Varför lämnas Syrierna i sticket?
Idag berättar man i Ekot att Bashar al-Assad har börjat bränna byar i Syrien, landets president har sänt de egna styrkorna för att förgöra de landsmän som satt sig upp mot honom och hans diktatur.

Ekot: ”Bilder som läckt ut och uppges komma från gårdagen visar brända kroppar på marken och regimens attackhelikoptrar som surrar i luften. Offensiven i nordvästra Syrien väntas fortsätta, tusentals militärer har satts in och människor fortsätter att fly. FN:s generalsekreterare Ban Kii-Moon är djupt bekymrad över president al-Assads användning av våld mot befolkningen och kräver att regeringen respekterar människors rättigheter och att genomför reformer. Ban Kii-Moon har försökt kontakta Syriens president men al- Assad har inte tagit telefonen.”

USA har sagt sig förespråka en resolution i FN som ”fördömer” Assads agerande mot den egna befolkningen, inga Natobombplan där inte. I själva verket så förhåller det sig så att både Israel och USA är mycket oroliga för att Assad ska tappa greppet i Syrien. För det som då händer påminner på inget sätt om situationen i Libyen, tvärtom är risken påtaglig att det på sikt leder till en betydligt försämrad säkerhetssituation för Israel.

Syrien är ett land med tjugo miljoner inne-
vånare och Israel har redan ockuperat Golanhöjderna, något som hela tiden har varit ett irritationsmoment för den syriska befolkningen. Och trots att Israel och Syrien har olika uppfattning i frågan så har man ett fungerande fredsavtal, ett avtal som inte är värt pappret det är skrivet på om Assad förlorar makten i Syrien. Idag flyr tusentals syrier till Turkiet, Libanon får inte ta emot mer än en bråkdel av syrierna. Orsaken är givetvis att Syrien har ett betydande inflytande över Libanon, och dessutom är Assad en Alawit, en muslimsk riktning som ligger nära den shiitiska Islam som omfattas av Hezbollah i Libanon.

Med andra ord så tjänar Israel på att Bashar al-Assad blir kvar vid makten. Trots det så har vi redan sett hur folk demonstrerar nära den israeliska gränsen, så nära att dussintals syrier och palestinier har blivit ihjälskjutna av israeliska soldater. Skulle Assad störtas av dem som strävar efter demokrati så skulle Israels situation förändras som genom ett trollslag. Och det är där man ska söka svaret på varför USA och Nato engagerar sig för att krossa Gaddafi, men låter Assad obehindrat fortsätta med massmord på sina landsmän som är trötta på diktatur och vill ha demokrati.

Ekot: ”Människorättsgrupper rapporterar idag att minst 32 människor dödades i samband med säkerhetsstyrkornas offensiv igår. Nu kommer alltfler vittnesmål från de som lämnat Syrien och flytt till grannlandet Turkiet. Det handlar om berättelser om brända byar, våldtäkter och grov brutalitet mot civila. Det kommer också vittnesmål om att regimen använder utländsk milis för att tvinga syrisk militär att lyda order.

– De brände ned grannbyn, då visste vi att det var dags att ge oss iväg. Han är en av få flyktingar som vågar tala på den andra sidan gränsen i Turkiet. Grannbyn existerar inte längre. Syriska armén gick in och började skjuta på allt och alla berättar Davoud, med en allt sorgsnare blick. – De brände åkrarna, till och med olivträden och djuren. Allt försvann. De flesta av de 2 000 byborna kunde fly trots allt, men många dödades, berättar han. Hans berättelse liknar de andra berättelserna som kommit fram via andra intervjuer – inte minst några syriska desertörer som vägrade följa order och skjuta på civila och som nu ger hemska redogörelser över brutala våldtäkter och riktigt sadistiska övergrepp från arméns sida för att förödmjuka de som håller på oppositionen och demonstrerar.”

USA säger att de är beredda att stödja en ”resolution” mot det som nu alltmer börjar se ut som ett folkmord. Man vet av erfarenhet att resolutioner är betydelselösa om de inte samtidigt kombineras med en begäran om militär hjälp för att säkerställa fred på marken. Och att resolutioner inte är annat än ett papper har Israel bevisat hundratals gånger. USA kommer aldrig att stödja demokratikämparna i Syrien, men man kan möjligen sträcka sig till att skriva under en resolution, vilket inte är annat än ren teater.

Nu sägs det att Bashar al-Assad har engagerat legosoldater för att skjuta på sina landsmän, men det spelar ingen roll för USA, de kommer inte att lyfta ett lillfinger om så han mördar halva befolkningen.

it Andra om: , , , , , , , sr ex12 dn12 svd123 ab12


24 svar till “Varför lämnas Syrierna i sticket?”

 1. Oroa dig inte Jinge, dom kommer snart börja bomba även i Syrien, bara det ges tillräckligt stöd från medborgarna, lite mer rapporter om vad som händer i Syrien så kommer medborgarna kräva bomning även i Syrien, snart är det väl dags för Iran att få sin ”revolution”.

  Nån som kommer ihåg Operation Ajax i Iran 1953, d.v.s. störtningen av Mohammed Mossadeq, även det var en ”revolution” av folket, problemet var bara att Kermit Roosevelt erkände att det var en statskupp utförd av CIA..

  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ajax
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kermit_Roosevelt,_Jr.#Head_of_Operation_Ajax

 2. Håller med Mr. T. Syrien stöder Hizbola i Libanon och enligt obekräftade uppgifter även upprorsmän i Irak, så jag tror både Israel och USA hade varit nöjda med ett regimbyte i Damaskus. Problemet är dock att Syrien har starka band till Ryssland, varpå sannolikheten att en resolution i FN går igenom förmosligen är väldigt liten och sannolikheten för ett NATO-anfall på ännu ett muslimskt land utan FN-stöd känns osannolikt. Dessutom är den amerikanska krigsmakten slutkörd efter snart 10 års krig i både Afghanistan och Irak. Inför anfallet mot Libyen var det också istället länder som Frankrike och Storbritannien som var drivande, så även om USA hade viljat anfalla Syrien så finns inte de militära möjligheterna.

  • Håller med Mr. T. Syrien stöder Hizbola i Libanon och enligt obekräftade uppgifter även upprorsmän i Irak, så jag tror både Israel och USA hade varit nöjda med ett regimbyte i Damaskus.

   Tvärtom, jag tror att Assad är en garant för att Israel får vara ifred. Allt tyder på det. Vad gör han när hans landsmän blir nermejade av israeler vid gränsen?

 3. Tror ett av problemen är att USA och NATO inte direkt har omvärlden på sin sida; de har ju inte ens fullt stöd i Libyen egentligen. Att ”hjälpa till” i ännu ett land i Mellanöstern ger nog knappast bättre PR det heller.

 4. Ja det finns säkerligen den sortens aspekter, frågan är om de som demonstrerade vid gränsen är syrier, jag har läst att det nästan bara är palestinska flyktingar. I vart fall så är Assad en återhållande faktor fast det gäller inte de protesterande.

 5. Jag har lite svårt att utläsa var du själv står i frågan Jinge. Vill du se ett ingripande under NATO-flagg i Syrien jämfört med Libyen?

 6. Alla fasansfulla rykten som florerat så länge jag levat om den syriska regimens grymhet har bekräftats. Man har torterat barn till döds och skickat tillbaka liken i ofattbara skicka. Inte ens tänderna hade pojkarna kvar. Ändå fasar jag för att den regimen kommer att sitta kvar. Med denna mått av blint övervåld och omvärldens splittring finns det stor chans att slaktarna klarar sig. Maher Assad, presidentens bror är ett monster. En del palestinska organisationer och Hizbollah sitter i rävsax. De kan inte motarbeta den syriska regimen som är deras livlina i en värld av full av förrädare som kungen i Jordanien, Sudiarabien och så vidare. Det är inte en överdrift att påstå att Syrien blir en israelisk lydstat när Assad är borta. Men Iran håller Assad bakom ryggen så det blir svårt att fälla honom.

  Om den syriska oppositionen hade ett uns förstånd skulle de avblåsa allt och kalla till samtal och förhandlingar. Annars begår de ett ohyggligt brott mot sitt folk och mot många andra i regionen. Man kan inte befria ett folk efter det att det slaktats.

  • Det är inte en överdrift att påstå att Syrien blir en israelisk lydstat när Assad är borta.

   Jag är övertygad om att det är precis tvärtom, det är nu de är det…

   • Jag har svårt att se Syrien som israelisk lydstat idag när iraninerna är med i bilden. Självklart tjänar Assad på att se till att det inte blir krig direkt med Israel. Därför han man sett till att krig sker via Libanon. Men det är inte av kärlek till Israel utan av rent egoistiska skäl. Man vill ha sitt rike intakt och man vill inte ha en massa kostsamma krig på halsen. Man drömmer om att alla andra ska slåss mot Israel och återta ockuperat territorium, och då, när alla är utmattade, kommer Syrien in och återupprättar Storsyrien, är det tänkt. Tro inget annat.

    Man tror på fullt allvar att Palestina och Libanon inte är annat än syriska provinser.

 7. Många undrar varför USA och Nato inte ingriper i Syrien som de gjorde mot Libyen , Man anklagar väst för hyckleri men det skulle vara ett dårskap att ingripa militärt i Syrien , den syriska militären är mycket starkare än den libyska och Nato kan inte svälja eller besegra ett stort land som Syrien , den syriska militären har stark grepp över landet och har förmåga att stå emot utländska fiender

  Ett dödläge på slagfältet i Libyen och ett dödläge i FN säkerhetsrådet har gjort att många nationer har blivit alltmer kritiska till operationen i Libyen som skulle skydda civila
  Det som sker i Syrien är inte samma sak som skedde i Egypten , Rebellerna i Syrien är beväpnade och de skjuter både mot militären och civila , det är oidentifierade grupper som regelmässigt skjuter mot alla

  Assad har viss internationell stöd och han vill genomföra reformer men han vill ha det lugnt först , Assad regim präglas av nepotism , förtryck sekteristiska hat
  Syrien är mycket känsligt land i mellanöstern och vad som sker i Syrien kommer att påverka hela regionen , Om något land angriper Syrien då kommer Iran att bli involverad och kaos kommer att bli oundviklig i mellanöstern

  Israel , Iran och Saudiarabien och många andra länder vill inte se Assad störtas men situationen i Syrien är ohållbar , Tusentals syrier flyr dagligen till grannlandet Turkiet och risken är stor för inbördeskrig

  • Har du åkt på den syriska propagandan om beväpnade grupper? Har du någonsin varit i Syrien? Där kan man knappt gå på toaletten utan sällskap av sju åtta säkerhetstjänster i hasorna? Jag tror inte alls att det finns några beväpnade grupper. Det är bara en del militärer som inte står ut med massmord, våldtäkter och likskändningar och därför skjuter sina kamrater som njuter av lemlästandet och ohyggligheterna. Är man inte en hjärntvättad mördarmaskin så får man svårt att se armén våldta kvinnor inför män och barn bara för att de råkar bo i en viss stad där oroligheter inträffat. En del officerare har i alla fall redan erkänt att de dödat sina kamrater som var ute på massmördartåg.

   • Jag var i Syrien 2007 och reste runt som turist utan några som helst problem. Jag har absolut ingen känsla av att jag var övervakad. Varifrån kommer de här konstiga påståendena och vem ger egentligen en objektiv bild av vad som händer i landet? Det stämmer att Syrien är en diktatur där befolkningen hållits i schack av militären men de har också haft stora problem med de över 1 miljon irakflyktingar som i mitten av 2000-talet fann en fristad i landet. Damaskus är en vacker gammal stad och det skulle vara katastrof om USA bombade sönder den, därför tycker jag att det är bättre att syrierna får sköta sin revolution själva precis som europeerna gjorde för 100-200 år sedan.

    • Nej ni högerpartister får säkert vara ifred. Visst spionerar säkerhetstjänsten, men du gillar väl diktaturer. Och vad exakt är det du menar med talet om ”konstiga påståenden”?

    • Helt fantastiskt att just du unkom säkerhetstjänsternas skuggningar. Har du glasögon? Eller trodde du att du hade en drös med beundrare på friarstråt efter dig?

     Jag känner Syrien mycket väl. Jag älskar det syriska folket. Men något så ohygglit diktatur får man leta efter idag. Jag rekommenderar en bok som heter Tystnadens otaliga svek av Faraj Bayrakdar. Där kan du läsa om hur fin den syriska regimen är. Och kanske förstår du vad det är vi talar om här.

      • Så om man har en annan åsikt än den ”accepterade” så är man ett troll? Intressant. Jag trodde troll var såna som vräkte ur sig hatpropaganda på nätet, det kan jag knappast anklagas för.

 8. Det finns en del aspekter som bör belysas. Majoriteten av det syriska folket är Sunni muslimer. Den syriske presidenten tillhör helt rätt den alawitiska tron! men han är en kristen Konvertit. Den syriska säkerhetstjänsten består till största delen av kristna paramilitära förband(syrianer) från byarna kring Kamishli i al-hasaka provinsen med omnejd.
  Tron i sig har inget med det här att göra men tro tillhörigheten fungerar som en rödtråd som håller fast regimen vid makten. syriska ortodoxa har alltid åtnjutet en privilegierad ställning inom den syriska regimen.

  Det finns en viss gemensam grund mellan Iran och Syrien och det är stödet för Hizbollah, men där stannar det.

  Finns ingen anledning att tro på nån sorts ingripande från väst. Den syriska regimen ha visat sig ytterst effektiv med att trycka ner den Sunnitiska befolkning och inte bråka nåt nämnvärt med staten israel.

  • Kan du styrka dina uppgifter om Assads konverterande till kristindom? När syrianerna är så priviligierade i Syrien, vad gör de då i Södertälje? Och vad är det för förtryck de har skrikit så högt och klagat på i årtionden?

   • Jag var lite oklar han är konverterat från kristendomen till alawit och inte tvärtom!
    Sök på Assads fam historia.

 9. Jag vet inget om läget i Syrien (det är förmodligen fruktansvärt) men vad jag vet är att varje gång USA och dess allierad har ingripit/hotat så har det varit för att bereda väg för sina egna bolag. Från opiumkriget och ”öppnandet” av Japan via Vietnam till Libyen. Låt oss vara glada så länge inte ännu ett land blir förstört. Låt Syriens befolkning hantera sitt eget land! Faktum är att jag litar like lite på vår regerings intentioner som på al-Assads propaganda.

  Tänk också på att om en revolution är väl förankrad så lyckas den av den enkla anledning att en arme inte kan fungera utan en civilbefolkning bakom, dessutom brukar vanliga soldater då gå över till revolutions sidan. Ett undantag är om någon extern ’makt’ hjälper sittande regim!

  • Så glad jag blir att någon tycker precis som jag. USA har absolut ingen intention att sprida demokrati, de vill bana väg för oljebolagen och därför angriper de heller inte det oljefattiga arablandet Syrien med utarmat uran och vit fosfor och annat ur den sofistikerade vapenarsenalen vilket jag tycker att alla syrier borde vara tacksamma för. Det betyder inte att jag stödjer diktaturen i landet, men jag tror att utvecklingen kommer att bli mycket bättre om syrierna själva får sköta sin revolution. Demokrati betyder ju folkstyre och det är syrierna som ska bestämma hur landet ska formas efter Assads fall, inte västvärlden.