Väntar vi på Grekiska kravaller?


Jag tycker att grekerna gör rätt som protesterar mot att deras parlament ska godkänna uppgörelsen med Merkozy. Kortsiktigt så kommer det svida i skinnet på grekerna, men hellre det än att lyda ekonomismens folk i EU.

SVT: ”I grekiska parlamentet pågår en hård debatt om åtstramningarna som krävs för att landet ska få de nödlån det behöver för att inte gå i konkurs om några veckor. Utanför parlamentet samlas tiotusentals demonstranter och kravallerna har redan börjat.

-Först var det lugnt. Mycket folk men lugnt. Man sjöng och ropade slagord och viftade med röda fanor. Men nu har bråken börjat, rapporterar SVT:s Lars Moberg, som är på plats i centrala Aten.”

Sedan kan man med visst fog undra om våra EU-
politiker tror att de blev valda för att EU skulle ta makten över Italien och Grekland. Utvecklingen är minst sagt oroande, och vilket land är nästa på tur för att EU ska avsätta de valda politikerna och ersätta dem med tjänstemän från EU? Man har gjort det med Italien, vilka står på tur efter Grekland? Spanien, Portugal och Irland ligger förstås bra till, men vilka blir det sedan?

Sverige ska gå med i Europakten trots att dokumenten som det beslutet bygger på ännu inte är översatta till svenska, det visar med all önskvärd tydlighet att EU är på väg att slänga demokratin överbord. I dagsläget är det bara två politiska partier som motsätter sig en sådan utveckling, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Om (MP) kommer stå fast vid detta är oklart, om Annie Lööf tar med sig sin Stureplanscenter ut ur Riksdagen så kanske (MP) nappar på locktonerna från Reinfeldt.

Fast skulle det ske så överlever partiet bara en valperiod, folk skulle bli helt vansinniga på dem. Men vi får hoppas på att det inte sker och att både Kristdemokraterna och Centerpartiet får lämna Riksdagen 2014.

it Andra om: , , , , , , svt sr dn12 svd1 e24 ab1 ex


7 svar till “Väntar vi på Grekiska kravaller?”

 1. Jag har väntat pâ kravallerna bra länge nu. Hoppas det grekiska folket ger utlopp för sin egen folkvilja nu (demokrati kallas det visst) och framförallt hoppas jag att det sovande folket inser varthän det barkar och lâter sig inspireras av det som sker i det som en gâng kallades demokratins vagga.

  Under tiden hâller jag mig pâ behörigt avstând, men hâller tummarna.

 2. 100 000 greker är på gatorna, brandbomber och molotovcocktails…

  Det kan nog bli MyCkEt stökigt när beslutet är fattat…

 3. Återigen säger jag att Grekland bör lämna såväl €U som €urosammarbetet för allas bästa. Grekerna behöver en egen valuta och en självständi ekonomisk politik om de ska kunna rädda sitt land. De räddningspaket vi ser nu handlar BARA om att rädda franska och tyska storbanker.

 4. Den av EU tillsatte tjänstemannen Papademos säger att den grekiska regeringen inte kommer att acceptera dessa folkliga våldsyttringar. Grekland är ju en demokrati!
  Iofs är det tragiskt att protesterna förefaller vara väldigt oorganiserade. För att ett folk ska vinna inflytande krävs politisk organisering. Utan detta riskerar Grekland att förvandlas till något mycket obehagligt. Jag minns att Grekland styrdes av en militärjunta för inte särskilt många år sedan.

 5. Protester är en sak, revolution är en annan!

  Vad ligger arbetslösheten på i arabländerna i Nordafrika och på Arabiska halvön? Tja … På chockerande 70% eller något sådant skulle jag tro och något ekonomiskt ljus i tunneln syns inte till och några fonder där grannländer hjälper till med stödlön finns knappast! Greklands arbetslöshet ligger den på typ lite drygt 20%.

 6. Under många år var en av huvudparollerna vid alla 1:a maj demonstrationer anordnade av Vänsterpartiet ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet”. Den parollen känns idag än mer aktuell när man ser hur de ledande institutionerna för finanskapitalet, ECB och IMF, gör allt för att ta ifrån det grekiska folket deras gemensamt uppbyggda tillgångar och naturligtvis även pengar till den personliga välfärden.

  Hur långt ska finanshajar få gå för att få sina räntor på sina utlånade pengar. Om jag inte kommer ihåg fel så hette en pjäs av DArio Fo Vi betalar inte, vi betalar inte. Kanske dags att börja ifrågasätta möjligheten att ta ut ränta i all oändlighet så att människor tvingas ner i djupaste fattigdom.

  Solidaritet mellan olika länders vänsterpartier måste till för att möta det aggressiva finanskapitalet. Grekland är bara ett land i en lång rad av länder som tvingas sänka sin levnadsstandard. Som vi alla vet är det en borgerlig regering som regerar Sverige som också vill sänka den svenska levnadsstandarden och som redan har gjort det.