Vänsterpartiet i Grönköping, eller Lars Ohly – Tondöv
Jag kunde inte välja rubrik på detta inlägg så jag var tvungen att använda bägge alternativen. Det kan ju samtidigt illustrera det faktum att jag, som har varit vänsterpartist i minst femtio år, nu konstaterar att vissa inte har alla kor hemma i spiltan.

Hans Linde meddelar nämligen att han ställer upp som partiledarkandidat till kongressen i januari 2012, ett utmärkt besked. Partiet har därmed två utomordentligt bra manliga kandidater, men såvitt jag vet har bara en kvinna anmält intresse än så länge. Men ekots artikel om saken (bilden) förkunnar en absurditet av allvarligare slag, det som syns i min rubrik. Ekot: ”Samtidigt är den nuvarande partiledaren Lars Ohly inte redo att lämna posten ännu, då han har ställt upp till omval.”

Visst, om det vore så att Lars Ohly skulle tvingas tillbaka till konduktörsjobbet på SJ så skulle jag förstå hans motvilja, idag är ju yrket drabbat av en megaskandal, men jag har inte hört någon som krävt att han ska hoppa av sin plats i Sveriges Riksdag, så jag förstår inte varför han oroar sig. Men med tanke på att så många kräver hans avgång så kanske han skulle fundera på att redan nu avsäga sig kandidaturen till partiledarposten? Det kan ju inte vara speciellt kul att bli avsatt på kongressen kan jag tycka. För att Ohly skulle bli vald att fortsätta som partiledare är idag en omöjlighet, han är alltför sammankopplad med ständiga valförluster.

Jag önskar att jag kunde skriva att han oförskyllt sammankopplas med sådana, men det kan jag inte. Visst har han haft den borgerliga pressen emot sig, men han har själv bidragit till den mediala kritik han har fått med diverse otydligheter om kommunism och annat. (texten fortsätter under annonsen)


Jag vet att Josefin Brink har deklarerat att hon inte vill bli partiledare, men jag kan inte låta bli att nämna hennes namn. Vi är väldigt många vänsterpartister som skulle vilja ha med henne som en av två nya partiledare, eller om man härmar miljöpartiet och kallar dem för språkrör. Josefin är nämligen en mycket färgstark kvinna, dessutom en tjej med ett grundmurat förtroende bland medlemmarna.

Själv har jag inte betalat medlemsavgiften i partiet i år, detta beroende på mitt missnöje med tingens ordning just nu. Men när jag får höra att Josefin valts tillsammans med Jonas eller Hans, då kastar jag mig över datorn och låter plusgirot överföra både 2012 års medlemsavgift och mitt överhoppade års…

it Andra om: , , , , , sr ex dn svd ab


5 svar till “Vänsterpartiet i Grönköping, eller Lars Ohly – Tondöv”

  1. Någon vänsterpartist blir jag förstås aldrig, men diskussionen om Ohlys ledarskap är intressant. En partiledare representerar sällan bara sin egen person, utan oftast också en åsiktsriktning inom partiet. Och kanske rentav en specifik falang.

    Ur den synvinkeln, varför skulle Ohly inte kunna vilja slåss för att få stanna kvar på partiledarposten?

    Som sosse kan jag tycka att det vore ganska trevligt om V bytte ut sin partiledning nu, och initierade någon slags positiv förnyelseprocess. Exakt vart den processen borde leda har jag däremot inga åsikter om, och kan därför heller inte bedömda de nämnda kandidaterna. Men jag håller med om att delat ledarskap är en bra förebild.

  2. Jag har inget emot att Ohly ställer upp i valet, det har han all rätt att göra även om jag tror på nytt ledarskap, det är upp till medlemmarna att bestämma vem som ska leda partiet. Hans Linde ställer jag mig tveksam till av den enkla anledningen att han är så ung (bara två år äldre än mig! :P), jag tycker ändå att man ska ha lite livserfarenhet innan man sätter sig i den stolen. (trots, eller kanske på grund av, min ålder, och trots att han enligt valpejl iaf står nära mig politiskt.)

    • Ptja, visst, men vad säger du om MP:s Fridolin, har är väl ung så att det nästan stör? Annars tycker jag att det är bra med konkurrens oxo, då blir det diskussion ute i partiföreningarna.