Vänsterpartiet har landat!


Nu är valet klart och segraren utsedd, frågan är besvarad och svaret blev Jonas Sjöstedt. Det överraskar mig inte ett endaste dugg, jag tippade det redan från början och behöver således inte skämmas. Å andra sidan så kan jag inte slå mig över bröstet för jag vet att de flesta som röstar på (V) tycker precis samma sak. Man upplever Jonas Sjöstedt som ett säkert kort, ett kort som dessutom inte är oprövat.

Men andra ord så är det ett väntat beslut, trots att ett antal journalister hör försökt trissa upp spänningen genom att påstå att det var långt ifrån givet. Partiet har fått den som var mest lämpad som ordförande, och dessutom en person som respekteras vida omkring.

Jonas ägnade Lars Ohly någon minut i sitt segertal, det gjorde han rätt i. Lasse ärvde nämligen ett parti med många inre motsättningar, ett parti som strävade åt fler håll än vad som egentligen fanns. Han lyckades få partiet att dra åt samma håll, det arbetet är redan klart när nu Jonas får ta över. Själv ser jag nu fram emot de debatter där Jonas kommer vara partiets representant, och någon av ombuden hävdade att han utstrålar en känsla av ”statsmannaskap”, eller hur veder-
börande nu uttryckte saken. Jonas gör ett mycket seriöst intryck och jag förstår att Fredrik Reinfeldt och hans ministrar hellre hade sett en annan partiledare, och de flesta förstår varför.

Tänk ändå om nästa valrörelse hade börjat redan i morgon, men det är ju omöjligt eftersom den faktiskt började idag, för mindre än en halvtimme sedan.

Nu ska det bli intressant att höra hur Silberstein och Knutsson ska försöka slå knut på sig själva genom lustiga förklaringar till valvinsten för Jonas, och se och höra hur de ska försöka måla upp hin håle på väggen. Det ska också bli skojigt att läsa tidningarnas ledarkommentarer, för att inte tala om deras politiska kommentatorer. I det ämnet kommer jag återkomma flera hundra gånger innan valet 2014 antar jag.

it Andra om: , , , , ab1 ex1 sr svt svd1 dn1 gp


39 svar till “Vänsterpartiet har landat!”

 1. Ja, det är ju med skräckblandad förtjusning man väntar på vad för dumheter media skall ”gräva fram” om Jonas Sjöstedt. En gammal p-bot? En barndomskompis som snattat en gång tiden?

  Hur som helst ett riktigt bra val av V.

 2. EU: JS vill begränsa EUs makt, inte lägga ned detta kapitalistiska högerprojekt som fullständigt urholkar arbetsrätt och demokrati. Se bara på bl.a. Italien där EU avskaffat demokratin och nu utsett finansfolk vid makten utan folkomröstningar. Nej JS du övertygar inte i EU-frågan.

  Miljön: Bra i huvudsak, men för att kunna investera i järnvägar, bostäder etc. måste mer pengar ges till staten och inte företagen. Har JS någon lösning på detta? Att sedan utmana MP på tema miljö ser jag inte som så viktigt, MPs samarbete med högern är långt mycket viktigare fråga och få folk och inse att MP aldrig nånsin varit ett arbetarparti utan ett företagsparti. Men bra åsikter i huvudsak som sagt.

  Skolan: JS vill förbjuda religösa friskolor, det tycker jag är bra. Varken Islam eller Kristendom eller annan religion kan befria arbetarklassen. Om privata vinster inom skolan förbjuds är det ju i praktiken samma sak som at förbjuda friskolor, men smart drag av JS.

  Vården: Bra att JS vill förbjuda vinstdrivning i vårdföretag, punkten om mer lön till kvinnor absolut men vi ska arbeta framåt för arbetarklassen och inte splittra upp oss i kön. Men mer lön åt lågavlönade bör ju gynna kvinnor indirekt

  Skatter: Tycker JS har helt acceptabla åsikter på den här frågan

  Kortare arbetsdagar: Jag tycker 6 timmars arbetsdag är ett fruktansvårt vågat och modigt drag av en partiordförande för ett riksdagsparti. JS tar också ansvar som vill införa detta stegvis och det tycker jag är bra och låter mindre som en utopi och mer som en möjlig verklighet för oss arbetare.
  Sammanfattningsvis: JS lovar mycket, nu gäller det att han också tar intitiativ till dessa frågor och övertygar att han och hans parti kan göra en förändring.

  • @ Max: Vänsterpartiet har valt en ny ordförande som ska representera sitt partis åsikter vilket jag är helt övertygad om att Sjöstedt kommer att göra på ett mycket bra sätt.

 3. Ja, nu letas det lik i garderober!

  Aftonbladet försökte ju häromdagen, men hade inte hittat något bättre än att Sjöstedt bor på Östermalm. Det visade sig vara fruns personalbostad, alltså en hyresrätt som hennes arbetsgivare tillhandahåller. Inte så dramatiskt, kanske.

  Själv uttalade Sjöstedt på lokal norrländsk teve igår att han tycker att det är ett straff att behöva bo i Stockholm överhuvudtaget, ett nödvändigt ont för en riksdagsman. :-)

  Birger Schlaug skriver oerhört intressant på sin blogg om hur han numera (med stor frustration, så antisocialist som han är) ser Västerpartiet och Sjöstedt som det enda hoppet i klimatmörkret.

  Är det kanske dags för en ny syntes: Tes (kommunismen) – Antites (kapitalismen) – Syntes ? (Kanske ett samhälle i jämvikt och utan tillväxt?)

  • Och han har inte begärt att få hela hyran betald av riksdan? Finns säkert något som går att blåsa upp på heluppslag, för att sedan möjligen dementeras i en enspaltare på ett par rader i undanskymt läge…

 4. Äntligen ett skarpt och tydligt alternativ till den där alliansen som ”lärt sig ett nytt språk” för att föra ut sin högerpolitik och montera ned välfärden.

 5. Bra att partiledarfrågan nu är löst och bra att det inte blev delat ledarskap. Jag anser nämligen att de ombud som menade att delat partiledarskap leder till ökad toppstyrning har helt rätt och att en ensam ledare på ett annat sätt behöver ta in åsikter och strömningar i partiet.

  Att JS skulle ändrat uppfattning i €U frågan är trams enligt mig. Vi röstade JA till €U, om än med minsta möjliga marginal och efter en enorm kampanj från JA-sidan, och därför är det bättre att arbeta för att minska €U:s makt och göra det mer demokratiskt.

  Sjöstedt kommer bli en mycket bra partiledare för (V) då han ger ett seriöst och trovärdigt intryck och dessutom är ohyggligt bra i debatter genom att vara rak och koncis och framförallt påläst. Att högern kommer mobilsera media och ’experter’ för att gräva fram skit är givet då man helt enkelt inte kommer åt Sjöstedt politiskt.

 6. Sjöstedt blir den mest ”komplette” partiledaren av alla nu. Han är mycket karismatisk, han har jobbat i Bryssel, han har jobbat som arbetare, han är mycket beläst, kan ekonomi mm så visst kan skrämma även högern.
  De övriga partiledarna saknar mycket av detta.

 7. Vad ska diktator Reinfeldt och propagandaminister Schlingmann hitta på nu? Redan innan Sjöstedt valdes skulle han svartmålas genom att man lyfte fram hans boende på Östermalm. Vad mer ska högerbunkern hitta på? Krypskyttet har bara börjat…

   • Säkert är byggnaden hur ful som helst och hyran var ju vad jag förstått inte speciellt hög heller. Men meningen är ju att kleta skit på alla ledare som på minsta sätt ligger till vänster.

    Anette Holmqvist har ett uppdrag och åter igen kommer jag att tänka på priset som hon fick av Bonnier för att ”avslöja” Juholtaffären som egentligen inte var en affär. Är hon anställd av självaste Schlingmann månne? Kommer hon få pris för någon påhittad historia om Sjöstedt oxå?

    • Det vore inte speciellt vettigt, dessutom så skulle knappast vänsterpartistena vika ner sig som sossarna gör..

 8. Om nu att ”mala om saker som helt saknar trovärdighet” – om vi, för argumentets skulle antar att det skulle finnas ett uns av sanning i ett påstående som detta – var ett problem, skulle väl Renfail aldrig ha kommit någonstans alls med sin arbetsmarknadspolitik. Det gjorde han. Så du har ingen poäng alls i det du säger.

  • Jaha, du är en av de där högerdrängarna som tror att arbete i offentlig sektor inte skapar värde, och som tror att det istället är bättre att hålla ett stadigt ökat antal människor i arbetslöshet, såsom Reinfeldt och Borg gör.

 9. Jag önskar lycka till. Men det kommer alltid att finnas dem som tycker han hör hemma i ”kommunist-ryssland”. You can’t win them all.

  • Berling, då kan ju Sjöstedt kontra med att han har bott i USA. Om jänkarna vågade släppa in honom kan han ju inte har varit mycket till kommunist.

   • Tyvärr har du helt rätt, även om jag är av den åsikt att det är något negativt. I USA var Sjöstedt aktiv i arbete tillsammans med Socialist Party USA:s New York-avdelning, som av många andra avdelningar som inte förkastat revolutionära krav och mål är ansedd som en högerfalang med socialdemokratisk inriktning. Detta stämmer väl in med Sjöstedts många andra åsiktstagande, där det står klart att han är för den typ av samarbete med industri och kapital som så kännetecknar den korporativa idén i socialdemokratin, och han representerar ett ytterligare steg i den resa som Vänsterpartiet gjort sedan andra världskriget gjort åt höger, vars första definitiva förfall nog startade med det förkastliga beslutet att ta bort kravet på proletariatets diktatur 1944.

    • Vad f-n, proletariatets diktatur!!!
     Tycker du att det är gångbart?
     För övrigt ska den diktaturen, enligt Marx, bara föregå det klasslösa samhället
     och inte ens det tycks gå att helt genomföra i mänskliga sammanhang.
     Jag vet då ingen land som har lyckats…
     Resultatet blir alltid en diktatur som låtsas vara marxistisk med en envåldshärskare som sargar större delen av befolkningen och en
     nomeklatura som får del av det allra bästa..

     Det är rättvisa och solidaritet som gäller
     och bättre kontroll över produktion- och skattemedlen och över vård, skola och omsorg.

     • Naturligtvis är det gångbart, och din position här visar på en förkastelse av materialistisk analys av saker som anledningarna till korruptionen av ideal som skedde i t.ex. Sovjetunionen, som onekligen i grund och botten hade sitt ursprung i omfamnandet av småbrukare och det ryska samhällets begränsade utveckling vid tillfället, och sedermera otaliga andra strömningar vilka också dessa kom att sätta sin pränt på samhällsutvecklingen, men att för denna skull kategoriskt förkasta det socialistiska projektet är att kast ut barnet med badvattnet.

      Proletariatets diktatur, förövrigt, är ett ord som naturligtvis mången borgare medvetet missförstår, ty poängen är att makten exklusivt skall hållas av arbetarklassen och att borgerliga element skall uteslutas.

      Att därför ändlöst diskutera problem som tidigare försök att detta applicera haft är ofta meningslöst när diskussionen inte längre handlar om de materiella förhållandena utan istället tycks ta svängen mot en diskussion om utopi kontra realism, där realismen av någon anledning alltid tycks vara den rådande världsordningen, där det längsta ”realistiska” steg man kan ta är att ha ett välfärdssystem som är beroende av kapitalets välmående (den forna svenska socialdemokratin och moderna vänsterpartiet). Samtidigt finns inte längre den starka svenska arbetarrörelse som utgjorde det stöd som tillät socialdemokraterna att tvinga ur eliten vissa eftergifter kvar, och det tycks tveksamt att under rådande omständigheter de ens sådana eftergifter skulle ge. Över världen har de gått tillbaka och det finns ingenting som tyder på att de inom överskådlig framtid skulle gå åt något annat håll.

      LO, Socialdemokraterna och deras enfaldiga borgerliga tankesmedjor – Arena någon? – är på god väg att helt och hållet uppgå i moderaterna, och framtidens val står nu blott mellan genuin proletär revolution & socialism och barbari.

      • Är du på riktigt?
       Det fanns en tid då traditionella ”arbetare”, dvs de som stod vid maskinerna på industrierna och varven utgjorde en majoritet. Så är det inte längre. Hur definierar du egentligen den ”arbetarklass” som exklusivt ska få inneha makten? Är sjuksköterskor arbetarklass eller ”borgerliga element”? Lärare? Socialsekreterare?
       Det egendomslösa proletariatet har också förändrats. Jag tror inte att vare sig Marx eller Lenin kunde föreställa sig ett samhälle där en vanlig arbetare bod i radhus, kör Volvo och åker på semester till Rhodos.

       • Det är oväsentligt vilket jobb de har – arbetarklassen definieras inte av sin inkomst utan av sin relation till produktionsmedlen och sin arbetsorganisation. Förbättrade levnadsstandard är på inget vis något som talar emot Marx och Lenin. Således är lärare, socialsekreterare och sköterskor arbetarklass; grumligt territorium kommer vi först in på när vi tar oss in på saker som egna företagare, men även här förekommer variationer. Ett populärt grepp i dessa dagar är t.ex. att i vissa branscher kontraktera arbete från oberoende ”egna företagare” och på så vis kringgå lagstiftning om arbetstider och ersättning. Tillika är affärsanställda och deltidsanställda i både industri och kommers arbetarklass, och att exklusivt applicera det till fabriksarbetare är ett misstag. Tillika är borgerligt spel – att upplåta bostäder åt arbetare för att fostra borgerlig mentalitet via begränsad egendomsägande, inte någonting som förändrar de faktiska ägarskapsstrukturerna och den kapitalistiska världsordningen, som även om dess yttre skepnad och funktion kan tyckas förändrats består i mycket stora drag den samma som på Marx tid.

        /

        ”De borgliga elementen tenderar att med åren bli allt fler, samtidigt som arbetarklassen minskar. Hur löser man det?”

        Det är missvisande – arbetarklassen minskar inte utan är relativt konstant, och till proletariatet räknas även de arbetsoföra och de arbetslösa. Stora delar av arbetarklassen har dessutom fått sämre villkor och levnadsstandard under de senaste åren och denna nedgång kommer med all säkerhet att fortsätta; längre timmar, mer övertid, mer osäker anställningssituation, och så vidare; som är resultatet av både arbetarrörelsens tillbakagång och borgerlighetens stärkande, samt naturligtvis kollapsen av alla svenska socialistiska strömningar och antikommunismens seger. Detta syns tydligt i hur även Vänsterpartiet i dag mer eller mindre har omfamnat en keynesiansk ekonomisk politik – partiet har flertalet gånger under de sista åren sköljt hyllningar till Keynesiansk politik trots att det inte är något annat än statsstöd till kapitalet och inte något alternativ till kapitalismen.

        Om något nytt skall kunna börja byggas, måste kapitalismen tillintetgöras, måste samhällets nuvarande struktur förstöras och kan inte lämnas kvar överhuvudtaget. Att acceptera reformismens lov – att kapitalismen med regler och bestämmelser till godhet kan formas – är att ge Moderaterna rätt och tvinga sig själv till en försvarsposition, och att försvara är alltid ett nederlag gentemot de borgerligas attackvärn.

        • ”Om något nytt skall kunna börja byggas, måste kapitalismen tillintetgöras…”

         Tycker det verkar som kapitalismen håller på att förinta sig själv.
         Frågan är vad kommer efter?
         Håller det, om möjligt, inte på att byggas upp något ännu vidrigare?
         Europa har ju börjat marschera igen.
         Breiviks terrorism ger oss tydliga tecken.
         EU:s baksida vänds nu mot oss och visar sitt rätta ansikte.

         Jag tror fortfarande på socialism, men inte på någon form av diktatur…
         Människan vill vara fri, hjälpsam och tänka goda tankar,
         det är delar av hennes innersta väsen…
         Diktaturen deformerar henne.

         • Jag tror det är alldeles för simpelt att tro att det är kapitalismens slut; konvulsioner och skakningar är ingenting nytt. Men det är som du säger någonting som skapar friktion och problem – vi ser precis som under den stora depressionen på trettiotalet att fascisterna reser sig ur askan återigen. Kapitalet vänder sig därtill närhelst deras korthus blir instabilt. Kapitalismens sanna sida visar sig när polismakten krossar demonstranter, när det visar sig att det konventionella förtryck som råder inte längre räcker till.

          Så länge borgerskapet existerar kommer det att råda diktatur. Proletariatets diktatur, delvis arbetarklassens styre och borgerskapets uteslutande från maktposition, bör inte betänkas som ”diktatur” i den konventionella bemärkelsen, ty det är långt mer demokratiskt och rättvist än någon borgerlig diktatur som nu råda.

      • ”…att makten exklusivt skall hållas av arbetarklassen och att borgerliga element skall uteslutas…”
       De borgliga elementen tenderar att med åren bli allt fler, samtidigt som arbetarklassen minskar. Hur löser man det?

 10. Bra kille! Men som socialist sitter jag inte och trånar efter galjonsfigurerna. Det stora var att frågan om bemanningsbranschen nu förs upp på riksdagspolitisk nivå. Jag tror många som utnyttjas i branschen och som känner folk som används i branschen nu ser att V står på deras sida! Att partiet får en konkret och känslomässig betydelse för många utnyttjade och arbetar emot en bransch vars affärsidé är att ställa arbetare emot varandra.

 11. Det som oroar mig är allt snacket om regeringssamarbete med sossarna och miljöpartiet. Vi vet alla, fast det verkar inte vara någon som vågar säga det, att det kommer att kräva en sju-helvetes massa eftergifter. Sossarna är inget socialistiskt parti och har inte kommit med ett enda jävla förslag som haft det minsta med socialism att på de senaste 30-40 åren. Miljöpartiet är ett rent borgarparti som försvarar kapitalismen.

  Vem var det som började med alla privatiseringar och avregleringar? Vem var det som avskaffade statlig industripolitik? Vem var det som fortsatte med stenhård ”budgetpolitik” (=försämrade trygghetssystem) efter det att vi blev av med Bildts arbetarfientliga borgarregering? Vi vet alla förbannat väl att svaret på dessa frågor är sossarna.

  Det måste finns kvar åtminstone ett parti som vågar stå för socialismen. Vi får inte sälja vår skäl för att få vara med i en regering som ändå bara utför beställningar från kapitalister och profitörer. Jonas är säkert en bra och skicklig person, så sett har jag inget emot honom, men den eftergiftspolitik, att vilja regera ihop med borgarpartier, som lyser mellan raderna är jag livrädd för.

  • Vänsterpartiet har prövat din linje under hela sin existens bortsett från tiden under Schyman. Som en tillfällighet var det under Schyman som framgångarna kom i opinionen, kan du se en koppling ?

   Att Vänsterpartiet någonsin kommer få egen majoritet är tyvärr en utopi och därför är sammarbete den enda möjligheten till att överhuvudtaget göra Sverige till ett något bättre land att leva i.

   Jag tycker att Sjöstedts mer resonerande sida som står i bjärt kontrast till Ohlys mer dogmatiska stil är helt rätt väg att gå. Det viktigaste han hittils sagt är också att (V) måste gå ifrån att vara ett negativt Nejsägarparti utan egna (realistiska) ideér till att bli ett parti som för fram egna idéer och visioner som är trovärdiga och kan genomföras.

   Att Sjöstedt tänker lägga ner den kontraproduktiva och barnsliga bojkotten av debatter där SD placeras i ’oppositionen’ känns också bra. (V) är ett aldeles för litet parti med för små resurser för att inte utnyttja varje sekund i media till fullo.

 12. Han sa också ett bra rakt svar om vad han tycker t.e.x om Bemanningsföretag d.v.s att dom skall avskaffas, och det med all rätta:

  Wikipedia:
  Det förekommer att företag väljer ut vilka man vill bli av dem genom att säga upp en större del av sin personal och låta de man vill behålla att jobba via ett bemanningsföretag.[20] Kundföretaget har också lättare att bli av med inhyrda eftersom de inte är formellt anställda av företaget de utför arbete åt.

 13. @Erik Larsson

  Det finns en ’Reply’ knapp under inläggen som man får klicka på för att inlägget ska hamna rätt. Jag antar att din kommentar var riktad till Petra här ovan.

 14. Trots att Lena Melin i brist på annat krut för tillfället, nästan stillsamt,
  använder negativa ord, som exempelvis ”sno väljare från socialdemokraterna och miljöpartiet”
  så andas jag morgonluf
  Vi har fått en utmärkt ledare som passar överallt – fast mest och bäst i talarstolen.
  Hans retorik slår rajrajs med hästlängder.

 15. De flesta politiska kommentatorer (speciellt de du räknade upp) är ju så regeringstrogna att det inte går att prata om amerikanisering längre. Det börjar alltmer likna Nordkorea

 16. Ja faktiskt, SVT och deras kommentatorer har blivit alliansmegafoner. Eftersom EU-diktaturen är den som gäller här hemma och alliansen är dess redskap, så är jämförelsen med Nordkorea ingen dålig beskrivning.

  De har redan börjat använda begrepp som ”frälsare” och liknande när de ska beskriva Sjöstedt för att försöka sänka honom inför väljarna. Vad de ytterst är rädda för, är en vänsterledare som förmår forumulera sin politik och som också förmår formulera alliansens svekfulla politik så att väljarna verkligen ser den.
  Lycka till Jonas Sjöstedt!