Var är Göran Persson?


Idag surras det en del i media om den kommande serie partiledardebatter som ska hållas mellan företrädare för regeringen och oppositionen. Dessutom fortsätter Sahlin avståndstagandet från vänsterpartiet på Dagens Nyheters debattsida. Visserligen var många socialdemokrater genuint trötta på Göran Persson och hans många egenheter, men nu börjar säkerligen många inom (s) undra om de inte har hamnat ur askan i elden.

I morse skrev jag om Dagens Nyheters starka vinkling av den opinionsundersökning som de låtit Synovate göra, men jag är helt övertygad att det grundskott som nu avlossats mot de ”röd-gröna” kommer att förändra opinionsundersökningarna under hösten i klar borgerlig favör. Det enda partiet i oppositionen som tjänar på Mona Sahlins agerande är Vänsterpartiet, på extremhögersidan så kommer sannolikt Sverigedemokraterna tjäna så mycket på detta att deras kommande plats i Sveriges Riksdag säkras.

Upprördheten över att Mona Sahlin körde över partikongressen, verkställande utskottet och partistyrelsen tycks inte hindra henne att fortsätta framåt i samma riktning utan att slå av på farten. Hennes kvartspudel var ingenting annat än en skenmanöver för att fortsätta att driva igenom en politik tvärs emot medlemmarnas önskan, och tvärs emot LO-medlemmarnas. Och nu, men en utomordentligt försvagad ställning, så ska det bli en serie partiledardebatter.

Mona Sahlin lever i någon slags övertygelse om att hon är en duktig debattör, och det är möjligtvis sant den dagen hon har en bra politik att luta sig tillbaka mot och då hon har ett enigt parti i ryggen. Idag har hon ingenting av detta och hon saknar dessutom Göran Perssons stöd och ledning.

Om partiet var splittrat under den perssonska eran så har Mona Sahlin nu lyckats bomba sitt eget parti. Personligen säger jag inte någonting om målsättningen att vilja hålla ett budgettak, men ska man återföra politiken till en politik för ökad i stället för minskad jämlikhet så måste man riva upp en del av borgerlighetens omfördelningspolitik. Skatt ska man givetvis i första hand betala efter förmåga. Det betyder att lågavlönade ska betala en liten procentandel i skatt medans högavlönade ska betala mycket. Det är tanken bakom ordet solidaritet, något som Mona Sahlin tycks ha glömt bort.

Orsaken är förstås att hon själv är extremt högavlönad jämfört med partiets väljare, hon har dessutom förmåner som inte en promille av landets befolkning kan komma upp till. Utöver det har hon kunnat köpa Toblerone, blöjor och cigaretter med skattebetalarnas kontokort och dessutom kunnat ta ut förskott på sin lön, något som hon förhoppningsvis har slutat med idag.

Idag är världen drabbad av en finanskris, en kris som skapats tack vare att de s.k. ”marknadskrafterna” tillåtits fritt spelrum i de stora ekonomierna. Att då tillsätta en partiledare med dokumenterat dåligt handlag med ekonomi, en


Foto: Socialdemokraterna

människa som själv pekar ut ekonomin som sin svagaste punkt, det låter som ett billigt skämt, framförallt då ingen kunnat peka på någon god egenskap hos vederbörande. När socialdemokraterna återigen skaffat sig en ledare som varken varit partiets första eller andraval så finns det all anledning till oro.

När den oron visar sig vara berättigad så är det dags för partiet att vidta de åtgärder som behövs för att snabbt skaffa en ersättare, en person som vet vad solidaritet och jämlikhet betyder. Det vore också önskvärt om vederbörande lyssnade på sitt eget parti och inte plötsligen presenterade en ny politik högt över medlemmarnas huvuden. Nej, det är nästan så man önskar att någon inom den socialdemokratiska partiledningen kunde lyfta på luren och slå en signal till Göran Persson…

Zaramis Socialistiska partiet Trotten Magnus Ahlkvist Tomas RJ HD SDS AB12 Dagen DN12345 SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Göran Persson, Socialdemokraterna, Partistyrelsen, Verkställande utskottet, Kongressen, Miljöpartiet, Marknadsekonomin, Högerpolitik, Jobbskatteavdraget, Jämlikhet, Solidaritet, Partiledarfrågan, Partiledardebatt, Ekonomi, Finanskrisen, Politik[/tags]


9 svar till “Var är Göran Persson?”

  1. Att socialdemokraterna tappat kontakten med väljarna har du alldeles rätt i men vette tusan om Göran är den rätta medicinen för att återfå kontakten. Tyvärr har jag inget hett tips på någon som skulle kunna göra så sossarna vann tbxs förtroendet.
    Du har iaf rätt som vanligt att kontakt fattas :-)

    mvh
    m00ns

  2. Om man kan bortse från en del av hans manér och en del obetänksamma personliga handlanden, så kanske det kunde vara dags att se Göran Perssons storhet som politiker. Det är konstigt att inte fler journalister utnyttjar hans kunskap och erfarenhet, om det nu inte är så att han tackar nej?

  3. Gud bevare oss för Mona!

    Men jag tror på ett plan att Mona kan göra Socialdemokraternas en tjänst; detta så Mona med all säkerhet kommer att köra partiet i botten och i bland måste allt rasa, för att något nytt skall kunna växa upp!

  4. Finns det någon framträdande socialdemokrat (förutom Greider om han räknas, men han är ju inte politiker) som står till vänster?

    Medlemmarna gör ju definitivt det, men partiföreträdarna? Jag kan spontant inte komma på någon, vilket är oerhört skrämmande. :/

  5. Jag är emot all form av kvotering i jämnställdhetens namn och därför blev jag sur när Sossarna körde sitt: ”Nästa ledare måste vara en kvinna”.

    Sanningen är som jag ser det:

    Det finns inga bra kvinnliga politiker överhuvudtaget. Allra minst inom Socialdemokratin!

    Men så får man ju inte säga så klart. Så vi får tassa runt problemen med att tala om Mona Sahlins minst sagt usla egenskaper.

    Där håller jag ju med Jinge naturligtvis!

  6. Gång på gång belyser ni alla indirekt det verkliga problemet, att väljarna har bara ett alternativ i valet om de är missnöjd med partiledaren, det är att rösta på ett annat parti.
    Som det är nu har s inre cirkel bestämt att Sahlin var den som stod på tur och så blev det då.
    Enda lösningen på det här är ett fullständigt personval där du som väljare kan numrerar din valsedel själv.

  7. Om Godsägare Persson är det enda S har att hoppas på i stället för Sahlin så är detta inavlade socialliberalistiska parti redan dött, av brist på friskt blod med verklighetsförankring om inte annat, sjukdomstecknena står ju som spön i backen.

    Alla andra (inkl. Persson) har ju tagit anställning hos sina egentliga uppdragsgivare och finansiärer. Detta borde alarmera de kvarvarande väljare som inte är slimmade Yuppie-karriärister och elitpolitruker att lämna S åt sitt öde och på det viset hjälpa dem att kalla sig vid sitt rätta namn och inte lura folk att man är samma parti Olof Palme en gång ledde.

    Något till vänster om S står Vänsterpartiet med kamrat Ohly och skulle, om man nu kunde tänka sig tanken att tala med egen röst och stå på egna ben, kunna vara ett alternativ till nyliberalism nyliberalism eller nyliberalism i nästa val. Om inte så är det nyliberalism och €U-lydstat igen och alla kan sova vidare tills nästa val…

  8. Lite festligt att Per Schlingmann mfl moderater, tror att finanskrisen kommer att gynna regeringen. Jag tror det är precis tvärtom. Väldigt mycket tvärtom.

    ”Per Schlingmann säger att han är optimist. Han tror att finanskrisen kommer att gynna regeringen. Det blir mer fokus på ekonomi och jobb, och där har vi högt förtroende.”

    Jag tror vi kommit cirka 9% in i lågkonjunkturen och kommer få se många många fler varsel och arbetslösheten stiga. Bilbranschen går en dyster framtid (de näramste 5 åren) till mötes och jag hoppas att Volvo tar vara på den här chansen att ställa om sin biltillverkning till ett mer miljövänligt tänkande.

    Bostadsmarknaden kommer fortsätta vika av nedåt, säkerligen får vi vänja oss med sjunkande bostadspriser cirka 6-12 mån framåt.