Varför ljuga om Italien?


Jag förstår inte varför regeringen gör allt för att mörka det faktum att svenska skattebetalare kommer att få betala extremt höga belopp för att rädda EU:s misskötta ekonomier. Uppenbarligen är regeringen rädd för att det ska bli protester bland medborgarna annars, våldsamma sådana, på annat sätt kan jag inte förstå deras iver att mörka.

DN: ”EU:s finansministrar möts i dag i Bryssel, bland annat för att diskutera hur Europas banker ska stärka sin kapitaltäckning. Beslut finns redan på att kapitaltäckningen ska öka till 9 procent och EU:s bankmyndighet EBA bedömer att bankerna då behöver öka sitt kapital med cirka 106 miljarder euro. Finansminister Anders Borg oroas för att det nu finns länder som försöker vattna ur kraven på bankerna. – Vi måste göra vad vi har lovat. EBA har sagt att vi behöver drygt 100 miljarder euro och vi ska hålla fast vid den siffran. Den ska inte vattnas ur. Vi ska inte ändra på kriterier och redovisningsregler som EBA satt upp, säger Borg på väg in till mötet.”

Vi har redan fått besked om att AP-fonderna har köpts statsobligationer för åtta miljarder i Italien, eller om det var att de satsat åtta miljarder i Italienska banker. Det betyder att en hel massa pensionspengar är bortspelade i detta, och det var likadant när det gäller Grekland. Det borde rimligen räcka till för att folk ska inse att vi ska vänta våra aggressioner direkt mot de ansvariga, de som sitter i Rosenbad.

Man har dessutom haft långsiktiga planer på att ansluta Sverige till Euron, men dessa planer lär nog vara skrinlagda idag. Att Borg å ena sidan säger att EBA, European Banking Authority, behöver 100 miljarder Euro (tusen miljarder kronor) och å den andra sidan säger att Svenska skattebetalare inte ska betala någonting är att tala med kluven tunga. Frågan är när våra tidningar reder ut detta på ett begripligt sätt, eller avvaktar man och låter Uppdrag Granskning klara ut det om ett år eller två? (forts nedan..)

En sak som jag har funderat på flera gånger är vad man ska kalla Silvio Berlusconi. En sjuttiofemåring som nyttjar tonåriga prostituerade, det kan bara kallas en sak enligt mitt sätt att se saken. I dagarna har det avslöjats att en hemsida med nazistiska kopplingar avslöjar sådana som är dömda för sådana saker, men det gäller ju inte Berlusconi, inte än i alla fall. Men jag vet vad den sortens män kallas, och det tror jag alla andra vet också. Anders Borg säger till Expressen att han tror att Berlusconi har tappat förmågan, men det kanske är något annat han syftar på då…

it Andra om: , , , , , , , dn sr svt ex ab1 svd


10 svar till “Varför ljuga om Italien?”

 1. Intressant att notera är att även den svenska högern överger Berlusconi nu. De har hållit på honom i vått och torrt i snart 20 år. Den extremt marknadsliberala politiken, maktmissbruket, manipulationen av lagar och rättsprinciper, användandet av de egna mediabolagen för att påverka opinionen, främlingsfientligheten, den unkna kvinnosynen – borgarna har försvarat ALLT.

  Men nu har vi fått en finanskris där Berlusconi uppenbarligen är en stor del av problemet. Plötsligt något som svider i den egna plånboken, då vänder alla gamla högervänner honom genast ryggen. Till och med Svenska Dagbladets ledarskribenter kan äntligen kosta på sig att medge att Berlusconi kört Italiens ekonomi i botten.

  • Som de hållit på apartheid i Sydafrika. Berlusconi vill ju efterlikna den gamla fascistiska diktatorn Mussolini. Nu vet jag inte riktigt kopplingen till fascisterna, men de är avsevärt mera ”rumsrena” i Italien än NSDAP är i Tyskland. Italia Irredenta och drömmen om romarriket lever nog kvar i den italienska politiken, med många odemokratiska delar. Verkar passa vår nuvarande regering som hand i handsken. Konservativa brukar oftast vilja bevara gammal maktstruktur och har ofta sett fascism som en nyttig allierad emot progressiva krafter såsom liberalism och socialism.

   Gällande Berlusconis ekonomiska kunnande verkar allt man läser peka på att han är en katastrof. Det var en bra dokumentär för ett tag sedan i svensk television om just Berlusconi, var det dokument utifrån? Den var mycket upplysande!

 2. Anders Borg har verkligen lyckats att vilseleda den svenska opinionen i många avseenden. Inte minst gäller detta – vad som väntar de svenska skattebetalarna – med anledning med EMU-ländernas katastrofala läge. Leif Pagrotsky har – i sin krönika i GP – på ett övertygande sätt framhållit eurons svaghet, som gemensam europeisk valuta. Och i Dagens Industri fortsätter Borg och Peter Norman med sin spelade indignationsnummer över bankernas bonusar. Ständigt detta spel för galleriet för att lura den svenska opinionen,

  • Kan bara instämma! Jag orkar snart inte se hur Borg får plocka poäng på allt han upplever som ”stötande” – alltifrån bankernas agerande till att riskkapitalbolag på Jersey tagit över en tredjedel av det som en gång var ”våra” apotek.

   När ska vi höra en reporter kontra med att dessa fenomen är en logisk följd av den politik Borg för? Det som så vackert kallas för ”avreglering” och ”låt Marknaden göra jobbet”. Journalistkåren är så dåligt insatta (alternativt ruggigt borgerliga) att jag blir mörkrädd!

  • Haha. Gunilla Carlsson har ju faktiskt en poäng när hon påpekade hur lika de ’Nya’ Moderaterna och Forza Italia är. PR, PR och ännu mera PR helt utan innehåll och med ofinansierade skattesänkningar som enda idé.

   Annars måste jag påpeka att hemsidan med nazistkopplingar som Jinge nämner är åt helvete fel då den utmålar alla möjliga personer som pedofiler trots att det faktiskt är en viss skillnad, såväl i lagens mening som moraliskt, mellan att ge sig på barn och att ha sex med personer som är något år yngre än 18. Ett antal personer som nämnts på sidan är dessutom helt oskyldiga och har inte lagförts för något sexbrott överhuvudtaget.

   Med det sagt så är det givetvis sjukt och fel på alla sätt att en 75-årig ’Gubbe’ har sex med tjejer som är unga nog att vara hans barnbarnsbarn …

 3. Det är överhuvudtaget tragiskt att man fokuserar så mycket på euron och inget på klimatet såhär bara några veckor innan det stora klimatmötet i Durban sätter igång: http://xxxx