Vänsterpartister skiter i det blå skåpet


Nu har Vänsterpartiet i Malmö gjort bort sig. Aftonbladet, och flera andra medier, berättar en historia som bevisar att några Malmöbor helt saknar omdöme, dessutom säger tidningen att de var vänsterpartister.

AB: ”Vänsterpartiet i Malmö lät barn gå lös med brännbollsträn på en piñata föreställande Annie Lööf under partiets första maj-firande.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Dålig smak, säger Annie Lööf.

Besökarna på Vänsterpartiets första maj-firande i Malmö kunde bevittna hur barn med slagträn gick lös på en piñata föreställande näringsminister Annie Lööf (C).

Inuti piñatan fanns låtsaspengar och godis.

– Ett absurt tilltag. Jag blev rätt förvånad, det kändes opassande. Så små barn är inte politiska varelser, säger Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri, som hade vägarna förbi.”

Annie Lööf säger enligt tidningen att hon tycker att det är dålig smak, men det är fel, för det är så totalt smaklöst så att jag häpnar. Jag tycker att vi borde ha lärt oss efter att ha fått två ledande politiker mördade, att våld om än symboliskt, inte hör hemma i någon politisk manifestation. Vi kan inte ta ansvar för nazister och anarkister, men nån dj*vla ordning får det väl vara i ett politiskt parti också, som CH Hermansson sade. Nu tycker jag att Sjöstedt ska ta kontakt med Lööf och be henne om ursäkt för det inträffade.

Visst, vi är många som reagerat på att Annie Lööf har idoler som Robert Nozick, Ayn Rand och Margaret Thatcher, men den sortens omdömeslöshet får Lööf stå för själv, vänsterpartister ska inte sänka sig en sådan nivå.

it Andra om: , , , , , ab svt dn svd gp


41 svar till “Vänsterpartister skiter i det blå skåpet”

 1. Löfven borde göra som barnen på vänsterpartiets 1 maj-firande i Mamö: Svinga verbalt mot dem som låter riskkapitalisterna härja fritt i Sverige!
  Barnen fick slå mot en pinjata föreställande Reinfeldt, Borg och Lööf!

  Piñatan är en färgglad figur, fylld med frukt, godis eller presenter. Iförda ögonbindlar ska barnen slå hål på piñatan för att få del av innehållet.
  Den har sitt ursprung i Mexiko och representerar djävulen. Genom att slå sönder den får man tillgång till det goda som djävulen har tagit.

  • Jag struntar fullständigt i vilken roll seden har i Mexiko. Jag tycker bara att det visar en allvarlig brist på omdöme.

   • Jag håller med om att det var ett omdömeslöst påhitt av vänsterpartisterna i Malmö och tycker absolut inte att man ska uppmuntra våld i någon form – inte ens symbolisk våld som i detta fall! Annie Lööf bör få en ursäkt för det inträffade från vänsterpartiet i Malmö!

    Det är naturligtvis viktigt att lära barn att verbala argument är det som gäller ett demokratiskt samhälle.

    När det gäller verbala svingar så tycker jag däremot att Löfven har en hel del att lära av Jonas Sjöstedt (V) och inte bara stillatigande se på när riskkapitalisterna tillåts förtöra det lilla som finns kvar av vårt ”välfärdssamhälle ”.

 2. Tycker det har utvecklats till en pseudodebatt. Barn slår en pinata för att få godis, inte för att utveckla våld som en politisk strategi. Nog för att det kan anses vara tramsigt att sätta Lööf på en Pinata men det är ju fan så mycket mer viktigt med debatt om barnfattigdom, vapenexport och att det finns människor i det här landet som måste sälja delar av sitt möblemang för att ha råd att äta.

 3. I min hemkommun, där borgarna regerade i koalition med Miljöpartiet fram till senaste valet, hade vi en intressant (i viss mån besläktad) händelse under valrörelsen:

  Plötsligt en natt satte några – oklart vilka – upp affischer som belyste skillnaderna mellan MP på riksplanet och lokalt. ”Same, same but different” lydde rubriken. Under fanns bilder på Wetterstrand och den lokale MP-ledaren, och några textpunkter som sammanfattade de områden där kommun-MP gick på tvärs mot rikspartiets politik.

  Affishernas budskap var egentligen högst sakligt och de innehöll inga personangrepp eller så. Absolut inga uppmaningar till politiskt våld, ens av symbolisk art. Men den lokale MP-ledare gick i taket, började ropa ”personförföljelse” och drog med sig sina allianskamrater i allmän kritik mot den ”låga nivån” i valrörelsen. Det blev mycket sådant här.

  Det enda argument han egentligen hade för sin ilskna reaktion var att politiska meningsmotståndare hade använt en bild på honom i sin egen kampanj. Dessutom var den svartvit, jämfört med färgbilden på Wetterstrand. Greppa symboliken!

  Kontentan är att politiker generellt är rätt känsliga för att bli ”använda” som retoriskt instrument av motståndarna. Den långsökta kopplingen mellan ungar som slår sönder en piñata och Politiskt Våld är förmodligen mest en bisak. Någon står alltid beredd att bli upprörd och arg när någon annan lägger debatten på de här nivåerna.

 4. Kan bara hålla med om att det var såväl korkat som osmakligt gjort. Här trodde man Reepalu var i en klass för sig med sina ständiga klavértramp men även våra företrädare kan tydligen göra bort sig ordentligt.

  En intressant detalj är dock att Såväl AB som Expressen talar om ’Vänsterpartiet’ istället för ’lokala partiföreträdare’ i rubriksättningen vilket kan vara en tillfällighet men … det tror jag inte.

  • Förmodligen är det väl en enskild medlem/några enskilda medlemmar som kommit på idén och fixat ihop det, att det skulle varit officielt sanktionerat av den lokala partiföreningen har jag inte sett någonstans.

   Även om jag kan tycka att reaktionen är lite väl tillgjord så var det väl kanske inte det smartaste draget av de som kom på idén.

   • Efter vidare eftersökningar så visar det sig att det här med avskydda politiker som piñata är vanligt i Latinamerika. Kan det vara så att en Latinamerikansk medlem tyckte det var en kul grej utan att riktigt tänka igenom hur det skulle uppfattas i svensk media?

    • Visst kan det vara så, det är till och med troligt. Men vederbörandes svenskfödda kamrater borde isf påpekat det utomordentligt tveksamma i projektet. Personligen ser jag Lööfs åsikter som obehagliga, och jag gnäller på henne så fort jag kan. Men jag skulle inte göra en piltavla av henne. Jag anser att de politikermord vi haft i landet gör att det känns lågt att bete sig så, och sett ur den aspekten så kan vi snabbt konstatera att – det har man haft i Latinamerika oxo..

     • Kanske skulle förtydliga att jag personligen naturligtvis inte tror att detta skulle vara officiellt sanktionerat och (V) har ju också från centralt håll tagit avstånd från det hela.

      Jag får dock känslan av att såväl AB som Expressen genom sin rubriksättning där man talar om ’Vänsterpartiet’ istället för ’lokala företrädare’ försöker frammana en bild som inte stämmer med verkligheten.

 5. Att somliga i denna tråd indikerar att tillvägagångssättet var bra/roligt visar hur osmakligt det kan bli i politikens Sverige. Personligen anser jag det fruktansvärt att barn öht tas med till politiska manifestationer – oavsett parti. De skall gå dit själva, när de kan/vill. Vad skiljer detta från religiösa sekter?

  • Religiösa sekter?

   Jag vet inte vad du har för neurotiska idéer om politik men ingenting undgår att ha politiska beröringspunkter och det är viktigt att ens ungar förstår varför föräldrarna tycker si eller så. Dessutom så bidrar det givetvis till ungarnas eget intresse i bästa fall.

   demo

   På bilden kan du se bloggaren med sonen på axlarna. Dottern var med redan i sin barnvagn från Sergels torg till USA:s ambassad. VI fick lov att gå bakom polisleden då det blev stökigt när anarkisterna försökte få till bråk i leden.

   Politik är en del av verkligheten och 1:maj är verklighet för vissa, även om det inte är din verklighet så ska du inte spy galla på andra. Jag förstår att du röstar låångt till höger om mig, och om du har barn, tror du inte att du påverkar dem då?

   Dummerjönsmössa i valfri storlek borde jag bjussa på, men med tanke på dina egna politiska åsikter så får du betala den själv…

   • Nu tror jag du missförstod mig. Och vad har min politiska färg med detta att göra? Jag röstar grönt (mp). Att ta med barnen/ungdomarna för att visa sin egna ståndpunkt/hemmahamn anser jag vara fel…däremot tror jag diskussioner runt köksbordet är ett bra sätt att få barn intresserade för politik (=bra).

    Mina barn uppskattas till 100% oavsett vilket röd/blå läggning. Så länge man tar egna beslut och resonerar sakligt finner jag ingen anledning att ”ingripa”. Det borde du också förstå, men bilden viskar om någonting annat.

    ”bekämpa USAs imperialism” Vad har din son med det att göra? Varför skall han matas med propaganda? Om det nu finns skäl att kritisera USA (vilket det gör) bör väl han få upptäcka det själv?

    • Varför skall han matas med propaganda?

     Det har han gjort i hela sitt liv precis som min dotter. De ser på TV, lyssnar på radio, läser tidningar. Man kan inte sätta ögonbindel på barnen, inte heller hindra dem från TV-reklam och annat som påverkar dem på olika sätt. Det bästa man kan göra är att ge dem verktyg för att kritiskt granska och för att ifrågasätta. Men sådant gillar inte du, och inte är du höger heller.. :-)

     Och en miljöpartist är du oxo.. :-) Som garanterat inte berättar för dina barn att du är orolig för klimatet och alla utsläpp!

     Ge dig nu! Du är ett TROLL!

   • Nu vill jag ju dumma mig och skrika ”hippie, raka dig och skaffa ett jobb!” men det där är så länge sedan och jag antar du inte har alls lika mycket hår på huvudet nu längre. :P

 6. Helt riktigt, Jinge ! Barn ska givetvis inte triggas att utföra olagligheter, smaklösa tilltag eller sådant som de är för unga för att förstå vidden av. MEN : Det är viktigt att barnen följer med så att de kan växa in i en förståelse av föräldrarnas ståndpunkter (som de inte ska tvingas att dela).

  Samma sak gäller förstås religiösa sammanhang (oavsett om de – med rätt eller orätt – betecknas som ”sekter”) …

  Jag tog med alla mina barn till monumentet i Lunde, vi gick (delar av) demonstrationstågets väg och jag berättade om bakgrunden till skotten i Ådalen -31. Sedan har de själva fått dra sina egna politiska slutsatser utan någon otillbörlig påverkan. På motsvarande sätt har jag gjort med mina övertygelser inom religionens område.

  Det är en illusion att tro att bara man hindrar barn från att vara med i vissa sammanhang så blir de opåverkade, blotta hindrandet är ju en påverkan i sig!

  • Håller inte med om ditt sätt att likställa religion och politik/historia.
   T. ex vet vi alla vad som hände i Lunde. Vad som hände med den eller den gudomligheten eller om vederbörande ens existerat, vet ingen av oss. Vi är alla agnostiker.
   Mina första år i skolan, vid mitten av 50-talet innehöll mängder av påtvingade religiösa riter, utantillärande av psalm-och bibelverser m. m.
   Det första jag fick lära mig om andra religioner, t. ex. ”muhammedaner” var att de var hedningar.
   Har svårt att jämnställa t. ex kreationismen med utvecklingsläran, och ser stora problem med religiösa, sekter eller inte, som hävdar att akademisk utbildning är av ondo och som i sina s. k. friskolor vägrar att informera eleverna om sådana.
   Antar att någon såg TV-programmet om Plymouth-bröderna.

   • Jag konfirmerade mig för att jag fick en moppe.. :-) Ett hyfsat byte, mina päron slapp skämmas inför släkten och jag satt av ett antal timmars extra undervisning. Mitt motmedel var att hävda att jag hette ”Sigvard” vilket var obetänksamt. På konfirmationen så frågade prästen alla ungar varsin fråga, till mig sa han ”Sigvard, kan du berätta varför…” Mina föräldrar satt givetvis på en av kyrkbänkarna.

    Somliga straffar Gud med det samma.. :-)

    • LOL
     Fick moppe utan att konfirmeras. Fick t. o. m. en bra uppväxt utan att vara döpt.
     Mina föräldrar var frisinnade och röda, vilket jag är glad för.

    • Hahaha lysande, vad sa dina föräldrar då? Varför just Sigvard?

   • Det är inte religion och politik/historia som jag likställer, det är föräldrarnas rättighet/skyldighet att ta med sina barn på olika slags arrangemang.

    Det är mycket i tillvaron som inte går att ”bevisa”, t ex om det är ”bättre” eller ”sämre” att vara AIK:are än Djurgårdare, men jag tycker inte att det måste hindra den idrottsintresserade föräldern från att ta med sina barn på matcher.

    För övrigt vet inte ”vi alla” vad som hände i Lunde, det är ett skrämmande högt antal, både unga men även äldre, som inte har en susning. Och bland dem som hört talas om Ådalen -31 är det alltför många som inte bryr sig, de ser inte relevansen, de tycker inte att det är något att bry sig om, det var ju så ”länge” sedan …

 7. Nej, det är inte ok att göra som V i Malmö gjorde. Oseriöst och barnsligt.

  ”Så små barn är inte politiska varelser, säger Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri”

  Ändå drabbar politiska beslut även så små barn och i många fall så blir det inte till deras fördel. Man kan diskutera politik med barn på deras nivå och även ta med dem till manifestationer utan att för den sakens skull ha som mål att hjärntvätta dem. Jag håller med Jinge.

 8. Håller med om att det var osmakligt, och korkat. Men det är också sant att det är en storm i ett vattenglas.

  • Frånsett stormen i glaset fick debatten snabbt en intressant vinkel. Nyliberalerna kring Annie Lööf spelar lite upprörda, men man hör inte så många moderata kommentarer om det faktum att även Reinfeldt och Borg ”slogs sönder”.

   Jag förmodar att många av dem minns sin tid i MUF när de kastade dartpilar på bilder föreställande Olof Palme…

 9. Jag tycker inte att det är osmakligt. Och jag skulle inte heller tycka det var osmakligt om det var vänstern som suttit i regering i massa år och vänsterministrar som häcklades. Det bör alltid (!) vara acceptabelt att häckla makten.

  Att uppstått en orkan i ett vattenglas handlar om att det finns många människor som ogillar vänstern och som då tar varje tillfälle de kan få att koppla samman vänstern med diktatur, hjärntvätt och våldsromantik – trots att de egentligen förstår att det är helt osakliga anklagelser.
  Det handlar dels om vanlig politisk smutskastning, som förekommer från alla håll, och dels om fördomarnas kraft: man ser det man vill se. Vid eftertanke tror jag inte att ens rabiata borgare tror att vänstern är ute efter att med lömsk behaviorism lära barnen att klubba ner högerpolitiker.

  Om det verkligen är våld man upprörs över så är det Allians-regeringen man ska rikta sin ilska mot och inte mot dess häcklare. En politik som ökar stressen, skärper otryggheten, vidgar klassklyftorna, intensifierar repressionen – det är en politik som utövar konkret, högst reellt och i allra högsta grad förödande våld mot människor.

  • Så då är det inte osmakligt om Sd skaffar en piñjata med Nyamko Sabunis ansikte på heller som de sen slår sönder? Det finns många sätt att häckla makten på och vissa är bättre än andra.

   • Varför i h-lvete skriver man denna artikel. Den här icke-nyheten och högermedias fullständigt besinningslösa hets ska inte eldas på med krystade ’förklaringar’ från de inblandade. ’Tack’ till VSF i Malmö för att de förser högermedia med mer ammunition, för-annade puckon.

    Det var en korkad aktion som fick uppmärksamhet därför att den var korkad. Nu kan högermedia fortsätta spinna och göra tjugo extra artiklar om något som inte ens borde förärats en notis från första början.

    Vänsterpartiet behöver INTE puckade ’aktioner’ som i bästa fall provocerar och i värsta fall skadar partiet vilket blev fallet här. Vänsterpartiet ska tala politik och ideologi istället.

    • Tja, det finns ju en anledning till varför spettklubben vill hacka loss oss Skåningar från resten av Sverige… :p

    • Bestäm dig för vad du ska kalla dig, och mejla mig från den mejladress som du har uppgett. Det är INTE ok att köra med tre-fyra olika alias! / Jinge