får en dialog. McCain ser mer eller mindre diplomati som en svaghet.

  Jag vet amerikaner som har redan packat upp allt de äger och kommer att sticka till europa, canada eller mexico om McCain vinner. Fackförenignar plannerar general strejker om McCain vinner. Folk vill at EU eller FN ska övervaka valet. Det hela låter mer som en banan republik eller någon forn sovjetisk stat som ska rösta.

  USA har många interna problem, vissa områden har infrastruktur som kan jämnföras med visa läänder i asien, afrika eller sydamerika. I dessa områdena är utbildnings nivån låg och religionen har nästan total makt.

  Jag har varit och sett detta med egna ögon i west virginia och north carolina, har hört att i andra delar var det värre och de tar alabama och mississipi som exempel.

  Vad som än händer på tisdag blir det konsekvenser för hela världen.

 2. Vore väl en bra idé att låta oberoende (finns någon?) valobservatörer granska USA-valet.
  USA är världens största bananrepublik och behöver all hjälp med demokratiskt styrelseskick de kan få. De behöver förresten hjälp med snart sagt allt annat oxo.

 3. Man bör förvåna sig över hur israelernas fördrivande av palestinierna (den etniska rensningen) pågår år efter år inför hela världens ögon. Hur palestiniernas områden ”erövras” bit för bit. Och ingen ingriper. Få protesterar. Israelernas mördande fortgår och vi tiger. (Som många här gjorde när de tyska nazisterna härjade.)
  Ytterligare en bisarr iakttagelse kring skeendet i Palestina. Romarna förstörde Jerusalem 70 v.t. och judarnas sista uppror slogs ned 130 v.t.(c:a). Så flydde och fördrevs judarna. Men. Det är knappast så att ALLA i en befolkning flyr efter ett krig.
  Således är en del av dem som idag kallas ”palestinier” förmodligen judiska ättlingar. Israelerna borde nog forska kring gener och arv hos sina palestinska fiender! — Händelseförloppen kring den judiska ”återerövringen” är en absurditet i sig men mördandet av (vad som kan antagas) judiska ättlingar en egen avgrund.
  Ulla Johansson

 4. Personligen har jag en känsla av att Obama skulle vara en bättre president än McCain, åtminstone på kort sikt, men USA;s framtid beror inte särskilt mycket på vem av dem som vinner på tisdag. USA är liksom större delen av västvärlden inne i en nedåtgående spiral på de flesta områden, demografiskt, politiskt och framför allt ekonomiskt. Tror att Obama kommer att få använda mycket tid av sin ämbetsperiod till att förklara varför han inte kan genomföra de reformer han lovade innan valet.

 5. Israel är problemet. Ett problem som den amerikanska presidenten måste lösa innan det utbryter ett tredje världskrig.

 6. Ulla Johansson

  Vad har etnicitet med saken att göra?

  Det är inte så att ”judarna” som bor i Israel är majoriteten av gruppen palestinska judar, som bodde där under Ottomantiden. De är av grupperna Ashkenazi, Mizrahi och Sefarder.

  Självklart är det så att Judar är besläktade med araber, européer, nord-afrikaner etc eftersom stora judiska grupper har bott i dessa länder och delar av världen. Där skulle ju de flesta förmodligen fortsatt att bo om inte Israel hade skapats.

  Judarna hade för övrigt ett uppror så sent som 613 e.Kr. under bysantiskt styre.

  Etnicitet betyder inte att de behöver känna någon samhörighet med andra semantiska folkgrupper. Religiöst känner ju dock muslimer samhörighet med kristendom och judendom.

  Det är för övrigt inget ovanligt att ett förtryckt folk börjar förtrycka själva när de får makten. Det är väl snarare gällande ordning.

 7. Hårfin skillnaden mellan Obama och MacCain , oavsett vem som väljs då kommer han att representera den judiska lobbyn och inte amerikanerna
  Obama kommer att köra samma traditionell amerikans politik som kommer att gynna Israel , det finns ingen politiker som vågar stötta sig på den mäktiga judiska lobbyn i USA

  Obama har stämpel på sig för att vara muslim och nu kommer han att bevisa motsatsen genom att öka stödet till Israel , han var i Israel i två dagar och under den tiden hade han bara 45 minuter för palestinierna och mötet avslutades utan en press konferens pga han vågade inte uttala sig för rädslan för Israel
  Obama har uttalat sig mycket om Israel säkerhet och säkra gränser och detta betyder att barriären kommer att vara Israels fasta gränser , palestinierna har bara två val antingen acceptera de smulorna som Israel erbjuder de eller får de leva och dö sakta bakom barriären som Sharon har sagt

  Jag är mycket pessimistisk men hoppas att jag har fel

 8. Min första resa till USA blev en lärorik och samtidigt en mycket sorglig upplevelse.

  Inom åren har jag varit väl insatt i USAs illegala aktioner utomlands och dess effekter. Men utan att ha sett landet och innan Internets tid så hade jag en bild av USA där alla levde ett mycket bra och rikt liv.

  Newport var min första anhalt och allt jag trodde om landet var bekräftat, vilken rikedom, deras sommarstugor var som slott. Sedan började andra delen av resan varpå jag skulle åka utanför Newport med bus. Bara någon mil utanför detta samhälle fick jag se vad för mig blev som en förflyttning till Amarah en stad i södra Irak där jag bott och vars infrastruktur efter flera år av krig och ekonomiska bekymmer satt sina spår. Men nu var det samhällen i USA världens rikaste land jag var i. Det var en chock.

  USAs folk behöver bygga upp sitt samhälle och infrastruktur på ett hållbart och rättvist sätt. Tyvärr verkar de vara som varken republikanerna eller demokraterna är villiga att göra det. Fokus kommer fortfarande att läggas på hot, gud, privat ägande, Israels säkerhet och att militära interventioner.

 9. Det är sorgligt att USA är så osjälvständiga gentemot Israel. Israel har under det senaste decenniet varit det största enskilda hotet mot världsfreden, och jag undrar om inte det landet kommer att vara den direkta orsaken till nästa världskrig. Jag tror däremot inte som Jinge, att det är de kristna som är problemet i första hand. Det är snarare AIPAC som är bromsklossen. De representerar stora delar av banking i USA och utan dessa herrar så riskerar USA att klappa ihop butiken.

 10. Slarvigt att klumpa ihop ”vet ej” och ”annan” i samma kategori. Jag hade gärna velat veta hur många som hellre ser Nader, de grönas eller libertarianernas kandidat som president!

  Personligen hade jag nog svarat Nader eller de gröna även om jag kanske inte skulle röstat så i praktiken om jag hade fått rösta.