Varför luras regeringen om Grekland?


Nu är oron över Greklands ekonomi skingrad, det är i vart fall vad vissa ekonomer som står medie-
branschen nära påstår. För vår del handlar det i första hand om att skänka bort hundra miljarder kronor, eller på svenska, halva svenska folket ska skänka bort dessa slantar. Det vill säga tjugofem tusen per skattebetalare.

SVT: ”Eurozonens finansministrar sade ja till att ge nya nödlån till Grekland, sedan privata långivare gått med på ytterligare skuldnedskrivningar. Men paketet kräver stora uppoffringar av det grekiska folket.

Efter 13 timmars förhandlingar i Bryssel kunde finansministrarna tidigt i morse sy ihop ett nytt räddningspaket för Grekland. I paketet ingår 130 miljarder euro i nödlån för att lösa landets akuta penningbehov.

-Under de senaste två åren och även i natt har jag lärt mig att maraton verkligen är ett grekiskt ord, men till slut nådde vi en långtgående och viktig överenskommelse.”

Snabbt räknat så betyder det att Grekland får ettusenetthundrasjuttio miljarder kronor av EU:s skattebetalare, och experterna tycks vara eniga om att det inte räcker länge, Grekland kommer att behöva ännu fler skattemiljarder för att få ordning på sina finanser. Ser man till det faktum att EU har närmare femhundra miljoner innevånare så kommer varje nu levande person betala närmare tretusen kronor till Grekland, och det kommer inte att räcka. (forts nedan..)

Då ska man vara klar över att det handlar om alla i EU, även en tremånaders bebis eller en 93-årig gumma. I praktiken så kommer de som betalar skatt i unionen få betala mycket mycket mer eftersom andelen skattebetalare är runt femtio procent av innevånarna. I praktiken så kommer de europeiska banker som har grekiska statsobligationer få skriva ner värdet på dessa med i första hand sjuttiofem procent, medan det är de amerikanska investerings-
bankerna Morgan & Stanley och Goldman Sachs som ska räddas.

Jag har inte sett några uppgifter som jag kan länka till, men jag är mycket intresserad om någon kan presentera fakta som gäller vad det ”bidragskonto” som Grekland själva inte får bestämma över. Det finns säkert fler investeringsbanker som ska hållas skadeslösa med hjälp av våra pengar. Det är intressant eftersom Borg/Reinfeldt vid ett flertal tillfällen har hävdat att svenska skattepengar inte ska gå till utländska banker, de ljög befolkningen rätt upp i ansiktet helt enkelt. Och varför EU-medborgare generellt ska betala fem-sex tusen till Grekland medans vi svenskar ska betala tjugofem tusen kronor var begriper jag inte…

it Andra om: , , , , , , svt sr e24 dn1 svd ab1


18 svar till “Varför luras regeringen om Grekland?”

  1. Hmm de kunde ha givit mig 25000 och alla svenskar det för att resa ner och stimulera grekisk ekonomi med lite turism och shopping. tror den vanliga greken skulle varit gladare för det.

    • Vilken bra idé! Om alla tusentals Thailandfixerade nordeuropeer åkte till Grekland i stället, skulle det förmodligen hjälpa landet mycket. Och koldioxidutsläppen skulle minskas drastiskt samtidigt.

  2. Jag har följt denna kris sedan den startade. Ibland tror jag mig förstå vad som sker, men snart tappar jag kontrollen. Grundläggande är ju själva ljugandet från politikerna. Man påstår att man ”räddar” Grekland. Men vi kan se att för varje ”räddningspaket” så blir grekerna allt fattigare och allt mindre räddade. Det är alltså något annat som ”räddas”. Vad jag förstår är det det tyska och franska bankkapitalet och Europrojektet som räddas. Tills vidare.
    Den allvetande marknaden tar allt med ro. Tills vidare där också.
    Låt oss vara glada att vi svenskar ännu inte märkt så mycket av krisen i övriga Europa. Vi kan lugnt fortsätta att följa Björn Ranelids fortsatta äventyr i schlagerbranschen. Vi har läget under fullständig kontroll. Tills vidare.

    • Ranelid i Azerbajdzjan, ett land med mängder av politiska fångar och där presidenten ärvde sitt jobb av sin far, ett EBU-land i Asien..

      Nåt är det som har gått fel..

      • Det som gått rätt bland alla fel är att en man runt 60 bast erbjudits plats på scen att rappa om att tjärrlekn har värrdns störrsta händrr.
        Fast det hjälper ju inte Grekland eller Azerbajdzjan förstås.

      • Nä, tacka vet jag en demokrati där presidenten får jobbet av domare som hans far utsett, efter valfusk i en provins som styrs av hans bror.

            • Ah, jag trodde verkligen han menade USA… det stämmer exakt förutom att domaren som svor in George W. Bush var utsedd av Reagan och inte av pappa Bush.

              • Visst är det USA jag mumlar om. I USA:s HD sitter det 9 domare tror jag. Jag har läst någonstans, fast jag har glömt årtal och väderstreck, att Bush dä hade tillsatt åtminstone någon eller några av dem som gav Bush dy jobbet som president.

          • Klaga inte på Azerbajdzjan. De har både amerikanska militärbaser och västerländska oljebolag så de är verkligen ”our guys”. Vem kan förneka dem en plats i den sen eväldeliga tider pågående eurovisionsschlagerfestivalen?

  3. ”Utdelningen” på det som kallas hjälp till Grekland går, via krigsindustrin i Tyskland (ub-åtar, pansar) och Frankrike (div. krigsfartyg) samt bankvärlden till en numeriskt mycket liten ”elit”. Denna ”elit” i sin tur är internationell. Naturligtvis är detta en grov generalisering men ändå närmare sanningen än det mest vi får höra.

  4. Undrar hur mycket av EU:s krishantering kan förklaras av sömnbrist kombinerat med kokainmissbruk. Egentligen.

    För någonstans känns det som den enda rimliga förklaringen till att man i samma veva som man utgår från att Grekland tagit för mycket lån ger dem MER lån. Det är så vansinnigt.

    Fast inte lika vansinnigt som att ekonomireportrar inte verkar lägga märke till hur resonemanget verkar så… ologiskt. Det går förmodligen att förklara på ekonomistiska, men ändå.

    • Det har ju egentligen aldrig handlat om Grekland, utan om kreditgivarna och ett antal andra europeiska länder som står på tur. Att rädda det grekiska konkursboet kan tyckas vansinnigt men det är åtminstone ett konkursbo som anses teoretiskt möjligt att rädda.

      Värstascenariot är att ett bankrutt Grekland skulle kunna dra med sig flera, betydligt större länder i fallet. Euroområdets, men även andra EU-länders, kreditvärdighet är redan så hårt ansträngd att vi näppeligen skulle hämta oss från det. Även vi i Sverige, genom vårt stora handelsberoende med regionen, skulle drabbas svårt. Jämfört med det utgör exempelvis IMF-lånen en relativt begränsad risk.

      Problemet, som jag ser det, är inte så mycket ekonomiskt som politiskt. Grekerna kommer att få blöda länge för att den här ”räddningsaktionen” ska kunna anses meningsfull. Det förstår inte jag hur någon politisk ledning ska kunna hantera. Det kommer att bli väldigt många framtida grekiska regeringar som i princip är tvingade att ignorera folkviljan. Hur ska de ens kunna hålla allmänna val?