Det måste ju vara sant eftersom det har stått i tidningen. Själv så förstår jag att uppgiften inte är helt grundlös även om jag inte tror att det är riktigt så illa. Lars Ohly borde ha avgått omedelbart efter valet 2010, eller i vart fall sagt till att han tänkte göra det, partiet drabbades förstås av den senfärdigheten, men knappast så illa så att det i praktiken är under spärren.
TT/AB: ”S går starkt framåt och ger oppositionen ett övertag gentemot alliansen. Samtidigt rasar stödet för V och KD, båda hamnar under fyraprocentsspärren i en ny väljarbarometer Novus gjort åt TV 4 Nyheterna. V har aldrig tidigare hamnat under spärren i en Novus-undersökning.”
Men visst hårdnar trycket mot partiet, på Aftonbladet debatt så marknadsför en man som heter Magnus Utvik sin nya bok som handlar om ”Stalinisterna inom (V)”, en man som har fått Kyrkans Kulturstipendium på femtio tusen för att skriva boken. Strax före förra valet så fick Lotta Gröning en beställning på en kritisk bok om Mona Sahlin från Albert Bonnier förlag, hur stort förskott hon fick vet jag inte.
Den sortens opinionsbildning vissa faktiska effekter, men jag tror inte att den är så stor som författarna önskar, i vart fall om man bortser från Sahlins tillkortakommande, hon hade också minst tre stora tidningar mot sig plus minst en stor TV-kanal.
Antagligen kommer media göra ett större nummer av det faktum att (V) för första gången ligger under spärren, det negativa med det är att ännu fler kommer att bli tveksamma, något som kan få till konsekvens att den nedåtgående spiralen fortsätter. Problemet med det är att partiet faktiskt behövs, ska Waidelich och Juholt vara vänsterns representanter i valet 2014 så vet jag faktiskt inte ens om jag kommer att kunna släpa mig till vallokalen.
Men nej, jag kan inte glädja de borgerliga läsarna, eller de främlingsfientliga heller för den delen, med det hoppet. (V) kommer antagligen att gå framåt i valet 2014, i bästa fall rejält dessutom.
it Andra om: Vänsterpartiet, Opinionsmätning, TV4, Novus, Val 2014, Politik ab12 ex12 dn12 svd12
15 svar till “Vänsterpartiet under fyraprocentspärren?”
Om v väljer Jonas Sjöstedt finns det hopp om 10-15% för v. Det finns också hopp om en tydlig och bra debatt som för hela politiska debatten åt vänster!
Jag tror V har störst chans om de väljer en klok kvinna till ledare. En som inte är feminist utan som vill lyfta fram kvinnofrågor (nej, det var ingen felskrivning!). Jonas Sjöstedt har bra åsikter men han har inga ben att gå med. Hans karismatiska kompetens är i nivå med centerns genomhygglige Lennart Daléus´, om någon kommer ihåg honom från valaffischernas ”Det här är Lennart”!
Är det inte hög tid att Vänsterpartiet formulerar en annan, socialistisk ekonomisk plattform. Jag vill se V markera att man vill ersätta kapitalismen och marknadsekonomin med ett annat betydligt mer demokratisk ekonomi, med planering efter behov och inte för största möjliga vinst till ett fåtal. När framför V:s ledande personer sådana tankar?
Det nuvarande ekonomiska systemet med 33 % av jordens befolkning fattiga, med ökande ekonomiska skillnader, med generellt ökad arbetslöshet och ökad miljöförstöring är långtifrån optimal. Mänskligheten kan och måste prestera bättre.
I en opinionsundersökning juni-oktober 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (BBC World Service. Poll. Wide dissatisfaction with capitalism – twenty years after fall of Berlin wall; http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009_berlin_wall/). Endast 11 % menade att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé. I endast USA och Pakistan hade mer än 20 % (25 % resp. 21 %) denna uppfattning. Dubbelt så många som 11 %, 23 %, menade att kapitalismen var fundamentalt bristfällig och att ett nytt ekonomiskt system ”a new economic system” behövdes
Se på USA: Mellan 1979 och 2004 ökade den genomsnittliga disponibla inkomsten hos den fattigaste femtedelen med 9 %, medan den ökade med 69 % (7,5 gånger mer) hos den rikaste femtedelen (Skarstein, Clarté, 2009). År 2001 ägde den rikaste 1 % av befolkningen fyra gånger mer än de 80 % med minst tillgångar. Arbetslösheten är minst 15 % och över 40 miljoner invånare lever på matkuponger.
Den totala skuldsättningen i USA har ökat kraftigt, från 150 % av BNP år 1970, 268 % 2000 och 346 % år 2007 . Hushållens skuldandel har fördubblat mellan 2000 och 2007. (Economic Report of the President m.fl. källor).
* Och klyforna ökar även i Sverige* (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4494039)
När kan/vågar Vänsterpartiet formulera en radikal, demokratisk ny ekonomisk politik?
Det centrala för Vänsterpartiet är kanse inte vem som blir partiledare – det centrala är nog att man formulerar en bättre politik! Varför harva på 5-10%s nivå i fortsatta val?
Om man får tro att det ligger något i BBC:s opinionsundersökningar är folk inte så nöjda med kapitalismen – ett bra utgångsläge! V ska väl inte släpa efter?
Det har länge pågått en hård drive mot vänstern, och det verkar vara ett riktigt kraftigt och slutgiltigt försök att utplåna allt som verkar rättvist, jämställt och solidariskt – och man helt dominerar debatten med alla upptänkliga nyliberala floskler – och påstår mot bättre vetande
”att det går bra för Sverige”.
”Tillväxten ökar” (och kommer alltid att öka så länge statsmännen Rensvält och Borgen sitter vid rodret – och så länge utsläppen av koldioxid tillåts öka i takt med tillväxten?)
De enda statistiskt signifikanta förändringarna från förra månadens mätning (där V hade 5,1%) är socialdemokraternas och kristdemokraternas. Det betyder att det bara är trams att tala om en förändring för V, det kan lika gärna vara en slump. KD:s resultat på 2,9% blev i alla fall jag lite glad över.
Och jo, jag är medveten om att media kommer att prata om förändringen för V, trots att den inte betyder något i verkligheten.
http://novusopinion.se/media/35196/novus%20väljarbarometer%2025%20augusti%202011%20till%20hemsidan.pdf
Det är väl tämligen logiskt att det sker stora rörelser bland vänsterväljarna just nu. Dels till sossarna (som en slags ”Utøya-effekt”, tyvärr), dels från Vänsterpartiet till följd av att ni blivit partiledarlösa.
Jag noterar att både du och många medier väljer att fokusera på V:s nedgång, som trots allt är lättförklarad. Den vid jämförelse ännu värre nedgången för KD är betydligt mer intressant. De brukar inte ligga toklågt i just Novus väljarbarometer, och jag kan inte skönja att något särskilt hänt sedan juni som skulle kunna motivera raset.
Själv brukar jag helst undvika att kommentera opinionsundersökningar, men den här gången ska det bli spännande att se om KD-siffrorna speglas i några andra mätningar.
Vi får hoppas på det! Med rätt partiledare, gärna 2 tycker jag faktiskt, ska det nog gå.
Om man bara skulle gå på vad folk egentligen tycker i olika frågor borde (v) ha egen majoritet! ;)
Kanske är det samma effekt som S råkade ut för. S fortsatte väl att sjunka när ingen visste vem som skulle ta vid.
Nu vet vi ju inte vad som händer i framtiden; om materialreplikatorerna från Star Trek blir verklighet så försvinner ju marknaden av sig själv; när alla kan få allt utan kostnad…
:-)
Du har rätt i att det inte finns några exempel. Det system som hittills fungerat ”bäst” är enligt mig den nordiska socialdemokratin, och det var ju en reglerad kapitalism. Men jag förstår inte varför man skulle få en stor svart marknad bara för att företagen ägs av exempelvis de anställda, istället för av aktieägare. Förklara dig!
Ok, nu ser jag att du jämställer kapitalism med marknadsekonomi… det finns nog ytterst få socialister som förespråkar planekonomi idag, åtminstone inom (V).
En blandekonomi, d v s en marknadsekonomi med planekonomiska inslag, är det som beviserligen fungerat bäst i Världen så här långt. Detta ställer sig även Vänsterpartiet bakom om jag förstått det hela rätt. Huvudfrågan är istället hur reglerad marknaden behöver vara.
Jag anser att den senaste tidens jättekriser visat att marknaden inte klarar av att reglera sig själv och att en avgift på valutatransaktioner (Tobinskatt) är ett första direkt nödvändigt steg för att få ett slut på den oskunda spekulationen kring hela länders ekonomier.
Hm… menar du att en reglerad marknad är en marknad med planekonomiska inslag? Då har vi nog olika uppfattning om vad planekonomi är. Dessutom finns ju ingen aktiemarknad utan kapitalism…
Det viktigaste för vänsterrörelsen att ta upp är hur vårt penningsystem fungerar och föreslå radikala förändringar av detta. Det är inte hållbart att låta våra privata banker skapa skulder som bokföringsposter och sedan använda dessa skulder som allmänt betalningsmedel och dessutom driva in räntor på dessa skulder.
Ett förslag är detta…
Staten tar tillbaka makten över nationens kredit och kan då skapa sina egna pengar skuldfritt. Man spenderar denna valuta in i systemet genom att låta dessa pengar gå till produktion som skapar varor av reellt värde. Mat, förnyelsebar energi, infrastruktur m.m. På detta sett blir pengarna man skapar ur tomma intet uppbackade av varor med reellt värde. Man låter privata banker fortsätta sin verksamhet men man låter dem bara låna ut lika mycket pengar som de har (100 % kapitaltäckning alltså). Staten kan sen också låna ut pengar som den skapar skuldfritt till samhällsviktiga satsningar som företas av flitiga entreprenörer. Räntan från dessa lån spenderas sen tillbaka in i systemet genom att låta de täcka andra statliga utgifter eller projekt och på så sätt matas pengarna till räntan på dessa lån in i systemet igen så och vi får ett ekonomiskt system som ett kretslopp.
Intressant. Skall nog tänka igenom det här förslaget; Kan vara briljant – Kan vara nonsens. Vi får se.